Jälkkäri

Toukokuu 2024

Toukokuun terveiset! 

Kevään viimeinen Jälkkärikuukausi on käynnistynyt ja voimme vaan ihmetellä miten nopeasti kulunut Jälkkärivuosi onkaan mennyt.

Ehdimme touhuta yhdessä monenlaista mukavaa, niin sisällä kuin ulkonakin. Harjoittelimme myös ahkerasti toisten huomioimista, vuorottelua sekä erilaisuuden ymmärtämistä. Ohjeiden kuuntelua, tunteiden hallintaa ja mikä tärkeintä olemaan oma ainutlaatuinen persoona. Juuri nämä ihanat ainutlaatuiset persoonat tekivät tästä Jälkkärivuodesta heidän näköisen.


Vielä me ehdimme touhuta lisää ennen kesälomalle jäämistä.


Liikuntasalia emme toukokuulla enää niin aktiivisesti käytä, vaan keskitymme enemmän liikkumiseen ulkona. Metsäretkillä tulemme käymään taas aktiivisemmin


Kädentaidoissa on luvassa silkkipaperikukat, laattataulut sekä keskeneräisten töiden loppuun saattamista


Kokkailussa on luvassa perinteiseen tapaan jätskibaari viikolla 22. Katsomme päivän sen mukaisesti, että mahdollisimman moni olisi paikalla


Pe 17.5 pidämme yhteisen pihatapahtuman Vertti-ryhmän kanssa koulun pihalla. Aloittelemme ohjelman klo 13.30 välipalan jälkeen. Luvassa on mm.vohveleiden paistoa hillon ja kermavaahdon sekä mehun kera. Suunnitelmissa on myös järjestää erilaisia toimintapisteitä mm.kivien maalausta, frisbee rataa, mölkkyä, saippuakuplia, katuliitutaidetta, musiikkia yms. Toivotaan että kelit meitä suosii jotta pääsemme viettämään mukavan päivän yhdessä


Kevään viimeinen Jälkkäripäivä on pe 31.5 jolloin olemme auki klo 17 asti

Kiitos hyvästä yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana


”Voiko olla olemas ihanampaa fiilistä

Kun on kesäkuun eka ja koko loma edessä.

Se on ihan sama vaikka palais vähän nenä,

Nii älä tule paha kesä, tule hyvä kesä.

Ku aamusta iltaan iho tuntee auringon,

Ja ei oo hajuukaan mikä viikonpäivä on.

Ollaan odotettu tätä syksy-talvi-kevät,

Nii älä tule paha kesä, tule hyvä kesä”


Einon ja Aapelin laulun tahtiin, Jälkkärin ohjaajat toivottavat

OIKEIN IHANAA KESÄÄ JOKAISEEN KOTIIN!

Maalis-huhtikuu 2024

Maalis-huhtikuu 2024

 

Alkuvuosi on sujahtanut nopeasti Jälkkärissä mukavien puuhien merkeissä. Halukkaat ovat päässeet luistelemaan, kädentaitoihin, sekä liikkumaan liikuntasaliin suunnitelmien mukaisesti. Olemme ulkoilleet paljon ja nauttineet kunnon talvisista keleistä. Kävimme laskiaismäessä kirpsakasta kelistä huolimatta ja nautimme päälle lämpimät kaakaot kermavaahdon ja pipareiden kera.

 

Levyraatipäivästä tulikin lasten toiveesta levyraativiikko, sillä lapset innostuivat siitä niin paljon. Mikä sen mukavampaa kuin kuunnella musiikkia, antaa pisteitä suosikki kappaleelle ja jännittää yhdessä mikä kappale saakaan eniten pisteitä. Pääsimme iloksemme osallistumaan musiikkiluokkien konserttiin, joka oli todella upea ja josta lapset tykkäsivät kovasti. Liikuntasalissa meitä kävivät liikuttamassa fysioterapeuttiopiskelijat, jotka saivat punaa lasten poskiin ja iloa liikkumiseen. Liikuntasalivuorot ovat olleet suosittuja ja ne jatkuvat edelleen tuttuun tapaan.

 

Kokkailuun on osallistunut paljon innokkaita lapsia ja leipomukset ovat olleet maukkaita. Maaliskuun kokkailupäivänä ke 20.3. teemme nakkipiiloja ja huhtikuun kokkailussa ke 24.4. valmistuvat cookiet.

Kädentaidoissa on luvassa mm. pääsiäisaskarteluja, kevätikkunan kokoamista sekä lasipurkkien koristelua, vappuaskarteluja unohtamatta. Jatkamme myös taidenäyttelyä, jonka lapset ovat itse ideoineet. Teokset vaihtuvat seinällä aika-ajoin.

 

Vappujuhlia vietämme ti 30.4. Jälkkäritilassa. Aloitamme vappujuhlat välipalan jälkeen n. klo 14.30. Kotoa voi halutessaan tuoda teemaan sopivaa vaatetusta/asustetta. Jälkkäri tarjoaa vapun kunniaksi pientä herkkua ja juomaa.

 

Pidämme Vertti ryhmän kanssa yhteisen elokuvailtapäivän perjantaina 12.4. koulun musiikkisalissa. Katsomme elokuvan Emoji ja aloitamme elokuvan katsomisen klo 13. Herkuttelemme samalla poppareita ja eväsmuotoista välipalaa.

 

Pääsiäislomaa vietämme 29.3–1.4.

 

Muistuttelemme vielä Jälkkäriin hausta ensivuodelle 2024–2025. Tämä tapahtuu Wilman kautta 12.–26.3.

 

Ihania kevätpäiviä koteihin!

Tammi-Helmikuu 2024

Hyvää alkanutta vuotta 2024!

 

Loma on vietetty ja katseet suunnattu taas Jälkkäriarkeen. Arki onkin käynnistynyt hyvin lomakuulumisten vaihtamisten merkeissä, rennosti tuttuun arkeen sopeutuen. Olemme saaneet myös nauttia lasten laulu, sekä voimistelu ja tanssiesityksistä, joihin pyrimme aina järjestämään aikaa.

 

Tutut toiminnot käynnistyivät heti ensimmäisellä viikolla. Niin puukäsityöt maanantaina kuin liikuntasali tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Olemme myös ulkoilleet mukavassa pakkassäässä. Lapset ovat viihtyneet lumileikeissä, piiloleikeissä sekä jalkapallonpeluussa. Totuttuun tapaan ulkoilemme jatkossakin Jälkkärissä jokaisena päivänä, joten kannattaakin huolehtia, että lapsilla on mukana säähän sopiva lämmin varustus sekä sopivasti vaihtovaatetta joko repussa tai varavaatekassissa.

 

Kädentaidoissa aloitimme hamahelmityöt, joista kuulimmekin toivetta jo ennen joulua. Seuraavaksi suunnitteilla on lumiukkoaskartelut, lapasten liimausta, kylän kokoaminen maitopurkkitaloista sekä ystävänpäiväaskartelut, jossa pääsemme myös naulailemaan. Myös kaverisydänten täytön toteutamme ystävänpäivän lähestyessä, joka aina ilahduttaa lapsia. Levyraatia on toivottu uudelleen, joten myös sen toteutamme ilman muuta nyt heti tammi-helmikuulla.

 

Tammikuun kokkailupäivä on ti 23.1., jolloin halukkaat pääsevät tekemään suklaamuffinsseja. Helmikuun kokkailussa ti 20.2. valmistuvat puolestaan juustotikut.

 

Laskiaismäkeen suuntaamme pe 9.2. Jälkkäritilan viereiseen ”veturipuistoon”, jonka jälkeen juomme lämpimät mehut Jälkkäritilassa. Liukurit otamme mukaan Jälkkäriltä, joten laskuvälineitä ei tarvitse kotoa tuoda. Mikäli sää ei meitä suosi, niin touhuamme Jälkkäritilassa muuta mukavaa.

 

Viemme halukkaita lapsia myös luistelemaan ja tämä onnistuukin helposti niinä päivinä, kun lapsilla on koululla luistelua ja täten välineet mukana. Luistelemassa käymme Kahiksen kentällä heti läksykerhon jälkeen, mahdollisuuksien mukaan myös välipalan jälkeen.

 

Hiihtolomaa vietämme koulun tavoin viikolla 9 ja palaamme tuttuihin touhuihin loman jälkeen 4.3.2024.

 

Mukavaa vuoden 2024 aloitusta jokaiseen kotiin!

Jälkkärin ohjaajat

Joulukuu 2023

Joulukuun terveisiä!

 

Marraskuu hujahti nopeasti mukavien toimintojen ja touhujen merkeissä. Pääsimme eppulaisten kanssa yllätyksenä katsomaan Teatteri Pikkiriin, Loiskiksen ja musiikkiluokkien ” Kasperi ja leija” kenraaliharjoitus esitystä, joka oli todella hieno ja vaikuttava! Liikuntasalissa teemana oli telinevoimistelu, josta lapset innostuivat ja jota toivoivat lisääkin. Kädentaidoissa syntyivät metalliset lyhdyt, sekä omat uutislehdet. Kokeilimme myös suolankasvatusta lasipurkkeihin, jotka lapset saavat myös kotiin tunnelmaa tuomaan.

