Kotitalous ja ruuanlaitto (TO8, 2 op)

Opintojakson kuvaus

Paikallinen lisäys tavoitteille
  • oppia valmistamaan monipuolista ja terveellistä ruokaa opiskelijabudjetilla

Keskeiset sisällöt

 
Paikallinen lisäys keskeisille sisällöille
  • ruuanlaittotaidot
  • turvallinen ja hygieeninen työskentely keittiössä
  • esteettinen kattaus osana ruokakulttuuria

Laaja-alainen osaaminen

 
 
Laaja-alainen osaaminen opintojaksossa
Ei paikallista tarkennusta

Arviointi

 
 
Opintojakson arviointi

Lukiokoulutuksessa arvioinnilla on kaksi keskeistä tehtävää:

  • Oppimisen tukeminen ja ohjaaminen. Tätä tehtävää toteuttaa opintojakson aikana annettava palaute, formatiivinen arviointi. Opintojakson aikainen palaute sekä lukio-opintojen aikainen, opettajan tuella tehty itsearviointi ja vertaisarviointi auttavat opiskelijaa ymmärtämään omaa oppimistaan, tunnistamaan vahvuuksiaan, korjaamaan virheitään ja kehittämään työskentelyään niin, että oppimiselle asetetut tavoitteet voivat toteutua.

  • Osaamiselle ja oppimiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen näkyväksi tekeminen. Tätä tehtävää toteuttaa osaamisen ja opitun arviointi, summatiivinen arviointi. Osaamisen arviointi perustuu todennettuun näyttöön siitä, kuinka hyvin ja missä määrin opiskelija on saavuttanut opintojaksolle asetetut tavoitteet. 

Opintojakso arvioidaan sanallisesti hyväksytty / hylätty.


Opintojakson vapaa kuvaus

 

Opintojaksosta peritään pieni ruokaraha (20 €). Opintojaksolla harjoitellaan ja parannetaan ruoanlaitoin perustaitoja. Opiskelijat suunnittelevat yhden päivän ruoan. Suunnittelussa otetaan huomioon taloudellisuuden lisäksi muut resursssit: aika, taidot, välineistö. Erityistä huomiota kiinnitetään suunnitelman ravitsemukselliseen laatuun: monipuolisuuteen, kohtuullisuuteen, vaihtelevuuteen ja nautittavuuteen. Yhden päivän suunnitelmasta tehdään ateriakohtaiset hintalaskelmat.