HYVINVOINTI-projekti

RAVINTO: ATERIARYTMI

Lue teksti ateriarytmistä.

ATERIARYTMI

Koulupäivä ja harrastukset rytmittävät arkipäivien kulkua monella tavalla. Riittävä syöminen tasaisin väliajoin helpottaa vireyden ylläpitoa ja jaksamista.

Hyvä ateriarytmi tarkoittaa sitä, että ruokailukertojen väli on noin 3–4 tuntia, jolloin päivässä on vähintään viisi ruokailukertaa. Säännöllinen syöminen auttaa jaksamaan. Kova nälkä ei pääse yllättämään, kun syö riittävän usein. Silloin on myös helppo välttää huonoja välipaloja, liian suuria ruoka-annoksia ja iltaherkuttelua. Ateria on silloin sopivan kokoinen, kun sillä jaksaa kolmesta neljään tuntia.

Aamiainen on tärkein ateria ja sen syöminen kannattaa opetella. Yön jäljiltä vatsa on tyhjä ja sinne on saatava aamupalaa, jotta päivä käynnistyy. Jos aamiainen ei kuitenkaan maistu, kannattaa silloinkin yrittää syödä vaikkapa jogurtti tai leipä. Näin nälkä ei kasva liian suureksi koulun lounasaikaan mennessä.

Lounas on päivän toiseksi tärkein ateria. Sen voimalla jaksaa iltapäivään asti. Vaikka koulussa ei aina ole lempiruokaa, sitä kannattaa silti syödä. Muuten energia voi loppua kesken ja iltapäivällä väsyttää koulussa ja harrastuksissa.

Päivällinen on päivän toinen lämmin ateria. Yhteiset ruokahetket perheen kanssa pöydän ääressä ovat monella tavalla tärkeitä.

Välipalat täydentävät ateriarytmiä. Terveellinen välipala on ravitseva ja monipuolinen. Siihen voi kuulua esimerkiksi jogurtti, täytetty leipä ja hedelmä. Makeiset ja herkut eivät korvaa välipaloja.

Hyvä iltapala on välipalan kaltainen. Iltapalan avulla jaksaa nukkua aamuun asti. Pieni nälkä illalla ei ole huono merkki. Jos illalla sen sijaan on kiljuva nälkä, on saattanut tulla syötyä päivän aterioilla ja välipaloilla liian vähän.

Katso myös video ateriarytmistä: HUOM!!! Tehtävä videon jälkeen.


TEHTÄVÄ: Merkitse vihkoosi päiväohjelmaan tyhjiin kohtiin päivän ateriat ja välipalat.

RAVINTO: LAUTASMALLI

Lue teksti lautasmallista.

LAUTASMALLI


Lautasmallista on apua hyvän aterian koostamisessa. Malli havainnollistaa, mistä perusaineksista suositusten mukainen ruokavalio koostuu ja kuinka paljon aterian eri osia kannattaa ottaa lautaselle. Lautasmallin mukaisesti koostettu ateria on monipuolinen, ruuan hyvät ravintoaineet ovat tasapainossa ja ravintoa saadaan sopivasti.
Riittävän ja monipuolisen koululounaan syöminen auttaa keskittymään koulupäivään ja jaksamaan iltapäivän harrastuksissa ja leikeissä.
Lautasmallin periaatteet ja osien merkitys:

Kasviksia
• puolet lautasesta
• salaatit ja raasteet, vihannekset, hedelmät ja marjat
• mitä useampaa väriä sen parempi
• saat vitamiineja, virkeyttä ja vastustuskykyä

Lihaa, kanaa tai kalaa
• neljännes lautasesta
• naudan-, porsaan- tai broilerinliha, poro, kalkkuna, kalat, katkaravut
• saat rakennusaineita kasvamiseen

Perunaa, riisiä tai pastaa
• neljännes lautasesta
• peruna, tumma riisi, täysjyväpasta
• saat energiaa koulupäivään ja harrastuksiin

Ruokajuoma
• rasvaton maito, piimä, vesi
• riittävä juominen pitää virkeänä ja auttaa jaksamaan

Leipää ja levitettä
• pari siivua näkkileipää, ruisleipää, tummaa täysjyväleipää
• elimistö tarvitsee myös pehmeitä rasvoja voidakseen hyvin