Maanantaille saimme käyttöömme puukäsityöluokan, jossa onkin riittänyt innokasta naulaajaa ja sahaajaa.

 

Joulukuulla laskeudumme joulun taikaan ja tunnelmaan. Kuuntelemme lasten toiveita ja ideoita, sekä pyrimme niitä myös mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan. Kädentaidoissa olemme aloittaneet suomenlippujen teon, jotka liehuvatkin jo saloissa Jälkkäritilaa koristamassa. Toivottavasti niistä on teillä kotonakin iloa itsenäisyyspäivää juhlistaessa.

 

Marraskuun lopulla lastenoikeuksienviikolla aloitimme sadutuksen, johon lapset ovat mielellään osallistuneet. Tämä on ollut tärkeässä osassa saada lasten ääni ja puheenvuoro kuuluviin, kuunnella heitä sekä kohdata aidosti. Yhteinen satu luetaan joulukalenterin avaamisen yhteydessä päivittäin, pieni pala kerrallaan. Saattaapa kalenterista pieni yllätyskin lapsille löytyä. Jälkkäriläiset saavat satuaarteen myös kotiin luettavaksi ja muistoksi yhteisestä Jälkkärin syksystä ja yhdessä tekemisen tärkeydestä.

 

Käpytonttupaja käynnistyy heti alkukuusta ja samalla teemme monipuolisesti muitakin jouluisia askarteluita. Ohjattuja kädentaitoja pääsee tekemään Jälkkäritilassa jokaisena päivänä kuten tähänkin asti. Joulukuun kokkailupäivänä ti 12.12 valmistuvat piparkakkuleivokset, joita kaikki halukkaat pääsevät tekemään sekä myös maistelemaan omia tuotoksiaan.

 

Pikkujouluja vietämme pe 15.12 Jälkkäritilassa. Aloitamme pikkujoulutouhut heti ulkoilun ja välipalan jälkeen n. klo 14 alkaen. Ohjelmassa on luvassa Jälkkärin tarjoamia herkkuja, joulumusiikkia, askartelupajoja yms.

 

Liikuntasalivuoromme ovat ti klo 15–16, ke 14.30–16 sekä to 15–16 käytössämme 13.12 asti, jonka jälkeen jatkamme liikkumista ulkona.

 

Vuoden viimeinen Jälkkäripäivä on to 21.12 jolloin Jälkkärimme on auki klo 11–16. Tuttuun arkeen palaamme taas loman jälkeen 8.1.2024.

Kiitos koteihin kuluneen Jälkkärisyksyn yhteistyöstä sekä ihania jouluhetkiä!

 

Tule joulu kultainen

Tule joulu hopeinen

Tule joulu valkoinen

Tai vaikka harmaa sateinen

Tule joulu kotikutoinen

Tule tutun tuntuinen

Meidän perheen näköinen

Ja kuuloinen

 

Tule joulu

Sellaisena kuin tulet

Ja ole sitä mitä olet

Kunhan minäkin saan

Seurassasi hetkisen

Vain olla

Loka-marraskuu 2023

Syksyn terveisiä Jälkkäristä! 

 

Syksy on hujahtanut vauhdilla ja pian koittaakin syysloma, jota vietämme koulun tavoin viikolla 42.

 

Syyskuulla vietimme liikennekasvatusviikkoa pelaten teemaan sopivaa ”tunteet peliin” peliä, luimme satuja liikenneturvallisuuteen liittyen, harjoittelimme turvallista liikkumista liikenteessä siirtyessä Jälkkärille sekä tarkastimme polkupyörää. Teimme myös testin kypärän käytön turvallisuudesta. Lapset tykkäsivät näistä paljon ja saimme aikaiseksi hyviä keskusteluja tärkeän asian tiimoilta.

 

Kädentaidoissa askartelimme meduusoja koristamaan Jälkkäritilaa, sekä syksyiset sienet ikkunalle kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Halukkaat saivat myös ommella kangaskassit ja tuunailla ne mieleisikseen. Ulkoillessa syntyi maataidetta sekä katugraffiteja. Neppisrata oli myös uusi juttu lapsille, joka onnistui myös hyvin ulkoilun lomassa. Parhaillaan ompelemme yhteistyönä keppihevosia, joita pääsemme käyttämään keppariradalle, joka pystytetään koulun sisäpihalle. Aloitimme myös puisten kirjaintaulujen teon, jossa lapset ovat päässeet maalaus- sekä naulauspuuhiin. Osa lapsista innostui myös käpyeläinten teosta. Annamme aikaa näille kädentaidoille, jonka jälkeen siirrymme lasipurkkien maalaamiseen sekä sokerimaalaukseen.

 

Metsäretkillä ehdimme käymään useampana päivänä, joka olikin toivottua vaihtelua koulunpihalla ulkoiluun. Oli hienoa huomata lasten ilo ja yhdessä touhuilu majojen rakentelun merkeissä. Marjojakin löysimme suuhun pantaviksi.

 

Syyskuulla kokkailimme omenapiirakkaa sekä marjapehmistä ja kokkailut jatkuvat myös loka-marraskuulla. Seuraavat kaksi kokkailutoivetta ovat tulleet lapsilta ja ne olemme päättäneet toteuttaa heti tulevilla kokkailukerroilla. Pizzaleipiä teemme vk:lla 44 maanantaina 30.10. Riisisuklaan vuoro onkin sitten vk:lla 46 ti 14.11.

 

Levyraati on toteutumassa myös nyt loka-marraskuulla, kuten myös syysnaamiaiset. Syysnaamiaisia vietämme liikuntasalivuorollamme ke 1.11. Tällöin lapset saavat halutessaan pukeutua hassusti/ teemaan sopivalla tavalla. Naamiaisissa myös discoillaan ja herkutellaan. Herkut tarjoaa tuttuun tapaan Jälkkäri.

Toivelaatikostamme löytyi lasten toive myös elokuvan katsomisesta ja se toteutetaan vk:lla 47 pe 24.11. Aloitamme elokuvan katsomisen n. klo 14.30 heti välipalan jälkeen.

 

Salivuorot jatkuvat tutusti ke 14.30–16 sekä to 15–16. Salissa lapset ovat pelanneet joukkuepelejä yhdessä ohjaajan kanssa. Trampoliinilla on saatu hiki pintaan ja temppuradalla vaihtelua toimintaan, rentoutustuokioita unohtamatta. Ryhmämme lapset pitävät todella paljon leikkimisestä, legoilla rakenteluista ja majojen rakenteluista. Tämän mahdollistamme päivittäin jälkkäritilassa.

 

Muistuttelemme vielä säänmukaisesta pukeutumisesta ja varavaatteista huolehtimisesta. Ulkoilemme Jälkkärillä jokaisella säällä päivittäin ja ulkoilumukavuuteen vaikuttaa suuresti kuivat vaatteet lasten yllä.

 

Jälkkärin ohjaajat toivottelevat mukavaa syksyä kaikille!

Elo-syyskuu 2023

Tervetuloa Jälkkäriin uudet sekä vanhat jälkkäriläiset ja terveiset kotiväelle! 

 

Jälkkäri on viimein käynnistynyt kesäloman jälkeen. Olemme tutustuneet Jälkkäripäivän kulkuun, käytänteisiin, sääntöihin, siirtymiin sekä tietenkin ryhmän lapsiin sekä aikuisiin. Harjoittelemme toki näitä vieläkin ja annamme asialle aikaa niin kauan kuin sitä tarvitaan. Säät ovat meitä suosineet ja olemmekin ulkoilleet paljon koulun piha-alueella. Kuhina on käynyt jalkapallokentällä sekä kiipeilytelineillä. Hyppynarua on pyöritelty ahkeraan, hippaa leikitty sekä annettu lapsille aikaa myös vapaaseen leikkiin.

 

Jatkossa kannattaakin huolehtia säänmukaisesta vaatetuksesta, sillä ulkoilemme jokaisena Jälkkäripäivänä säällä kuin säällä. Varavaatteita kannattaa myös varata reppuun, sillä sukkia ja hanskoja kastuu tiuhaan. Kuivilla vaatteilla on huomattavasti miellyttävämpää jatkaa Jälkkäripäivää. Varavaatekassin nimikoituna voi halutessaan tuoda myös Jälkkärille säilöön.

 

Olemme ehtineet tutustua myös Jälkkäritilaan. Legoleikit ja lautapelit ovat olleet suosittuja, kuten myös bingon peluu ja piirtely. Omat kuvat alkavat koristamaan Jälkkäritilan seinää. Kuvia onkin ohimennen kiva katsella ja muistella ketä kaikkia meitä Jälkkärissä onkaan. Myös liikuntasalissa olemme päässeet liikkumaan halukkaiden kanssa. Jatkossa liikuntasalivuoromme on keskiviikkoisin klo 14.30–16, sekä torstaisin klo 15–16. Liikuntasalissa on mahdollisuus monenlaiseen liikkumiseen, sekä vapaaseen että ohjattuun liikuntaan.

