Koe-essee

Tehtävänanto

Kirjoita kaksi esseetä, joissa käsittelet seuraavia neljää aihetta:

Essee nro 1.

Tehtävänäsi on kirjoittaa essee aiheesta "Miksi ihminen on älykkäin elävä olento?" Tähän kysymykseen löytyy varmasti useita eri selityksiä ja teorioita, mutta tässä kirjoitelmassa keskitytään ihmisen käyttämän kielen merkitykseen älykkyyden selittäjänä. On olemassa näkemys, että apina muuttui ihmiseksi silloin, kun se oppi puhumaan ihmisten tavalla. Näin ollen ihmisen käyttämä kieli olisi siis avain ihmisyyteen.

On kiistatonta, että ihmisen käyttämä kieli (puhuttu ja kirjoitettu) on selvästi monimutkaisempaa verrattuna minkä tahansa eläimen käyttämään kieleen. Voidaan sanoa, että ihmisen käyttämä kehittynyt kieli mahdollistuu kehittäjänsä älykkyyden myötä. Onko ihminen älykäs sen takia, että hänellä on työkalunaan kielensä vai onko ihmisen kieli niin monimutkaista, koska hän on niin älykäs? Näitä kysymyksiä voi lähestyä pohtimalla esim. seuraavia kysymyksiä: Miten ja miksi ihmislaji on tullut maailmaan? Miten ihminen erottuu muista eläimistä? Mikä tekee ihmisestä muita eläimiä älykkäämmän? Etsi siis vastauksia, selitystapoja ja teorioita seuraavasta kahdesta asiasta:

1. Ihmislajin synty
2. Ihmisen käytämän kielen synty

Essee nro 2.

Suomea puhuu äidinkielenään noin 5,5 miljoonaa ihmistä. Valtaosa näistä asuu Suomessa. Jos tarkastellaan Euroopassa luonnostaan äidinkielenä esiintyviä kieliä, huomataan, että viron ja unkarin kieltä lukuun ottamatta käytännössä kaikki kielet kuuluvat eri kielikuntaan. Ne eivät siis ole suomen sukukieliä. Onkin mielenkiintoinen kysymys, miten täällä Pohjois-Eurooppassa keskellä indo-eurooppalaisia kielten (kuten ruotsi, norja, venäjä, puola ja saksa) ryhmää elää suuri joukko suomenkielisiä ihmisiä eli suomalaisia. Ota selvää, miten suomen kielen on selitetty syntyneen ja miten se on aikojen saatossa tullut nyksyisen Suomen alueelle. Etsi siis mahdollisimman paljon tietoa seuraavista aiheista:

1. Suomen kielen synty

2. Suomen nykyisen alueen asuttaminen

Huomaa, että oppitunneilla esitellyt ja muista lähteistä löytämäsi näkemykset aiheista ovat ennen kaikkea teorioita. Lopullista, täydellistä, totuutta tai tietoa aiheista ei varmaankaan saada koskaan. Käytännössä sinun on siis etsittävä vastauksia kysymyksiin, minkälaisia selityksiä annetuista aiheista on esitetty. Toiset teoriat on perusteltu paremmin kuin toiset. Keskity niihin teorioihin, jotka ovat mielestäsi parhaiten perusteltuja, yleisimmin hyväksyttyjä tai uskottavimpia.

Tekstissäsi sinun ei tarvitse välttämättä esitellä kaikkia löytämiäsi teorioita: Keskity vain tärkeimpiin, useimmin mainittuihin, sillä ne ovat yleensä kaikista todenmukaisimmat. Voit mainita lyhyesti mainita myös sellaisten teorioiden olemassaolon, joita et kuitenkaan jostain syystä käsittele tekstissä. Tällöinkin sinun tulee kuitenkin kertoa niistä jotakin lyhyesti. Älä kuitenkaan kerro, mitä et ole tehnyt (esim. Aiheesta löytyy muitakin teorioita, mutta en käsittelen niitä tässä tekstissä.).

Esseen kirjoittamisessa käytä seuraavaa rakennetta:

1. Aiheeseen johdatteleva aloituskappale. Aloita esseesi mahdollisimman mielenkiintoisesti esim. väitteellä, kysymyksellä tai huomiolla. Esittele esseen aihetta yleisluontoisesti aloituskappaleessa. Esseessä nro 1. nosta esille näkemys ihmisen älykkyydestä, sillä tämä on esseessi varsinainen aihe. Esseessä nro 2. esittele puolestaan suomen kielen erityisasemaa Euroopan kielten joukossa. Älä käytä lähteitä johdattelevassa aloituskappaleessa, vaan kirjoita siinä vain omia huomioitasi. Aloituskappaleessa voi esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä, pohdintoja ja näkemyksiä. Nämä viittaavat yleensä siihen, että tulevassa tekstissä pyritään saamaan/antamaan vastaus niihin. 

2. Seuraavissa kappaleissa esittele löytämiäsi teorioita järjetyksessä tärkeimmästä vähimmän tärkeimpään. Tärkeintä teoriaa/näkemystä pitää luonnollisesti käsitellä laajemmin kuin muita. Muista merkitä jokaisen kappaleen loppuun käyttämäsi lähteet (esim. internet-osoitteet). Esseessä saa ja pitää kuulua kirjottajan oma ääni. Tämä tarkoittaa sitä, että voit ottaa kantaa esittämiisi väitteisiin. Älä kuitenkaan käytä ensimmäistä personaa (minä, minun mielestäni, olen sitä mieltä, jne.), vaan tuo näkemyksesi esiin yleisellä tasolla (esim. "Todennäköisesti ihmislaji on syntynyt Afrikassa, sillä useat tutkijat ovat tulleet tutkimuksissaan tähän tulokseen...").

