Koulun järjestyssäännöt

Päivitetty 9/2023, Oppilaskunta käsitellyt 12.10.2023, Hyväksytty 7.12.2023

Karvian yhtenäiskoulu Opinpolun järjestyssäännöt 


Karvian yhtenäiskoulu Opinpolun järjestyssääntöjen johtoajatus on turvata kouluyhteisön jäsenille viihtyisä ja turvallinen työympäristö, jossa opiskelu on esteetöntä ja jossa on hyvä olla, opiskella ja oppia uusia asioita.

Fiksut käytöstavat ovat keskeinen osa viihtyisää ja hyvää työympäristöä. Mm. se minkälaista kieltä työympäristössä käytetään, on viihtyisyyden ja työympäristön ilmapiirin kannalta hyvin tärkeää. Kiinnitämme huomiota oppilaiden hyvien tapojen mukaiseen kielenkäyttöön ja esim. kiroilua emme koulussa hyväksy missään yhteydessä.

Kiusaamisen vastaisen työn kivijalan muodostavat koulun toimintakulttuuri, yhteisöllisyyden rakentaminen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetuksesta huolehtiminen. Kiusaamisen ehkäisemistä ja siihen puuttumista ei voida täysin erottaa toisistaan. Kiusaamiseen puuttuminen on samanaikaisesti myöhempiä ongelmia ennaltaehkäisevää. Oppilaille tiedottaminen koulun kiusaamisen vastaisista toimintatavoista on puolestaan ehkäisevää työtä, joka lisää luottamusta aikuisten kykyyn puuttua kiusaamistilanteisiin ja antaa oppilaille selkeän viestin siitä, että kiusaamista ei hyväksytä. Vaikka yhteisöllisten toimintatapojen kehittäminen on vaikuttavinta ennalta ehkäisevää työtä, joskus myös työskentely yksittäisen oppilaan kanssa ehkäisee ja vähentää ongelmia jatkossa. 


Yleistä


Perusopetuslain 29 §:n mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Oppilas- ja opiskelijahuoltolain (13 § 4. mom.) mukaan opiskeluhuoltosuunnitelmaan on kirjattava suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Karvian opiskeluhuoltosuunnitelma on tehty yhteistyössä Pohjois-Satakunnan kuntien kanssa ja sen mukaan edellä mainittu suunnitelma sisältyy esim. koulujen järjestyssääntöihin. Perusopetuslain (47 a §) mukaan oppilaille tulee järjestää mahdollisuus osallistua koulun järjestyssääntöjen valmisteluun. 

Karvian yhtenäiskoulu Opinpolun järjestyssäännöt turvaavat kouluyhteisön jäsenille viihtyisän ja turvallisen työympäristön näin edesauttaen tehokasta oppimista ja asetettujen oppimistavoitteiden saavuttamista. Järjestyssäännöt koskevat kouluaikaa koulun alueella, sekä kaikkia niitä tiloja ja paikkoja, joissa koulun oppitunteja pidetään. Säännöt ovat voimassa myös koulun retkillä, leirikouluissa ja työharjoittelujaksoilla. Koulukuljetuksessa noudatetaan Karvian kunnan koulukuljetussäännön ohjeistusta. Perusopetuslain 29 §:n mukaan koulun opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.


Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet


Oppilaiden oikeuksista ja velvollisuuksista on säädetty muun muassa perustuslaissa, oppivelvollisuuslaissa, perusopetuslaissa, oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa sekä lapsen oikeuksien sopimuksessa. 

  • Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. (Perustuslaki 16 §)
  • Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti. (Perustuslaki 6 §) 
  • Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. (Perustuslaki 7 §) 
  • Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. (Perustuslaki 10 §) 
  • Opetukseen osallistuvalla on työpäivinä oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. (Perusopetuslaki 30 §) 
  • Opetus ja sen edellyttämät oppikirjat ja muu oppimateriaali sekä työvälineet ja työaineet ovat oppilaalle maksuttomia. Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria. (Perusopetuslaki 31 §) 
  • Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. 

Kouluun ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä. (Perusopetuslaki 29 §) 


  • Oppivelvollisuus jatkuu siihen asti, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Oppivelvollisuus voi päättyä jo aiemmin, jos opiskelija suorittaa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.
  • Oppilaalla on velvollisuus suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti. 
  • Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon. 

