Tekijänoikeuden rajoitukset

Vaikka tekijällä onkin yleensä yksinoikeus päättää teoksensa käytöstä, tekijänoikeuslaki sisältää useita poikkeuksia tekijän yksinoikeuteen.

Tällaiset tekijänoikeuden rajoitukset mahdollistavat teoksen käytön ilman lupaa. 

Teoksesta saa valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöä varten. Yksityinen käyttö kattaa lähimmät perheenjäsenet ja ystävät. Yksityiseen käyttöön kopion saa tehdä vain alkuperäisestä teoksesta. Kopion kopiot ovat siis kiellettyjä.

Tämä poikkeus ei koske tietokoneohjelmia, eikä tietokantoja. Kopiota ei myöskään saa tehdä rakennuksesta. Toisin sanottuna omaa taloaan ei voi rakentaa kopioksi vaikkapa jostain Alvar Aallon suunnittelemasta yliopistorakennukesta. 

Sitaattioikeus koskee kaikkia teoksia. Siteerata tulee hyvän tavan mukaisesti eli sitaattiin tulee löytyä asiallinen yhteys (ns. vetoamisfunktio). Siteerata tulee vain tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Lähde tulee merkitä hyvän tavan mukaisesti. Tekstisitaatti lienee yleisin ja tutuin. Tekstiä voi muokata, jos sen käyttö sitä edellyttää.

Sitaatissa tekstin voi kääntää toiselle kielelle. Tekstin voi myös muuttaa ymmärrettävämpään muotoon, jos se on laadittu esimerkiksi voimakkaalla murteella tai on kieliasultaan vanhahtava.

Taideteoksen voi kuvata tieteelliseen tai arvostelevaan esitykseen tai uutiseen. Arkikielessä puhutaan usein kuvasitaatista, vaikka laki ei sellaista käsitettä tunnekaan. 

Julkisella paikalla olevan taideteoksen voi kuvata muuhunkin käyttöön. Jos kuvaa käytetään ansionhankkimistarkoituksessa, niin taideteos ei voi olla kuvan pääaihe.

Rajoitussäännöksen nojallakin teosta käytettäessä tekijän moraalisia oikeuksia tulee kunnioittaa, eli mainita tekijä ja lähde. Teoksen on oltava laillisesti käyttäjän saatavilla.

Muut tekijänoikeuden rajoitukset liittyvät muun muassa teosten käyttämiseen muistiorganisaatioissa, kuten museoissa ja arkistoissa, sekä teosten kopiointiin opetuskäyttöön ja vammaisten tarpeisiin (esim. sanomalehdet ääniversioina). Näihin rajoituksiin ei mennä tässä yksityiskohtaisesti, mutta niistä voi lukea lisää muun muassa tekijänoikeusjärjestöjen verkkosivuilta.