4. Kirjoitustaidon vastauksen suunnittelua

Ohjeistus ja aineistot kirjoitustaidon kokeeseen

Tältä sivulta löydät ohjeistuksen ja aineistot kirjoitustaidon koetta varten. Kirjoitustaidon vastaus kirjoitetaan koepäivänä pe 10.11. Abitissa. Sitä ennen on kuitenkin tärkeä tutustua aineistoihin ja tehdä suunnitelma siitä, mitä aiot kirjoittaa. Muista ottaa paperille laadittu suunnitelma mukaan koepäivänä, jotta pääset silloin heti kirjoittamaan!


Kokeen ohjeistus:

Kirjoitustaidon kokeessa kirjoitetaan yksi pohtiva tai kantaa ottava teksti, jossa hyödynnetään vähintään kahta annetuista aineistoista. Tekstin sopiva pituus on noin 6 000 merkkiä. Kokeen enimmäispistemäärä on 60 pistettä.

Tutustu aiheisiin (1–6) ja aineistoihin (A–H). Valitse yksi aiheista (1–6) ja vähintään kaksi aiheeseen sopivaa aineistoa (A–H).

Rajaa näkökulmasi ja tarkastele aihetta hyödyntämällä tietojasi, näkemyksiäsi ja valitsemiasi aineistoja. Älä laita otsikoksesi annettua aihetta, vaan otsikoi tekstisi itse. Merkitse aiheen numero otsikon eteen.

Kirjoita tekstisi siten, että lukija voi ymmärtää sen, vaikka ei tunnekaan aineistoja. Viittaa aineistoihin tarkoituksenmukaisella tavalla.

Aiheet

  1. Tarpeelliset tunteet
  2. Tunnetaitoinen ihminen
  3. Voittaako rakkaus kaikki esteet?
  4. Hyvä ja paha pelko
  5. Suru osana elämää
  6. Kirjallisuus tunteiden tulkkina

Aineistot

A. Runo: Kirsi Kunnas, Tunteellinen siili
B. Katkelma näytelmästä: William Shakespeare, Romeo ja Julia
C. Sanoitus: Mariska, Suru on kunniavieras
D. Kolumni: Frank Martela, Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta
E. Katkelma Raamatusta: Paavali, Ensimmäinen kirje korinttilaisille
F. Artikkeli: Janna Nousiainen, Miksi ihminen pelkää aina pahinta? Jatkuva pelko kuormittaa ihmissuhteita ja estää nauttimasta elämästä
G. Podcast-katkelma: Jäbät ja tunteet, 1. Pelko
H. Artikkeli: Kaisa Pulakka, Hullu nainen kuolee, kun hyväksyt sen itsessäsi – Kotiopettajattaren romaani puhuu tunteiden tukahduttamisen vaaroista