Keittolautanen: Joissakin ruuissa ainekset on sekoitettu niin, että lautasmallin käyttäminen ei onnistu. Esimerkiksi keitto-, pata- ja laatikkoruuat ovat sellaisenaan hyviä aterioita. Niissä on yleensä runsaasti kasviksia ja perunaa, mutta kohtuullisesti lihaa tai kalaa.
Hyvä ateria sisältää:
• puolet lautasesta kasviksia
• neljännes lautasesta lihaa, kanaa tai kalaa
• neljännes lautasesta perunaa, riisiä tai pastaa • juoma ja leipä

Katso myös video lautasmallista:



TEHTÄVÄ

Piirrä ja väritä lautasmallin mukainen ateria omista lempiruoka-aineksista vihkoosi (koko vihkon sivun kokoinen kuva).





RAVINTO: AAMU-, VÄLI JA ILTAPALA

Lue tekstit aamu-, väli ja iltapalasta.

Aamupala
on päivän tärkein ateria. Hyvä aamupala antaa energiaa aamupäivään ja pitää nälän loitolla lounaaseen asti. Se myös virkistää yön jäljiltä.

Vaikka aamulla ei tuntisi itseään nälkäiseksi, kannattaa silti syödä. Jos aamulla ei syö mitään, ei jaksa keskittyä tunneilla opetukseen tai pelailla välitunneilla. Aamulla tulee muistaa myös juoda, jotta ei väsähdä.

Terveellinen ja hyvä aamupala koostetaan kolmesta osasta:

1. Ensimmäinen osa koostuu viljatuotteista kuten puurosta, muroista, myslistä, täysjyväleivästä tai karjalanpiirakasta.
2. Toinen osa tulee olla esim. jogurttia, rahkaa, kananmunaa, leikkelettä tai juustoa.
3. Kolmas osa kuuluu olla kasviksia. Voit syödä esim. mandariinin tai omenan. Leivänpäälle laitetaan kurkkua, tomaattia, paprikaa tai salaatinlehti. Murot, puuron tai jogurtin voi maustaa hedelmillä tai marjoilla (esim. banaanin siivuja tai mustikoita).
Näiden lisäksi tulee juoda esim. lasillinen maitoa tai mukillinen kaakaota tai teetä.



Välipalasta lisää virtaa: Terveellisistä välipaloista saa lisää energiaa. Syö kunnon välipala koulun jälkeen. Hyvään välipalaan kuuluu esimerkiksi jogurtti, täytetty karjalanpiirakka, banaani ja lasillinen maitoa. Niiden avulla jaksat iltapäivän puuhissa; läksyjen teko luistaa ja kavereiden kanssa pihaleikeissä jaksaa.

Kunnon välipalojen kokoaminen onnistuu samalla periaatteella kuin pääaterioiden.

Muistisääntönä toimii 1 + 1 + 1:

• 1 osa: viljatuotteita kuten puuroa, muroja, leipää tai karjalanpiirakka
• 1 osa: kasviksia, hedelmiä tai marjoja
• 1 osa: maitotuotteita tai lihaleikkeleitä

Eväät mukaan:
Pidä repussasi aina jotain helposti mukana kulkevaa evästä kuten hedelmä tai välipalapatukka.




Terveellinen iltapala koostetaan myös lautasmallin avulla, jolloin nälkä pysyy loitolla, verensokeri tasaisena ja paino hallinnassa.

Yksi osa kasviksista, hedelmistä ja marjoista.
Yksi osa tulee olla proteiinipitoista, esim. jogurttia, rahkaa, raejuustoa, kevytjuustoa, kananmunaa tai lihaleikkeleitä. Suosi sokerittomia, rasvattomia tai vähärasvaisia tuotteita.
Yksi osa koostuu sokerittomista ja kuitupitoisista viljatuotteista, mm. puurosta, muroista, myslistä, täysjyväleivästä tai vaikkapa ruiskarjalanpiirakasta.

Iltapala 1
tee 1 kuppi
karjalanpiirakka 2 kpl
raejuusto 1/2 purkkia
tomaatti 1 kpl
omena 1 kpl

Iltapala 2
kaurapuuro 1 annos
mustikoita 1 dl
maustamaton jogurtti tai rahka 2 dl
runsaskuituinen ruisleipä 1 viipale
kevytlevite 1 tl
juustoa 2 viipaletta
kurkku 6 viipaletta

Tehtävä:
Suunnittele itsellesi terveellinen ja suositusten mukainen

- aamupala tai
- välipala tai
- iltapala
Piirrä ja väritä kuvat vihkoosi.

