Kodin ja koulun yhteistyö

Kodin ja koulun yhteistyön tavoitteet

Perusopetuslain mukaan opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa. Yhteistyöllä tuetaan kasvatuksen ja opetuksen järjestämistä siten, että jokainen oppilas saa oman kehitystasonsa ja tarpeidensa mukaista opetusta, ohjausta ja tukea. Yhteistyö edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä. Huoltajien osallisuus sekä mahdollisuus olla mukana koulutyössä ja sen kehittämisessä on keskeinen osa koulun toimintakulttuuria. Kodin ja koulun kasvatusyhteistyö lisää oppilaan, luokan ja koko kouluyhteisön hyvinvointia ja turvallisuutta.

Huoltajan ensisijainen vastuu kasvatuksesta ja oppivelvollisuudesta

Huoltajalla on ensisijainen vastuu lapsensa kasvatuksesta. Hänen on myös huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua. Perusopetuslain mukaan oppivelvollisuuden voi suorittaa joko siten, että oppilas osallistuu opetukseen tai saa muulla tavalla perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot. Koulu tukee kotien kasvatustehtävää ja vastaa oppilaan opetuksesta ja kasvatuksesta kouluyhteisön jäsenenä.

Koulun vastuu yhteistyön aloitteellisuudesta

Vastuu kodin ja koulun yhteistyön edellytysten kehittämisestä on opetuksen järjestäjällä. Yhteistyön lähtökohtana on luottamuksen rakentaminen, tasavertaisuus ja keskinäinen kunnioitus. Yhteistyössä otetaan huomioon perheiden moninaisuus sekä tiedon ja tuen tarpeet. Yhteistyön onnistumiseksi tarvitaan koulun henkilöstön aloitteellisuutta ja henkilökohtaista vuorovaikutusta huoltajien kanssa sekä muutoin monipuolista viestintää. Kodin ja koulun yhteistyötä toteutetaan sekä yhteisö- että yksilötasolla.

Koulun vastuu tiedottamisesta

Voidakseen huolehtia kasvatustehtävästään huoltajan tulee saada tietoa lapsensa oppimisen ja kasvun edistymisestä sekä mahdollisista poissaoloista. Lisäksi huoltajan kanssa keskustellaan opetuksen järjestämisen keskeisistä asioista, kuten opetussuunnitelmasta, oppimisen tavoitteista, oppimisympäristöistä ja työtavoista, oppimisen tuesta ja oppilashuollosta, arvioinnista ja todistuksista sekä opiskeluun liittyvistä valinnoista ja lukuvuoden erilaisista tapahtumista. Kannustavat ja oppilaan oppimista ja kehitystä myönteisesti kuvaavat viestit ovat tärkeitä. Säännöllisen palautteen avulla huoltaja voi osaltaan tukea lapsensa tavoitteellista oppimista ja koulunkäyntiä. Erityisen tärkeää yhteistyö on oppilaan koulupolun nivelvaiheissa sekä oppimisen ja koulunkäynnin tukea suunniteltaessa ja toteutettaessa. Henkilökohtaisten ja ryhmätapaamisten lisäksi yhteistyössä hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa.

Huoltajien osallisuuden tukeminen

Huoltajille tarjotaan mahdollisuuksia tutustua koulun arkeen ja osallistua koulun toiminnan ja kasvatustyön tavoitteiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen yhdessä koulun henkilöstön ja oppilaiden kanssa. Yhteinen arvopohdinta luo perustaa yhteiselle kasvatustyölle. Kodin ja koulun yhteistyössä edistetään myös huoltajien keskinäistä vuorovaikutusta ja luodaan pohjaa vanhempainyhdistystoiminnalle. Vanhempien verkostoituminen ja yhteinen toiminta vahvistavat yhteisöllisyyttä ja antavat tukea opettajien ja koulun työlle.

Kodin ja koulun yhteistyö Kannuksessa

KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ KANNUKSESSA (1-9 lk.)

Kodin ja koulun välisen yhteistyön tavoitteena on oppilaantuntemuksen ja oppimisen edellytysten lisääminen, opetuksen suunnittelun ja toteuttamisen helpottuminen sekä molemminpuolisen luottamuksen edistäminen. Yhteistyö myös auttaa oppilaiden huoltajia tukemaan lastensa tavoitteellista oppimista sekä parantaa turvallisuutta koulussa ja koulumatkalla.

Yhteistyömuotoina käytetään henkilökohtaisia kontakteja, tiedotteita, koulun ja luokan kotisivuja, vanhempainiltoja sekä vanhempien osallistumista koulun toimintaan esimerkiksi retkien järjestämisen muodossa.

Vastuu yhteistyön edellytysten kehittämisestä on koululla. Rehtori tiedottaa huoltajille yhteistyön oikeuksista ja velvollisuuksista, opetussuunnitelmasta, opetuksen järjestämisestä, arvioinnista, oppilashuollon toiminnasta, toimintamalleista ja tiedottamiskäytännöistä erilaisissa ongelma-, onnettomuus- ja kriisitilanteissa sekä tuen tarpeista ja mahdollisuuksista yleisellä tasolla. Opettaja on yhteistyösuhteen aktiivinen ja aloitteellinen toimija luokkien tasolla. Huoltajalla on ensisijainen vastuu lapsensa kasvatuksesta. Koulu tukee kotien kasvatustehtävää ja vastaa lapsen kasvatuksesta ja opetuksesta kouluyhteisön jäsenenä.

Huoltajien osallisuuden ja huoltajille tiedottamisen periaatteina ovat monipuoliset tiedotuskäytänteet. Tiedottamisessa tulee ottaa huomioon perheiden erilaisuus, yksilölliset tarpeet sekä kieli- ja kulttuuritausta. Oppilaat ovat aktiivisia toimijoita yhteistyön suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Oppilaiden poissaoloja seurataan Wilma-ohjelman kautta reaaliajassa. Huoltajan tulee tiedottaa kouluun oppilaan poissaolon syy. Luokanopettaja ilmoittaa huoltajille oppilaan luvattoman poissaolon.

Huoltajan tulee ilmoittaa oppilaan poissaolosta saman aamupäivän aikana vuosiluokilla 7-9. Oppilaiden poissaoloja seurataan Wilma-ohjelman kautta reaaliajassa. Toistuvien poissaolojen ilmaantuessa toteutetaan erikseen päätettyä toimintamallia. Opettaja ilmoittaa huoltajille oppilaan luvattoman poissaolon.

Koulukiusaamistapauksissa toimitaan KiVaKoulu-periaatteiden mukaan. Opettaja toimii ongelma- ja kurinpitoasioissa toimivaltansa puitteissa ja tiedottaa kotiin. Tarvittaessa huoltajat kutsutaan koululle palaveriin, jossa myös rehtori voi olla läsnä. Asioita käsitellään tarvittaessa myös oppilashuoltoryhmässä.