1.2 Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma
Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma
Varhaiskasvatuksen järjestäjien tulee laatia ja hyväksyä valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden pohjalta paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat. Varhaiskasvatussuunnitelman laatimisvelvoite koskee myös kunnan hankkimaa avointa varhaiskasvatustoimintaa ja kunnan valvomaa yksityistä lasten päiväkotitoimintaa tai yksityistä perhepäivähoitoa. Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ovat velvoittavia ja niitä tulee arvioida ja kehittää. Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma voidaan laatia kaikkia toimintamuotoja koskevaksi (päiväkotitoiminta, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatustoiminta) tai kullekin toimintamuodolle erikseen. Varhaiskasvatuksen järjestäjät voivat sopia järjestäjärajat ylittävästä yhteistyöstä varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa, arvioitaessa ja kehitettäessä.8
Varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan siten, että se määrittelee, ohjaa ja tukee varhaiskasvatuksen järjestämistä paikallisesti. Suunnitelmaa laadittaessa tulee ottaa huomioon paikalliset erityispiirteet, mahdolliset pedagogiset painotukset, lasten tarpeet sekä varhaiskasvatusta koskevan arviointitiedon ja kehittämistyön tulokset. Paikalliset suunnitelmat voivat tarkentaa valtakunnallisia perusteita, mutta ne eivät voi sulkea pois mitään lain, asetuksen tai varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden edellyttämää tavoitetta tai sisältöä.
Varhaiskasvatussuunnitelman laadinnassa otetaan huomioon muut paikallisella tasolla tehtävät suunnitelmat, kuten
• varhaiskasvatusta, lapsia ja perheitä koskevat suunnitelmat
• esiopetuksen opetussuunnitelma
• perusopetuksen opetussuunnitelma
• mahdollinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma
• lastensuojelulain mukainen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma9
• kotoutumissuunnitelma10
• yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma11.
Varhaiskasvatuksen järjestäjä huolehtii siitä, että varhaiskasvatuksen henkilöstölle, huoltajille sekä lapsille annetaan mahdollisuus osallistua paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen ja kehittämiseen12.
Lapsen kasvun ja oppimisen polun jatkuvuuden ja eheyden turvaamiseksi esi- ja perusopetuksen edustajat osallistuvat varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen ja kehittämiseen. Paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa tehdään yhteistyötä kunnan eri hallinnonalojen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa (luku 3.3).
Varhaiskasvatuksen järjestäjä hyväksyy varhaiskasvatussuunnitelman erikseen suomenkielistä, ruotsinkielistä, saamenkielistä sekä tarvittaessa muulla kielellä annettavaa varhaiskasvatusta varten13.
Varhaiskasvatuksen järjestäjän tehtävänä on arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin14. Paikallisen varhaiskasvatuksen arvioinnissa voidaan hyödyntää kansallista varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardasta15 tuotettua arviointitietoa sekä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen16 tuottamia arviointityökaluja. Arviointia käsitellään tarkemmin luvussa 7.
8 Varhaiskasvatuslaki 22 §
9 Lastensuojelulaki (417/2007) 12 § (1292/2013)
10 Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) 15 §
11 Suositus
12 Varhaiskasvatuslaki 20 §
13 Varhaiskasvatuslaki 8 §
14 Varhaiskasvatuslaki 24 §
15 Varhaiskasvatuslaki 65–73 §
16 Laki kansallisen koulutuksen arviointikeskuksesta (1295/2013)
Varhaiskasvatussuunnitelma Kannonkoskella
Kannonkoskella varhaiskasvatus järjestetään yhdessä yksikössä, päiväkoti Nappulassa. Näin ollen kunnan varhaiskasvatussuunnitelma on myös yksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Suunnitelma on sähköisessä muodossa Peda.net-ympäristössä ja sitä päivitetään ja täydennetään säännöllisesti. Varhaiskasvatussuunnitelmassa on perustetekstin lisäksi kirjattuna tarpeenmukaiset paikalliset painotukset ja periaatteet.
Kannonkosken ensimmäinen varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu vuonna 2016 vasutyöryhmässä, johon kuului koko kasvatushenkilöstö, varhaiskasvatusjohtaja / esiopettaja sekä vanhempien ja sivistyslautakunnan edustajat. Työryhmä kokoontui työnohjaajan johdolla syksyllä 2016 pohtimaan seuraavia teemoja: arvopohja, toimintakulttuuri ja oppimisympäristö sekä laaja-alainen osaaminen. Lisäksi henkilökunta kokoontui pohtimaan yhdessä pedagogisen toiminnan suunnittelun ja toteutuksen teemaa. Lapsilta kerättiin ajatuksia osana varhaiskasvatuksen laatua käsittelevää pro gradu -tutkielmaa.
Varhaiskasvatusuunnitelman perusteiden uudistuessa 2018 varhaiskasvatuksen henkilöstö kokoontui päivittämään Kannonkosken varhaiskasvatussuunnitelmaa uusien perusteiden mukaiseksi. Lisäksi varhaiskasvatussuunnitelma on päivitetty vuonna 2022 vastaamaan vuonna 2021 tehtyä varhaiskasvatussuunnitelman perusteita.
Sosiaali- ja terveystoimen sekä alkuopetuksen edustajilla on ollut mahdollisuus lukea ja kommentoida varhaiskasvatussuunnitelmaa. Varhaiskasvatussuunnitelman laadinnassa on huomioitu seuraavat, kunnan toimintaa ohjaavat asiakirjat:
- esiopetuksen opetussuunnitelma
- Saarikan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
- Kannonkosken kuntastrategia