Oppilaiden osallisuus

Monipuoliset yhteistyökokemukset

Koulutyö järjestetään siten, että sen perustana on oppilaiden osallisuus ja kuulluksi tuleminen. Huolehditaan siitä, että oppilaat saavat kokemuksia yhteistyöstä ja demokraattisesta toiminnasta omassa opetusryhmässä, koulussa ja sen lähiympäristössä sekä erilaisissa verkostoissa.

Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun

Oppilaiden osallistuminen oman koulutyönsä ja ryhmänsä toiminnan suunnitteluun on luonteva tapa vahvistaa osallisuutta. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa oppilaiden osuus on tärkeä. Lisäksi oppilaita rohkaistaan vaikuttamaan myös koulun yhteisen toiminnan ja oppimisympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen. Oppilaille tulee järjestää mahdollisuus osallistua opetussuunnitelman ja siihen liittyvien suunnitelmien sekä koulun järjestyssäännön valmisteluun. Oppilaat ovat myös mukana arvioimassa ja kehittämässä yhteistyötä.

Oppilaskunta yhteistyön osapuolena

Perusopetuslain mukaan koululla tulee olla sen oppilaista muodostuva oppilaskunta. Oppilaskunnan ja sen toimielinten tehtävänä on edistää oppilaiden yhteistoimintaa, vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista. Se innostaa oppilaita esittämään näkemyksiään, toimimaan ja vaikuttamaan omiin ja yhteisiin asioihin. Oppilaskunta sekä koulun ja kunnan muut osallisuutta tukevat rakenteet ja toimintatavat tarjoavat tilaisuuksia harjoitella demokratiataitoja käytännössä.

Oppilaiden osallisuus Kannuksessa

Kannuksen alakoulut

Oppilaat voivat vaikuttaa koulun asioihin ja yhteisen toiminnan suunnitteluun Lasten parlamentin ja ympäristöraadin kautta. Oppilaita ohjataan päätöksentekoon ja vaikuttamiseen oman luokan luokkakokouksilla. Oppilaat ovat mukana myös monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa ikätasonsa mukaan.

Juhani Vuorisen koulu

Oppilaat voivat vaikuttaa koulun yhteisiin asioihin ja suunnitteluun sekä tarvittaessa koko Kannuksen nuoria koskeviin päätöksiin oppilaskunnan ja Lasten ja nuorten parlamentin kautta. Tukioppilastoiminta, vertaissovittelu ja vastuuoppilastoiminta tukevat myös oppilaiden osallisuutta. Oppilaita ohjataan ja kannustetaan vaikuttamiseen ja demokraattiseen toimintaan säännöllisesti kokoontuvissa luokan kokouksissa.

Oppilaita pyritään osallistamaan myös opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä vertaisoppimiseen ns. oppilasagenttitoiminnan kautta.