7. lk BG/FYKE/HI

Maantiedon tehtävä 31.3.-1.4.

 

Pidä tällä viikolla sääpäiväkirjaa, kuten olemme koulussakin tehneet. Tee vihkoosi taulukko, johon merkitset päivittäin säätiedot. Merkitse tuttuun tapaan ainakin lämpötila, sää, auringon nousu ja lasku. Palauta perjantaina.  

Lisäksi katso https://areena.yle.fi/1-50104101 . Kirjoita BG:n vihkoon, millaisia erilaisia elinympäristöjä ohjelmassa esitellään. Valitse näistä yksi ja kirjoita vielä tarkemmin, millaiset olosuhteet elinympäristössä on (maisema, lämpötilat, kasvillisuus jne.). 

Palauta tehtävät Elina-opelle Teamsin kautta.

Kemian tehtävä 31.3.-1.4.

1. Katso tämä video: https://areena.yle.fi/1-50155169 

2. Keskitytään videolla näytettyyn NORSUN RÄKÄ -kokeeseen. Kokeen tekeminen alkaa videolla kohdasta 00:52. 

Kirjoita fyken vihkoon mahdollisimman tarkasti työselostus tästä kokeesta. Tarkoituksena on kirjoittaa kaikki kokeen vaiheet muistiin niin tarkasti, että jos joku yrittäisi tehdä norsun räkää ohjeellasi, hän onnistuisi siinä. 

A) Kirjoita muistiin tarvittavat välineet ja aineet.
B) Kirjoita järjestyksessä kaikki työvaiheet ( 1. Kaada lämmintä vettä mittalasiin. 2. Lisää vähätiskiainetta jne..) 
C) Kirjoita mitä tapahtuu ja miksi.
D) Palauta huolellisesti tehty työselostus Elina-opelle Teamsissa. 

3. JOS sinulta sattuu löytymään
 kokeessa tarvittavia aineksia kotoa, voit tehdä tämän kokeen myös kotona. Jos sinulla ei ole niitä, ei tarvitse tehdä. 

7. lk BG/FYKE/HI tehtävä 24.-26.3.

Nämä tehtävät tehdään viikolla 13 (24.-26.3.). Tätä tehtävää tehdään 7. lk kaikkien reaaliaineiden tunneilla. Tehtäviä ei tule siis tällä viikolla erikseen BG:stä, FYKE:stä tai HI:sta, vaan tehtävänäsi on tehdä nämä alla olevat tehtävät. Kaikkia tehtäviä ei tarvitse tehdä yhden päivän aikana. Voit noudattaa esimerkiksi seuraavaa lukujärjestystä:

TIISTAI 24.3. Katso elokuva täältä: https://www.youtube.com/watch?v=-na23haQNOw ja tee tehtävät 1 ja 2. Tee tehtävät vihkoon ja palauta ne ottamalla kuva ja lähettämällä kuva opelle Teamsin chatissa.

KESKIVIIKKO 25.3. Tee tehtävä 3 BG-vihkoon. Palauta ottamalla kuva ja lähetä kuva opelle Teamsin chatissa.

TORSTAI 26.3. Tee tehtävä 4 Palauta ottamalla kuva ja lähetä kuva opelle Teamsin chatissa.

Kysymykset:

1. Näit Autolla Nepaliin -elokuvassa, millaista kastittoman elämä voi Nepalissa olla. Pohdi elokuvan ja alla olevan tietotekstin avulla, millaista on kastittoman elämä on Nepalissa. Miten se eroaa sinun elämästäsi? Kirjoita vähintään 5 asiaa, jotka ovat eri tavalla sinun elämässäsi.

2. Listaa 3 asiaa, jotka jäivät sinulle erityisesti mieleen leffan miesten kokemista sattumuksista ja kohtaamista tilanteista.

3. Etsi netistä Google mapsista Nepal. Tutki karttaa ja vastaa seuraaviin kysymyksiin.

a) Mihin maanosaan Nepal kuuluu? (Eurooppa, Aasia, Afrikka, Pohjois- tai Etelä-Amerikka..)
b) Mitkä ovat Nepalin naapurimaat?
c) Mikä on Nepalin pääkaupunki? Mainitse myös 3 muuta isompaa kaupunkia Nepalista.
d) Vaihda kartta satelliittikuvaksi (paina kartan alareunasta ”Satellittikuva”. Mitä voit sanoa Nepalin pinnanmuodoista? (onko tasaista? paljon järviä? vuoristoa? jne.)
e) Tutki Nepalia keltaisen ukon avulla lisää!
f) Selvitä, millainen sää Katmandussa on tänään. Kirjoita muistiin.

4. Leffan päähenkilöt halusivat auttaa muita ihmisiä. Miten sinä pystyisit auttamaan tällä viikolla sinun läheisiä ihmisiä?
Pohdi ja toteuta jokin pieni hyvä teko. Voisitko auttaa pienempiä sisaruksia koulutehtävissä? Voisitko auttaa kotitöissä? Voisitko soittaa kaverille/läheiselle/sukulaiselle ja kysyä, miten heillä menee?

Kirjoita muistiin, mitä teit.

 

Kastijärjestelmä Nepalissa

Nepalilaiset jakautuvat yli sataan etniseen tai kastiin perustuvaan ryhmään. Vaikka kastijärjestelmä on virallisesti lakkautettu jo 1960-luvulla, se vaikuttaa yhä ihmisten elämään. Ylempien kastien ihmisillä on enemmän oikeuksia, valtaa, vapautta ja omaisuutta kuin alempien kastien ihmisillä. Kaikkein huonoin tilanne on kastittomilla ihmisillä, eli niillä, jotka eivät kuulu mihinkään kastiin. Heitä on iso osa nepalilaisista. Elokuvan Autolla Nepaliin päähenkilöt haluavat auttaa nimenomaan näitä kastittomia, huono-osaisia ihmisiä.

Kastijärjestelmä vaikuttaa paljon ihmisten elämään. Se määrää, kenen kanssa voit viettää aikaa ja kenen kanssa mennä. Se määrää myös, mitä työtä voit tehdä. Ylempikastinen ei voi edes kätellä alempikastista, koska sen uskotaan saastuttavan. Kasti määräytyy sen perusteella, mihin perheeseen kuulut. Jos synnyt kastittomaan perheeseen, et voi haaveillakaan vaikkapa opettajan tai lääkärin ammatista. Kastiton ei myöskään pääse välttämättä kouluun.