Koulupäivän aloitus


Aamuvalvonta koulullamme alkaa klo 08.15. Urheilutalolla ja sen piha-alueella oppilailla ei ole lupa oleskella aamuisin, vaan koulun alkamista odotetaan koulun pihamaalla. Kylmänä vuodenaikana (loppusyksy, talvi, alkukevät) koululle koulukyydissä saapuvat kuljetusoppilaat saavat tulla koulun sisätiloihin läksyparkkiin klo 08.15 - 08.45, minkä jälkeen kuljetusoppilaat siirtyvät oma-aloitteisesti ulos etupihan välituntialueelle muiden oppilaiden kanssa odottamaan koulun alkamista. Yläkoulun oppilaiden oleskelualue on ala-aula kopiokoneen luokse asti. Yläkoululaiset kulkevat toiseen kerrokseen isoa rappukäytävää myöten. Kello 08.45 jälkeen reppuja ei tuoda ennen koulun alkua koulun eteiseen. Koulu alkaa klo 09.00, jolloin kello soittaa oppilaat sisään. Välittömästi kellon soitua oppilaat siirtyvät viivyttelemättä luokkiin. 


Oppitunnit


Oppitunnille tullaan ajoissa viivyttelemättä heti kellon soitua. Palokunnan luokkaan ja urheilutalolle menevä ja sieltä koululle tuleva ryhmä siirtyy välit aina opettajan johdolla. Oppitunnilla jokaisen oppilaan velvollisuus on keskittyä huolellisesti opiskeltavaan asiaan ja pitää yllä hyvää työrauhaa. Oppilaan on pidettävä mukanaan oppitunneilla tarvittavat koulukirjat, muistiinpanovälineet, liikuntavarustus tai muu materiaali, mitä oppitunneilla tarvitaan. Älylaite/puhelin on ehdottomasti pidettävä suljettuna tai äänettömällä tunnin aikana sekä poissa näkyviltä. Mikäli oppilas käyttää tunnilla luvatta älylaitetta/puhelinta, laite voidaan ottaa opettajan toimesta takavarikkoon loppupäivän ajaksi. 


Rehtorilla tai koulun opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa oppilaalta 29 §:n 2 momentissa tarkoitettu kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista. (Perusopetuslaki 21.8.1998/628 36 d §)


Puheenvuoro pyydetään viittaamalla. Syöminen, juominen ja purukumin pureskelu on tunnilla kielletty. Ulkokengät jätetään eteisen kenkätelineeseen. Ulkovaatteet ja lakit säilytetään tuntien ja muutenkin koulun sisätiloissa oleskelun aikana naulakoissa. Päähineen tai hupun pitäminen päässä oppitunnilla ei kuulu hyviin tapoihin ja on näin ollen kielletty. Oppitunnin lopuksi jokainen huolehtii oman pöytänsä siistiksi seuraavaa käyttäjää varten ja palauttaa mahdollisesti siirretyn pulpetin ja/tai tuolin paikoilleen. 

Välitunnit


Oppitunnin päätyttyä poistutaan viivyttelemättä välitunnille koulun pihalle tai käytävään. Sisällä vietettävät välitunnit on erikseen määritelty. Turvallisuuden takaamiseksi koulun käytävällä ei saa juosta. Reput laitetaan välitunnin ajaksi naulakoihin tai luokat 7 - 9 henkilökohtaisiin lokeroihinsa. Luokilla 1 - 6, 7 - 9 ja esikoululla on omat välituntipihansa. Ulko-ovien edessä ei oleskella, näin turvataan esteetön ja turvallinen kulku ovista kulkeville. Tunneille mennään välitunnilta suoraan ja ripeästi. Koulun liikunta-alueita hyödynnetään välituntiliikunnassa olosuhteiden niin salliessa. Koulupäivän aikana välituntialueen ulkopuolelle saa poistua vain opettajan tai rehtorin luvalla. Vessoihin menee yksi oppilas kerrallaan, vessat pidetään siisteinä ja ne eivät ole oleskelupaikkoja. Sääolosuhteiden niin vaatiessa rehtori kuuluttaa, että välitunti vietetään sisällä.

Välituntisin portaikon kaiteilla roikkuminen tai niiltä laskeminen on turvallisuussyistä kielletty. Samoin reppujen heittely tai pudottelu kaiteelta ja käytävillä juokseminen on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty. Välitunneilla käytetään keskustelussa asiallista ja kohteliasta toisia oppilaita sekä henkilökuntaa kunnioittavaa kieltä.


