ITKP101 Tietokone ja tietoverkot työvälineenä (2 op)

Ajankohtaista

Syksyn kurssitoteutus alkaa aloitusluennolla to 12.9. ja kurssille ilmoittaudutaan uudessa opintotietojärjestelmässä Sisussa.

Mikäli et erinäisistä syistä johtuen pysty ilmoittautumaan kurssille Sisussa, pääset kurssille pyytämällä kurssin aloitustiedot ja oppimisympäristön liittymisavaimen suoraan opettajalta sähköpostitse (ville.s.heilala@jyu.fi) kurssin alettua 12.9. jälkeen.

HUOM! Kurssin ohjausryhmät ovat tällä hetkellä täynnä. Ohjausryhmiin osallistuminen on vapaaehtoista. Lisäryhmiä perustetaan todennäköisesti lisää loppuvuodelle.

Kurssi on suoritettavissa sekä syys- että kevätlukukaudella. Kurssi suoritetaan tekemällä ja palauttamalla harjoitustehtävät kurssin oppimisympäristöön.

Kurssi on opiskeltavissa etäopintoina ja itsenäisesti. Luennot tulevat tallenteina nähtäville oppimisympäristöön.

Miten pääsen kurssille?

 1. Ilmoittaudu tarvittaessa opintojaksolle
 2. Kurssin aloituspäivään mennessä ilmoittautuneet saavat aloitusluentoon mennessä sähköpostitse kurssialueen liittymisavaimen. Jälkikäteen ilmoittautuneet saavat liittymisavaimen pyytämällä sen kurssin opettajalta sähköpostitse.
 3. Kirjaudu Peda.netiin tämän sivun oikeasta yläkulmasta klikkaamalla Sisäänkirjautuminen. Mikäli sinulla ei ole Peda.net-tunnusta, voit luoda sellaisen Peda.netin ohjeiden avulla. Olemassa olevan tunnuksen unohtuneen salasanan voi palauttaa. Tutustu tarvittaessa oppimisympäristön ohjeisiin.
 4. Kirjautumisen jälkeen palaa tarvittaessa takaisin kurssin kotisivulle. Klikkaa tämän sivun vasemmasta reunasta kurssitoteutusta ja syötä kenttään liittymisavain (ks. kohta 2). Huomaa, että kurssitoteutus näkyy sivun palkissa vasta kirjautumisen jälkeen.
 5. Liity kurssin opiskelualueelle käyttämällä saamaasi liittymisavainta, tutustu kurssin suoritusohjeisiin ja aloita opiskelu.

kurssisivu.pngKuva: Peda.netiin kirjautumisen jälkeen vasemmassa reunassa näkyvät meneillään olevat kurssitoteutukset. Klikkaa niistä sitä, jolle olet ilmoittautunut.


liittymisavain.pngKuva: Kirjoita kenttään liittymisavain ja klikkaa Liity sivulle. Aloita opiskelu.

Sisältö

Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle sellaiset tiedolliset ja taidolliset perusvalmiudet, jotka mahdollistavat tiedekunnan oppiaineiden opetuksen seuraamisen ja omien valmiuksien jatkuvan kehittämisen tulevaisuudessa.

Sisältö: paikalliset tietojärjestelmät, käyttöjärjestelmät ja perusohjelmistot, virukset ja tietoturva, internet, sosiaalinen media, käyttäytymissäännöt verkossa, yksityisyys ja immateriaalioikeuksien alkeet, tekstinkäsittely, esitysgrafiikka, taulukkolaskenta, kuvankäsittely, tiedostojen jakaminen verkossa, blogit ja wikit

Osaamistavoitteet

 • Windows-käyttöjärjestelmän perustoimintojen hallinta
 • Paikallisten tietojärjestelmien tuntemus ja hallinta
 • Tekstinkäsittelyn hallinta tutkielmien kirjoittajan näkökulmasta
 • Esitysgrafiikan hallinta tutkielmien kirjoittajan ja seminaariesiintyjän näkökulmasta
 • Perustietojen hallinta Internet-palveluista, netiketistä ja tietoturvasta
 • Kuvankäsittelyn perusteiden hallinta
 • Taulukkolaskennan perusteiden hallinta
 • Tiedostojen verkossa jakamisen hallinta
 • Yksinkertaisen blogi- tai wiki-sivun julkaisemisen osaaminen