Halssilan Jälkkäri

Halssilan Jälkkärin kuukausikirje, toukokuu 2023

Keväinen tervehdys Jälkkäristä!

Hupsista, kohtahan se on jo kesäloma! Viimeinen viikko tuli todella nopeasti ja yllättäen meille kaikille. Toukokuu onkin ollut vauhdikas ja aktiviinen. Säiden suosiessa olemme ulkoilleet paljon ja nauttineet aurinkoisesta kevätsäästä. Katuliidut ja saippuakuplat ovat olleet kovassa käytössä.

 

Kokkailuissa leivoimme yhdessä kaurakeksejä ja Rocky Road riisisuklaita ja musiikki- ja puukäsityöluokassa käytiin vielä viimeiset musisoinnit ja puukässäilyt.

 

Kävimme myös jälkkärien yhteisessä Lounaispuiston konsertissa, jossa meitä viihdytti Maisteri Molto. Viileästä säästä huolimatta meillä oli hauskaa ja retki oli onnistunut.

 

Toukokuun lopulla pidimme jälkkärin yhteiset olympialaiset. Olympialaisissa kisattiin mm. jalkapallon, akrobatian, viestijuoksun, kopittelun ja frisbeegolfin merkeissä. Jokainen lapsi sai innokkaasta osallistumisesta muistoksi mitalin.

 

Jälkkäri on normaalisti auki vielä perjantaina 2.6 klo 17 saakka, jonka jälkeen siirrymme kaikki ansaitun kesäloman viettoon!

 

Kiitämme hyvästä yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana ja toivotamme hyvää ja aurinkoista kesää jokaiselle!

 

Terveisin,

Halssilan jälkkärin väki

 

Maalis-huhtikuu 2021

Terveiset Jälkkäristä!  
 
Kevätlukukausi on hurahtanut vauhdikkaasti ja Jälkkärissä on ollut positiivinen tekemisen
meininki. Saimme nauttia kunnon lumisesta talvesta ja nyt kevätauringon lämmittäessä alkaa
keväisemmät pihapuuhat. Hyppynarut, lapiot ja ämpärit kaivellaan pikkuhiljaa esille. Nautimme
aurinkoisesta kevätsäästä mahdollisimman paljon ulkoillen. Keväinen sää houkuttelee lapsia
pukeutumaan jo kevyemmin, mutta muistuttelemme edelleen säänmukaisesta pukeutumisesta
ja varavaatteista. Kuivilla vaatteilla on huomattavasti mukavampi leikkiä ja touhuta. Mikäli
lapsenne haluaa pelata sählyä, tulee hänellä olla mukana omat suojalasit. Mahdollisuus
pelaamiseen ulkona on joka päivä.
 
Laitoimme maaliskuussa lasten mukana koteihin Jälkkärin tyytyväisyyskyselyyn liittyvän
kotitehtävän ja saimme paljon vastauksia. Lämmin kiitos teille vanhemmille ja lapsille
osallistumisesta kyselyyn. Vastauksenne auttavat meitä kehittämään toimintaamme ja
vastaamaan yhä paremmin lasten ja perheiden tarpeisiin.
 
Kädentaidoissa valmistauduimme pääsiäisen tuloon askartelemalla pääsiäispupuja ja tipuja
huopakankaasta ommellen, sekä pahvista askarrellen. Askartelimme myös pahviaurinkoja, jotka
ilahduttavat meitä Jälkkäritilassa. Ennen pääsiäistä teimme retken Jyväsjärven rantaan ja
keräsimme samalla pajunoksia kotiin viemisiksi. Huhtikuussa aloitimme savityöt, joista lapset
innostuivat kovasti. Vapuksi on luvassa vappunaamareiden tekoa ja muuta keväistä askartelua.

Salissa olemme liikkuneet tiistaisin ja tarjolla on ollut monipuolista liikuntaa, mm. käsipalloa,
kaupunkisotaa, jalkapalloa, polttopalloa, sekä erilaisia ratoja. Pihalla lapset ovat pelanneet
innokkaasti jalkapalloa ja leikkineet erilaisia hippoja sekä perinneleikkejä. Järjestimme pikku
porukalla leikkimielisen frisbeegolf kisan aikuiset vastaan lapset, jonka tällä kertaa aikuiset
voittivat. Täytynee järjestää vielä uusia kisoja kevään mittaan.
 
Puukäsityöt jatkuvat edelleen perjantaisin suuren suosion vuoksi ja musiikkimaalaustakin on
luvassa. Jälkkärissä kehitettyä liikunnallista Green Screen – peliä ovat kaikki halukkaat
päässet vuorollaan pelaamaan.
 
Vappuaattona 30.4. vietämme Jälkkärissä vappunaamiaisia, jolloin lapset voivat halutessaan
pukeutua naamiaisasuun. Jälkkärin puolesta on tarjolla pientä herkkua.
 
Jälkkäriin ilmoittautuminen lukuvuodelle 2021-2022 on avoinna Wilmassa
7.- 16.4.2021 ja löytyy kohdasta lomakkeet  https://jyvaskyla.inschool.fi.
 
Iloisin kevätterveisin
Halssilan Jälkkärin ohjaajat

tammi-helmikuu 2021

Hei kotiväki!

 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Kevätkausi täällä Jälkkärissä on käynnistynyt mukavasti mäenlaskun ja muiden lumipuuhien merkeissä. Ihanaa, että saamme nauttia ihan oikeasta talvesta sen kaikkine iloineen. Hiihtäminen ja luisteleminen onnistuu halukkaille myös Jälkkäriaikana koulun lähimetsässä ja alakentällä pikkuporukalla. Salissa on tiistaisin erilasia pallopelejä, leikkejä ja toimintaratoja.

Kädentaidoissa on ollut tarjolla monenlaista mukavaa puuhaa; villalankatupsujen tekoa, sormivirkkausta, koukkuvirkkausta, lumiukkoja kierrätysteemalla kananmunakennoista, lumihiutaleita, lintuja, lankaliskoja, avaruusaluksia ja avaruusraketteja, maalausta sekä ystävänpäiväaskartelua. Yhteistuotoksena Jälkkäritilan seinälle valmistui ystävyyden taulu, johon jokainen sai tehdä kartongista oman käden kuvan. Käsiin kirjoitettiin hyviä asioita kavereista ja ohjaajista.

Rauhoittumishetkillä on pysähdytty kuulemaan satuja, musiikkimaalaamaan ja juttelemaan eri teemoista, kuten ystävyydestä ja toisten huomioon ottamisesta. Yhdessä on ihmetelty myös löydöksiä, jotka tulivat esiin lumen sulaessa kulhoon. Olemme pitäneet toiminnallisia yhteisiä hetkiä pihalla leikkien erilaisia lasten toivomia leikkejä. Lasten toiveita Jälkkäripäivien sisällöistä kirjaammekin ylös säännöllisesti ja pyrimme toteuttamaan niitä mahdollisimman paljon. Levyraatia pidimme pikku ryhmissä ja animaatioitakin halukkaat lapset ovat päässeet tekemään. Puukäsityöt jatkuvat edelleen perjantaisin.

Shakkia ja muita lautapelejä olemme pelanneet ahkerasti. Kokkailussa lapset saivat koristella Runebergin torttuja ja herkutella sitten niillä. Pihalla pakkasessa puhalleltiin saippuakuplia ja ihmeteltiin yhdessä niiden reaktioita. Laskiaisriehaa vietimme laskiaistiistaina mäenlaskun merkeissä lämpimän mehun kera.

Teillä vanhemmilla on myös mahdollisuus ilmaista toiveenne Jälkkäritoiminnan sisältöihin ja se onnistuu helpoiten lähettämällä tekstiviestiä tai soittamalla Jälkkärin puhelimeen. Toki olette aina tervetulleita myös tutustumaan toimintaamme ja juttelemaan paikan päälle. Näin korona-aikana se toteutuu turvavälein koulun pihalla.

 

Talvilomaa vietämme koulun tavoin viikolla 9.

 

Iloisin talviterveisin

Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Joulukuu 2020

Joulun saapumista odotellessa

 

Syksyinen harmaus vaihtuu hiljalleen lumiseen maisemaan, joulun odotukseen ja jouluiseen puuhasteluun myös täällä Jälkkärissä.

