Leirikoulu

Leirikoulun suunnittelu ja toteutus



Päätös harkinnanvaraisesta opintoretkestä tai leirikoulusta osaksi toimintasuunnitelmaa

Tapahtumiin valmistautuminen on aloitettava viimeistään sen lukuvuoden alussa, jolloin leirikoulu tai opintoretki toteutetaan. Toteuttamislukuvuonna ilmenevien pätevien syiden perusteella leirikoulu voidaan myös peruuttaa. Suunnittelua on tehtävä alusta lähtien yhteistyössä opettajan, oppilaiden ja heidän huoltajien kesken. Ideoiden ja mielipiteiden kartoituksen jälkeen päätösvalta leirikoulun tai opintoretken toteuttamisesta on aina opettajalla.

Varainhankinnasta päättäminen

Mikäli opintoretken tai leirikoulun toteuttaminen vaatii lisärahoitusta, siitä tulee tehdä kirjallinen päätös vanhempainillassa. Päätöksen pohjana tulee olla opetustoimen laatima koulun ulkopuolista opetusta koskeva ohje. Ennen keräystoimintaan ryhtymistä on selvitettävä keräystoiminnan laillisuus ja lupien tarpeellisuus.

Harkinnanvaraisten retkien ja vierailujen varainhankinta on aina kaikille osapuolille vapaaehtoista. Varainhankinta ei kuulu opettajan tai koulun tehtäviin. Luokan rahastonhoitajana toimii joku luokan vanhemmista. Luokkien tilien nimissä ei saa näkyä koulun eikä kunnan nimeä. Rehtorin tulee olla tietoinen koulun luokkien varainhankintatileistä ja vastuuvanhemmista. Opettajalla ei voi olla luokan tiliin tilinkäyttöoikeutta.

Retkikohdetta valittaessa on arvioitava retken kokonaiskustannukset ja varmistettava, että kaikilla oppilailla on mahdollisuus osallistua retkeen tai leirikouluun. Myös mahdolliset uudet oppilaat ovat oikeutettuja osallistumaan leirikouluun, eikä heitä voida osallistumisen edellytyksenä velvoittaa johonkin tiettyyn aiemmin toteutettuun raha- tai työsuoritukseen. Varojen keräämisen tulee olla kohtuullista ja yhteisesti kerätyt varat tulee käyttää luokan yhteiseen toimintaan suunnitelman mukaisesti.


Suunnittelu

Opettajan on laadittava vanhempien ja oppilaiden kanssa lasten kehitystason mukainen, mahdollisimman yksityiskohtainen ohjelma toimintoineen, vastuuhenkilöineen ja aikatauluineen. Opettajan on myös laadittava suunnitelma kouluun mahdollisesti jäävien lasten opetusjärjestelyistä.

Suunnitelmassa tulee näkyä kaikki suunnitteluun, toteutukseen ja jälkitöihin liittyvät työtehtävät ja niistä vastaavat aikuiset, sekä turvallisuuteen ja vastuisiin liittyvät yksityiskohdat. Rehtorin, opettajan, vanhempien ja oppilaiden on oltava perillä vastuistaan. Vastuuasioista tiedottaminen on koulun ja opettajan tehtävä. Suunnitelma viestitetään koteihin kirjallisena. Huoltaja allekirjoittaa osallistumisluvan leirikouluun. Luvassa kysytään lapsen sairauksista, allergioista, lääkityksestä, ruokavaliosta tms. muista asioista, joista opettajan tulisi tietää. Koulu on vastuussa tapaturmien hoidosta retkillä ja leirikoulussa.


Vastuut ja turvallisuus

Koulun toimintasuunnitelmaan kirjatut retket ja vierailut tehdään suunnitelman mukaisesti. Rehtori vastaa koulun toimintasuunnitelmaan tehtävistä muutoksista. Opettajan vaihtuessa aikaisempi päätös retkestä ei velvoita uutta opettajaa, mutta pitkälle valmisteltu retki/leirikoulu pyritään kuitenkin toteuttamaan mikäli mahdollista.

Opettajalla on oppilaistaan aina jakamaton vastuu. Oppilas kuuluu koulun ulkopuolisen opetuksen aikana opetuksen järjestäjän ottaman tapaturmavakuutuksen piiriin.