 

Läksykerho on alkanut ja sinne ohjaammekin osallistujat heti koulun päätyttyä klo 12.15/13.15. Läksykerhossa on aina mukana ohjaaja, joka valvoo ja auttaa läksyjen teossa. Lukuläksyt tehdään ymmärrettävästi kotona, jossa on myös vastuu läksyjen tarkastamisesta.

Läksykerhon rinnalla Jälkkärillämme pyörii samanaikaisesti ulkoilu, jonne lasten onkin helppo siirtyä heti läksyt tehtyään. Ulkoilemme välipalaan asti, jonne menemme n. klo 13.30.

Välipalan jälkeen n. klo 14.30–15 lapsella on mahdollisuus valita mihin toimintaan hän haluaa osallistua, jolloin jakaannumme pienryhmiin lasten mielenkiinnon mukaisesti. Valittavana on ulkoilu koulunpihalla, leikit ja kädentaidot Jälkkäritilassa, kokkailu, liikuntasali yms. päivästä ja toiminnasta riippuen. Tällä tavoin pystymme parhaiten tarjoamaan lapsille iltapäivän, jonne on kiva tulla ja jossa olisi mahdollisimman hyvä olla, sekä jokaiselle mielekästä tekemistä.

 

Kokkailu on ollut Jälkkärillä suosittua ja aloitammekin kokkailut jo nyt elokuulla. Ensimmäinen kokkailu on ti 29.8., jolloin halukkaat pääsevät tekemään omenapiirakkaa. Syyskuulla ti 26.9. on vuorossa pehmiksen valmistamista. Kädentaidoissa on luvassa sääntöpuuhun syksyisten lehtien tekoa, sekä aloittelemme kirjanmerkkejä, johon yhdistämme punomista. Kuuntelemme lapsia, heidän ideoitaan, ehdotuksiaan ja toiveitaan, joita sitten pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan.

 

Lähdemme pienelle metsäretkelle lähimetsään pe 8.9., mikäli sää on suinkin retkeilyyn sopiva. Retken peruuntuessa ulkoilemme koulun pihalla. Lähdemme retkelle koulupäivän päätyttyä ja palaamme takaisin välipalaan mennessä.

 

Viikolla 37 vietämme liikennekasvatusviikkoa, jolloin tutustumme erilaisiin kulkuvälineisiin, teemme pieniä testejä ja kertaamme turvallisen liikkumisen sääntöjä, askartelemme liikennemerkkejä yms.

 

Olettehan yhteydessä meihin kaikissa lastanne koskevissa asioissa, jotka koette meidän tärkeäksi tietää. Mielellämme otamme myös toiveita ja palautetta vastaan, jolloin pystymme kehittämään toimintaamme. Tämä onnistuu tulemalla paikanpäälle tai olemalla puhelimitse yhteydessä, sillä Wilmaa meillä ei ole käytössä.

 

Mukavaa syksyä!

Terveisin Jälkkärin ohjaajat

Touko-kesäkuu 2023

Ihana Toukokuu!

 

Kevät on hurahtanut todella nopeasti ja viimeinen toimintakuukausi on Jälkkärillä käynnistynyt. 

Vielä ehdimme kuitenkin toteuttamaan lasten toiveita, sekä yhdessä suunniteltuja toimintoja mainiosti. 

Pyrimme retkeilemään lähimaastossa paljon, hyödyntäen lähimetsää, kahiksen kenttää, Köhniönrantaa ja lintutornin ympäristöä. Toivotaan, että sää meitä suosii. 

 

Ensimmäinen retkipäivämme on ke 17.5, jolloin lähdemme yhteiselle perinteiselle kevätretkelle Lounaispuistoon. Saamme nauttia Maisteri Molton esityksestä sekä eväistä, jotka otamme mukaan Jälkkäriltä. Muistattehan sään mukaisen pukeutumisen, sillä sateensuojaan emme retkellä pääse. Sateenvarjot on kuitenkin syytä jättää matkasta, että kaikki yleisössä pääsevät näkemään esityksen. Kuljemme matkat tilausajobussilla, joten Jälkkäripäivä alkaa ja päättyy Jälkkärille. Aikataulusta infoamme teitä vanhempia lähemmin, heti niiden selvittyä. Muistattehan että muuta toimintaa ei Jälkkärillä kyseisenä päivänä ole, sillä olemme kaikki ohjaajat mukana retkellä. Jälkkäri sulkeutuu klo 17 kuten muinakin päivinä. 

 

Seuraavalla viikolla pe 26.5 lähdemme omalle pienelle retkelle Köhniönrantaan, sekä ma 29.5 läheiselle lintutornille. Näillä retkillä on säävaraus. Mikäli retket sään vuoksi peruuntuvat, puuhailemme tuttuun tapaan Jälkkäritilassa sekä koulun pihalla. 

 

Liikuntasalia käytämme vielä toukokuun alun, jonka jälkeen keskitymme ulkoleikkeihin ja peleihin sekä muuten luonnossa liikkumiseen. 

 

Vietämme kevätriehapäivää ke 24.5 koulun pihalla. Paistamme vohveleita, puhaltelemme saippuakuplia sekä leikimme perinneleikkejä. Mölkky, twisti, hyppynarut ym.odottavat jo käyttäjiä. 

 

Viimeinen kokkailupäivä on viikolla 22 jolloin yllätämme lapset jätskibaarilla. 

 

Kädentaidoissa kokeilemme kivimaalausta lasten itse keräämistä kivistä, sekä saatamme keskeneräiset työt loppuun. Aikaa annetaan myös vapaisiin, lasten ideoimiin kädentaitoihin kuten myös leikkeihin ja peleihin. 

 

Kevään viimeinen Jälkkäripäivä ennen kesälomaa on pe 2.6 

 

Lämmin kiitos teille vanhemmille hyvästä yhteistyöstä kuluneen Jälkkärivuoden aikana. Kiitos myös ihanista palautteista, joita olemme teiltä pitkin vuotta kuulleet. On ollut ihanaa tutustua lapsiinne ja saada kulkea heidän kanssaan mennyt Jälkkärivuosi. 

 

Lopuksi terveiset ainutlaatuisille Jälkkärimme lapsille, toiminnassa nyt lopettaville sekä syksyllä jatkaville Martin Luther Kingin sanoin 

 

”Jollet voi olla mänty kukkulan laella, 

Ole pensas laaksossa, 

Mutta ole paras pikku pensas puron varrella. 

Ole pensas, jos et voi olla puu. 

Jollet voi olla valtatie, ole vain polku. 

Jollet voi olla aurinko, ole tähti. 

Et sinä koon avulla voita tai häviä. 

Ole paras, mikä tahansa oletkin” 

 

Hyvää Kesää! T.Jälkkärin ohjaajat 

 

 

Maalis-huhtikuu 2023

Keväiset terveiset Jälkkäristä! 

 

Olemme lasten kanssa iloinneet auringonsäteistä ja keväisemmästä säästä. Ulkoilu on ollut mieluista puuhaa jokaisessa Jälkkäripäivässämme. Olemme päässeet luistelemaan ja mäenlaskuunkin, jotka ovat tuoneet mukavaa vaihtelua ulkoiluun. Varavaatetta kannattaa edelleen pakata reppuun, sillä vaatteet kastuvat helposti ulkoleikeissä sään lämmetessä ja lumien sulaessa.

 

Kädentaidoissa meillä on suunnitteilla avaimenperiä hamahelmistä, perhosaskarteluja, aurinkojen sekä rakettien tekoa. Keskeneräiset mollamaijat ja virkatut pannunaluset tehdään myös loppuun. Annetaan kunnolla aikaa niiden valmistumiseen, jotta into pysyy yllä ja luovuus pääsee valloilleen.

Pääsiäisaskartelut, kuten myös vappuaskartelut otetaan työn alle lähempänä ajankohtaa.

 

Kokkailemme seuraavaksi tiistaina 21.3, jolloin lapset pääsevät leipomaan pikkuleipiä. Huhtikuun kokkailupäivä on 20.4 ja silloin vuorossa Wrappien valmistus.

 

Olemme suunnitelleet yhdessä Vertti ryhmän kanssa mukavaa yhteistä puuhaa lapsille. Katsomme yhdessä elokuvan koulun musiikkisalissa perjantaina 14.4, poppareiden kera totta kai.

Yhteinen liikuntasalivuoro meillä on perjantaina 21.4, jolloin lapsille on luvassa mm. temppurata.

Omat liikuntasalivuoromme jatkuvat tuttuun tapaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 15–16.

 

Vappujuhlia on toivottu ja odotettu. Niitä vietämme Jälkkärillä perjantaina 28.4, jolloin mukaan voi tuoda teemaan sopivaa asustetta yms. Jälkkärillä on tarjolla tuttuun tapaan pientä herkkua ja juomaa ohjelman ja musiikin kera. Omia esityksiään lapset pääsevät taas esittämään toisilleen torstaina 27.4 liikuntasalivuorollamme.

 

Kevätiloa!

 

Jälkkärin ohjaajat

Tammi-helmikuu 2023

Hyvää alkanutta vuotta!

 

Jälkkärin arki on lähtenyt hyvin käyntiin pitkän joululoman jälkeen ja touhut ovat käynnistyneet tuttuun tapaan. Lapset ovat nauttineet ulkoilusta, liukurilla laskemisesta ja lumikasoilla touhuamisesta.