Halssilan Jälkkärissä jo vuosia asustelleen Tuomas – tontun matkassa saamme seikkailla kohti joulua etsien päivittäin kadonneita avaimia joulukalenteriin. Luvassa on myös jouluista askartelua, joulumusiikkia ja jouluisia yhteisleikkejä pihalla. Puukäsitöitä jatkamme perjantaisin pikku ryhmissä halukkaiden kanssa.

Pitäähän joulun myös tuoksua ja maistua, joten Jälkkärin perinteinen piparipaja pidetään torstaina 10.12.

Tiistaina 15.12. salissa on vuorossa hiljaisuusrata.

Keskiviikkona 16.12. järjestämme koulun piha-alueella jouluseikkailun, joka sisältää kivoja jouluisia yllätyksiä.

Perjantaina 18.12. katsomme Jälkkärissä lyhytelokuvia.

 

Viimeinen Jälkkäripäivä ennen lomaa on perjantai 18.12. ja olemme silloin avoinna normaalisti klo 12-17. Joululomaa vietämme koulun tavoin 19.12.2020 – 6.1.2021. Jälkkärin ovet avautuvat jälleen 7.1.2021 kevätlukukauden alkaessa.

 

Kiitos hyvästä yhteistyöstä kuluneen syksyn aikana.

Hyvää ja rauhallista joulun aikaa jokaiseen kotiin!

 

Jouluisin terveisin

Jälkkärin väki

syys – lokakuu 2020

Tervehdys Jälkkäristä!

Halssilan Jälkkärin toiminta on käynnistynyt jälleen mukavasti. Lapset ovat löytäneet itselleen mieleistä puuhaa ja kavereita. Elokuussa olemme leikkineet erilaisia ryhmäytymis- ja perinneleikkejä, pelanneet sählyä ja jalkapalloa, sekä nauttineet muutenkin ulkoilusta sään ollessa pääosin poutainen. Sisällä on ollut mahdollisuus piirrellä ja pelailla lautapelejä pikku ryhmissä.

Ilmojen viilentyessä huomioittehan, että lapsellanne on riittävästi vaatetusta, sillä ulkoilemme päivittäin säällä kuin säällä. Repussa on hyvä olla ainakin varasukat, sillä sadepäivinä niitä saatetaan tarvita. Jälkkärin naulakkoon voi myös tuoda pienen varavaatekassin. Omista tavaroista huolehtimista harjoittelemme vielä yhdessä. Vaatteiden ja kenkien nimikointi auttaa meitä tässä asiassa paljon. Heijastin olisi hyvä myös löytyä ulkovaatteista syksyn tullen.

Jälkkäristä itse kotiin lähtevien lasten kotiinlähtöajat rytmitämme täällä Jälkkärissä puolen tunnin tarkkuudella, siis aina tasalta tai puolelta. Toivomme, että huomioitte tämän ilmoittaessanne lasten kotiinlähtöaikoja. Osa-aikaisten lasten Jälkkäripäivät tulee ilmoittaa meille viimeistään toimintaa edeltävällä viikolla. Tämä onnistuu helpoiten laittamalla tekstiviestiä Jälkkärin puhelimeen. Pidättehän osa-aikaisten lasten osalta myös kotosalla kirjaa käytetyistä läsnäolopäivistä, ettei tule yllätyksiä.

Jälkkärin teema lukuvuonna 2020-2021 on hyvinvoiva jälkkäriläinen. Niinpä toiminnassamme korostuu liikunnallisuus, toiminallisuus, osallisuus ja lasten päivittäinen kohtaaminen sekä yhteistyö eri tahojen kanssa. Kuullaan ja kuunnellaan toisiamme.

Osallistuimme syyskuussa #beactive viikkoon koko viikon kestäneellä kyykkykävelyhaasteella, johon lapset lähtivät mukaan suurella innolla. Kyseisellä viikolla oli mahdollisuus myös käydä lähimetsässä liikkumassa, harrastaen hyötyliikuntaa sahaamalla Aila – myrskyn pururadalle kaatamaa puuta sekä osallistua luontobingoon. Kirjastossa vierailemme mahdollisuuksien mukaan ja lainaamme myös tänne Jälkkäriin mieleistä luettavaa. Lokakuussa on luvassa muun muassa valokuvasuunnistusta ulkona, Green screen kuvausta ja puukäsitöitä.

Liikuntasalivuoromme on tiistaisin klo 14.15.-16. Salissa vaatetus on hyvä olla joustava ja rento. Liikumme salissa paljain varpain. Saliin on suunnitteilla muun muassa erilaisia ratoja. Lelupäivää vietämme perjantaisin. Tuolloin lapsi voi halutessaan tuoda kotoa pienen lelun. Lelut ovat kodin vastuulla.

Kuulemme mielellämme myös teidän vanhempien ajatuksia toiminnastamme. Toiveita, ideoita ja palautetta meille Jälkkäriin voitte aina laittaa tekstiviestillä, soittamalla tai tulemalla juttelemaan kanssamme paikan päälle koulun pihalle.

Viikolla 42 Jälkkäri lomailee koulun tavoin.

Aurinkoista ja mukavaa syksyä jokaiseen kotiin toivotellen,

Halssilan Jälkkärin väki

tammi-helmikuu 2020

Hei kotiväki!

Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Kevätkausi täällä Jälkkärissä on käynnistynyt mukavasti mäenlaskun ja muiden lumipuuhien merkeissä, kun viimein saimme lunta. Ihanaa, että saamme nauttia ihan oikeasta talvesta sen kaikkine iloineen. Sählyn pelaaminen koulun pihalla on Jälkkärimme lasten kestosuosikki läpi vuoden. Omat suojalasit tulee olla mukana myös Jälkkärissä pelattaessa sählyä.

Kansainvälisyysteemaamme liittyen olemme tutustuneet jo Brasiliaan ja Japaniin. Seuraavana vuorossa on Islanti. Salissa on ollut samba-tanssia liittyen Brasilia-teemaviikkoon, leikkejä, majojen rakentelua, sekä kaupunkisotaa. Kädentaidoissa on valmistunut unisiepparit viidakko -twistillä myöskin liittyen Brasilia-aiheeseen, origami-kirjanmerkit Japani viikolla ja sateenvarjokuvia silkkipaperista.

Päivittäisillä rauhoittumishetkillä pysähdytään kuulemaan satua, maalaamaan, pelaamaan hirsipuuta tai vaikkapa ratkomaan musiikkiin ja eri maihin liittyviä arvoituksia. Pidämme myös vaihtoehtoisia toiminnallisempia rauhoittumishetkiä pihalla. Lasten toiveita Jälkkäripäivien sisällöistä kirjaamme ylös säännöllisesti ja pyrimme toteuttamaan niitä mahdollisimman paljon. Puukäsityöt perjantaisin ja musisointi yhdessä torstaisin jatkuu edelleen suuren suosion vuoksi.

Lelupäivää vietämme tuttuun tapaan perjantaisin ja kirjastossa vierailemme halukkaiden kanssa viikoittain. Shakkia olemme pelanneet edelleen ahkerasti. Kokkailussa on luvassa ystävänpäiväkeksit. Ystävänpäivään valmistaudumme askartelemalla ystäväpostia ja laulelemalla ystävyysaiheisia lauluja.

Ystävänpäivää 14.2. juhlistamme myös täällä Jälkkärissä.

Teillä vanhemmilla on myös mahdollisuus ilmaista toiveenne Jälkkäritoiminnan sisältöihin ja se onnistuu helpoiten reppuvihon välityksellä. Toki olette aina tervetulleita myös tutustumaan toimintaamme ja juttelemaan paikan päälle.

Talvilomaa vietämme koulun tavoin viikolla 9.

Iloisin talviterveisin

Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Marras - joulukuu 2019

Joulun saapumista odotellessa

Syksyinen harmaus vaihtuu hiljalleen lumiseen maisemaan, joulun odotukseen ja jouluiseen puuhasteluun myös täällä Jälkkärissä. Ilmassa on selkeästi jo joulun taikaa, koska Jälkkäriimme on ilmestynyt salaperäinen tonttuovi.

