Kiusaaminen

Kiusaaminen

Kiusaamista, toisen ihmisen kaikenlaista häirintää ja väkivaltaa ei hyväksytä. Myös kaikenlaiseen koulutyön häiritsemiseen puututaan välittömästi. Tälläisen käyttäytymisen selvittely edellyttää kykyä havaita tilanne sekä rohkeutta ja taitoa puuttua siihen heti. Ongelmatilanteessa tehdään yhteistyötä oppilaiden huoltajien kanssa.

Koulukiusaamisella tarkoitetaan sitä, että joku oppilas joutuu toistuvasti saman tai muiden luokkien oppilaiden kiusaamisen kohteeksi. Kiusaaminen voi olla suoraa tai epäsuoraa. Kiusaamisella tarkoitetaan yhteen ja samaan oppilaaseen toistuvasti kohdistuvaa tahallisen vihamielistä käyttäytymistä. Kiusaaminen voi olla suoraa tai epäsuoraa. Suora kiusaaminen on fyysistä tai verbaalista. Epäsuora kiusaaminen on sosiaalista manipulointia. Kiusaajia voi olla yksi tai useampia.

  1. Kiusaaminen on alistussuhde ja vahingoittaa toista ihmistä psyykkisesti ja/tai fyysisesti.
  2. Kiusaamista on esimerkiksi ivaaminen, naurunalaiseksi saattaminen, nimittely, kastelu, lumipesu, uhkailu, töniminen, käsiksi käyminen, lyöminen ja tavaroihin puuttuminen sekä pidätteleminen. Se voi tapahtua myös sanattomasti sopimattomin elein tai ryhmän ulkopuolelle jättämisenä. Kiusaamiseen osallistuvat lähellä olevat joskus huomaamattaankin vahvistajina, hiljaisina hyväksyjinä tai apureina.
  3. Kukaan koulussamme ei hyväksy kiusaamista. Siihen puututaan heti, myös epäilyttäviin tilanteisiin. Ratkaisevaa on se, että kiusaajan ja kiusatun kaverit puuttuvat asiaan heti, kun se alkaa. Opettajan velvollisuus on aina puuttua niin sanalliseen kuin muuhunkin kiusaamiseen.
  4. Jokainen, niin oppilas kuin opettajakin, menee kiusaamista huomattuaan tai epäiltyään heti mukaan tilanteeseen ja lopettaa kiusaamisen. Tilanteesta ilmoitetaan heti koulun aikuiselle, joka kirjaa kiusaamisen. Kirjattujen tietojen pohjalta kaksi aikuista käsittelee kiusaamista oppilaiden kanssa. Koteihin tiedotetaan tapahtuneesta. Tarvittaessa otetaan yhteys heti kotiin ja viranomaisiin: poliisiin, perheneuvolaan tai sosiaaliviranomaisiin.
  5. Tiedon saanut aikuinen ilmoittaa tilanteen heti luokanopettajalle tai Sopiva-tiimille. Kaksi opettajaa tai Sopiva-tiimi keskustelee asianosaisten kanssa - erikseen ja yhdessä – ja seuraa tilannetta. Jos kiusaamistilanteita tulee lisää, opettaja ilmoittaa asianosaisten kotiin ja sopivat yhteispalaverin ajankohdan. Seuraavassa yhteiskeskustelussa ovat mukana asianosaiset, luokanopettaja/Sopiva-tiimi ja rehtori, tarvittaessa myös huoltajat, siinä sovitaan myös seurantapalaverin ajankohta. Keskusteluja jatketaan, kunnes ollaan varmoja, että kiusaaminen on loppunut.