Jälkkärillä on luistelumahdollisuus Kahiksen kentällä aina, kun koulullakin luistellaan. Toivotaan että säät ja jäätilanne tästä vielä paranisi.

 

Tutut liikuntasalivuoromme jatkuvat ti, ke, to klo 15–16. Salivuoroilla olemme nyt alkuvuodesta ehtineet liikkua monella tapaa ja saaneet punan lasten poskille. Käytössä on olleet hulavanteet, frisbeet sekä muut monipuoliset välineet. Yhteisinä peleinä ja leikkeinä sähly, jalkapallo sekä jäätelökone. Trampoliinit, joista lapset tykkäävät valtavasti, ovat olleet myös käytössä.

 

Kädentaidoissa on meneillään ompelutyöt vohvelikankaasta, sekä puisten pöllöjen tekoa. Sarjakuvatöitä on suunnitteilla, kuten myös ystävänpäiväaskarteluja, sekä mollamaijojen ompelua. Kuuntelemme lasten toiveita ja ideoita, joita myös toteutamme näiden edellä mainittujen rinnalla.

Levyraatia on myös luvassa, johon parhaillaan kyselemme lasten toivekappaleita.

 

Kokkailua on kovasti odotettu ja sitä onkin tulossa vk:lla 5, jolloin teemme runebergintorttuja. Viikolla 8 lapset pääsevät tekemään teeleipiä.

 

Lautapelit, majaleikit sekä vapaat leikit jatkuvat iltapäivissämme suosittuina toimintoina ja mahdollistuvat päivittäin Jälkkäritilassa.

 

Laskiaista vietämme mäenlaskun merkeissä vk:lla 8. Menemme mäenlaskuun Jälkkärin viereiseen leikkipuistoon, mikäli vaan sää ja lumitilanne meitä suosii. Otamme Jälkkäriltä liukurit mukaan, joten kotoa niitä ei tarvitse tuoda.

 

Hiihtolomaa vietämme koulun tavoin viikolla 9, jolloin Jälkkärikin lomailee.

 

Ihania talvipäiviä toivotellen

Jälkkärin ohjaajat

Marras-joulukuu 2022

Loppuvuoden terveisiä Jälkkäriltä! 

 

Vuoden loppupuoliskoa mennään jo täyttä päätä ja päivissämme näkyy touhukas meininki.

Loka-marraskuulla kädentaidoissa olemme tehneet mm. kiemurahäntäisiä kissoja, makrameetöitä, rannekoruja kierrätysmateriaalista sekä leijona-askarteluja vaahteranlehdistä. Lapset pääsivät myös maalaamaan puutauluja, joihin yhdistimme sormivirkkausta ja naulaamista. Isänpäiväkortteja halukkaat myös pääsivät tekemään, sekä musiikkimaalausta pienissä ryhmissä.

 

Jälkkäritilassa lapset ovat innostuneet pöytäjalkapallon pelaamisesta kuten myös fortunasta, joilla on haastettu myös ohjaajia vaihtelevin tuloksin. Majojen rakentelu, vapaat leikit, koti- ja legoleikit ovat olleet suosittuja ja mahdollistuneet päivittäin. Vietimme Jälkkärissä lastenoikeuksien viikkoa, jolloin kädentaidoissa teimme lasten kokoisia paperinukkeja, kuuntelimme ja katsoimme teemaan sopivaa musiikkia sekä täytimme toivelaatikkoa. Yhdessä mietimme myös, mitä lasten oikeudet tarkoittavat ja miten ne toteutuvat meillä Jälkkärillä.

 

Kokkailussa teimme pizzaleipiä, joista tuli herkullisia ja niitä toivottiin vielä myöhemmin lisää. Riisisuklaat valmistuivat viikolla 45, joista lapset saivat myös ohjeen kotiin vietäviksi. Seuraava kokkailu onkin taas viikolla 47, jolloin teemme nutellakierteitä.

 

Liikuntasalia olemme käyttäneet ahkerasti kolmena päivänä viikossa, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Liikuntasalimahdollisuus kulkee kädentaitojen ja ulkoilun rinnalla, joka mahdollistaa lapsille mahdollisuuden valita itselleen mieleinen toiminta. Liikuntasalissa lapset ovat päässeet pelaamaan joukkuepelejä mm. sählyä, jalkapalloa ja lentopalloa. Myös temppurataa lapset ovat päässeet aikuisten kanssa rakentamaan. Liikuntasalissa olemme myös leikkineet erilaisia hippoja ja pelailleet sulkapalloa. Kiipeilyköydet ja renkaat ovat edelleen suosittuja sekä trampoliineilla hyppiminen, jotka olemme myös ottaneet käyttöömme. Näillä saakin lapsille hyvin punan poskille ja liikkumiseen iloa myös sisätiloissa.

 

Ulkoilemme joka päivä säästä riippumatta ja olemme nauttineet vuodenaikaan nähden lämpimistä keleistä. Jalkapallo on ulkoilussa jatkanut suosiotaan, kuten myös sählyn peluu sekä hipat. Innokkuutta on ollut myös pingiksen peluuseen, sekä koulunpihan uuteen kiipeilytelineeseen.

Loikkis, ruutuhyppely ja peili ovat kulkeneet ulkoilussamme mukana, sekä katutaide katuliituja käyttäen.

 

Joulukuulle on suunnitteilla myös monenlaista tekemistä ja ohjelmaa. Kokkailupäivänä pidämme piparipajan, jolloin lapset pääsevät koristelemaan joulupipareita. Kädentaidoissa siirrymme jouluiseen teemaan joulutonttujen, käpykranssien, kuusenkoristeiden ja lumitähtien parissa.

Perinteitämme noudattaen, otamme osaa myös tänä vuonna joulukorttikampanjaan. Lapset pääsevät koristelemaan Karton lahjoittamia joulukortteja, jotka meidän pisteestämme jaetaan tänä vuonna Pehtorinhoivan vanhuksille, tuomaan heillekin hyvää ja iloista joulumieltä.

Joulumusiikki kuuluu Jälkkärimme joulukuun päiviin, joka tuokin mukavasti tunnelmaa joulun odotukseen. Kuvallista ilmaisua ja joulusatuja on myös luvassa vielä ennen joulua.

Pikkujouluja vietämme Jälkkärillä perjantaina 16.12. Tonttulakin voi tuoda halutessaan Jälkkäriin mukaan. Jälkkäri tarjoaa lapsille pientä herkkua ja mehua. Luvassa on myös musiikkia, kasvomaalausta, kampausten tekoa ja yhdessä oloa. Osa lapsista on suunnitellut esityksiä muille jälkkäriläisille esitettäväksi ja tämä mahdollistuu 15.12 liikuntasalissa, jolloin saamme sopivat puitteet ja näyttämön käyttöömme.

 

Jälkkäri on kiinni koulun tavoin 5.12 ja vuoden viimeinen Jälkkäripäivä on keskiviikko 21.12 klo 11-16

 

Ihanaa joulun odotusta koteihin ja lämmin kiitos syksyn hyvin sujuneesta yhteistyöstä!

Syys-Lokakuu 2022

Jälkkärin syyskuun ja lokakuun terveisiä!

 

Syyskuulla olemme ehtineet tehdä lasten kanssa monenmoista puuhaa.

 

Kädentaidoissa olemme tehneet omakuvat seinälle, pupuja ikkunaan sekä muovailleet. Lapset ovat päässeet ompelemaan huopanalleja, joihin ovat saaneet käyttää omaa luovuuttaan. Nalleista tuli ihania ja jokainen nalle on tekijänsä näköinen. Värityskuvat ja piirtelyt ovat myös olleet suuressa suosiossa. Jälkkäritilassa lapset ovat myös rakennelleet majoja ja leikkineet legoilla, autoilla ja soitelleet soittimilla. Seuraavaksi kädentaidoissa aloittelemme mustekala-askartelun, vapaiden ja muiden ohjattujen kädentaitojen rinnalla.

 

Olemme ulkoilleet jokaisena Jälkkäri päivänä ja ulkoilemme päivittäin myös jatkossa. Oikeanlaiseen varustukseen kannattaakin kiinnittää nyt huomiota säiden viiletessä ja sateiden alkaessa. Ulkoilussa suosittuja toimintoja ovat olleet jalkapallo, kiipeilytelineet, vapaat leikit, kotileikit sekä käpyleikit kuusten suojissa.

 

Kävimme myös metsäretkellä, josta lapset tykkäsivät kovasti. Tätä toivoivatkin lisää, joten otamme ilman muuta toiveen huomioon. Metsäretket mahdollistuvat parhaiten perjantaisin, jolloin ei ole läksykerhoja ja metsässä oloon jää kunnolla aikaa.

 

Liikuntasalivuoroa alamme käyttämään aktiivisemmin nyt ilmojen viiletessä. Menneellä salivuorolla yhteisleikkinä meillä oli toffee, jonka jälkeen pelailimme sählyä. Kiipeilyköydet ja renkaat otimme myös käyttöön ja liikkumisen ilo näkyi ryhmässä.