Halssilan Jälkkärissä jo vuosia asustellut Tuomas –tonttuhan se sieltä ovesta taas tulla tupsahti tänne iloksemme. Tuomaksen matkassa saammekin seikkailla päivittäin kohti joulua. Tänä vuonna ilahdutamme ikäihmisiä tekemällä heille joulukortteja Jälkkärissä. Joulukortit jaetaan Jyväskylän kaupungin perhekeskusverkoston ja vanhuspalveluiden toimesta.

Pitäähän joulun myös tuoksua ja maistua, joten Jälkkärin perinteinen piparipaja pidetään keskiviikkona 4.12.

Tiistaina 17.12. salissa on luvassa hiljaisuusrata.

Keskiviikkona 18.12. järjestämme koulun piha-alueella tonttupolun, joka sisältää erilaisia jouluisia tehtäviä ja kivoja yllätyksiä.

Perjantaina 20.12. katsomme Jälkkärissä jouluisen elokuvan.

 

Viimeinen Jälkkäripäivä ennen lomaa on perjantai 20.12. ja olemme silloin avoinna normaalisti klo 12-17. Joululomaa vietämme koulun tavoin 21.12.2019 – 6.1.2020. Jälkkärin ovet avautuvat jälleen 7.1.2020 kevätlukukauden alkaessa.

 

Kiitos hyvästä yhteistyöstä kuluneen syksyn aikana.

Hyvää ja rauhallista joulun aikaa jokaiseen kotiin!

 

Jouluisin terveisin

Jälkkärin väki

Lokakuu 2019

Hei kotiväki!

Syksy on jo edennyt pitkälle ja Jälkkärin arki on tullut tutuksi niin lapsille kuin uusille ohjaajillekin. Olemme syyskuun aikana ehtineet tehdä monia erilaisia askareita sekä sisällä että ulkona. Kansainvälisyys” on tämän lukukauden 2019-2020 kantava teema. Kansainvälisyys -teeman lisäksi toiminnassamme korostuu osallisuus, toiminnallisuus ja lasten päivittäinen kohtaaminen sekä yhteistyö eri tahojen kanssa. Kuullaan ja kuunnellaan toisiamme.

Maanantaisin on ollut vaihtuva teema, joka on sisältänyt muun muassa hamahelmiaskartelua, lautapelejä, animaatioiden tekemistä ja yhteisiä ulkoleikkejä. Shakki on saavuttanut Jälkkärissämme suuren suosion.

Tiistaisin meillä on käytössä koulun liikuntasali, jossa on yhteisten liikuntaleikkien lisäksi toteutettu telinerata parkour teemalla, sekä pelattu kaupunkisotaa. Lokakuussa on luvassa lasten toiveesta kaupunkisotaa ja palloilua eri muodoissa.

Keskiviikkoisin Jälkkärissä on varsinainen askartelupäivä, josta lapset ovat innostuneet valtavasti. Askartelupajasta on jo ehtinyt valmistua huolinukkeja, ystävänauhoja, ompelutöitä huopakankaasta, savitöitä, ja sateenvarjoja paperimassasta.

Lokakuussa valmistaudumme myös kädentaidoissa syysnaamiaisiin.

Ulkoilemme Jälkkärissä päivittäin ja näin ollen lapsilla olisi hyvä olla lämpimät, säänmukaiset ulkoiluvaatteet. Varasukat ja käsineet on hyvä löytyä myös repusta, sillä lapsilla on hyvin usein märät sukat.

Kokkailemme torstaisin pienissä ryhmissä. Syyskuussa olemme leiponeet muffinsseja ja lokakuussa on suunnitteilla sämpylöiden leipomista. Aloitamme marraskuussa torstaisin SAPERE-ruokakerhon, jossa tutustumme erilaisiin ruoka-aineisiin maistelemalla, haistelemalla ja koskettelemalla. Suunnittelemme tuokiot huomioiden ilmoittamanne allergiat. Torstaisin on myös tilaisuus osallistua musiikkituokioihin koulun musiikkiluokassa. 

Perjantaisin on mahdollisuus osallistua pienissä ryhmissä puukäsitöihin koulun puukäsityöluokassa. Kirjastossa vierailemme viikoittain. Lelupäivä on edelleen perjantaisin. Lelut ovat kodin vastuulla.

Pidämme Jälkkärissä syysnaamiaiset tiistaina 29.10. Tuolloin lapset saavat pukeutua naamiaisasuihin ja luvassa on mukavaa ohjelmaa herkuttelun lomassa. Herkut tarjoaa Jälkkäri.

Jälkkäri viettää syyslomaa koulun tavoin viikolla 42.

Mukavaa syyslomaa kaikille toivotellen,
Halssilan jälkkärin ohjaajat

Syyskuu 2019

Tervehdys Jälkkäristä! 

Halssilan Jälkkärin toiminta on käynnistynyt jälleen mukavasti. Lapset ovat löytäneet itselleen mieleistä puuhaa ja kavereita. Elokuussa olemme leikkineet erilaisia ryhmäytymisleikkejä, pelanneet sählyä ja jalkapalloa, sekä nauttineet muutenkin ulkoilusta sään ollessa pääosin poutainen. Ilmojen viilentyessä huomioittehan, että lapsellanne on riittävästi vaatetusta, sillä ulkoilemme päivittäin säällä kuin säällä. Repussa on hyvä olla ainakin varasukat, sillä sadepäivinä niitä saatetaan tarvita. Jälkkärin naulakkoon voi myös tuoda pienen varavaatekassin. Omista tavaroista huolehtimista harjoittelemme vielä yhdessä. Vaatteiden ja kenkien nimikointi auttaisi meitä tässä asiassa paljon. Heijastin olisi hyvä myös löytyä ulkovaatteista syksyn tullen.

Jälkkäristä itse kotiin lähtevien lasten kotiinlähtöajat rytmitämme täällä Jälkkärissä puolen tunnin tarkkuudella, siis aina tasalta tai puolelta. Toivomme, että huomioitte tämän ilmoittaessanne lasten kotiinlähtöaikoja. Osa-aikaisten lasten Jälkkäripäivät tulee ilmoittaa meille viimeistään toimintaa edeltävällä viikolla. Tämä onnistuu helpoiten reppuvihon välityksellä.

Jälkkärin teema lukuvuonna 2019-2020 on kansainvälisyys. Seikkailemme maailmalla Myllytontun matkassa. Toiminnassamme korostuu myös osallisuus, liikunnallisuus, toiminallisuus ja lasten päivittäinen kohtaaminen sekä yhteistyö eri tahojen kanssa. Kuullaan ja kuunnellaan toisiamme.

Torstaisin olemme aloittaneet erilaisiin soittimiin tutustumista ja niiden kokeilua koulun musiikkiluokassa. Puukäsitöitä pääsemme edelleen tekemään aina perjantaisin koulun puutyöluokkaan. Puukäsityöt ovat perinteisesti olleet suuressa suosiossa ja näin näyttäisi olevan tänäkin syksynä. Varsinainen ohjattu kädentaitotuokiomme on keskiviikkoisin, mutta askarrella voi myös muinakin päivinä aina tilanteen mukaan.

Kokkailut ovat käynnistyneet pienissä ryhmissä ja kaikki halukkaat pääsevät vuorollaan leipomaan. Aloitimme leipomalla muffinsseja ja seuraavaksi on luvassa sämpylöitä. Otamme huomioon ilmoittamanne erityisruokavaliot. Kirjastossa vierailemme viikoittain ja lainaamme myös tänne Jälkkäriin mieleistä luettavaa.

Liikuntasalivuoromme on tiistaisin klo 14.15.-16. Salissa vaatetus on hyvä olla joustava ja rento. Liikumme salissa paljain varpain. Saliin on suunnitteilla muun muassa erilaisia ratoja, joista ensimmäisenä vuorossa parkour. Lasten toiveesta luvassa on myös kaupunkisotaa. Liikumme edelleen monipuolisesti päivittäin. Lelupäivää vietämme perjantaisin. Tuolloin lapsi voi halutessaan tuoda kotoa pienen lelun. Lelut ovat kodin vastuulla.

Syksyn mittaan koulun puolellakin pyörähtää käyntiin erilaisia kerhoja. Kerhot on tarkoitettu myös jälkkäriläisille. Kerhoista tiedotetaan koulun kautta ja niihin ilmoittautuminen tapahtuu niin ikään koulun kautta. Meille voitte laittaa reppuvihossa tietoa mihin kerhoon lapsenne osallistuu, niin osaamme heidät sinne ohjata.