Ruokailu


Ruokailuun mennään opettajan johdolla rauhallisesti kävellen. Ennen ruokailua pestään kädet. Ulkovaatteet ja lakit jätetään naulakkoon ennen ruokailuun menoa, samoin reput jätetään nätisti naulakkoon tai yläkoululaisten osalta omaan lokeroon. Ruokajonossa jokainen odottaa rauhallisesti vuoroaan. Ruokailtaessa noudatetaan hyviä pöytätapoja, syödään monipuolisesti ja vältetään ruuan jättämistä. Välipalalta lähdettäessä kaikki välipalalla kävijät nostavat tuolit ylös. Ruokailun päätyttyä palautetaan ruokailuvälineet niille varattuun paikkaan. Hyviin tapoihin ruokailun jälkeen kuuluu kiitos keittiöhenkilökunnalle. 


Koulumatkat ja ajoneuvot


Koulumatkoilla ja koulukyydeissä käyttäydytään hyviä tapoja noudattaen. Liikenteessä ollaan varovaisia ja noudatetaan liikennesääntöjä. Pyöräillessä pyöräilykypärän käyttö on suositeltavaa. Pimeällä käytetään pyörän valoja, heijastinta tai turvaliiviä. Käyttäydytään kyyditystä odotettaessa siihen osoitetulla alueella rauhallisesti ja maltillisesti sekä noudatetaan kyydityksenvalvojan ohjeita. Kouluautossa istutaan osoitetuilla paikoilla rauhallisesti, noudatetaan kuljettajan ohjeita ja kiinnitetään turvavyö ajon ajaksi. Kouluautosta poistutaan ja siihen noustaan jonossa erityistä varovaisuutta noudattaen. Koulukuljetuksessa noudatetaan Karvian koulukuljetussäännön 2017 (liite 1) ohjeistusta.

Oppilaiden mopoautot ja traktorit jätetään kouluun tullessa parkkiin koulupäivän ajaksi pihalla niille osoitetulle parkkipaikalle Kirin lavan luona. Mopot ja polkupyörät jätetään parkkiin pyöräkatokseen. Ajoneuvoilla ajelu ja oleskelu ajoneuvojen luona on kouluaikana kielletty. Oleskelu Urheilutalon pihamaalla on koulupäivinä klo 15.15 saakka kielletty. Koulun alueella ajoneuvolla liikuttaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Suojatietä on käytettävä katua ylitettäessä. 


Suhtautuminen kanssaihmisiin


Toisia kohtaan käyttäydytään ystävällisesti ja asiallisesti. Kaikenlainen väkivallan käyttö, sekä fyysinen (esim. lyöminen, potkiminen, töniminen jne.) että psyykkinen (esim. uhkailu, painostaminen, pilkkaaminen, kiusaaminen), on ehdottomasti kielletty. Samoin on kielletty epäasiallinen kielenkäyttö, kuten kiroilu. Jos kiusaamista havaitaan, siitä ilmoitetaan välittömästi koulun aikuisille. Kiusaamistapauksia koululla käsittelee Sopu-tiimi, joka toimii oman toimintamallin mukaan (liite 2).

Kouluun pukeudutaan asiallisesti ja vallitsevan säätilan mukaisesti. Pukeutumisessakin otetaan huomioon hyvät tavat ja se, ettei loukata ketään. 

Teräaseiden ja räjähteiden ja tulentekovälineiden tuominen kouluun on ehdottomasti kielletty.

Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

Lumella yms. heittely koulun piha-alueella on kielletty.


Koulun tiloista ja omaisuudesta huolehtiminen


Koulun tiloja ja välineitä käytetään huolellisuutta ja siisteyttä noudattaen, jokainen siivoaa omat jälkensä. Työvälineet palautetaan käytön jälkeen säilytyspaikkaansa. Koulun materiaaleja käytetään vain koulutöihin.

Koulun piha-alue ja koulualue pidetään siistinä. Roskat ja käytetyt purukumit laitetaan roskikseen. Kierrätettävät tuotteet laitetaan niille tarkoitettuihin astioihin. Istutusten tallaamista varotaan erityisesti.

Koulun omaisuutta käsitellään huolellisesti. Aiheutuneesta vahingosta on välittömästi ilmoitettava opettajalle tai koulun muulle henkilökunnalle. Rikotut, hukatut ja tahallaan tärvellyt tavarat on tekijä velvollinen korvaamaan koululle. Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 2 §:n mukaan myös alaikäinen on vahingonkorvausvelvollinen. 