 

Syyskuulla kokkailemme to 29.9 ja pe 30.9, jolloin lapset pääsevät tekemään smoothieta. Kokkailua jatkamme myös lokakuulla. Alustavasti tähän suunnitellut päivät ovat 27. ja 28.10., jolloin teemme lämpimiä leipiä. Vaihdamme päivät toiseen ajankohtaan tarvittaessa, lasten läsnäolojen mukaan.

 

Osa lapsista osallistuu myös koulun kerhotoimintaan. Mikäli kerho on Jälkkärin läksykerhon aikaan, silloin lapsella jää läksyt kotiin tehtäväksi. Muistattehan huomioida tämän asian. Osa kerhoista on Jälkkärin välipalan aikana, jolloin kerhoon menijät syövät välipalan aikaisemmin/ennen kerhoon menoa, jotta saavat myös välipalan Jälkkärillä.

Muistattehan ilmoittaa meille Jälkkärille, mikäli lapsi osallistuu koulun kerhotoimintaan. Tällöin tiedämme ohjata lapsen kerhoon ja huolehtia myös takaisin tulon Jälkkärille.

 

Syyslomaa Jälkkäri viettää koulun tavoin viikolla 42, jonka jälkeen palaamme taas tuttuun arkeen ja rytmiin.

 

Ihanaa syksyä koteihin!

Terveisin

Jälkkärin ohjaajat

Elokuu 2022

 

Aurinkoiset terveiset Jälkkäristä! 

 

Jälkkäri on saatu hienosti käyntiin ja olemme saaneet ryhmäämme ihania, eloisia ja touhukkaita koululaisia. Olemme saaneet nauttia vielä kesän lämmöstä ja hyödyntäneetkin sään ulkona touhuiluun. Lapselle kannattaa pakata reppuun nimikoitu juomapullo, jonka täyttö onnistuu hyvin täällä paikan päällä. Huolehdittehan että lapselta löytyy myös päähine, sillä aurinko porottaa koulun pihalle koko päivän.

 

Ulkoilemme jokaisena päivänä, joten säähän sopiva varustus on hyvä muutenkin olla mukana.

Varavaatekassin voi tuoda nimikoituna Jälkkärille tai huolehtia, että varavaatetta löytyy repusta.

Tossut tai sisäkengät olisi hyvä myös tuoda naulakkoon, josta ne ovat sitten helposti saatavilla välipalalle mennessä ja käytävillä liikkuessa.

 

Olemme lasten kanssa harjoitelleet Jälkkäriin ilmoittautumista, läksykerhossa toimimista, siirtymiä ja ihan kaikkea mitä Jälkkärin arkeen kuuluu. Olemme tutustuneet toisiimme, piha-alueisiin, kuten myös Jälkkäritilaan. Olemme käyneet läpi koulun ja Jälkkärin yhteisiä sääntöjä. Jatkamme harjoitteluja ja huolehdimme, että lapset varmasti oppivat toimimaan Jälkkärin arjessa.

 

Olemme lapsia vastassa koululla jokaisena Jälkkäri päivänä. Ilmoittautumisen jälkeen lapset ohjataan läksykerhoon heti koulupäivän päätyttyä klo 12.15 tai 13.15 riippuen siitä, moneltako lapsi pääsee koulusta. Ne lapset, jotka eivät osallistu läksykerhoon ulkoilevat koulun pihalla, jonne myös läksykerhosta saapuvat tulevat. Muistattehan, että läksyjen tarkastusvastuu on kodilla. Lukuläksyt luetaan myös kotona.

 

Ulkoilemme välipalaan saakka, jonne menemme n. klo 13.30–14. Välipala syödään koulun ruokalassa. Välipalan jälkeen siirrymme halukkaiden kanssa Jälkkäritiloihin, jossa on mahdollisuus kädentaitoihin, vapaaseen leikkiin, lautapelailuun ja ohjattuihin toimintoihin. Ulkoilua kaipaavat/haluavat lapset voivat jäädä koulun pihalle ulkoilemaan.

 

Lapset voivat itse valita mieleisensä tekemisen Jälkkäripäivän aikana. Koska toimimme kolmessa eri rakennuksessa ja monissa eri tiloissa, se voi aiheuttaa hiukan vaivaa teille vanhemmille lastanne noutaessa. Soittamalla Jälkkärin puhelimeen 040 5249079 osaamme kertoa mistä kukin lapsi milloinkin löytyy.

 

Liikuntasalimahdollisuus meillä on tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 15–16. Salissa liikumme paljain jaloin. Liikuntasalissa lapsilla on mahdollisuus yhteisiin joukkuepeleihin ja toiveiden mukaiseen vapaaseen liikkumiseen, mukaan lukien yhteiset hipat, leikit yms. Välineitä liikuntasalista löytyy, joten kuulemme lapsia ja heidän toiveitaan.

Kokkailut käynnistyvät syyskuulla ja niistä ilmoitamme lähemmin. Huolehdimme, että kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan.

 

Muistattehan ilmoittaa meille muutoksista lapsenne Jälkkäri päiviin. Tämä onnistuu parhaiten laittamalla viestiä Jälkkärin puhelimeen. Mikäli lapsi ei saavu ennakkoon ilmoitettuna päivänä Jälkkäriin, soitamme aina teille vanhemmille ja tarkistamme asian.

Toivomme myös, että olette matalalla kynnyksellä yhteydessä meihin ohjaajiin kaikessa lapseenne liittyvässä, minkä koette meidän tärkeäksi tietää. Otamme mielellämme myös toiveita toimintaamme ja muuta palautetta vastaan. Kysymme myös lapsilta toiveita ja ideoita, joita pyrimme toteuttamaan päivissämme. Olemmehan täällä teidän lapsianne varten.

 

Mukavaa syksyn alkua jokaiseen kotiin!

Terveisin Jälkkärin ohjaajat

 

 

TÄRKEITÄ ASIOITA

TERVETULOA KYPÄRÄMÄEN JÄLKKÄRIIN

 

 

Jälkkäritilamme sijaitsee aivan koulun vieressä, osoitteessa Erämiehenkatu 6. Osittain käytämme myös koulun tiloja, sekä ulkoilemme koulun piha-alueella.

Puhelinnumeromme on 040 524 9079

Jälkkäri on auki koulupäivisin klo 12-17. Koulujen ollessa kiinni (lomat ym. vapaapäivät), myös Jälkkäri on kiinni

 

Lasten aloitus Jälkkärissä

Selvitämme ennen koulun alkua, ketkä lapset ovat aloittamassa Jälkkärin. Annamme myös luokkien opettajille listat kunkin luokan jälkkäriläisistä, joten myös opettajallakin on tieto Jälkkärissä olevista lapsista.

Ensimmäiset 2 viikkoa haemme lapset luokista/koululta, jotta jokainen lapsi on varmasti siellä missä pitäisi. Tämän ajan myös harjoittelemme yhdessä kulkemista Jälkkärille. Lapset ovat vakuutettuja myös siirtymisten aikana.

Kaikilla ohjaajilla on keltainen huomioliivi, joten lapset tunnistavat meidät helposti

 

Vaatetus

Ulkoilemme Jälkkärissä joka päivä, säällä kuin säällä. Säänmukainen pukeutuminen takaa mukavamman ja mieluisamman ulkoilun lapsille.

Varavaatekassin voi tuoda ja kannattaakin tuoda, nimikoituna Jälkkärille, josta on sitten helppo ottaa kuivaa vaatetta ylle. Monesti vaatteet ovat kastuneet jo ensimmäisellä välitunnilla

 

Maksuluokkamuutokset ja Jälkkäripaikan irtisanominen

Hoidetaan sähköpostitse koordinaattorillemme Päivi Virtakalliolle paivi.virtakallio@jyvala.fi

Viestiin tulee laittaa lapsen nimi ja Jälkkäripiste, jossa lapsi käy.

Jälkkäripaikan irtisanomisessa/maksuluokkamuutoksissa noudatamme yhden täyden kalenterikuukauden irtisanomisaikaa/siirtymäaikaa.

 

Mahdolliset maksuvapautukset/maksupuolitukset

Maksuvapautusta/maksupuolitusta on tietyin perustein mahdollista hakea Jyväskylän kaupungilta. Asiasta löytyy tietoa Jyväskylän kaupungin opetuspalveluiden sivuilta, josta löytyy myös lomakkeet yms. Heille voi myös soittaa num.014-266 7054

 

Lapsen allergiat

On tärkeää, että ilmoittaisitte myös meille Jälkkäriin lapsen allergiat. Näin vältymme vahingoilta ja myös tältä osin pystymme turvaamaan lapsen iltapäivän

 

Poissaolot, muutokset paikallaoloon ja kotiinlähtöajat

Meillä Jälkkärissä ei ole käytössä Wilmaa. Jos lapsi ei tule Jälkkäriin sairastumisen tai muun syyn vuoksi, toivomme että ilmoitatte siitä meille soittamalla tai viestittämällä Jälkkärin puhelimeen. Tällöin vältymme turhalta huolelta, emmekä soitoillamme häiritse työpäiväänne. Soitamme aina vanhemmille, jollei lapsi saavu Jälkkärille.