Kuulemme mielellämme myös teidän vanhempien ajatuksia toiminnastamme. Toiveita, ideoita ja palautetta meille Jälkkäriin voitte aina laittaa reppuvihkoon tai tulla juttelemaan kanssamme paikan päälle.

Aurinkoista ja mukavaa syksyä jokaiseen kotiin toivotellen,

Halssilan Jälkkärin väki

 

Syyskuu 2018

Tervehdys Jälkkäristä! 

Halssilan Jälkkärin toiminta on käynnistynyt jälleen mukavasti. Uusia aloittajia on saapunut ryhmäämme vähitellen. Toivotamme kaikki tervetulleeksi joukkoomme. Elokuussa olemme leikkineet paljon erilaisia ryhmäytymisleikkejä, pelanneet sählyä ja jalkapalloa, sekä nauttineet muutenkin ulkoilusta sään ollessa pääosin poutainen. Ilmojen viilentyessä huomioittehan, että lapsellanne on riittävästi vaatetusta, sillä ulkoilemme päivittäin säällä kun säällä. Repussa on hyvä olla ainakin varasukat, sillä sadepäivinä niitä saatetaan tarvita. Jälkkärin naulakkoon voi myös tuoda pienen varavaatekassin. Omista tavaroista huolehtimista harjoittelemme vielä yhdessä. Vaatteiden ja kenkien nimikointi auttaisi meitä tässä asiassa paljon. Heijastin olisi hyvä myös löytyä ulkovaatteista syksyn tullen.

Jälkkäristä itse kotiin lähtevien lasten kotiinlähtöajat rytmitämme täällä Jälkkärissä puolen tunnin tarkkuudella, siis aina tasalta tai puolelta. Toivomme, että huomioitte tämän ilmoittaessanne lasten kotiinlähtöaikoja. Osa-aikaisten lasten Jälkkäripäivät tulee ilmoittaa meille viimeistään toimintaa edeltävällä viikolla. Tämä onnistuu helpoiten reppuvihon välityksellä.

Lukuvuoden 2018-2019 teema on ”Meidän Jälkkäri 20-vuotta” Teemaa pidämme yllä pitkin lukuvuotta, mutta Jälkkärin upeaa taivalta juhlistamme erityisesti ystävänpäivänä 14.2.2019, omalla tapahtumalla kaikissa Jyväskylän Jälkkäreissä. Tämän vuoden teemassa korostuu osallisuus, liikunnallisuus, toiminallisuus ja lasten päivittäinen kohtaaminen sekä yhteistyö eri tahojen kanssa. Kuullaan ja kuunnellaan toisiamme.

Syyskuussa teemme retken lähimetsään ja keräämme sieltä luonnonmateriaaleja askarteluun. Luvassa on maalausta luonnonmateriaaleilla ja valmistamme myös tauluja syksyn lehdistä. Kokeilemme lasten kanssa valokuvausta erilaisilla teemoilla; syksyinen luontokuvaus, oma lempipaikka Jälkkärissä, mielipuuhaa Jälkkärissä jne. Kokoamme tuotoksista kevätpuolella Jälkkäriin oman taidenäyttelyn. Toteutimme jo valokuvasuunnistuksen koulun sisätiloissa ja lapset innostuivat siitä kovasti. Olemme aloittaneet erilaisiin soittimiin tutustumista ja niiden kokeilua koulun musiikkiluokassa torstaisin. Puukäsitöitä pääsemme edelleen tekemään aina perjantaisin koulun puutyöluokkaan. Puukäsityöt ovat perinteisesti olleet suuressa suosiossa ja näin näyttäisi olevan tänäkin syksynä.

Kokkailut käynnistyvät pienissä ryhmissä viikolla 39. Kaikki halukkaat pääsevät vuorollaan leipomaan. Otamme huomioon ilmoittamanne erityisruokavaliot. Kirjastossa vierailemme viikoittain ja lainaamme myös tänne Jälkkäriin mieleistä luettavaa.

Liikuntasalivuoromme on keskiviikkoisin klo 14.15.-16. Salissa vaatetus on hyvä olla joustava ja rento. Liikumme salissa paljain varpain. Saliin on suunnitteilla muun muassa erilaisia ratoja, joista ensimmäisenä vuorossa ninjarata. Lasten toiveesta luvassa on myös kaupunkisotaa. Liikumme edelleen monipuolisesti päivittäin. Lelupäivää vietämme perjantaisin. Tuolloin lapsi voi halutessaan tuoda kotoa pienen lelun. Lelut ovat kodin vastuulla. Muutamat lapset ovat pitäneet toisilleen erilaisia itse keksimiään kerhoja lelupäivän yhteydessä.

Syksyn mittaan koulun puolellakin pyörähtää käyntiin erilaisia kerhoja. Kerhot on tarkoitettu myös jälkkäriläisille. Kerhoista tiedotetaan koulun kautta ja niihin ilmoittautuminen tapahtuu niin ikään koulun kautta. Meille voitte laittaa reppuvihossa tietoa mihin kerhoon lapsenne osallistuu, niin osaamme heidät sinne ohjata.

Kuulemme mielellämme myös teidän vanhempien ajatuksia toiminnastamme. Toiveita, ideoita ja palautetta meille Jälkkäriin voitte aina laittaa reppuvihkoon tai tulla juttelemaan kanssamme paikan päälle.

Aurinkoista ja lämmintä syksyä jokaiseen kotiin toivotellen,

Halssilan Jälkkärin väki


Elokuu 2018

Hei kotiväki! 

Jälkkäri on aloittanut toimintansa kesäloman jälkeen. Reippaita eppu- ja toppuluokkalaisia on saapunut luoksemme. Toivotamme kaikki vanhat ja uudet jälkkäriläiset lämpimästi tervetulleiksi.

Jälkkärin tavoitteena on luoda lapsille turvallinen ja mukava iltapäivä. Kotipesämme sijaitsee koulun alakerrassa, terveydenhoitajan huoneen vieressä.

Toiminta-aikamme on maanantaista perjantaihin koulun loputtua klo 17.00 asti.

Toimintaa toteutamme lasten ehdoilla. Elokuussa tutustumme rauhassa toisiimme, tiloihin sekä piha-alueisiin. Päivittäin on mahdollisuus tehdä läksyt, paitsi lukuläksy, joka luetaan kotona. Läksyistä tarkistusvastuu on kodilla. Välipalan syömme koulun ruokasalissa noin klo 14.00. Ulkoilemme päivittäin, joten huolehdittehan, että lapsellanne on säänmukainen vaatetus ja varavaatetta mukana repussa. Omat sisäkengät tai tossut on hyvä tuoda myös Jälkkäriin. Iltapäiviin kuuluu mm. erilaisia teemakerhoja, kädentaitoja, liikuntaa, leikkejä, pelejä, vapaata puuhastelua sekä rauhoittumistuokioita/satuhetkiä. Kirjastoa käytämme sen ollessa auki. Keskustelettehan lapsenne kanssa kotona voiko lapsenne lainata kirjoja omalla kortillaan. Jälkkärin oma liikuntasalivuoro on keskiviikkoisin klo 14-16. Salissa liikumme paljain varpain.

Aloittaessaan Jälkkärissä lapset saavat reppuvihot, joiden välityksellä tieto kulkee kodin ja Jälkkärin välillä. Tarkistamme reppuvihot päivittäin, joten ne olisi hyvä olla aina mukana.

Päivän aikana tavoitatte meidät Jälkkärin puhelimen kautta 040-7335342. Omat kännykät pidetään repussa äänettömällä. Laskut tulevat kotiin postitse.

Osa-aikapaikalla olevista lapsista tulee ilmoittaa meille edellisellä viikolla välipalatilauksen vuoksi. Poissaoloista tulee ilmoittaa myös aina, koska Jälkkärissä ei ole käytössä wilmaa. Näin vältymme turhalta etsimiseltä sekä huolelta.

Mahdollisista Jälkkäripaikkaa koskevista maksuluokkamuutoksista yhteys aina Jyvälän Jälkkärikoordinaattoriin: paivi.virtakallio@jyvala.fi

Toivomme Jälkkärin ja kodin välille avointa yhteistyötä lapsen parhaaksi.

