Oppilashuolto

Yleistä

Oppilashuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen. Työtä tehdään luottamuksellisesti yhdessä oppilaiden, vanhempien, opettajien ja muun oppilashuollon henkilöstön kanssa. Oppilaskohtaiseen terveydenhoitoon sisältyy oppilaan kasvun ja kehityksen seuraaminen ja tukeminen, terveyskasvatus sekä ensiapu.

MILLAISISSA ASIOISSA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE?

Kun haluaa keskustella kasvamisesta ja murrosiästä, ravitsemukseen ja syömiseen liittyvistä asioista, lepoon, uneen ja liikuntaan liittyvistä asioista, toistuvasta sairastelusta, oppilaan päihteiden käytöstä, seurusteluun ja seksualisuuteen liittyvistä asioista ja tarvitsee ehkäisyneuvontaa
tai kun tarvitsee apua pitkäaikaissairauden hoidon ja koulunkäynnin yhteensovittamisessa, kun jaksaminen huolestuttaa, kun tarvitsee neuvoa terveyspalveluiden käytöstä, ajanvarauksella pieniin hoitotoimenpiteisiin (esim. ompeleiden poisto), koulutapaturman sattuessa. 

MILLOIN TERVEYSASEMALLE SAIRAANHOITAJALLE TAI OMALLE LÄÄKÄRILLE?
  • vapaa-ajan tapaturmissa
  • sairaanhoidollisissa asioissa
  • pitkäaikaissairauksien seurannassa

Sairaanhoitoa tarvitsevat oppilaat hoidetaan oman alueen sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolla. HUOM! Ethän laita sairasta/puolikuntoista oppilasta kouluun!

Jos oppilas tarvitsee toistuvasti koulupäivän aikana jotakin lääkitystä ja tarvitsee sen ottamiseen apua, on huoltajan ja koulun tehtävä lääkehoitosopimus. Huoltajan tulee olla yhteydessä opettajaan, joka ohjeistaa kehen koulunkäynnin ohjaajaan tulee olla yhteydessä lääkehoitosopimuksen teossa. Tämän jälkeen kotoa toimitetaan lääkkeet kouluun ja sovitaan ohjaajan/opettajan kanssa niiden säilytyspaikasta ja annosta. Huoltajat ovat velvollisia ilmoittamaan lääkitysmuutoksista ja tomittamaan aina voimassa oleva lääke koululle ja hakemaan vanhentuneet lääkkeet. 

Hyvä muistaa:
  • Alle 10-vuotiaan lapsen äkillisesti sairastuessa todistuksen työnantajalle saa oman alueen terveysaseman sairaanhoitajilta.
  • Kodin tulisi ilmoittaa terveydenhoitajalle oppilaan terveyttä haittaavista tekijöistä, pitkäaikaisista sairauksista, tartuntataudeista (esim. vesirokko, täitartunta) ja oppilaan terveydentilassa tapahtuneista muutoksista.
  • Tapaturman sattuessa koulussa tai koulumatkalla, Jyväskylän kaupunki korvaa tarvittavat matkat, tutkimukset ja hoitokustannukset. Hoitoon hakeudutaan perusterveydenhuollon kautta. Ensiavun oppilas saa koulussa, jatkohoidosta huolehtivat huoltajat.

Koululääkäri

Koululääkäri tekee koululla pääasiassa terveystarkastuksia, mutta terveydenhoitajan kautta voi varata ajan koululääkärille, jos lapsella on koulunkäyntiin tai oppimiseen liittyviä ongelmia, joihin tarvitaan lääkärin apua.

Lisää tietoa löytyy Jyväskylän kaupungin kouluterveydenhuollon sivuilta.

Koulupsykologi

Psykologi tukee oppilasta silloin, kun mielialaan, käyttäytymiseen tai kehitykseen liittyvät asiat huolestuttavat. Psykologi arvioi oppimisvaikeuksia ja suunnittelee tukitoimia yhteistyössä oppilaan, huoltajien ja opettajien kanssa. Koulupsykologiin voi ottaa yhteyttä kaikissa lapsen kehitykseen, kasvatukseen, oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvissä asioissa joko koulun välityksellä tai suoraan.

