4. Liikkeelle omista kokemuksista

Ohjeet

Tehtävät 1 ja 2 ovat harjoituksia. Valitse tehtävistä 3, 4 ja 5 yksi, jonka haluat tehdä.

1. Jatka alkuja tajunnanvirtana

Jatka jokaista alkua noin kahden tai kolmen minuutin ajan. Kirjoita tajunnanvirtatyylillä eli älä mieti, onko teksti järkevää tai ei. Ajatus saa hyppiä, eikä oikeinkirjoituksella tai virheillä ole väliä. Pyri vain kirjoittamaan, mitä mieleen tulee. 

Muistan...
Tunnen suurta riemua...
Ärsyynnyn...
Valehtelisin, jos väittäisin...

Lopuksi lue tekstisi läpi. 
Oliko kirjoittaminen helppoa vai vaikeaa?
Oliko vapauttavaa heittäytyä virran vietäväksi vai tekikö mieli palata muokkaamaan?
Tuliko yllättäviä ajatuksia?
Haluaisitko jatkaa tai muokata jotakin tekstiä?


Kirjoittaminen on kuin pilkkimistä: joskus reiästä nousee vain pieni sintti, mutta toisinaan suuri kala. 
Niina Hakalahti: Syön aamupalaksi Eiffel-torneja

2. Löydöt ja katoamiset

Kirjoita ensin, mitä olet löytänyt ja sen jälkeen mitä olet kadottanut.

Käytä molempiin listoihin yhtä pitkä aika ja ota mukaan konkreettisia ja abstrakteja asioita. Esimerkiksi olen löytänyt kassini pohjalta paloja mussuttamistani suklaalevyistä ja rypistyneitä kaupan kuitteja. Olen löytänyt rohkeuden sanoa ei... Olen kadottanut ystäviä, nuoruuden innon, yhden kalliin kultaisen korvakorun...

3. Elämäni tarinoita

Kerromme tarinoita eri tilanteissa. Onko sinulla tai perheelläsi tapana kertoa joitain perustarinoita aina uudelleen ja uudelleen? Tai tarinoita, joilla viihdytät uusia tuttavia illan istujaisissa? Tarinavarastoon voi kuulua hauskoja sattumuksia, väärinkäsityksiä, juhlahetkiä, suuria tunteita yms. 

1. Listaa viidessä minuutissa mahdollisimman monta viime aikoina kertomaasi juttua TAI tee lista tarinoista, joita usein toistat tai kuulet tuttaviesi toistavan. 

2. Valitse yksi, jonka kirjoitat tarinaksi. Voit lisäillä tarinaan asioita tai muutella tarinaa, että lukija eläytyisi ja koukuttuisi parhaiten. Voit muuttaa tai lisätä esimerkiksi
- henkilöiden, paikan ja tunnelman kuvailua
- muokata henkilöitä, tapahtumia, aikaa, miljöötä...
- liioitella seurauksia, henkilöiden ominaisuuksia, tapahtumisen kestoa tms. 
- erikoisen henkilöhahmon: Hänellä on omat pienet omituisuutensa, jotka muut jo tuntevat.
Kirjailijat hyödyntävät omia kokemuksiaan ja kuulemiaan tarinoita, joita he sitten muokkaavat - ja toivon mukaan häivyttävät henkilöhahmot tunnistamattomiksi.)

Harjoitus 4: Elämäsi sivustaseuraajana


Sinä olet oman elämäsi päähenkilö ja kaikki tässä maailmassa tapahtuu sinun näkökulmastasi. Entä jos vaihtaisit perspektiiviä ja eläytyisit siihen, miten joku toinen näkee sinut?

Kokeile kirjoittamalla!

Valitse kertojaksi joku elämäsi varrella kohtaamasi henkilö. Hän voi olla vaikkapa ala-asteen opettajasi, lähikauppasi kassa, yläasteen bestiksesi, ensimmäinen pomosi tai nykyinen johdettavasi. Kertoja voi olla kaukainen, ehkä vain muutaman pysäkinvälin samassa bussissa matkaa taittanut kanssamatkustaja tai hyvin läheinen, vaikkapa oma äitisi. 

Ehkä elämäsi sivustaseuraaja on tavannut sinut kauan aikaa sitten, vaikkapa ennen kuin olet edes syntynyt tai ehkä hän on elämäsi sivustaseuraaja tällä hetkellä. Kertoja voi olla todellinen, olemassaoleva henkilö tai yhtä hyvin kuvitteellinen hahmo. Hän on voinut olla sinulle tärkeä tukija tai ihan yhdentekevä henkilö.

Eläydy ensin kertojan näkökulmaan. Voit tehdä jopa pientä googlailua tai muistojesi selailua. Ala kirjoittaa ja kerro, miten sivustaseuraajan ja sinun polkusi kohtaavat. 

Voit käyttää seuraavia kysymyksiä apunasi:

  • Mitä hän ajattelee sinusta? 
  • Miten hän kuvailee sinua? 
  • Mitä hyvää hän näkee sinussa?
  • Mitä hän tietää ja mitä hän voi vain arvailla? 
  • Miten hän suhtautuu sinuun: kateellisesti, arvostaen, myötätuntoisesti tai kummastellen? 
  • Vai piittaako hän sinusta vähääkään? 

Tehtävän tarkoituksena on laajentaa näkökulmaasi. Sinä et ole maailman napa, eivätkä muut ihmiset tee sinusta välttämättä lainkaan sellaisia tulkintoja kuin kuvittelet. Tämän kirjoitustehtävän avulla voit kehittää myötätuntoista suhtautumista itseesi ja muihin.

Lähde Pseudoriina.fi -kirjallisuusterapeuttinen blogi

 

5. Muistojen muokkausta

Ohjeet muiston uudelleentulkintaan:

1. Kirjoita ensin jokin kurja, häpeää tai syyllisyyttä aiheuttava muisto. Mikä teki tapahtumasta ikävän? Mitä tunteita se herätti? Millaisista tulkinnoista tunteesi syntyivät? Anna tekstille kuvaava otsikko. Vaihtoehtoisesti voit vain muistella tilannetta ja hypätä suoraan seuraavaan vaiheeseen. 

2. Valitse uusi tulkintasi. Mitä tunteita haluaisit muiston herättävän sinussa? Miten voisit tulkita tapahtunutta niin, että se saisi positiivisemman sävyn? Mitä haluat muuttaa? Millainen muisto vahvistaisi sinun hyviä ominaisuuksiasi? Millaisen tapahtuman muistelu olisi mukavaa ja hyödyllistä (tai vähintään neutraalia)? Voisiko ikävästä muistosta tehdä huumoria, kun sitä tarkastelee kauempaa?

3. Kirjoita uusi versio. Voit muokata suoraan ensimmäistä tekstiä ja vaihtaa siitä sanoja tai kirjoittaa vapaasti ihan uuden tekstin. Sinulla on lupa muuttaa tapahtumia ihan kokonaan, voit poistaa kohtia, jotka eivät tue uutta tulkintaasi ja lisätä asioita, jotka sopivat siihen. Voit myös kirjoittaa tarinalle kokonaan uuden lopun, jos haluat. Muista keksiä myös uusi otsikko.

Lähde Pseudoriina.fi -kirjallisuusterapeuttinen blogi