RAVINTO: KASVIKSET

Lue teksti kasviksista.

Kasvikset
– kuusi kourallista ja väreistä virtaa

Kasvisten syöminen pitää virkeänä ja auttaa pysymään terveenä. Kasvikset pitävät olon myös pitkään kylläisenä, jolloin nälkä ei pääse heti yllättämään.
Kasviksia ovat erilaiset vihannekset, hedelmät, marjat ja juurekset. Niitä voi syödä tuoreena, pakastettuna ja keitettynä.
Päivässä tulisi syödä kuusi kourallista (eli puoli kiloa) kasviksia. Se onnistuu, kun syö erilaisia kasviksia jokaisella päivän aterialla vähintään oman kourallisen verran.
Erivärisistä kasviksista saa erilaisia tärkeitä vitamiineja ja muita hyviä ravintoaineita. Päivässä tulisikin syödä viittä eri väriä kasviksia.

Kuusi kourallista erivärisiä kasviksia päivässä tulee kokoon esim. seuraavasti:
1 omena, päärynä tai banaani (punainen, vihreä, keltainen)
1 porkkana tai mandariini (oranssi)
1 tomaatti tai reilu pätkä kurkkua (punainen, vihreä)
1 annos salaattia tai raastetta (vihreä, oranssi, punainen, valkoinen)
1 annos keitettyjä vihanneksia (oranssi, vihreä, valkoinen)
1 annos marjoja (punainen, sininen) yhteensä 6 kourallista (noin puoli kiloa)


Katso myös video kasviksista:



Tehtävä: 

Suunnittele ja piirrä/väritä vihkoosi oma kuusi kourallista erivärisiä kasviksia.

RAVINTO: JUOMINEN JA SOKERI

Riittävä juominen

Päivän aikana tulisi juoda noin 1,5–2 litraa nestettä. Tämä onnistuu juomalla joka aterialla 1–2 lasillista ja muutama hörppy silloin tällöin päivän aikana. Suositeltavaan määrään lasketaan kaikki juomat ja esimerkiksi murojen kanssa syötävä maito ja keiton liemi.

Havainnollista päivittäistä juomisen määrää 1,5 litran vesipullolla ja/tai lasillisten määrällä. Yksi lasillinen vastaa noin 2 desilitraa. Päivässä pitäisi juoda siten ainakin 8 lasillisen verran.

On hyvä juoda pitkin päivää, vaikkei tuntisikaan itseään janoiseksi. Nestehukka voi yllättää nopeastikin esimerkiksi lämpimällä ilmalla tai urheillessa. Jos päivän aikana ei juo tarpeeksi, tulee nuutunut olo eikä jaksa. Väsyneenä voi helposti sattua tapaturmia ja muita kömmähdyksiä. Liikunnan aikana kannattaa ottaa hörppy juomapullosta 15 minuutin välein, erityisesti auringonpaisteella ja kuumalla ilmalla.

Juomissa on eroja

• Paras janojuoma on vesi.
• Ruokajuomaksi sopii rasvaton maito tai piimä.
• Limsat ja mehut sisältävät paljon turhaa energiaa eivätkä sovellu päivittäisiksi janojuomiksi. Esimerkiksi lasillisessa (2 dl) tuoremehua tai tavallista limsaa on sokeria noin 10 sokeripalan verran. Tuoremehun sokeri on hedelmän tai marjojen omaa hedelmäsokeria, muihin mehuihin on vielä lisätty sokeria.




• Energiajuomat ovat kofeiinipitoisia virvoitusjuomia, jotka sisältävät yhtä paljon tyhjää energiaa eli sokeria tai muita makeutusaineita kuin tavalliset virvoitusjuomat. Energiajuomien erilaiset piristävät ainesosat voivat yhdessä aiheuttaa mm. ärtyneisyyttä, levottomuutta, unihäiriöitä ja riippuvuutta enemmän kuin tavallinen kahvi. Energiajuomia ei suositella Suomessa lainkaan alle 15vuotiaille.



Yleensä juomista saatu sokeri ei vie nälän tunnetta, vaikka siitä saakin energiaa. Juomat eivät myöskään sisällä hyviä ravintoaineita yhtä paljoa kuin ruoka. Marjat ja hedelmät on parempi syödä sellaisenaan tai pakastimesta otettuina kuin juoda mehuina.