Oppikirjoja koulussa kierrätetään. Kirjoja tulee käsitellä siten, että seuraava käyttäjä saa käyttöönsä kunnollisen oppikirjan. Oppilas on velvollinen korvaamaan hukkaamansa tai turmelemansa oppikirjan koululle.

Luvatta koulun eri tiloihin meneminen ja niissä oleskelu ilman lupaa on kielletty. Koulun tietoverkkoon ei saa kytkeä omia laitteita.

Koulun alueella sisällä ja ulkona on kameravalvonta. 


Poissaolot ja niistä ilmoittaminen


Huoltaja ilmoittaa luokanvalvojalle/kouluun oppilaan sairastumisesta ensimmäisen päivän aamuna – joka tapauksessa mahdollisimman nopeasti. Poissaolon jatkuttua yli kolme päivää huoltaja tiedottaa tilanteesta uudestaan.

Muusta poissaolosta huoltaja pyytää luvan oppilaan poissaoloon viimeistään kolme päivää ennen poissaoloa. Kiireellisessä tapauksessa huoltaja soittaa/jättää soittopyynnön luokanvalvojalle/kouluun. Ostokset ja kotityöt ym. hoidetaan vapaa-ajalla. Tapauskohtaisesti luokanvalvoja harkitsee ja voi antaa luvan tämäntyyppiseen poissaolopyyntöön. Jos etukäteen ei koululle ilmoiteta poissaolon syytä, poissaolo merkitään luvattomaksi poissaoloksi.

Jos poissaolo on pidempi kuin kolme päivää, lupa kysytään kirjallisesti rehtorilta. 


Tupakointi ja päihteet


Tupakointi, sekä alkoholin käyttö ja hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Tupakointi on kielletty kouluaikana, koulumatkalla, koulun alueella sekä kaikissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa. Tupakointikielto koskee myös aikuisia. Myös sähkötupakan käyttäminen ja kaikkien siihen liittyvien välineiden hallussapito on koulussa kielletty. Nuuskan ja nikotiinipussien käyttö on kielletty.

Kouluyhteisön jäsen ei saa esiintyä päihteiden vaikutuksen alaisena koulussa tai koulun järjestämillä retkillä, leirikoulussa tai muissa koulun tilaisuuksissa.

Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi 698/2010 esim. 10 §, 11 § ja 12 §

Tupakkalaki 549/2016 2 § ja 10 § 


Muut määräykset ja ohjeet


Niissä asioissa, joita ei järjestyssäännöissä erikseen mainita, noudatetaan Karvian peruskoulun opetussuunnitelmaa, perusopetuslakia ja -asetusta sekä kokonaisuutena Suomen lakia. Jokapäiväisessä koulutyössä oppilaan on ehdottomasti noudatettava koulun jokaisen opettajan tai muuhun henkilökuntaan kuuluvan aikuisen ohjeita.

Energiajuomien tuonti kouluun on kielletty. 


Seuraamukset (Perusopetuslaki 36 §)


Oppilas, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan määrätä jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi tai hänelle voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan, oppilas voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi. Kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen ovat kurinpitotoimia. (11.3.2022/163)

Opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulun järjestämästä tilaisuudesta.

Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan taikka koulussa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan edellä mainitulla perusteella evätä myös seuraavaksi työpäiväksi, mikäli opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan paluuta takaisin opetukseen ja tarjota oppilaalle oppilashuollon palveluita sekä tukea turvallista paluuta opetukseen. Epäämisen aikana oppilaalle on järjestettävä 36 h §:ssä tarkoitettuna oppilashuoltona mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti oppilashuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. Lisäksi oppilaalle on järjestettävä muu hänen tarvitsemansa tuki epäämisen aikana ja oppilaan palatessa opetukseen. Oppilaalle tehdään suunnitelma opetukseen palaamisen tukemiseksi. (11.3.2022/163)

Kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään.

Jälki-istunnossa voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä, harjoituksia ja tehtäviä, joiden tulee olla kasvatusta, opetusta ja kehitystä tukevia, oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Oppilas voidaan myös velvoittaa istumaan hiljaa jälki-istunnon ajan. (30.12.2013/1267)

Jälki-istuntoa ei voida järjestää siten, että oppilas joutuisi sen seurauksena jäämään pois opetussuunnitelman tai muun koulun toimintaa koskevan suunnitelman mukaisesta opetuksesta. (30.12.2013/1267)

Karvian yhtenäiskoulussa on erillinen kurinpitokeinojen ja kasvatuskeskustelun käyttämistä koskeva suunnitelma.