Mukavaa syksyä toivottavat Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Kesä-Jälkkärin kirje 2018

Hei kotiväki! 

Kesä-Jälkkärissä puuhailemme kaikenlaista kivaa lasten toiveet huomioiden. Päivään sisältyy paljon ulkoilua ja vapaaehtoisia liikuntahaasteita. Teemme retkiä lähimetsään ja sään salliessa myös Halssilan rantaan. Pidämme musiikki- ja tarinatuokioita, unohtamatta vapaata leikkiä.

Lounaan syömme kello 11.00 ja välipalan noin kello 14.00 koulun ruokalassa.

Lapsilla on tärkeää olla säänmukaiset varusteet ja joku päähine (huivi, lippis). Sopivat kengät ulkoiluun ovat tennarit tai lenkkarit. Olisi hyvä myös, jos lapsilla olisi repussa mukana oma aurinkorasva ja juomapullo.

Halssilan koululla alkavan remontin vuoksi Kesä-Jälkkärin kotipesä sijaitsee tekstiilityöluokassa koulun alakäytävällä. Käynti Jälkkäriin tapahtuu A – ovesta, joka on ylhäällä liikuntasalin lähellä. Meidät tavoittaa Jälkkärin numerosta puhelimitse Kesä-Jälkkärin toiminta-aikana 4.-29.6.2018 arkisin klo 8-16.

Halssilan Jälkkärin puhelinnumero on 040-733 5342

Aurinkoisin terveisin Halssilan Jälkkärin väki

Huhtikuu 2018

Keväinen tervehdys Jälkkäristä

Jälkkärin seinälle on valmistunut lasten ja aikuisten yhteistyönä keväinen puu, jossa näkyy iloisen värikkäitä lintuja ja linnunpönttöjä. Jälkkärin omaa tilaa olemme somistaneet myös kukkasin ja perhosin. Puukäsitöitä on ollut mahdollisuus tehdä aina perjantaisin puutyöluokassa. Vapun lähestyessä olemme askarrelleet vappuhattuja ja vappunaamareita.

Liikumme Jälkkärissä edelleen monipuolisesti sekä sisällä että ulkona. Sählypelit ovat suuressa suosiossa ja innokkaita liikkujia on ollut myös salissa keskiviikkoisin. Olemme hyödyntäneet salissa koulun liikuntatuntien jälkeen telinevoimisteluun tarkoitettuja välineitä ja rakentaneet myös erilaisia ratoja.

Sapere -makukerhossa valmistui herkullisia vohveleita ja lasten toiveesta toteutamme vielä ”Hedelmäpelin”, jossa ideana on maistella erilaisia ja ehkä hiukan erikoisempiakin hedelmiä. Kokkikerhossa leivomme keksejä yhteisiin vappukekkereihin. Otamme kokkailussa ja Sapere -makukerhossa huomioon ilmoittamanne erityisruokavaliot.

Jälkkärin omia vappuhulinoita vietämme vapun jälkeisenä keskiviikkona 2.5. sirkustelun merkeissä koulun salissa. Järjestämme saliin erilaisia toimintapisteitä ja musiikkia taustalle. Tuolloin lapset voivat halutessaan pukeutua naamiaisasuihin ja toteutamme lasten toiveesta myös asuesittelyn. Jälkkärissä valmistuneet vappuhatut ja naamarit ovat myös tuolloin käytössä. Vappukekkereissä on tarjolla leipomiemme keksien lisäksi muutakin pikku purtavaa Jälkkärin puolesta.

Iloista vappua ja mukavaa kesän odotusta jokaiseen kotiin toivottaa

Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Maaliskuu (2018)

Hei kotiväki

Auringonvalon lisääntyessä lapset selvästi nauttivat ulkoilusta. He leikkivät, laskevat mäkeä ja pelaavat erilaisia pallopelejä.

Jälkkärissä on käytössä toivelaatikko, johon lapset saavat kirjoittaa toivomiaan asioita Jälkkärissä toteutettavaksi. Osallisuutta pyrimme vahvistamaan toiminnassamme kaiken aikaa ja otamme lasten toiveita huomioon aina mahdollisuuksien mukaan.

Kädentaidoissa olemme tehneet lumiukkoja, pääsiäiskissoja, tipuja ja pupupurkit rairuohoja varten. Virpomavitsoja pääsimme koristelemaan tehtyämme ensin luontoretken Halssilan rantaan hakemaan pajunoksia. Virpomavitsojen koristelu ja rairuohon istutus olivatkin kovin mieluista puuhaa.

Salissa lapset pääsivät osallistumaan tasapaino- ja agilityradalle. Sapere –makukerhossa maisteltiin etelän hedelmiä ja kokkikerhossa valmistuivat Hanna-tädin kakut. Puukäsitöitä on ollut tarjolla kaikille halukkaille aina perjantaisin lelupäivän ohessa. Halssilan kirjastoa hyödynnämme viikoittain.

Salissa toteutettiin Jälkkärin oma Putous. Lapset saivat valita pukuvarastosta mieleisiään asuja hahmojaan varten. Leffapäivää vietämme vielä ennen pääsiäislomaa ja loman jälkeen on taas luvassa monenlaista mukavaa puuhaa lasten toiveista; ulkopuuhia keväisessä säässä, purojen tekoa koulun pihassa, kaupunkisotaa salissa, kokkailua, puukäsitöitä, Slimen valmistusta jne.

Nautitaan aurinkoisista kevätpäivistä ja vietetään mukava pääsisäisloma.

Aurinkoista ja hyvää kevään alkua jokaiseen kotiin toivottaa

Halssilan Jälkkärin ohjaajat

tammi-helmikuu (2018)

Hei kotiväki!

Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Kevätkausi täällä Jälkkärissä on käynnistynyt mukavasti mäenlaskun ja muiden lumipuuhien merkeissä. Ihanaa, että saamme nauttia ihan oikeasta talvesta sen kaikkine iloineen.

Salissa on ollut tarkkuus- ja tasapainorata, leikkejä lasten toiveista, sekä kaupunkisota. Kädentaidoissa on valmistunut kattimatteja, villalankatupsuja ja Jälkkärin koristeeksi viirinauhaa. Lasten hamahelmistä tekemät hahmot ovat seikkailleet uudessa aluevaltauksessamme animaatioissa.

Päivittäisillä satuhetkillä pysähdytään kuulemaan satua tai vaikkapa ratkomaan arvoituksia. Lasten toiveita Jälkkäripäivien sisällöistä kirjaamme ylös ahkerasti ja pyrimme toteuttamaan niitä mahdollisimman paljon. Tammikuussa lapset ovat maalanneet talvitauluja ja musisoineet pienissä ryhmissä. Musiikkimaalauksen tuotoksena valmistui upeata taidetta isoille papereille ja levyraadissa lapset saivat arvioida erilaisia musiikkityylejä.

Helmikuun aikana tuunaamme kädentaidoissa oman lehden ja askartelemme nappi-rannekorun, sekä kierrätyspahvista mielikuvituskoneita. Lapset saavat toteuttaa omia liikuntatuokioita salissa, ja kirjastossa vierailemme halukkaiden kanssa viikoittain. Sapere – makukerhossa tutkimme muun muassa tuotteiden sokeripitoisuuksia sekä eksoottisia hedelmiä. Kokkikerhossa on luvassa Runebergin torttuja ja pikkupullia.

Laskiaisriehaa mäenlaskun merkeissä vietämme sään salliessa tiistaina 13.2. ja silloin herkuttelemme myös lasten kokkikerhossa valmistamilla pikkupullilla sekä mehulla.

Ystävänpäivänä 14.2. juhlistamme perinteisesti ystävyyttä halipassien ja ystäväpostin kera.

Talvilomaa vietämme koulun tavoin viikolla 9.

 Iloisin talviterveisin

Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Joulukuun kuukausikirje (2017)

Joulun saapumista odotellessa

Aika on rientänyt eteenpäin hurjaa vauhtia ja syyslukukausi lähenee loppuaan. Syksyinen harmaus vaihtuu hiljalleen joulun odotukseen ja jouluiseen puuhasteluun myös täällä Jälkkärissä. Ilmassa on selkeästi havaittavissa jo joulun taikaa, koska Jälkkäriimme on ilmestynyt salaperäinen tonttuovi.