Osa-aikaisten Jälkkäripäivät tulee ilmoittaa meille aina toimintaa edeltävällä viikolla välipalatilauksen ja toiminnansuunnittelun vuoksi. Myös tämä onnistuu parhaiten laittamalla viestiä Jälkkärin puhelimeen.

Osa lapsista kulkee itsenäisesti kotimatkat ja vanhempien tulee tällöin ilmoittaa Jälkkärille lapsen kotiinlähdön aika. Toivomme sen olevan joko tasalta tai puolelta, ettei toimintamme lasten parissa keskeydy.

 

 

 

Koulun kerhotoiminta

Mikäli lapsi osallistuu Jälkkäripäivän aikana koulun järjestämiin kerhoihin, ilmoittakaa siitä myös meille Jälkkärille. Koulun kerhotoimintaan ilmoittaudutaan koulun kautta ja se on täysin koulun järjestämää toimintaa.

 

Oman puhelimen käyttö Jälkkärissä

Lapsilla saa olla puhelin mukana, mutta sitä säilytetään repussa. Puhelinta ei käytetä Jälkkäripäivän aikana. Tarvittaessa vanhemmat saavat lapsen kiinni soittamalla Jälkkärin puhelimeen. Tämä helpottaa sekä meitä että lapsia, ei häiritse toimintaamme ja antaa myös vanhemmille työrauhan.

 

Lapsen sairastuminen kesken Jälkkäripäivän

Mikäli lapsi sairastuu kesken päivän, ilmoitamme siitä huoltajille ja pyydämme hakemaan lapsen kotiin. Huolehdimme lapsesta vanhempien tuloon asti. Noudatamme samoja ohjeita kuten koulukin, joten jos lapsi on sairaana häntä ei tule laittaa Jälkkäriin.

 

Tiedotteet, kuukausikirjeet

Laitamme koulun peda.net sivuille kohtaan ”Jälkkäri” kuukausittain tiedotteen perheille. Siinä kerromme Jälkkärin puuhista, tulevista retkistä ja muista toiminnoista. Tämä kannattaa käydä kuukausittain lukemassa, jotta tiedätte mitä meillä kulloinkin puuhaillaan.

 

Toivomme avointa yhteistyötä kodin ja Jälkkärin välillä lapsen parhaaksi. Tällöin pystymme huomioimaan, tukemaan ja ymmärtämään jokaista lasta hänen tarvitsemallaan tavalla. Olemme täällä Jälkkärissä lapsia varten ja teemme parhaamme, että kaikilla lapsilla on hyvä olla Jälkkärissä.

Olemme omalta osaltamme iltapäivätoiminnassa tukemassa lasten ensimmäisten kouluvuosien taivalta. Tehdään siitä yhdessä lapselle mahdollisimman hyvä.

Toukokuu 2022

Toukokuiset terveiset Jälkkäriltä!

 

 

Viimeiset Jälkkäriviikot tältä keväältä ovat käynnistyneet ennen kesälomille lähtöä. Kulunut vuosi on mennyt todella nopeasti. Pienistä eskarista tulleista ekaluokkalaisista on kasvanut reippaita ja omatoimisia koululaisia, sekä 2. luokkalaisista tätä vieläkin enemmän.

 

Jälkkärivuoteemme on mahtunut monenlaista touhua ja tekemistä, vaikka osan vuodesta korona meitä ”kurittikin”. Mutta voi lasten iloa ja onnea nyt keväällä, kun rajoitukset poistuivat. Olemme päässeet tekemään paljon asioita, jotka kuuluvat pienen koululaisen elämään.

 

Vielä nyt toukokuullakin ehdimme monenmoista. Toukokuun vietämme ulkoillen, retkeillen ja leikkien. Suunnitelmissa on mm. metsäretki eväineen. Unohtamatta toivottua kokkailua, perjantaisia lelupäiviä ja kädentaitoja. Seuraava kokkailu on viikolla 21, jolloin luvassa on jätskibaari, jossa lapset pääsevät tekemään itselleen jäätelöannokset.

 

Liikuntasalia käytämme tiistaisin mahdollisuuksien mukaan ja lapset pääsevät esittämään vielä uudelleen, harjoittelemiaan esityksiä.

 

Kuuntelemme lasten ajatuksia ja toiveita toimintojemme suhteen. Tämän vuoksi emme erikseen lyö lukkoon päivämääriä toiminnoille, vaan menemme sen mukaan, miten lapsia on paikalla.

 

Odotettu Jyväskylän Jälkkäreiden yhteinen kevätretki Lounaispuistoon on 17.5. Kuljemme matkat tilausajobussilla ja mukaan otamme eväät koululta. Infoamme tarkempaa aikataulua lähempänä retkeä. Muuta toimintaa Jälkkärillä ei tuona päivänä ole, koska kaikki Jälkkärin aikuiset lähtevät mukaan retkelle.

 

Helatorstaina 26.5 Jälkkäri on suljettuna kuten koulukin.

 

Kevään viimeinen Jälkkäripäivä on perjantai 3.6. ja tuolloin Jälkkäri on auki klo 17 saakka.

 

Kiitos teille vanhemmille yhteistyöstä. On ollut suuri ilo saada tutustua ihaniin lapsiinne ja viettää heidän kanssaan pian päättyvä Jälkkärivuosi.

 

”On aika hiljaa kiittää ja kättä puristaa.

Nyt meidät yhteen liittää vain muistojemme maa.

Jäi jälki sydämiimme, jälki unelmiin.

Teille laulamme nyt näkemiin.

Turvallista matkaa me toivotamme näin.

On aika purjeet nostaa ylöspäin.

Turvallista matkaa aalloilla elämän

kanssa hyvän ystävän”

 

Mukavaa kesää!

Maalis-Huhtikuu 2022

 

Jälkkärin keväiset terveiset!

 

Maaliskuun alku on mennyt hujauksessa ja koronarajoitusten kevennyksistä iloitessa. Voimme viimein toimia sekaryhmissä sekä ilman välituntialueita, joka mahdollistaa enemmän toimintoja myös Jälkkäripäiviin.

 

Kädentaidoissa olemme kokeilleet kohomaalausta, tehneet hamahelmimagneetteja, pieniä pipoja langoista sekä aloittaneet yhteistyönä keväisen ikkunamaiseman teon. Pupuja siellä jo loikkii ja aurinkokin paistaa täydellä teholla. Maisema muuttuu samaan tahtiin luonnon kanssa.

Tulossa on pääsiäis- ja vappuaskartelua, sekä lasten omista ideoista lähtevää askartelua.

 

Olemme kyselleet lasten toiveita ja pyrimme niitä toteuttamaan heti lähiviikkoina.

Lasten toiveissa oli levyraati, johon olemmekin jo kyselleet lempikappaleita. Levyraati toteutetaan heti, kun toiveet on kuultu kaikilta halukkailta.

 

Lelupäivää toivottiin myös, ja jatkossa vietämme lelupäivää perjantaisin, jolloin kotoa saa tuoda Jälkkärille oman lelun. Lelut ovat kodin vastuulla.

 

Jälkkärillä kokkaillaan viikolla 13. Huolehdimme, että kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan vohveleiden tekoon.

 

Salivuoromme jatkuu tiistaisin klo 14.30–16.

Lapset ovat toivoneet salivuoron alkuun yhteistä leikkiä, jonka jälkeen pääsääntöisesti toivovat vapaata olemista ja pelaamista. Viimekerroilla olemme alkuun olleet hiirenhäntää, hippaa ja hirvenmetsästystä. Vapaita touhuja ovat olleet sähly, köydet, voimistelurenkailla roikkuminen yms. Olemme jakaneet salia siten, että monenlainen tekeminen onnistuu.

 

Meillä on mahdollisuus kirjastoautolla käymiseen torstaisin, ja sitä hyödynnämme äänisatujen ja kirjojen lainaamiseen Jälkkärille. Mikäli lapsilla on vanhempien lupa käyttää omaa kirjastokorttia, se kyllä onnistuu. Silloin palautusvastuu on kodilla.

 

Lapset ovat useasti esittäneet toiveen myös elokuvan katsomisesta ja nyt myös se on mahdollista toteuttaa. Katsomme elokuvan perjantaina 22.4. heti välipalan jälkeen.

 

Vappujuhlia vietetään perjantaina 29.4., jolloin mukaan saa halutessaan tuoda teemaan sopivaa asustetta tms. Jälkkäri tarjoaa lapsille pientä herkkua ja juomaa. Luvassa on myös musiikkia ja teemaan sopivaa muuta ohjelmaa.

 

Ulkoilemme Jälkkärillä päivittäin. Nyt kannattaakin laittaa taas varavaatettta matkaan, sillä vaatteet kastuvat hetkessä. Kuivilla vaatteilla ulkoilu on huomattavasti mukavampaa.

Muistuttelemme myös päivittäin lapsia säänmukaisesta pukeutumisesta, sillä kelien lämmetessä ulkovaatteet eivät niin automaattisesti päälle tahdo löytyä. Vaikka aurinko jo lämmittääkin, ei ole vielä oikea hetki kulkea ilman ulkovaatteita. Olisi hienoa, että juttelisitte tästä asiasta vielä kotonakin

 

Ihanaa kevättä!