Koulukuraattori

Koulukuraattorin toimisto on yläkoululla. Koulusosiaalityöntekijä auttaa oppilasta ja hänen perhettään erilaisissa kodin ja koulunkäynnin ongelmatilanteissa. Koulusosiaalityöntekijään voi ottaa yhteyttä joko koulun kautta tai suoraan.

Kuraattori tukee oppilasta silloin, kun kaveri- tai perhesuhteissa on huolia, oppilas kokee yksinäisyyttä, koulunkäynti ei suju, poissaoloja kertyy paljon tai elämässä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat oppilaan hyvinvointiin.

Oppilashuollon sairaanhoitaja

Oppilashuollon sairaanhoitaja tukee alle 18-vuotiasta ja hänen perhettään päihteisiin ja mielen hyvinvointiin liittyvissä huolissa.

Yhteystiedot:

Oppilashuollon psyk. sairaanhoitaja
Essi Oivanen
Puh. 050-560 6911
Soittoaika ti klo 10-12

Oppilashuollon ja Ankkuritoiminnan psyk. sairaanhoitaja
Lotta Minkkinen
Puh. 050-5768293

Hammashoitola

Hammashoito tapahtuu Tikkakosken hammashoitolassa ja se on maksutonta alle 18-vuotiaille. Suuhygienistin/hammaslääkärin tarkastukset ovat kaikilla 1. 5. ja 8 lk:lla. Ajanvaraus hammashoitolaan ma-pe klo 8-16 puh. 014-2660126. Hammashoidon puhelinpäivystysnumero on arkisin klo 16 jälkeen sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä 116 117 (jos ko. numero ei toimi, soita 014-2692200)

Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä lääkärin tai hammashoitolan vastaanottoajasta peritään sakkomaksu yli 15 vuotiailta.

Alakoulu

Terveystarkastukset ovat alakoulussa kaikilla luokilla. Oppilaat saavat tarvittavat rokotustehosteet kouluterveydenhuollossa. Terveydelliset esteet rokottamiselle tulee ilmoittaa terveydenhoitajalle. Ensimmäisellä ja viidennellä luokalla on laajennettu terveystarkastus, jolloin toivomme vanhempien osallistuvan lasten kanssa terveydenhoitajan tarkastukseen.

Koululääkärin vastaanotolle hakeudutaan terveydenhoitajan kautta. Koululääkärin tarkastuksia on ensimmäisen ja viidennen luokan oppilailla, tarvittaessa myös muilla vuosiluokilla. Sairauksien hoito tapahtuu terveysasemalla väestövastuisesti.

Yläkoulu

Terveydenhoitaja

Koululaiset kutsutaan terveydenhoitajan tarkastukseen vuosittain. 8. luokalla on oppilailla laajat terveystarkastukset, jolloin heille tehdään sekä terveydenhoitajan että lääkärin tarkastukset, johon vanhemmat myös kutsutaan mukaan. Rokotukset tehostetaan tarpeen mukaan.

Terveydenhoitajan VASTAANOTTO ILMAN AJAVARAUSTA toimii koululla koulupäivinä MA – TO klo 11.15 – 12.15. Tänä aikana voi tulla käymään ja keskustelemaan terveyteen liittyvissä asioissa. Muina aikoina hoidetaan vain välitöntä ensiapua vaativat tapaturmat. Vapaa-ajan tapaturmat hoidetaan oman alueen terveysasemalla. 

Oppilaan sairastuessa äkillisesti tai tapaturman sattuessa koulupäivän aikana otetaan koululta yhteyttä oppilaan huoltajiin, joten terveydenhoitajalla ja koululla on oltava ajan tasalla olevat työ- ja kotipuhelinnumerot. Lääkärinhoitoa vaativa ensiapu annetaan oman alueen terveysasemalla tai keskussairaalan päivystyksessä. Tarvittavista kuljetuksista huolehtivat ensisijassa vanhemmat.

Lisätietoa: http://www.jyvaskyla.fi/hatatilanteet_ja_paivystys