LUKUPIIRITEHTÄVÄ JA LUKUALUEET

Tämän tiedoston tekstivastine: (tyhjä tekstivastine)

Kommentit

Luin oikein motivoituneena toisen tapaamiskerran jälkeen tehtäväksi annetut Kukoistava kasvatus kirjan sivut, sillä läsnä olemisen, kiinnostumisen- ja vuorovaikutuksen taidot ovat niitä tärkeitä taitoja joita opetan omille ammattitutkinto-opiskelijoille asiakkaan kanssa työskentelyn tutkinnonosassa. Ensin ajattelin, että tämä on minulle niin tuttua, että "homma on hoidettu alta pois nopsaan", mutta toisin kävi. Nousi paljon sellaisia asioita esille, joita ei ole osannut ajatellakaan vaikuttavan kovin paljon vuorovaikutukseen toisten kanssa. Ihmissuhdetaitojen luonteenvahvuudet auttavat selviytymään toisten kanssa vuorovaikutuksessa. Kiusaaminen onkin rakkauden puutteen kokemusta, kun jää ilman yhteyttä toisiin ihmisiin. Ei koe tulevansa rakastetuksi. Rakkaus on siis hyvin moninainen luonteenvahvuus, joka liittyy muuhunkin, kuin läheisimpiin vuorovaikutussuhteisiin. Myönteinen vuorovaikutus olemalla läsnä ja huumorilla, innostuksella , ilolla tai muulla jaetulla tunneyhteydellä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisiä myönteisiä tunteita. näin siis syntyy me -henki. Itsesäätely taas puolestaan on merkittävä luonteenvahvuus ihmissuhteissa, koska se rajoittaa negatiivista vuorovaikutusta ja toimintaa eli esimerkiksi kiusaamista. Oman vuoron odottaminen , impulsiivinen käytös johtaa usein konflikteihin toisten kanssa. Opettajanakin tämä luonteenvahvuus "henkinen lihas" on tärkeä, jotta osaa negatiivisten tunteiden ottaessa vallan hillitä itsensä. Tässä varmasti se vanha sanonta "laske ensin kymmeneen ennen kuin sanot mitään" toimii hyvänä ohjeena. Tällöin tunnekuohu laantuu ja ehkä pystyy rakentavammin ja ratkaisukeskeisemmin toimimaan sitten tilanteessa.
Vuorovaikutustaitojen harjoitukset ja ystävyys ja ryhmätyötaidot harjoitukset otan käyttöön opiskelijoiden kanssa. Ne toimivat hyvänä ryhmähengen luomisessa. Kun ammattitutkintoon on jatkuva haku, niin opiskelijaryhmä elää jatkuvasti. Tällöin olemme siinä tilanteessa, että opiskelijat eivät tunne opettajaansa hyvin, eikä myöskään toisiaan. Yksilölliset opintopolut vielä hajottavat opiskelijaryhmää entisestään, kun osa suorittaa opintojaan itsenäisesti opiskellen tai pelkillä työssäoppimisjaksoilla ja näytöillä. Tämä on mielestäni ammattikoulu-uudistuksen negatiivinen puoli.
Sovittelutaidot olivat myös mielenkiintoinen ihmissuhdetaitojen syvempi taso. Juuri aamulla keskustelin Teamsissa erään opiskelijani kanssa, joka työskentelee rikossovittelijana. Tämä lukukappale antoi hyvää keskustelupohjaa opiskelijan kanssa. Nostan tästä sovittelutaidoista esille kirjan lauseen "Sovittelutaidon tulisi kuulua jokaisen ihmisen kasvuprosessiin yhdeksi tärkeimmäksi opittavaksi taidoksi, jotta oppisimme aidosti ymmärtämään konfliktien elämään kuuluvaa luonnetta ja kenties suhtautumaan niihin, itseemme ja toisiimme armollisemmin. (Avola. P, Pentikäinen. V. 2020, 239.) Tämä on erittäin ajankohtaista myös tässä maailmantilanteessa, jossa tällä hetkellä elämme.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin