8. Päättökoe

Kirjoitustaidon kokeen suunnittelu

Koepäivänä kirjoitat kirjoitustaidon vastauksen alla olevan ohjeen mukaan yleisenä koepäivänä. Ohjeet ilmoittautumiseen löydät aivan sivun lopusta. 

Kirjoitustaidon kokeessa kirjoitetaan yksi pohtiva tai kantaa ottava teksti. Tekstin sopiva pituus on noin 4 000 merkkiä. Kokeen enimmäispistemäärä on 60 pistettä.

Tutustu aiheisiin (1–5) ja aineistoihin (A–F). Valitse yksi aiheista (1–5) ja vähintään yksi aiheeseen sopiva aineisto (A–F).
Rajaa näkökulmasi ja tarkastele aihetta hyödyntämällä tietojasi, näkemyksiäsi ja valitsemiasi aineistoja. Älä laita otsikoksesi annettua aihetta vaan otsikoi tekstisi itse. Merkitse aiheen numero otsikon eteen.

Kirjoita tekstisi siten, että lukija voi ymmärtää sen, vaikka ei tunnekaan aineistoja. Viittaa aineistoihin tarkoituksenmukaisella tavalla.

Aiheet

  1. Kauneusihanteet kulttuurissamme
  2. Kauneuden hinta 
  3. Kauneus on yksityiskohdissa 
  4. Saavuttamaton tai katoava kauneus
  5. Taiteen kauneus

Aineistot


A. Video: Katse kaikkeuteen, Kauneuden markkinointi. youtube.com. 4.9.2017.
B. Blogikirjoitus: Jenni Järvi, Saara Ylönen, Roosa Yrjölä & Nea Ristimäki: Kauneusihanteiden katoavaisuus – miten kauneus on muuttunut 1900-luvulta 2000-luvulle? Historiaa arktisella asenteella -blogi. oulu.fi/blogs. 11.4.2018.
C. Kolumni: Esko Valtaoja, Mikään ei ole niin kaunista kuin matematiikka. LifeMagazine. 6.4.2016.
D. Runovideo: Yeboyah, Kauneus. yle.fi/areena. 19.2.2021.
E. Runo: Edith Södergran, Kauneus. Kokoelmasta Runoja. 1916. Suom. Matti Järvinen.
F. Romaanikatkelma: Édouard Louis, Ei enää Eddy. 2019. Suom. Lotta Toivanen. 



Rajatun ajan takia kokeeseen kannattaa valmistautua suunnittelemalla kirjoitustaidon vastausta:

1. Valitse aihe ja ideoi, mitä aiheesta tulee mieleen. 

2. Rajaa sinua kiinnostava näkökulma.

3. Silmäile aineistot ja valitse kaksi aineistoa, jotka sopivat näkökulmaasi. Lue ne huolella. Aineisto voi esimerkiksi tarjota tietoa tai toimia esimerkkinä. Voit olla aineiston kanssa eri mieltä tai törmäyttää aineistot. Tärkeintä on, että saat aineiston luontevasti mukaan omaan ajatteluusi. 

4. Kirjoita muistiinpanot tai tee käsitekartta vastauksen rungosta eli mieti käsittelynäkökulmat valmiiksi. Yksi käsittelynäkökulma on valmiissa tekstissä yksi kappale. 

Voit ottaa suunnitelman mukaan kokeeseen. Valvojaa voi kokeen alussa muistuttaa, että teet äidinkielen kirjoitustaidon tehtävää, jossa saa olla suunnitelmapaperit mukana.

Lisäksi voit harjoitella kirjoitustaidon vastausta tekemällä luvun 23 harjoitustehtävat ja lukemalla mallivastauksen. 

Jos suunnittelu on vaikeaa tai kaipaat suunnitelmasta palautetta, ole rohkeasti minuun yhteydessä!

Liitteet:

F. Ei enää Eddy
F. Kauneus
C. Mikään ei ole niin kaunista kuin matematiikka
B. Kauneusihanteiden katoavaisuus

Kokeeseen ilmoittautuminen

Ilmoittaudu kokeeseen itse Aikuislukion pedanet-sivuilla kohdassa Yleiset kokeet. Jos yleinen koepäivä ei sinulle jostain syystä sovi, ole yhteydessä opettajaan. Kokeen voi erikseen sovittaessa tehdä myös Aikuislukion koeviikolla.

Koe tehdään omalla tietokoneella Abitissa eli samassa järjestelmässä, jota käytetään kaikissa ylioppilaskokeissa. Näin myös verkko-opintojaksolle osallistuva opiskelija pääsee harjoittelemaan järjestelmän käyttöä ennen yo-kokeita. Kaikkiin teknisiin pulmiin voi pyytää apua kokeen aikana.

Linkki Aikuislukion pedanet-sivuille "Yleiseen kokeeseen ilmoittautuminen"

Linkki Abitti-ohjeet