3. Jos ja kun kirjoitat johdattelevan aloituskappaleen, kirjoita myös yhteenvetomainen lopetuskappale: Nosta siinä esille vielä kerran esseen aihe (eli Essee nro 1. ihmisen älykkyys ja Essee nro 2. suomen kielen erityisasema Euroopan kielten joukossa). Kirjoita jotakin yleisluontoista ja yhteenvetomaista aiheista. Voit esimerkiksi palata aloituskappaleeseen: Jos olet esittänyt aloituskappaleessa väitteen tai kysymyksen, anna lopetuskappaleessa niihin selvä vastaus. Samoin kuin aloituskappaleessa: Lopetuskappaleenkin pitää olla kokonaisuudessaan kirjoittajan omaa pohdintaa ja tekstiä. Älä siis lainaa enää siinä muita tekstejä.

4. Otsikoi kumpikin teksti itse. Hyvän otsikon piirteitähän oli useita: (1) informoiva eli otsikko kertoo jotakin tulevan tekstin aiheesta, (2) houkutteleva ja kiinnostava, (3) omaperäinen ja itse keksitty, (4) ei liian lyhyt (5) eikä liian pitkä (mieluiten kolme-neljä sanaa).

Koe-essee

Tehtävänäsi on kirjoittaa ns. koe-essee. Tällaiselle kirjoitelmalle on ominaista se, että tehtävänannossa on annettu selkeä kysymys (tai selkeitä kysymyksiä), joihin kirjoittajan on annettava mahdollisimman selkeä ja perusteltu vastaus. Omia mielipiteitä ei saa esitellä.

Teksti pitää kirjoittaa ainekirjoitusmaisesti eli muista otsikointi, kappalejaot, virkerakenteet, oikeakielisyys, jne.

Tässä kirjoitelmassa harjoitellaan useaakin asiaa, mutta oleellisimmiksi nousevat kaksi: (1) Oikean tiedon haku ja (2) löydetyn tiedon prosessointi omaksi tekstiksi.

Oikean tiedon haku:

- Ennen tiedonhaun aloittamista varmista, että olet ymmärtänyt, mistä aiheesta, minkälaista ja miten syvällistä tietoa sinun on hankittava.
- Etsi tarpeeksi tietoa: Älä tyydy vain yhteen teoriaan tai tietolähteeseen. Sen sijaan etsi tietoa mahdollisimman laajasti. Jos löydät kahdesta eri lähteestä tietoa samasta asiasta, voit käyttää molempia lähteitä. Pyri saavuttamaan ns. tiedonhaun saturaatiopiste. Tällä tarkoitetaan sitä, että jossain vaiheessa uutta tietoa aiheesta ei enää löydy (eli törmäät jo aiemmin löytämiisi tietoihin) tai olet saavuttanut tarpeeksi tietoa kyseistä tehtävänantoa varten.
- Tiedonhaun tarkoituksena on etsiä niin paljon aiheeseen liittyvää tietoa, että pystyt muodostamaan siitä kokonaiskuvan ja hahmotat aihepiirin aiheen sujuvasti.


Tiedon prosessointi omaksi tekstiksi:
 
- Muista tiedonesittämisen perussääntö: Esittele vain sellaisia tietoja, jotka itse ymmärrät. Jos lähteissä on asioita tai sanoja, joita et ymmärrä, ota selvää niistä ja selvennä niitä omassa tekstissäsi.
- Tässä tekstityypissä ei pidä kertoa omia mielipiteitä. Oleellista on vastata annettuun kysymykseen ja esitellä vastausta mahdollisimman hyvin.
- Älä esitä löytämiäsi tietoja sellaisenaan omana tekstinäsi. Tietojen suora, sanasta sanaan, kopiointi omaan tekstiin ei ole suotavaa. Sinun täytyy siis muokata tietojen esittämistapaa - älä kuitenkaan muuta tai vääristele itse tietoja.
- Muista merkitä aina lähteet - älä koskaan esitä tietoja ominasi, elleivät ne sellaisia oikeasti ole!
- Asioiden esittämistapaan on syytä kiinnittää tarkkaa huomiota: Älä käsittele tietoja lähde kerrallaan. Älä siis esittele esim. ensin yhden nettisivun sisältöä ja seuraavassa kappaleessa toisen nettisivun sisältöä. Sen sijaan käsittele lähteistä saamia tietoja mieluummin aihe kerrallaan: (1) Valikoi löydetyistä tiedoista olennaisimmat - kaikkea ei tarvitse esittää omassa tekstissä. (2) Yhdistele lähteiden sisältöjä. Jos kahdessa tai useammassa lähteessä käsitellään samaa asiaa, voit yhdistää ne omassa tekstissäsi yhteen kappaleeseen tai jaksoon.
- Kirjoita essee siten, että aiheet ja eri aineistojen näkemykset liittyvät toisiinsa sujuvasti. Mieti siis tarkkaan esittämisjärjestys ja lauserakenteet. Loppujen lopuksi essee on sinun tekemäsi esittely jostakin aiheesta, johon olet etsinyt tietoa muualta. Lopullisesta tekstistä pitää näkyä, että olet itse ymmärtänyt käsittelemäsi aiheen sisällön