Racen askeleet alusta loppuun

Askel 1.
Yrityksiä mukaan!


Järjestäjät aloittavat muutamaa viikkoa ennen tapahtumaa kartoittamaan ja kyselemään yrityksiltä osallistumishaluja. Osa yrityksistä on kisassa jo "vakiokalustoa", mutta etsimme jatkuvasti uusia tapahtumasta kiinnostuneita yrityksiä. Yritys voi olla miltä tahansa alalta, eikä ole väliä onko yritys pieni, keskikokoinen vai suuri. Kaikki ovat tervetulleita!

Ilmoittautuminen tapahtuu nettipohjaisen kyselylomakkeen avulla. Yritys kirjaa siihen yhteystiedot, vastuuhenkilön sekä haluamansa rastimäärät ja valitsee itselleen sopivat kellonajat valmiista vaihtoehdoista. Tämän jälkeen vastuuhenkilö voi rauhassa pohdiskella pitämänsä rastin sisältöä.

Tässä vaiheessa järjestäjät kirjaavat osallistuvia yrityksiä nettipohjaiseen kisajärjestelmään.


Askel 2.
Kisajärjestelmän viritys!

Noin viikkoa ennen kisapäivää järjestäjät lähettävät osallistuville yrityksille nettiosoitteen ja kirjautumistunnukset kisajärjestelmään. Yritykset tarkastavat oman yrityksensä osalta, että perustiedot ovat oikein (nimi ja osoite) ja rastit sekä kellonajat ovat halutut. Tarvittaessa näihin tehdään muutoksia. Yritys lisää järjestelmään halutessaan yrityksen somekanavia.

Kun edelliset asiat ovat kunnossa, yritys kirjaa järjestelmään ohjeen, jolla oppilasryhmä löytää tarkalleen rastipaikalle. Lisäksi kirjataan ylös rastipisteen kuvaus, jossa annetaan vihjeitä rastipisteen tehtävän luonteesta. Vihjeet voivat olla arvoituksellisia ja hauskojakin.


Askel 3.
Oppilaat muodostavat joukkueet ja kirjautuvat kisajärjestelmään!

Muutamia päiviä ennen kisapäivää järjestäjät lähettävät osallistuvien koulujen vastuuhenkilöille ohjeet. Oppilaat muodostavat joukkueet, keksivät joukkueelle nimen ja kirjaavat joukkueensa kisajärjestelmään. Joukkueille näkyy valittavina olevat rastipisteet, mutta he eivät voi tehdä valintoja. Sen sijaan he pohtivat millaisia valintoja joukkueen kannattaisi tehdä. Mikä kiinnostaa? Mikä aikataulu? Mikä reitti? Kisajärjestelmässä näkyy jokaisen yrityksen sijainti kartalla.


Askel 4. 
Joukkueet varaavat kisajärjestelmästä rastit!

Pari päivää ennen kisapäivää kouluissa avataan joukkueille kisajärjestelmän samanaikaisesti. Joukkueen tehtävänä on valita neljä haluamaansa rastia. Joukkueen tulee huolehtia, että se ehtii myös käydä näillä. Kisapäivähän ajoittuu 9-12.30 väliselle ajalle. Varaukset tapahtuvat periaatteella "nopeat syövät hitaat" eli yhden rastipisteen voi varata vain yksi joukkue. Tämä luo valinnoille painetta ja usein käykin niin, että alkuperäinen suunnitelma kariutuu, koska toinen joukkue ehti varata tietyn rastipisteen. Tässä on toisaalta myös kisan yksi hauskuuskin. Kisajärjestelmän suljetaan saman päivän iltana klo 18.00.


Askel 5.
Yritykset tarkastavat kisajärjestelmästä osallistujat!

Rastipisteet on nyt varattu. Yritys käy katsomassa omille rasteilleen tulijat ja ottaa tarvittaessa aikataulusta ja joukkueista vaikkapa tulosteen. Rastipisteitä pyritään saamaan hieman enemmän kuin mitä joukkueet tarvitsevat. Näin joukkueilla säilyy mahdollisuus tehdä valintoja. On siis mahdollista, että kaikkia rastit eivät tule valituksi.


Askel 6.
Kisapäivä!

Koulut avaavat kisapäivän klo 8.00 ja antavat joukkueille viime hetken ohjeistuksen. Noin kello 8.20 joukkueet lähtevät liikenteeseen ja suuntaavat ensimmäiselle rastille. Joukkueiden pitää olla paikalla valitsemassaan rastipisteessä ajallaan. Rastien tehtävät alkavat myös sovitulla rastiaikataululla. Tämähän ei ole nopeuskilpailu! Joukkue tekee rastilla annetun tehtävän ja yrityksen vastuuhenkilö arvioi suoritteen ja kirjaa tulokset kisajärjestelmään ohjeen mukaan. Joukkueet kiertävät läpi neljä valitsemaansa yritysrastia. Viimeinen rasti päättyy 12.30 mennessä. Klo 13 mennessä yritykset ovat kirjanneet arvioinnit kisajärjestelmään. Järjestäjät laskevat lopputulokset. Joukkueet kokoontuvat urheilutalolle päätöstilaisuuteen, joka on klo 13.30-14.30.  Parhaat ryhmät palkitaan heti päätöstilaisuudessa.

Askel 7.
Yhteenveto

Osallistujille, niin yrityksille kuin joukkueillekin, lähetetään lyhyt palautekysely. Järjestäjät tutkivat palautteen ja pohtivat, miten tapahtumaa voitaisi seuraavalle vuodelle kehittää. Mikä toimi ja mikä ei?