Liikunta

Ohjeita liikuntatunneille

Liikuntatunneille otetaan mukaan liikuntaan soveltuva varustus. Tärkeää on pitää huoli, että oppilaalla on mukana vaihtovaatteita. Esteetön, turvallinen ja kaikille mukava liikkuminen on tällöin mahdollista, kun oppilaan ei tarvitse varoa vaatteiden likaantumista, rikkoutumista tai pelätä hikoilua. Liikkatunneilla kivan tekemisen lomassa tulee hikoiltua :) Pitkät hiukset sidotaan kiinni liikkatunneilla, ja kellot ja korut otetaan turvallisuussyistä pois tunnin ajaksi.

Ulkoliikuntatuntien jälkeen ei oppilaiden tarvitse käydä suihkussa (halutessaan toki saa käydä). Sisäliikuntatuntien jälkeen käydään suihkussa. Jos pyyhe unohtuu kotiin, opettajalta saa lainaksi koulun pyyhkeen, joka tulee palauttaa mahdollisimman pian pestynä opettajalle.

Ulkoliikunta: Verkkarit tai tuulipuku ja lenkkarit. Skeittikengät ovat epämukavat liikkumiseen ja jopa vaaralliset, samoin kevyet kangaskengät, jotka eivät tue jalkaa vauhdikkaissa liikkeissä ja nilkka voi helposti nyrjähtää. Vaihtopaita ja -sukat reppuun!

Sisäliikunta: Verkkarit, shortsit tai trikoot ja T-paita, toppi tai jumppapuku. Voimistelussa ollaan paljain jaloin, sisäliikuntakengillä tai tossuilla. Pyyhe mukaan!

Talviliikunta: Sukset, sauvat, monot ja luistimet. Säänmukainen pukeutuminen, joka soveltuu liikkumiseen. Vaihtoalusasu ja sukat hikoontuneiden tilalle. Pakkasraja –15c. Jos säätila, olosuhteet ym. näyttävät epävarmoilta ulkoliikunnan harrastamiseen, kannattaa mukaan ottaa myös sisäliikuntavarustus. Päätöksen tunnin ohjelmasta tekee liikunnanopettaja tunnin alkaessa (pakkastilanteen tarkastus).

Luistelutunnilla oppilas tarvitsee luistinten lisäksi kypärän (luistelu- tai pyöräilykypärä). Myös pieni pyyhe/liina luistinten terien kuivaamiseen olisi hyvä olla sekä teräsuojat.


Liikuntatunnilta vapauttaminen
Liikunnasta saa vapautuksen terveydenhoitajan tai lääkärintodistuksen perusteella. Jos lapsella on liikuntaa haittaava sairaus, vamma tai hän on toipilas, tulee vanhempien ilmoittaa siitä opettajalle, esim. Wilman välityksellä. Tällöin voimme katsoa, miten lapsen on parasta ottaa osaa tunnille tai olla kokonaan syrjässä.