6.11.1. Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa

6.11.1. Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa

Vuosiluokilla 1–3 arviointi lukuvuositodistuksiin ja mahdollisiin välitodistuksiin annetaan sanallinen arvio tai numeroarvosana opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti. Mikäli annetaan sanallinen arvio, todistuksesta tulee ilmetä, onko oppilaan suoritus hyväksytty vai hylätty. 

Vuosiluokkien 4–8 lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa annetaan numeroarvosanat. Päättötodistuksessa ja mahdollisessa 9. vuosiluokan välitodistuksessa annetaan numeroarvosanat. Numeroarvosanaa voidaan täydentää kuvailevalla sanallisella arviolla, joka annetaan todistuksen liitteenä.

Käyttäytymisestä annetaan numeroarvosana lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa vuosiluokilla 4–8. Jos käyttäytymisestä annetaan vuosiluokilla 1–3 sanallinen arvio, se annetaan todistuksen liitteellä. Myös numeroarvosanaa täydentävä sanallinen käyttäytymisen arvio annetaan todistuksen liitteenä. Käyttäytymisen sanallista arviota koskevasta liitteestä merkitään tieto todistuksen lisätietoihin.

Sanallista arviota voidaan käyttää päättöarviointia lukuun ottamatta myös niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli.[1] Yksilöllistetyistä oppimääristä annetaan sanallinen arvio tai numeroarvosana opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviota.

 

[1] Perusopetusasetus 10 § 4 mom.

Kangasalla 1.-3. luokilla lukuvuositodistus on sanallinen ja 4.-9. luokilla numeraalinen. Luokilla 1-4 oppilaiden väliarviointi annetaan arviointikeskusteluna ja luokilla 5-9 numeraalisena pääsääntöisesti marraskuun ja helmikuun välisenä aikana.

1.-2. luokat
1.-2. luokkien lukuvuositodistuksissa suomen kielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan arvioinnissa käytetään seuraavaa arviointiasteikkoa: Olet saavuttanut tavoitteet erittäin hyvin, olet saavuttanut tavoitteet hyvin, olet saavuttanut tavoitteet melko hyvin, olet saavuttanut tavoitteet kohtalaisesti, hylätty. Suomen kielessä ja kirjallisuudessa lukeminen ja kirjoittaminen arvioidaan erikseen ja matematiikka arvioidaan yhtenä kokonaisuutena. Muissa oppiaineissa (uskonto/ elämänkatsomustieto, ympäristöoppi, A1- englanti, kuvataide, musiikki, käsityö, liikunta) käytetään arviointiasteikkoa: olet saavuttanut tavoitteet hyväksytysti / hylätty.

3. luokkien lukuvuositodistus
3. luokkien lukuvuositodistuksissa suomen kielen ja kirjallisuuden, matematiikan, A1- englannin, uskonnon /elämänkatsomustiedon ja ympäristöopin arvioinnissa käytetään seuraavaa arviointiasteikkoa: Olet saavuttanut tavoitteet erittäin hyvin, olet saavuttanut tavoitteet hyvin, olet saavuttanut tavoitteet melko hyvin, olet saavuttanut tavoitteet kohtalaisesti, hylätty. Suomen kielessä ja kirjallisuudessa lukeminen ja kirjoittaminen arvioidaan erikseen. Kuvataiteessa, musiikissa, käsityössä ja liikunnassa käytetään seuraavaa arviointiasteikkoa: olet saavuttanut tavoitteet hyväksytysti / hylätty.

4.-9. luokkien lukuvuositodistus
4.-9. –luokkien väli- ja lukuvuositodistuksessa arvioidaan yhden vuosiviikkotunnin pituiset valinnaiset aineet sanallisesti asteikolla hyväksytty/hylätty, muut aineet arvioidaan arviointiasteikolla 4-10.

Yksilöllistettyjen oppimäärien arviointi lukuvuosi- ja päättötodistuksessa (voidaan arvioida) arvioidaan sanallisena tai numeroarviona henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman mukaisesti.