 

Jälkkärin ohjaajat

Tammi-helmikuu 2022

 

Talvinen tervehdys Jälkkäristä!

 

 

Loman jälkeinen arki Jälkkärissä on lähtenyt hyvin käyntiin ja lapset ovat olleet täynnä energiaa, intoa ja iloa. Suositusten mukaisesti olemme ulkoilleet paljon ja toimineet ennalta sovituissa pienryhmissä.

 

Ulkoilemme Jälkkärissä joka päivä, joten lämpimistä ja kuivista vaatteista kannattaa huolehtia. Koulun naulakkoon olisi hyvä tuoda sisäkengät/tossut, sillä käytäville kerääntyvän lumen vuoksi sukat herkästi kastuvat, eikä iltapäivää sitten ole mielekästä jatkaa märillä sukilla. Varasukkia ja käsineitä kannattaa myös varata reppuun mukaan.

 

Koulun luistelupäivinä lapsilla on mahdollisuus luistella myös Jälkkärissä, mikäli tarpeeksi innokkaita Kahiksen kentälle lähtijöitä löytyy. Autamme luistinten laitossa, mutta opettelemme samalla myös itsenäistä sitomista.

 

Perjantaina 25.2, vietämme laskiaista mäenlaskun merkeissä. Käytössämme on Jälkkärin liukurit, mutta omankin liukurin/pulkan saa halutessaan ottaa mukaan. Lähdemme mäenlaskuun heti koulun päätyttyä ja palaamme Jälkkärille välipalaan mennessä. Omat liukurit ja pulkat ovat kodin vastuulla.

 

Kokkailua jatkamme viikolla 5 ja seuraavana onkin luvassa lämpimät leivät. Katsomme kokkailupäivät sen mukaan, miten halukkaat kokkailijat ovat paikalla. Yleensä innokkuutta on ollut paljon, joten jaamme toiminnan useammalle päivälle, jotta kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan.

 

Kädentaidoissa on luvassa mm. mustekala-askartelua, tupsujen tekoa, hamahelmitöitä, musiikkimaalausta sekä ystävänpäivä askarteluja. Unohtamatta vapaata piirtelyä päivittäin ja lapsilta tulevien spontaanien ideoiden toteuttamista. Annamme päivittäin mahdollisuuden myös vapaaseen leikkiin, majojen rakenteluun, lukemiseen sekä pelien pelaamiseen.

 

 

Viikolla 9 Jälkkäri viettää hiihtolomaa koulun tavoin.

 

 

Mukavia talvipäiviä jokaiseen kotiin

 

toivotellen Jälkkärin väki

Joulukuu 2021

 

Terveiset Jälkkäriltä!

 

Pipareita, pöperöitä,

iloisia nassuja ja täysiä massuja,

joulumieltä aitoa ja ymmärtämisen taitoa,

iloisia retkiä ja lämpöisiä hetkiä.

 

Juuri näillä ajatuksilla vietämme joulukuuta täällä Jälkkärillä.

Olemme askarrelleet yhteistyönä talvisen maiseman Jälkkäritilan ikkunaan ja täytämme sitä vielä lisää viikkojen mittaan. Jälkkäritila on muutenkin saanut koristeita lasten tekemistä vesiväritöistä ja muista askarteluista.

 

Olemme lasten kanssa osallistuneet myös Karton joulukorttitempaukseen, jossa lapset ovat saaneet koristella ja kirjoittaa ikäihmisille joulukortteja. Kortit toimitetaan Karton toimesta paikallisille ikäihmisille. Korteista tuli todella upeita ja ne ilostuttavat varmasti monia kortin saajia.

 

Perinteiset pikkujoulut joudumme harmiksemme pahentuneen koronatilanteen vuoksi jättämään väliin, mutta puuhailemme muita jouluisia juttuja lasten kanssa. Piparipajan toteutamme viikolla 50, jolloin lapset pääsevät koristelemaan joulupipareita. Joululauluja kuuntelemme päivittäin, joka onkin tuonut mukavasti joulutunnelmaa toimintoihin. Muistamme lapsia myös pienellä jouluyllätyksellä lähempänä joulua.

 

Ulkoilemme päivittäin, nautimme lumesta ja lumileikeistä. Retkeilemme metsässä, mikäli säät suosivat ja lapset asiasta innostuvat. Edelliseltä metsäretkellä keräämistämme kävyistä askartelemme joulutonttuja/koristeita, jotka lapset saavat sitten tuoda jouluksi kotiin. Tiistain liikuntasalivuoroamme käytämme edelleen porrastaen pienemmissä ryhmissä klo 14.30–16.

Pelailemme, askartelemme ja leikimme lasten toiveita kuunnellen ja toteuttaen.

 

Lukuvuoden viimeinen Jälkkäripäivä on 22.12 ja myös tuolloin Jälkkäri on auki normaalisti klo 17 saakka. Olemme lapsia vastassa koululla klo 11 ja vietämme Jälkkäripäivän tuttuun tapaan.

Tammikuulla Jälkkäri avaa ovensa koulun tavoin maanantaina 10.1.2022.

 

Ihanaa ja rauhallista joulun aikaa jokaiseen kotiin!

 

 

Kypärämäen Jälkkärin väki

Marraskuu 2021

 

Terveiset Jälkkäriltä

 

 

 

Arkiset touhut ovat loman jälkeen käynnistyneet Jälkkärillä. Vietimme heti loman jälkeisellä viikolla syysnaamiaiset liikuntasalissa, josta lapset olivat innoissaan. Halukkaat saivat esittää omia esityksiään, joita olivat harjoitelleet syksyn aikana. Pientä herkkua oli myös tarjolla ja teemaan sopivaa yhteisleikkiä. Osa lapsista innostui niin suuresti esityksistä, että suunnittelevat jo täyttä päätä uutta esitystä seuraavaan tapahtumaan.

 

Kädentaidoissa teimme mm. huopa-askarteluja, joita tuleekin kotiin tässä marraskuulla. Lisäksi halukkaat askartelivat naamareita syysnaamiaisiin. Jälkkäripäivämme kulku ja pienryhmätoiminnot jatkuvat totutun mukaisesti. Ulkoilemme päivittäin, joten nyt olisikin hyvä, että lapsilla olisi mukana kuivaa varavaatetta, hanskat sekä lämpimät ulkoiluvaatteet. Ulkoilusta tulee huomattavasti mukavampaa ja turhilta vilustumisilta vältytään.

 

Liikuntasalivuoromme jatkuu tiistaisin tuttuun tapaan, vapaiden sekä ohjattujen toimintojen mukaan. Kädentaidoissa on luvassa huopatöiden loppuunsaattamista, sekä yhteistyönä suuri ikkunatyö monipuolisia materiaaleja hyödyntäen. Otamme lasten omat ideat ja toiveet huomioon myös kädentaidoissa.

 

Marraskuussa on luvassa tietovisaa sekä kirjastoautolla käymistä, mikä onkin ollut lasten toiveena. Kirjastoauto on paikalla torstaisin ja sieltä voimme lainata Jälkkärille mieluisaa lukemista. Pyrimme käymään myös lähimetsässä retkellä, mikäli ilmat vaan meitä suosivat.

 

Marraskuun kokkailussa teemme kerrosleipiä. Huolehdimme, että kaikki halukkaat pääsevät tähän osallistumaan, joten katsomme päivät sen mukaan miten lapsia on paikalla. Kokkailusta lapset tykkäsivät edellisellä kerralla todella paljon. Hedelmäsalaatti maistui paljon paremmalle, kun sen oli saanut ihan itse valmistaa.

Kuuntelemme lasten toiveita ja suunnittelemme toimintaa toiveet huomioiden.

 

Mukavaa talven odotusta kaikille!

 

Terveisin Kypärämäen Jälkkärin väki

Lokakuu 2021

Hei kotiväki!  Lokakuu 2021

 

Syksyn aloitus on mennyt hienosti ja monenlaista olemmekin ehtineet jo puuhailemaan. Lapset ovat olleet innokkaita, energisiä ja elämää täynnä. Ulkona jalkapallon peluu on edelleen suuressa suosiossa vapaiden leikkien ja kiipeilytelineiden rinnalla. Olemme pelanneet polttopalloa, tervapataa, tutustuneet twistin saloihin sekä muihin vanhoihin perinneleikkeihin. Otimme osaa myös #BeActive viikon kopitteluhaasteeseen, johon Jälkkärin lapset lähtivät hyvin mukaan. Olemme käyneet muutamalla metsäretkellä lähimetsässä, joka tuo mukavaa vaihtelua ulkoiluun. Siellä syntyikin hyvät yhteisleikit ja majojen rakentelut. Taisi muutamalla lapsella tulla kotiin tuliaisiakin puolukoiden muodossa. Metsässä tulemme käymään myös jatkossa syksyn mittaan.

 

Liikuntasalivuoromme jatkuvat edelleen tiistaisin klo 14.30–16. Salissa meillä on aina tarjolla ohjattua toimintaa, mutta hetki myös vapaille touhuille. Syyskuussa olemme leikkineet erilaisia hippoja, hirvenmetsästystä ja hyllypalloa, lasten toiveita kuunnellen. Vapaissa touhuissa käytössä ovat olleet kiipeilyköydet, patjat, voimistelurenkaat, sekä pallot.

 

Kädentaidoissa halukkaat ovat tehneet hamahelmitöitä, rannekkeita, piirrelleet sekä maalailleet. Teimme myös yhteistyönä ison vaahteran tuomaan väriä Jälkkäritilan seinälle. Vaahterasta tuli samalla sääntöpuu, jonka lehdiksi jokainen askarteli oman kätensä merkiksi siitä, että ovat samaa mieltä yhdessä sovituista asioista. Rungosta löytyvät yhteiset säännöt, jotka Jälkkärin lapset ovat itse miettineet ja luoneet. Todella hienoja ajatuksia heiltä tulikin esiin.

 

Lokakuussa kädentaidoissa on luvassa ainakin huopa-askartelua/ompelua, sekä muuta syksyn teemaan sopivaa. Mahdollisuus on tehdä myös naamareita tuleviin syysnaamiaisiin.

Syysnaamiaisia vietämme 26.10 klo 14.30–16 liikuntasalissa. Naamiaisiin saa halutessaan tuoda oman naamiaisasun.

 

Aloitamme kokkailupuuhat lokakuussa useampana päivänä ja näin huolehdimme, että kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan. Ensimmäisenä luvassa on hedelmäsalaatin valmistus. Pyrimme jatkossa kokkailemaan kuukausittain.

 

Muistutuksena vielä, että koulun kerhoihin osallistuvista lapsista kaikki eivät välttämättä ehdi tekemään läksyjä Jälkkärillä. Huolehdittehan niistä sitten kotona, samoin kuin lukuläksyistä. Lukuläksyt tehdään aina kotona, kuten läksyjen tarkastaminenkin.

Kuulemme mielellämme myös teidän vanhempien ajatuksia toiminnastamme. Toiveita, ideoita ja palautetta meille Jälkkäriin voitte aina laittaa tekstiviestillä tai tulla juttelemaan kanssamme paikan päälle.

 

Viikolla 42 vietämme syyslomaa, jonka jälkeen palaamme taas tuttuun arkeen ja rytmiin.

 

Mukavaa syksyä jokaiseen kotiin!

 

Terveisin

Kypärämäen Jälkkärin ohjaajat

Elo-Syyskuu 2021

 

 

Syksyiset terveiset Jälkkäristä elokuu/syyskuu 2021

 

Jälkkärin syksy on lähtenyt hyvin käyntiin. Tänä syksynä ryhmämme on iso, eloisa ja touhukas.

Olemme käyneet lasten kanssa läpi Jälkkärin sääntöjä, tutustuneet piha-alueisiin, Jälkkäritilaan, muihin ryhmän lapsiin ja aikuisiin. Olemme kyselleet ideoita ja toiveita, joita tulemme toteuttamaan päivissämme.

 

Päivämme alkaa yleensä koulun pihalla yhteisellä kokoontumisella, jolloin lapset saavat kertoa kuulumisia ja toivoa tekemistä Jälkkäripäivän alkuun. Lähes poikkeuksetta toiveet ovat olleet jalkapallo, tervapata, kiipeilytelineet ja vapaat leikit. On meillä rakenneltu myös leppäkertuille koteja ja tutkittu muurahaispesääkin.

 

Ulkoilemme pääsääntöisesti välipalaan asti, jonne menemme portaittain. Välipalan jälkeen on vuorossa läksykerho, jota pitää koulunkäynninohjaajamme. Läksykerhon jälkeen lapset tulevat ulos, josta on sitten mahdollisuus lähteä sisätiloihin askartelemaan, pelaamaan ja leikkimään. Osa lapsista haluaa jäädä ulkoilemaan, joten annamme mahdollisuuden myös tähän. Pyrimme ottamaan kaiken irti hyvistä ulkoilukeleistä, joten ulkoilua onkin meillä ollut todella paljon. Myös jatkossa ulkoilemme jokaisena Jälkkäripäivänä, säällä kuin säällä. Huolehdittehan siis säänmukaisesta vaatetuksesta ja varavaatteista. Vaatteet ja kengät on myös hyvä nimikoida.

 

Sisätiloihin emme voi näin korona-aikana sekaryhminä mennä, joten pääsääntöisesti lapset kulkevat sisätiloissa omien luokkalaistensa kanssa/luokka-asteittain ja toki myös sen mukaan mitä haluavat tehdä. Koulupäivän jälkeen lapset selvästi kaipaavat myös rauhallista tekemistä ja pienemmällä porukalla olemista rauhallisessa ympäristössä. Tähän mennessä olemme sisätiloissa maalanneet vesiväreillä, askarrelleet omakuvia seinälle, piirrelleet, pelailleet, lueskelleet ja leikkineet vapaita leikkejä. Nukkekodit, shakki, ja Afrikan tähti ovat olleet suuressa suosiossa.

 

Koska toimimme kahdessa eri rakennuksessa ja monissa eri tiloissa, se voi aiheuttaa hiukan vaivaa teille lapsia hakeville vanhemmille, mutta soittamalla Jälkkärin puhelimeen 040 5249079 osaamme kertoa mistä lapsi milloinkin löytyy. Sisätiloihin vanhemmat eivät kaupungin ohjeistuksen mukaan voi tulla, joten me ohjaajat huolehdimme lapsen tulon teidän vanhempien luokse.

 

Liikuntasalivuoromme on tiistaisin klo 14.30–16. Salissa vaatetus olisi hyvä olla mukava ja rento, salissa liikumme paljain jaloin. Vesipullon voi halutessaan ottaa mukaan.

 

Mikäli lapsenne osallistuu koulun järjestämiin kerhoihin, niin ilmoitattehan siitä myös meille ohjaajille. Emme voi laittaa lasta kerhoon, jollemme ole saaneet siitä tietoa/lupaa teiltä vanhemmilta. Ilmoitattehan myös lapsenne poissa-oloista ja kaikista aikataulumuutoksista meille Jälkkärin puhelimeen, koska meillä ei ole käytössä Wilmaa. Muutoin soitamme aina teille vanhemmille ja kyselemme lapsen perään.

 

Toivomme, että olette matalalla kynnyksellä yhteydessä meihin ohjaajiin kaikessa lapseenne liittyvässä, minkä koette meidän tärkeäksi tietää. Otamme mielellämme myös toiveita toimintaamme ja muuta palautetta vastaan. Olemmehan täällä lapsianne varten.

 

Syyslomaa Jälkkäri viettää koulun tavoin viikolla 42.

 

Mukavaa syksyä jokaiseen kotiin!

Terveisin Jälkkärin ohjaajat

Kesä-Jälkkärit


Kesä-Jälkkärit tarjoavat monipuolisesti ohjattua tekemistä 1. ja 2. luokan oppilaille sekä rajoitetusti 3-5 - luokkalaisille. Toimintaa järjestetään 7.-24.6.2021 arkipäivisin klo 7.45-16.15 eri puolilla Jyväskylää.

Toimintaa järjestetään seuraavissa päiväkotikouluissa: Kangasvuori, Korpilahti, Liinalampi, Nenäinniemi, Puistokatu, Savulahti, Säynätsalo, Tammirinne ja Vesanka. Paikkoja on rajoitetusti ja etusijalla ovat lapset, jotka viettäisivät päivisin aikaa yksin vanhempien työssäolon tai opiskelun vuoksi. Kesä -Jälkkärin paikat arvotaan hakeneiden kesken.

Kesä-Jälkkärin päivät sisältävät paljon ulkoilua ja liikuntaa. Toimintamaksu koko kesän osalta on 200 euroa tai 20 euroa/päivä. Toimintamaksu sisältää lounaan ja välipalan. Toiminnan aikana lapset ovat vakuutettuja Jyväskylän kaupungin puolesta. Kesätoiminnan maksuihin ei myönnetä maksualennuksia tai vapautuksia.

Kesä-Jälkkärin päiväohjelma
klo 7.45-9.30 Lapset saapuvat kesäaikana joustavasti paikalle Ulkoilua ja vapaata puuhaa
klo 9.30-11 Ohjattua toimintaa
klo 11–12 Ruokailu ja sen jälkeen pieni lukutuokio tai rentoutuminen klo 12–13.30 Ohjattua toimintaa/retket
klo13.30–14 Välipala
14–16.15 Ohjattu toiminta/ulkoilu Kesä-Jälkkäri sulkeutuu


Kesä-Jälkkäriin ilmoittaudutaan Wilmassa 26.4-7.5.2021.

Lisätietoja: Kasvun ja oppimisen palveluohjaus

Kypärämäen Jälkkäri

Jyvälän Setlementti ry järjestää 1. - 2. luokkien oppilaille iltapäivätoimintaa eli ”Jälkkäriä”. Jälkkärin tilat löytyvät osoitteesta Erämiehenkatu 6 ja osittain koulun puolelta.

JÄLKKÄRIN YHTEYSTIEDOT

Kypärämäen Jälkkäri puh. 040 524 9079

Jyvälän Jälkkäreiden koordinaattori
Päivi Virtakallio
050 548 7394
paivi.virtakallio@jyvala.fi

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä