Poissaolot ja vapautus koulunkäynnistä

Poissaoloihin puuttuminen

 Jyväskylän perusopetuksen kouluilla otettiin käyttöön 1.8.2021 uusi ja yhtenäinen poissaoloihin puuttumisen toimintamalli. Oppilaan selvittämättömiin ja toistuviin poissaoloihin, myöhästymisiin ja kesken päivän koulusta poistumisiin puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteisillä tukitoimilla.  

Puuttuminen on ennaltaehkäisevää, oppilaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia tukevaa, positiivista ja oppilaan yksilöllistä kohtaamista. Yhtenäinen malli ja ohjeistus mahdollistavat läpinäkyvän ja yhdenvertaisen kohtelun kaikille oppilaille ja mahdollisuuden turvalliseen luokka- ja kouluyhteisöön. Portaittain etenevät toiminnot helpottavat esimerkiksi arviointikeskustelussa oppilaan poissaolojen käsittelyä, mitä poissaolojen määrä tarkoittaa ja millaisia toimenpiteitä nyt tarvitaan.  

 Puuttuminen on ennaltaehkäisevää ja hyvinvointia tukevaa 

Poissaoloihin puututaan portaittain etevien toimintojen kautta. Luokanopettaja tai -ohjaaja ottaa asian puheeksi oppilaan ja huoltajan kanssa, kun alakoululaisilla on poissaolotunteja 30 ja yläkoululaisella 50 tuntia. Yhdessä sovitaan tukitoimista ja seurannasta. Tarvittaessa konsultoidaan oppilashuollon asiantuntijoita.

 Kun alakoululaisella on poissaolotunteja 50 ja yläkoululaisella 70, keskusteluun tulee mukaan moniammatillinen työryhmä, jossa sovitaan tukitoimista, seurannasta ja oppilaan asioiden vastuuhenkilöstä.  

Mallissa on huomioitu myös yhteistyö esimerkiksi sosiaalitoimen kanssa, jolloin myös viranomaisyhteistyö selkeytyy. Jos alakoululaisella on poissaoloja yli 80 tuntia ja yläkoululaisella yli 100 tuntia eikä tilanne tehostetuista toimista huolimatta parane, tehdään muun muassa sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tuen tarpeen arvioimiseksi ja harkittaessa myös lastensuojeluilmoitus oppilashuollon konsultaation pohjalta. 

Kasvatusohjaajat mukana ennaltaehkäisemässä poissaoloja 

Osassa Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluista toimii kasvatusohjaajia. Kasvatusohjaajien rooli korostuu poissaolomallissa ennen kaikkea ennaltaehkäisevien toimien osalta. Kasvatusohjaajien päätehtävänä on toimia matalan kynnyksen aikuisina, joille oppilaat voivat ilman ajanvarausta kertoa mieltä askarruttavista asioista esimerkiksi koulunkäyntiin tai kaverisuhteisiin liittyen. Lisäksi kasvatusohjaajat järjestävät muun muassa tunne- ja vuorovaikutustaitoja vahvistavia ryhmiä ja kerhoja, tukevat kouluun kiinnittymistä, osallistuvat aktiivisesti kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön ja ohjaavat tarvittaessa erilaisten tukitoimien piiriin.

Ajankohtainen poissaoloihin puuttumisen malli löytyy Perusopetuksen osaamisen kehittämisen POSKE:n sivuilta:
Koulupoissaolomalli

Kolmiportaisesti etenevää poissaoloihin puuttumisen mallia on kehitetty Opetushallituksen rahoittamassa Kannustaen kouluun -hankkeessa. Mallia testattiin lukuvuonna 2020-2021 neljällä koululla.  

Lisätietoja: 

Palveluesimies Minna Kuutti, minna.kuutti@jyvaskyla   
Sitouttava kouluyhteisötyö -hanketyöntekijä, tiia.thil@jyvaskyla.fi

Ohjeet

Poissaolokäytänteet

  • Oppilaan mahdollisesta poissaolosta tehdään anomus etukäteen.
  • Poissaoloanomuksen tekee aina huoltaja.
  • Lomat anotaan alla olevien ohjeiden mukaan Wilmassa.
  • Poissaolon aikana oppilaan oppivelvollisuus jatkuu. Yläkoululaisten osalta opeteltavat asiat ja läksyt löytyvät Wilman tuntipäiväkirjoista. Alakoululaisten kohdalla opettaja voi mahdollisuuksien mukaan antaa osan tehtävistä etukäteen. Opettaja arvioi oppimisen osana normaalia oppimisen arviointia, erillisten tehtävien ym. kontrollointi loman jälkeen kuuluu huoltajille. Opettaja antaa suuntaviivat opiskelulle (opiskeltavat asiat), mutta vastuu oppimisen ohjaamisesta on loma-aikana ja sen jälkeen huoltajalla. Loma-poissaolo ei ole syy pyytää tukiopetusta. 
  • Lomaa/vapautusta ei myönnetä sellaisesta poissaolosta, joka on järjestettävissä kouluajan ulkopuolelle, kuten mopokortin ajotunnit, parturissa käynti yms. Hyväksyttäviä poissaoloja anomuksesta ovat esim. mopokortin teoriakoe, erikoishammashoidon käynnit.
  • Sairauspoissaolon aikana oppilaan tulee vointinsa mukaan pyrkiä huolehtimaan opinnot ajan tasalle. Oppilaan tehtävänä on selvittää ko. ajan opinnot ja läksyt ensisijaisesti luokkakavereilta tai Wilmasta.
  • Poissaolon ajaksi osuvan kokeen tai muun näytön korvaavasta suorittamisajasta on sovittava opettajan kanssa esimerkiksi Wilman pikaviestillä. Ellei ajasta ole sovittu, oppilas on velvollinen suorittamaan kokeen/näytön opettajan määräämänä ajankohtana, mahdollisimman pian kouluun saavuttuaan.

Näillä ohjeilla pyrimme ohjaamaan oppilaiden koulunkäyntiä Vaajakummun yhtenäiskoulussa siihen, että opetus toteutuisi koulussamme suunnitellusti, aikataulussa ja kaikkia oppilaita tasapuolisesti kohdellen.

Poissaolojen anominen

Jyväskylän kaupungin kouluissa on otettu vuoden 2019 alusta käyttöön Wilman lomake, jolla haetaan oppilaalle vapautusta koulunkäynnistä . Lomake korvaa paperisen lomakkeen. Poissaolopyyntö on useimmiten lomamatkoja varten. Lomake täytetään tietokoneella. Se ei näy puhelimessa.

Lomake löytyy Wilmasta Hakemukset ja päätökset - kohdasta tai kolmen pisteen alta,

Tee uusi hakemus–kohdasta huoltaja valitsee joko luokanohjaajalle menevän (1-5 pv poissaolo) tai rehtorille menevän (yli 5 pv) lomakkeen.

Lomake näkyy luokanohjaajalla tai rehtorilla avoimena hakemuksena, jonka hän hyväksyy.

Huoltajalle ei tule erillistä ilmoitusta hyväksytystä hakemuksesta, mutta hyväksytyn hakemuksen näkee Hakemukset ja päätökset –välilehdellä Päätökset -kohdassa.

Poissaolo tallentuu suoraan Wilmaan poissaoloilmoituksiin, jolloin etukäteen anottu poissaolo näkyy kaikilla oppilasta opettavilla opettajilla heti kun hakemus on hyväksytty.

Poissaoloa on hyvä hakea hyvissä ajoin, jotta voidaan sopia etukäteen, miten poissaolon aikaiset tehtävät suoritetaan. Näin tieto oppilaan poissaolosta voidaan ilmoittaa ruokalaan, eikä valmisteta turhaan ruokaa.