Oppilaille tulee antaa selkeät ohjeet retkestä/leirikoulusta. Oppilaiden vastuuta itsestään ja toisistaan tulee korostaa. Koulun ulkopuolella tapahtuva opetus on kouluaikaa, jolloin toimitaan opettajan ja muiden valvojien antamien ohjeiden ja koulun järjestyssääntöjen mukaan.

Huoltajilla on vastuu oppilaiden mahdollisesta vapaa-aikana tapahtuvasta varainkeruusta esim. myyntityön turvallisuudesta ja oppilaiden vakuutusturvasta. Huoltaja arvioi varainkeruuseen liittyvän toiminnan riskit ja vaarat oman lapsensa osalta.

Suunnittelun dokumentointi ja asiakirjojen säilytys

Kirjalliset suunnitelmat ja sopimukset säilytetään siihen saakka kunnes leirikoulu on tehty. Leirikouluun osallistuville avustajille tehdään kirjallinen työaikasuunnitelma osana työaikakirjanpitoa.

Opettajan osallistumisen estyminen

Opettaja voi sairastua tai muuten estyä pitämästä opintoretkeä tai leirikoulua. Rehtori päättää sijaisjärjestelyistä tai mahdollisesta opintoretken tai leirikoulun keskeyttämisestä. Retki voidaan perua turvallisuussyistä.

Opintoretken tai leirikoulun peruuntuminen

Leirikoulun mahdolliseen peruuntumiseen on syytä varautua vanhempien kesken tehdyllä kirjallisella sopimuksella, josta selviää, mitä yhteisesti kerätyille varoille tällöin tehdään ja millä tavoin rahoja voidaan mahdollisesti käyttää vaihtoehtoiseen toimintaan.

Oppilaan osallistumisen estyminen

On tärkeää päättää, miten menetellään yhteisesti kerättyjen varojen suhteen oppilaan peruessa osallistumisensa, esim. sairastumisen, muuton tai muun syyn vuoksi. Kohtuullinen palauttamisperiaate on se, että oppilaan itse tuomat ja siis vanhempien antamat ”talletukset” palautetaan. Muilla keinoin kerätyt rahat jäävät leirikassaan.

Oppilaan sairastuessa opintoretken tai leirikoulun aikana hänet ohjataan kunnalliseen terveydenhuoltoon, jossa lääkäri määrittää jatkotoimenpiteet.

Oppilaan jättäminen kouluun opiskelemaan leirikoulun tai opintoretken ajaksi

Opettajan tulee neuvotella huoltajan kanssa oppilaan jäämisestä koululle luokkaopetukseen. Näissä tapauksissa menettelystä sovitaan kirjallisesti vanhempien kanssa. Opettaja ei voi evätä rangaistuksena oppilaan osallistumista leirikouluun tai opintoretkeen.

Mikäli opettajalla ja/tai koululla on vahvat perusteet sille, että oppilaan osallistuminen leirikouluun on turvallisuusriski, voidaan oppilas asianmukaisin järjestelyin rehtorin päätöksellä jättää opiskelemaan kouluun.

Säännöistä piittaamattoman oppilaan lähettäminen kotiin

Koulun ulkopuolella tapahtuva opetus on kouluaikaa, jolloin toimitaan opettajan ja muiden valvojien antamien ohjeiden ja koulun järjestyssääntöjen mukaan. Leirikoulua tai opintoretkeä varten on syytä laatia tarkentavat säännöt sekä sopia menettelystä sääntöjen rikkomistapauksissa. Vahingonkorvausvastuu on hyvä selvittää ennen retkelle lähtöä.
Oppilaan opetusryhmää voidaan muuttaa myös kesken leirikoulun, mutta siitä aiheutuvia kustannuksia ei voida maksuttoman perusopetuksen piirissä periä oppilaan huoltajilta. Samoin kesken leirikoulun oppilaan palauttamisesta perittävää maksua voidaan pitää myös ylimääräisenä kurinpidollisena seuraamuksena, mistä syystä maksua ei voida määrätä. Maksusta ei voida myöskään sopia oppilaan tai tämän huoltajan kanssa. Tämä asia on syytä huomioida ennakkoon mm.leirikoulubudjetin suunnittelussa.