Halssilan Jälkkärissä jo vuosia asustellut Tuomas –tonttuhan se sieltä ovesta taas tulla tupsahti tänne iloksemme. Tuomaksen matkassa saammekin seikkailla päivittäin kohti joulua.

Tiistaina 12.12. järjestämme koulun piha-alueella lyhtyseikkailun, joka sisältää erilaisia jouluisia tehtäviä.

Keskiviikkona 13.12. vietämme Jälkkärin pikkujouluja, jolloin lapset saavat jälleen esittää omia ohjelmanumeroitaan. Pikkujoulun tarjoilut tulevat Jälkkärin puolesta.

Pitäähän joulun myös tuoksua ja maistua, joten Jälkkärin perinteinen piparipaja pidetään torstaina 14.12. ja erityisruokavalioita noudattavien lasten vastaava jouluinen paja on jo torstaina 7.12.

Tiistaina 19.12. noin klo 16. on luvassa Jälkkärin perinteinen tontun bongaus lähimetsässä. Mikäli haluatte lapsenne osallistuvan tontun bongaukseen, huomioittehan sen lapsen kotiinlähtöajassa.

Torstaina 21.12. katsomme Jälkkärissä jouluisen elokuvan.

 Viimeinen Jälkkäripäivä ennen lomaa on torstaina 21.12. ja olemme silloin avoinna normaalisti klo 17 saakka. Joululomaa vietämme koulun tavoin 21.12.2017 – 7.1.2018. Jälkkärin ovet avautuvat jälleen 8.1.2018 kevätlukukauden alkaessa.

 Haluamme kiittää perheitä hyvästä yhteistyöstä kuluneen syksyn aikana.

Toivotamme oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa jokaiseen kotiin!

Jouluisin terveisin

Jälkkärin väki

Liitteet:

Tuomas-tontun tonttuovi

Marraskuun kuukausikirje (2017)

Hei kotiväki! 

Syysloman jälkeen vietimme Jälkkärissä syysnaamiaisia. Lapset harjoittelivat etukäteen upeita ohjelmanumeroita, joita esittivät liikuntasalin lavalla. Herkuttelimme yhdessä lasten kokkikerhossa leipomalla riisisuklaalla, vaahtokarkeilla, poppareilla, nachoilla, hedelmäaakkosilla ja mehulla. Halukkaat saivat seikkailla myös lasten rakentamalla kauhukäytävällä. Naamiaisasut olivat upeita ja lapset nauttivat!

Marraskuussa valmistuu kädentaidoissa talvisia ikkunakoristeita ja toiveiden puu muuttuu talviseksi kuuseksi. Puukäsityöt jatkuvat perjantaisin. Maanantaisin pidämme puuhapäivää, jolloin lapset saavat askarrella ja tehdä muita mielipuuhiaan. Salissa on luvassa telinevoimistelua ja teemarata parkourin merkeissä.

Kokkikerhossa on leivottu maukasta pullaa. Marraskuun kokkailussa valmistetaan Jälkkärin pikkujouluihin tarjottavaa, nauttien samalla joulun lähestyessä joulumusiikista sekä joulun tunnelmasta.

Maanantaina ja tiistaina 13.-14.11. meillä on Jälkkärissä harvinainen vieras, afrikkalainen kääpiösiili Sulo.

Suloa pääsee ihastelemaan pienissä ryhmissä ja Sulon omistaja, ohjaajamme Julia kertoo Sulosta lapsille rauhoittumishetkillä etukäteen.

Maanantaina 20.11. lapsen oikeuksien päivänä vietämme Jälkkärissä lasten toiveesta Nurinkurin päivää. Saapa nähdä, mitä kaikkea lapset keksivätkään.

 Lapset ovat saaneet Jälkkäristä tehtävän lukea ja allekirjoittaa kuukausitiedote yhdessä vanhemman kanssa.

Iloista talven odotusta toivotellen,

Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Lokakuun kuukausikirje (2017)

Hei kotiväki! 

Syksy on jo edennyt pitkälle ja Jälkkärin arki on tullut tutuksi niin lapsille kuin uusille ohjaajillekin. Olemme syyskuun aikana ehtineet tehdä monia erilaisia askareita sekä sisällä että ulkona. Maanantaisin on puuhapäivä, jolloin pelataan lautapelejä, leikitään ja askarrellaan, sekä piirrellään. Tiistaisin Jälkkärissä on varsinainen askartelupäivä, josta lapset ovat innostuneet valtavasti. Askartelupajasta on jo ehtinyt valmistua syksyisiä ikkunakoristeita, sieniä, lehtiä ja ovikransseja.

Keskiviikkoisin meillä on käytössä koulun liikuntasali, jossa on yhteisten liikuntaleikkien lisäksi toteutettu agility- ja viidakkorata, sekä pelattu kaupunkisotaa. Lokakuussa on tulossa vielä musiikki-ilmaisua.

 Ulkoilemme Jälkkärissä päivittäin ja syksyn tullen ilmat ovat kylmenneet sen verran, että lapsilla olisi hyvä olla lämpimät, säänmukaiset ulkoiluvaatteet. Varasukat ja käsineet on hyvä löytyä myös repusta, sillä lapsilla on hyvin usein märät sukat.

 Aloitimme syys-lokakuun vaihteessa torstaisin SAPERE-ruokakerhon, jossa tutustumme erilaisiin ruoka-aineisiin maistelemalla, haistelemalla ja koskettelemalla. Suunnittelemme tuokiot huomioiden ilmoittamanne allergiat.

 Perjantaisin on mahdollisuus osallistua pienissä ryhmissä puukäsitöihin ja kokkikerhoon. Kokkikerhossa on leivottu pullaa ja syysloman jälkeen leivomme herkkuja naamiaisiin. Kirjastossa vierailemme viikoittain. Lelupäivä on edelleen perjantaisin.

Pidämme Jälkkärissä syysnaamiaiset keskiviikkona 1.11. Tuolloin lapset saavat pukeutua naamiaisasuihin ja luvassa on mukavaa ohjelmaa herkuttelun lomassa. Herkut tarjoaa Jälkkäri.

Jälkkäri viettää syyslomaa koulun tavoin viikolla 42

 Mukavaa syyslomaa kaikille toivotellen,

Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Syyskuun kuukausikirje (2017)

Tervehdys Jälkkäristä! 

Halssilan Jälkkärin toiminta on käynnistynyt jälleen mukavasti. Uusia aloittajia on saapunut ryhmäämme vähitellen. Toivotamme kaikki tervetulleeksi joukkoomme. Elokuussa olemme leikkineet paljon erilaisia ryhmäytymisleikkejä ja nauttineet muutenkin ulkoilusta sään ollessa pääosin poutainen. Ilmojen viilentyessä huomioittehan, että lapsellanne on riittävästi vaatetusta, sillä ulkoilemme päivittäin säällä kun säällä. Repussa on hyvä olla ainakin varasukat, sillä sadepäivinä niitä saatetaan tarvita. Jälkkärin naulakkoon voi myös tuoda pienen varavaatekassin. Omista tavaroista huolehtimista harjoittelemme vielä yhdessä. Vaatteiden ja kenkien nimikointi auttaisi meitä tässä asiassa paljon. Heijastin olisi hyvä myös löytyä ulkovaatteista syksyn tullen.

Liikuntasalivuoromme on keskiviikkoisin klo 14.15.-16. Salissa olemme leikkineet jo hirvenmetsästystä, pelanneet kaupunkisotaa, sekä toteuttaneet muuta lasten toiveliikuntaa. Salissa vaatetus on hyvä olla joustava ja liikumme paljain varpain. Pihalla lapset innostuivat kauppaleikistä, jossa Jälkkärin aikuiset olivat asiakkaina. Jatkojalostamme leikkiä koko porukan iloksi ja kehittelemme siihen yhdessä lisää erilaisia kivoja juttuja syksyn mittaan. Jalkapallo, sähly, koripallo ja seinäpallo, sekä erilaiset perinneleikit ovat myös olleet lasten suosiossa. Elokuussa retkeilimme lähimetsässä tutkien luontoa ja leikkien.