Vesi on paras treenijuoma. Mehujen runsas sokeri ja kivennäisvesien hiilihappo eivät sovellu liikunnan aikaiseen juomiseen.

Juomien sokerimääriä (sokeripalojen määrä per 2 dl lasillinen) 

limsa 10
tuoremehu 10
sekamehu, pillimehu 8
maito (sis. maitosokeria eli laktoosia) 4
maitokaakao 8
urheilujuoma 5
energiajuoma 10

Katso myös video sokeripommeista:

RAVINTO: RAVINNON MERKITYS

Ravinnon merkitys

Monipuolinen ruoka auttaa monin tavoin voimaan hyvin. Se vaikuttaa kehoon ja mielialaan. Ruokien ravintoaineet vaikuttavat meidän jokaiseen soluumme; mm. sydämeen, luihin, lihaksiin, verisuoniin, ihoon, hiuksiin ja kynsiin.

Tehtävä: Kulkekaan aulan oppimistiloissa Ravinnon merkitys-rata yhdessä ohjeiden mukaan läpi. Rastit kierrettyänne lukekaa huolella alla oleva teksti. Valmistakaa esitys, mikä vaikutus hyvällä syömisellä on ihmiseen. 

Ravinnon 10 vaikutusta:
Hyvä syöminen
1. tuo senttejä ja voimaa
Kasvamiseen tarvitaan monenlaisia rakennusaineita ruuasta. Syömällä monipuolisesti elimistösi kasvaa hyvin ja luusi kehittyvät lujiksi.

2. antaa energiaa
Ruoka vaikuttaa jaksamiseen ja vireyteen. Säännöllinen syöminen on tärkeää, jotta pysyt virkeänä. Virkeänä teet fiksuja valintoja päivän puuhissa. Väsyneenä taas voit sortua helpommin turhiin herkkuihin.

3. pitää pöpöt poissa
Kun syöt monipuolisesti, pysyt terveenä, eikä esimerkiksi flunssa iske niin helposti. Esim. jokaisessa kasviksessa, hedelmässä ja marjassa on omat tärkeät tehoaineensa, joilla on erilaisia vaikutuksia terveyteen. Epäterveellinen ruoka puolestaan on monen sairauden syy.

4. pitää hammaspeikon loitolla
Säännöllinen syöminen auttaa pitämään hampaat kunnossa. Aterioiden välissä ei kuulu napostella koko ajan. Kun annat hampaille lepoa ruokailujen välissä, pysyvät reiät pois hampaista.

5. pitää kiukun kaukana
Riittävä ja säännöllinen syöminen pitää hyvällä mielellä. Nälkäisenä turhat asiat voivat alkaa kiukuttamaan.

6. on nukkumatin kaveri
Syöminen vaikuttaa uneen. Sopivan kokoinen iltapala auttaa nukahtamaan ja hyvään uneen. Nälkäisenä on hankala saada unta eikä nuku hyvin. Liikaa syöminen tekee puolestaan ähkyn olon ja on tukala nukkua.

7. auttaa keskittymään
Syöminen ja juominen vaikuttavat keskittymiseen ja tarkkaavaisuuteen. Juominen on tärkeää; juo ennen kuin on jano. Nestevajaus haittaa keskittymistä ja tekee olon nuutuneeksi. Väsyneenä sattuu helpommin kömmähdyksiä ja vahinkoja. Silloin voi olla laastarikin tarpeen.

8. antaa makuelämyksiä
Ruoasta saa monenlaisia makuelämyksiä ja tuoksuja. Kokeile rohkeasti uusia ja erilaisia hedelmiä, kasviksia ja ruokia kotona ja matkoilla. Juhlaruuat ja eri maiden ruokailutavat antavat myös uusia elämyksiä.

9. on kivaa yhdessä syöden
Yhteiset ruokailut kotona ovat tärkeitä jutteluhetkiä. Myös kavereiden kanssa on kiva syödä yhdessä. Syö rauhassa, hotkiminen ei ole hyväksi.

10. on itse kokkaamista
Välipalojen ja ruuan tekeminen itse tai vanhempien kanssa on kivaa. Itse tekemällä saa laadukasta ruokaa. Suunnittele ja tee itselle kunnon iltapala, perheelle sunnuntaibrunssi tai itselle ja kaverille värikäs hedelmäsalaatti välipalaksi.