2.2. Arvoperusta
2.2. Arvoperusta
Lukion opetussuunnitelman perusteiden arvoperusta rakentuu suomalaiselle sivistysperinteelle, jonka mukaan opiskelu ja oppiminen uudistavat yhteiskuntaa ja kulttuuria. Sivistys on yksilöiden ja yhteisöjen taitoa tehdä ratkaisuja eettisen pohdinnan, toisen asemaan asettumisen ja tietoon perustuvan harkinnan avulla. Sivistykseen kuuluu taito ja tahto käsitellä inhimillisten pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välisiä ristiriitoja eettisesti, myötätuntoisesti ja ratkaisuja etsimällä. Sivistys ilmenee huolenpitona, avarakatseisuutena, laaja-alaisena todellisuuden hahmottamisena ja sitoutumisena toimintaan myönteisten muutosten puolesta. Lukion sivistysihanteena on pyrkimys totuuteen, inhimillisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Lukio-opetus kehittää arvo-osaamista käsittelemällä julkilausuttujen arvojen ja todellisuuden välisiä jännitteitä.
Lukio-opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan jäsentyneen käsityksen perus- ja ihmisoikeuksien taustalla olevista arvoista, keskeisistä perus- ja ihmisoikeusnormeista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista. Lukio-opetus pohjautuu keskeisiin ihmisoikeussopimuksiin, kuten Lapsen oikeuksien sopimukseen.
Lukio-opetus edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä hyvinvointia ja demokratiaa. Lukio-opetus on opiskelijoita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta, eikä sitä saa käyttää kaupallisen vaikuttamisen välineenä. Lukio-opetus kannustaa pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälisen kehityksen mahdollisuuksia, vaihtoehtoja ja epäkohtia. Osallisuus, toimijuus ja yhteisöllisyys korostuvat kaikessa lukion toiminnassa.
Lukio-opetuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan ja ekososiaalisen sivistyksen välttämättömyys sekä rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvointia edistävälle taloudelle. Opiskelija ymmärtää oman toimintansa ja globaalin vastuun merkityksen luonnonvarojen kestävässä käytössä, ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Lukio-opetus kannustaa kansainväliseen yhteistyöhön ja maailmankansalaisuuteen YK:n kehitystavoitteiden suunnassa.
Jokainen lukio on yhteisö, jossa monista kieli-, katsomus- ja uskontotaustoista tulevilla ihmisillä on mahdollisuus tunnistaa yhteisiä hyvän elämän arvoja ja periaatteita sekä harjaantua yhteistyöhön. Lukiossa kannustetaan keskinäiseen välittämiseen ja huolenpitoon. Luovuutta, aloitteellisuutta, rehellisyyttä ja sisua arvostetaan. Inhimillinen ja kulttuurinen moninaisuus nähdään rikkautena ja luovuuden lähteenä. Kulttuuriperintöjä vahvistetaan välittämällä, arvioimalla ja uudistamalla niihin liittyvää tietoa ja osaamista.
Opetussuunnitelmassa arvoperustaa konkretisoidaan oman lukion kannalta olennaisissa asioissa. Arvoperusta toteutuu lukion toimintakulttuurissa, kaikkien oppiaineiden opetuksessa ja työskentelyn organisoinnissa. Lukion arvoperustaa syventävät näissä lukion opetussuunnitelman perusteissa kuvatut aihekokonaisuudet, jotka ovat arvokannanottoja ajankohtaisiin kasvatus- ja koulutushaasteisiin.
2.2.1 Kauhavan lukion arvoperusta
Lukiokoulutuksen yksi keskeinen tehtävä on ohjata aikuistuvan nuoren arvomaailman kehittymistä. Lukion henkilöstön on työssään opiskelijoiden kanssa ilmaistava selkeästi mitkä ovat kouluyhteisön yhteisiä arvoja.
Kauhavan lukion arvotyöskentelyyn osallistuivat sekä lukion henkilökunta että opiskelijat huoltajineen. Henkilökunta kävi kaksivaiheisen arvokeskustelun ja opiskelijoille huoltajineen teetettiin sähköinen kysely arvoista ja toimintakulttuurista. Lopuksi tärkeimmiksi koetut arvot koottiin yhteen.
Kauhavan lukion arvoperusta toteutuu lukion toimintakulttuurissa, kaikkien oppiaineiden opetuksessa ja työskentelyn organisoinnissa. Arvoperustaa voidaan syventää esimerkiksi lukion opetussuunnitelman perusteissa kuvattujen aihekokonaisuuksien avulla. Lisäksi arvoja voidaan käsitellä vanhempainilloissa ja opiskelijakunnassa. Toteutumista arvioidaan lukuvuoden päätteeksi. Arviointitavasta päättävät rehtori ja henkilökunta opiskelijakuntaa kuultuaan.
Kuva 1: Keskeiset arvot
Keskeisten arvojen heijastuminen toimintakulttuuriin käsitellään opetussuunnitelman kohdassa
3.3. Toimintakulttuuri.
Hyvinvointiin kuuluvat mm. terveellinen ja turvallinen ympäristö sekä riittävä opiskelun tuki ja ohjaus. Kauhavan lukion opiskelijoille ja huoltajille tehdyn kyselyn tuloksissa painottuivat turvallisuus ja omien vahvuuksien löytyminen, jotka tukevat opiskelijan itsetuntoa.
Kunnioitus toteutuu vuorovaikutuksessa, oikeudenmukaisuudessa sekä keskusteluun rohkaisevassa toimintakulttuurissa. Nämä kaikki rakentavat osaltaan oppilaitoksen toiminnan kannalta tärkeää yhteisöllisyyttä ja me-henkeä.
Vastuu arvona korostaa opiskelijan vastuuta omasta ja toisten opiskelijoiden oppimisesta. Vastuu tarkoittaa opintoihin sitoutumista ja annettujen tehtävien hoitamista. Vastuullinen opiskelija ottaa huomioon lukion säännöt ja ohjeet, mutta kykenee myös itseohjautuvaan opiskeluun. Vastuullisuus tarkoittaa myös lukion opiskelijakunnan sitoutumista ja oikeutta osallistua lukiokoulutuksen kehittämistyöhön.