Kädentaidoissa on valmistunut mm. tulikärpäsiä ja hämähäkkejä. Valmistimme myös yhdessä lasten kanssa toivepuun Jälkkärin seinälle. Puun oksille ilmestyy pikkuhiljaa lehtiä, joissa on lasten toiveita toiminnan sisältöihin liittyen. Toteutamme niitä pitkin vuotta aina mahdollisuuksien mukaan.

Lelupäivää vietämme perjantaisin. Tuolloin lapsi voi halutessaan tuoda kotoa pienen lelun. Lelut ovat kodin vastuulla. Muutamat lapset ovat pitäneet toisilleen heppakerhoa lelupäivän yhteydessä. Kirjastossa vierailemme viikoittain ja lainaamme myös tänne Jälkkäriin mieleistä luettavaa.

Syyskuussa on luvassa valokuvasuunnistusta, jota olemme jo yhden kerran toteuttaneet. Syys-lokakuun vaihteessa käynnistyy Sapere – makukerho, jossa aloitamme maistelemalla syksyn sadon kasviksia. Otamme huomioon ilmoittamanne erityisruokavaliot.

Syksyn mittaan koululla pyörähtää käyntiin erilaisia kerhoja. Kerhot on tarkoitettu myös jälkkäriläisille. Kerhoista tiedotetaan koulun kautta ja niihin ilmoittautuminen tapahtuu niin ikään koulun kautta. Meille voitte laittaa reppuvihossa tietoa mihin kerhoon lapsenne osallistuu, niin osaamme heidät sinne ohjata.

 Aurinkoista ja lämmintä syksyä jokaiseen kotiin toivotellen,

Halssilan Jälkkärin väki

Elokuun kuukausikirje (2017)

Hei kotiväki!  

Jälkkäri on aloittanut toimintansa kesäloman jälkeen. Reippaita eppu- ja toppuluokkalaisia on saapunut luoksemme. Toivotamme kaikki vanhat ja uudet jälkkäriläiset lämpimästi tervetulleiksi.

Jälkkärin tavoitteena on luoda lapsille turvallinen ja mukava iltapäivä. Kotipesämme sijaitsee koulun alakerrassa, terveydenhoitajan huoneen vieressä.

Toiminta-aikamme on maanantaista perjantaihin koulun loputtua klo 17.00 asti.

Toimintaa toteutamme lasten ehdoilla. Elokuussa tutustumme rauhassa toisiimme, tiloihin sekä piha-alueisiin. Päivittäin on mahdollisuus tehdä läksyt, paitsi lukuläksy, joka luetaan kotona. Läksyistä tarkistusvastuu on kodilla. Välipalan syömme koulun ruokasalissa noin klo 14.00. Ulkoilemme päivittäin, joten huolehdittehan, että lapsellanne on säänmukainen vaatetus ja varavaatetta mukana repussa. Omat sisäkengät tai tossut on hyvä tuoda myös Jälkkäriin. Iltapäiviin kuuluu mm. erilaisia teemakerhoja, kädentaitoja, liikuntaa, leikkejä, pelejä, vapaata puuhastelua sekä rauhottumis/satuhetkiä. Kirjastoa käytämme sen ollessa auki. Keskustelettehan lapsenne kanssa kotona voiko lapsenne lainata kirjoja omalla kortillaan. Liikuntasalivuoromme varmistuu myöhemmin. Salissa liikumme paljain varpain.

Aloittaessaan Jälkkärissä lapset saavat reppuvihot, joiden välityksellä tieto kulkee kodin ja Jälkkärin välillä. Tarkistamme reppuvihot päivittäin, joten ne olisi hyvä olla aina mukana.

Päivän aikana tavoitatte meidät Jälkkärin puhelimen kautta 040-7335342. Omat kännykät pidetään repussa äänettömällä. Laskut tulevat kotiin postitse.

Osa-aikapaikalla olevista lapsista tulee ilmoittaa meille edellisellä viikolla välipalatilauksen vuoksi. Poissaoloista tulee ilmoittaa myös aina, koska Jälkkärissä ei ole käytössä wilmaa. Näin vältymme turhalta etsimiseltä sekä huolelta.

Mahdollisista Jälkkäripaikkaa koskevista maksuluokkamuutoksista yhteys aina Jyvälän Jälkkärikoordinaattoriin: paivi.virtakallio@jyvala.fi

Toivomme Jälkkärin ja kodin välille avointa yhteistyötä lapsen parhaaksi.

Mukavaa syksyä toivottavat Halssilan Jälkkärin ohjaajat

Toukokuun kuukausikirje

Toukokuu 2017

Keväinen tervehdys Jälkkäristä!

Toukokuu tulla tupsahti ja Jälkkärikausi alkaa olla lopuillaan. Perinteinen Lounaispuiston konsertti oli mukava kevään aloitus viileästä säästä huolimatta. Toukokuu alkoi äitienpäiväaskartelun merkeissä. Jälkkärissä on myös liikuttu monipuolisesti ja entistä enemmän, liikuntaneuvojaksi opiskelevan Rasmuksen opastuksella. Heppakerho jatkuu toukokuun loppuun saakka torstaisin.

Tämän vuotinen Jälkkäriryhmämme on ollut reipas, idearikas, toimelias, osallistuva, vauhdikas ja kaikin puolin ihana. Näistä liikkuvista lapsista on valmistumassa lupaamamme valokuvanäyttely tänne Jälkkärille.

Näyttely on avoinna teille vanhemmille torstaina 18.5. klo 15-17. Tarjolla mehua ja pullaa.

Lämpimästi tervetuloa!

Kiitämme hyvästä yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana ja toivotamme aurinkoista kesää jokaiseen kotiin!

Terveisin Jälkkärin väki

Huhtikuun kuukausikirje

Hei kotiväki! Huhtikuu 2017

Hupsis, on jo huhtikuu ja kevätkausi pitkällä. Jälkkäristä on tullut teille koteihin tietoa liittyen Kesä-Jälkkäriin ja ensi syksyyn. Tulevat toppuluokkalaiset ovat saaneet vahvistuslomakkeet täytettäväksi ja aikaa niiden palauttamiseen on 30.4.saakka. Tänä keväänä paikat vahvistetaan suoraan, joten erillistä hakua toimintaan ei toppujen osalta ole. Kesä-Jälkkäriin ilmoittautuminen päättyy 7.5. Kesä-Jälkkärin ilmoittautumislomakkeet on myös jaettu kaikille täältä Jälkkäristä, mutta ne on tulostettavissa myös Halssilan koulun peda.net sivuilta.

Valokuvausprojektimme on hyvällä mallilla ja näyttely lasten kuvista mieliliikunnan parissa valmistuu toukokuussa. Kutsumme teitä vanhempia katsomaan valokuvanäyttelyä myöhemmin tulevalla erillisellä kutsulla. Kevään korvalla olemme istuttaneet raeruohoja ja tehneet monenlaisia pääsiäisaskarteluja. Rauhoittumishetkillä on ollut pääsiäisaiheisia arvoituksia, joista lapset ovat tykänneet kovasti. Leivoimme pienellä porukalla kauralastuja niiden lasten kanssa, jotka eivät voineet allergian vuoksi osallistua jouluiseen piparipajaan.

Sapere –makukerho on tältä keväältä päättynyt, mutta jatkuu kyllä syksyllä suuren suosion vuoksi. Heppakerho halukkaille käynnistyy huhtikuussa. Kerhossa on mahdollisuus lisätä heppatietouttaan ja puuhastella erilaisten heppamaisten asioiden parissa.

Pidämme keskiviikkona 26.4. Jälkkärin omat vappukekkerit, jolloin lapset voivat halutessaan pukeutua naamiaisasuun. Järjestämme saliin erilaisia toimintapisteitä, joissa lapset saavat kiertää. Jälkkärin puolesta on myös tarjolla pientä herkkua.

Toukokuussa lähdemme perinteiselle kaikkien Jyväskylän Jälkkäreiden yhteiselle bussiretkelle Lounaispuistoon. Retkipäivä on keskiviikko 10.5. ja siitä tulee vielä erillinen tiedote. Tiedotteen mukana tulee myös etukäteen Jälkkärille palautettava kysely lapsen läsnäolosta kyseisenä päivänä, koska muuta toimintaa ei tuolloin ole.

Pääsiäislomaa vietämme koulun tavoin 14.-17.4.

Hyvää pääsiäisen aikaa kaikille toivotellen,

Jälkkärin väki

Tammi-Helmikuun kuukausikirje

Tammi- ja helmikuu 2017

 

Hyvää alkanutta vuotta 2017 jokaiseen kotiin!

 

 

Jälkkäritoiminta täällä Halssilassa on käynnistynyt perinteiseen malliin ulkoilun, liikunnan ja kädentaitojen merkeissä. Perjantaisin halukkailla lapsilla on mahdollisuus tehdä puukäsitöitä koulun puutyöluokassa. Tammikuussa käynnistyi myös SAPERE- makukerho, jossa maistellaan, haistellaan ja tunnustellaan uusia ruokaan liittyviä asioita. Liikuntasalissa olemme olleet kaupunkisotaa ja lapset ovat ohjanneet toisiaan. Rauhoittumishetkillä olemme tehneet lasten kanssa yhdessä hauskoja adjektiivitarinoita Jälkkärin arjesta. Erilaiset tietovisat, kuten ”Tunnista ääni” ja ”Sporttitietäjä” ovat olleet suosittuja ja lapset pitävät kovasti aikuisen lukemista saduista. Leikit, pelit ja ulkoilu kuuluvat luontevana osana Jälkkärin arkeen joka päivä.

 

Kädentaidoissa aloitimme ”Katti-Matti”-pehmolelujen valmistamisen. Kokeilimme myös väriveden jäädyttämistä ja maalasimme peiteväreillä. Helmikuussa on luvassa lankaeläinten valmistusta ja hamahelmitöitä. Kirjastokäyntejä jatkamme viikoittain ja lelupäivää vietämme Jälkkärissä edelleen perjantaisin.

 

Ystävänpäivänä 14.2. hyödynnämme Jälkkärin postilaatikkoa, jonne lapset voivat tuoda kortteja 6.-14.2. välisenä aikana. Teemme kortteja täällä Jälkkärissä, mutta halutessaan niitä voi tehdä myös kotona. Lasten toiveesta vietämme halipäivää halipassien kera ystävänpäivänä, sekä Talent- esiintymispäivää ennen talvilomaa.

 

Niinä päivinä, kun koulussa hiihdetään ja luistellaan, mekin voimme viedä halukkaita lapsia liikkumaan. Tämä kuitenkin toteutuu, mikäli halukkaita on vähintään kuusi henkilöä. Säävaraus, -15 astetta. Erikseen Jälkkäriä varten ei tarvitse urheiluvälineitä tuoda.

Muistattehan nimikoida lastenne vaatteet, kengät ja välineet. Lapsilla on esimerkiksi paljon samanmerkkisiä ja värisiä kenkiä, jotka menevät Jälkkärissä usein sekaisin. Nimikointi helpottaa mahdollisten katoamisten selvittämistä.

 

Hiihtolomaa vietämme koulun tavoin viikolla 9.

 

 

Talvisin terveisin Halssilan Jälkkärin väki


”Lumiukon hiilisilmät knallihattu päässä.

Ukko seisoo pakkasessa järki aivan jäässä.

Porkkanainen tikkanenä kourassansa luuta.

Ukkorukka kuutamolla mutristelee suuta.”

 

 

Toivomme teiltä vanhemmilta palautetta toiminnastamme, sekä uusia ideoita ja mahdollisia toiveita kevätkaudelle.

 

Marras- ja joulukuun kuukausikirje

Marras- ja joulukuu 2016

 

Joulun saapumista odotellessa

 

Marraskuussa aloitimme talvisia ja jouluisia askarteluja. Olemme tehneet silkkipaperista lumihiutaleita, kierrätyskartongista tähtiä, villalankatupsuja ja nyörejä. Lisäksi olemme maalanneet vesiväreillä. Liikuntasalissa olemme rakennelleet majoja, leikkineet hippaleikkejä ja lapset ovat ohjanneet toisilleen leikkejä. Lapset ovat innostuneet kovasti Halssilan Jälkkärissä kehittämästämme pahvipuhelimilla pelattavasta Pokemon -pelistä. Lapset etsivät piilotettuja pokemoneja, joista löytyy erilaisia kysymyksiä/tehtäviä. Oikein suoritetusta tehtävästä saa kyseisen pokemon -merkinnän omaan pahvipuhelimeensa. Pokemon –peliä pelaamme sekä sisällä, että ulkona. Ulkoilusta lapset pitävät paljon ja siksi olemmekin nauttineet lumen tulosta leikkien ja pelaillen pihalla.

Jälkkärissä odottelemme joulun tuloa yhteisten hetkien parissa. Luvassa on lisää jouluisia askarteluja, piparin tuoksua, joulun lämmintä tunnelmaa, sekä tietysti hieman tonttuilua. Kädentaidoissa on suunnitteilla käpykuusten maalausta, erilaisia tonttusia, huopahimmeleitä ja joulukortteja. Jouluiset hetkemme koostuvat joulutarinoista, sadutuksesta, joulumusiikista sekä maalauksesta ja jouluisista arvoitusleikeistä. Pidämme myös joulun perinteisen piparipajan. Jouluisia elokuvia katsomme Jälkkärissä perjantaisin.

Jälkkärin omia pikkujouluja vietämme keskiviikkona 14.12. Tarjottavat ovat Jälkkärin puolesta. Tonttulakin voi halutessaan ottaa mukaan pikkujouluun ja toki muulloinkin joulukuun aikana.

Viimeinen jälkkäripäivä ennen lomaa on keskiviikko 21.12. Tuolloin Jälkkäri on auki normaalisti klo 12-17.

Joululomaa vietämme koulun tavoin 22.12.2016-8.1.2017. Toimintamme jatkuu normaalisti maanantaina 9.1.2017

 

Kiitos kuluneesta syksystä.

Rauhaisaa joulun aikaa jokaiseen kotiin !

Jälkkärin väki

Lokakuun kuukausikirje

Hei kotiväki!

Lämpimän ja aurinkoisen syksyn ansiosta olemme ulkoilleet Jälkkärissä paljon. Pihapelit ja leikit ovat olleet suosittuja, jokainen lapsi on löytänyt mieleistään tekemistä. Liikuntasalissa olemme pelanneet futsalia, leikkineet erilaisia hippoja ja rakennelleet majoja. Kädentaidoissa olemme tehneet rautalankasydämiä, haarukkatupsuja, lehtikoristeita, painantaa ja pöllötauluja. Kirjastossa olemme vierailleet viikoittain ja torstaisin meillä on ollut kielisuihkutusta. Lelupäivää olemme viettäneet perjantaisin.

  • Perjantaina 14.10. pidämme Jälkkärin leffapäivän.
  • Syyslomaa vietämme koulun tavoin viikolla 42
  • Keskiviikkona 26.10. pidämme Jälkkärin syysnaamiaiset. Lapset voivat halutessaan pukeutua naamiaisasuun ja Jälkkärin puolesta on tarjolla pientä herkkua.

Syyskelien pikkuhiljaa viilentyessä, haluamme muistuttaa lasten säänmukaisesta pukeutumisesta. Olemme huomanneet, että aika monelta lapselta puuttuu vielä ulkohousut, päähine, hanskat ja kaulahuivi. Ulkoilemme Jälkkärissä päivittäin ja ulkona puuhailu on huomattavasti miellyttävämpää lämpimissä varusteissa. Vaihtovaatetta olisi syytä myös olla repussa kastumisten varalle. Meillä ei ole Jälkkärissä vaihtovaatteita.

Mukavaa syyslomaa kaikkiin koteihin!

Terveisin Jälkkärin väki

Iltapäivätoiminta

Jyvälä järjestää 1. - 2. luokkien oppilaille iltapäivätoimintaa eli ”Jälkkäriä”. Jälkkärin tilat ovat koulun alakerrassa ja mahdollisuuksien mukaan koulun puolella.

JÄLKKÄRIN YHTEYSTIEDOT

Halssilan Jälkkäri 040 733 5342

Jyvälän Jälkkäreiden koordinaattori
Päivi Virtakallio
050 548 7394
paivi.virtakallio@jyvala.fi

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä