Lainausmerkit

Suora ja epäsuora esitys

SUORA ESITYS
Kun kirjoittaja lainaa tekstissään toista tekstiä suoraan, hän siteeraa eli käyttää sitaatteja.

EPÄSUORA ESITYS
Kirjoittaja referoi eli selostaa toista tekstiä omin sanoin. Tällöin on tärkeää, että lukija erottaa kirjoittajan omat ajatukset ja aineiston ajatukset toisistaan.

Molemmissa tapauksissa täytyy muistaa kertoa, mikä on lähdeaineisto.

Johtolause + sitaatti

Johtolause kertoo, kenen puhumaa tai kirjoittamaa tekstiä siteerataan.

1. Johtolause ennen sitaattia
- Jos sitaatti on yksi tai useampi kokonainen virke -> sitaatin loppuvälimerkki ennen jälkimmäistä lainausmerkkiä.

Nuortenohjelman toimittaja Tarina Rautionmaa ei täysin ymmärrä Seitsemän veljestä -teoksen klassikon asemaa: "Toisaalta, ehkäpä olenkin 2000-luvun kasvatti ja siksi sokea tämän romaanin mahdolliselle annille."

Rautionmaa kirjoittaa: "Tässäkö nyt on se mestarillinen Seitsemän veljestä, joka on niin tärkeä jokaisen suomalaisen tuntea?"

Huom. Johtolauseessa on oltava predikaatti ja sen on oltava päälause.

LISÄÄ VÄLIMERKIT:
A. Rautionmaa toteaa Onhan Seitsemässä veljeksessä tosin persoonalliset ja hyvin rakennetut henkilöhahmot, ja veljeksistä tunnistaa helposti suosikkinsa
[[_:v=Rautionmaa toteaa: "Onhan Seitsemässä veljeksessä tosin persoonalliset ja hyvin rakennetut henkilöhahmot, ja veljeksistä tunnistaa helposti suosikkinsa.":s=1:t=]]

2. Johtolause sitaatin jälkeen
- Jos sitaatti on pitkä, mieluummin johtolause ennen sitaattia eli vaihtoehto 1.
- Sitaatin piste jätetään pois ja tilalle tulee pilkku.
- Kysymys- tai huutomerkki tulee lainausmerkkien sisäpuolelle ja johtolause alkaa ilman pilkkua pienellä.

"Tässäkö nyt on se mestarillinen Seitsemän veljestä, joka on niin tärkeä jokaisen suomalaisen tuntea?" ihmettelee Rautionmaa.

"Ehkäpä Kivi tahtoikin romaanillaan juuri kehottaa ihmisiä hyveelliseen ja vastuuntuntoiseen elämään", Rautionmaa päättelee teoksen loppuratkaisusta.

LISÄÄ VÄLIMERKIT
B. Tulkaa lapset heti käsien pesulle ja syömään huusi isä ikkunasta.


C. Täällä on teidän lempiruokaanne lisäsi äiti hymyillen.


3. Johtolause sitaatin keskellä

Yksi johtolause sitaatin keskellä:
"Otaksun teoksen sisältävän vanhaa, kohtalaisen vaikealukuista kieltä", Rautionmaa olettaa, "enkä usko, että pystyn sisäistämään tekstiä tavallisella lukunopeudellani."

Kaksi johtolausetta sitaatin keskellä (kaksi virkettä sitaatissa):
"Teoksessa läsnäolevien sisukkuuden ja metsän tärkeyden osaan sentään linkittää klassiseen kuvaan suomalaisuudesta", Rautionmaa kertoo ja jatkaa: "Silti minun on vieläkin vaikea samaistua tähän Seitsemän veljeksen antamaan suomalaiskuvaan."

LISÄÄ VÄLIMERKIT
D. Viime viikolla oli jo ruokana kalakeittoa isä sanoo mutta se ei varmaan teitä haittaa.


E. Kalakeitto on teidän lempiruokaanne isä toteaa lapsille ja lisää äidille hymyillen Sitä paitsi lohi oli tarjouksessa.
[[_:v="Kalakeitto on teidän lempiruokaanne", isä toteaa lapsille ja lisää äidille hymyillen: "Sitä paitsi lohi oli tarjouksessa.":s=1:t=]]
Roskapostituksen esto
Valitse mikä tahansa numero, joka on suurempi kuin 2.

Poistojen merkitseminen sitaattiin

Joskus sitaattia on pakko lyhentää, koska pieni katkelma kertoo parhaiten sen, mitä kirjoittaja haluaa sitaatin avulla osoittaa. Alkuperäisestä tekstistä tehdyt poistot osoitetaan kahdella ajatusviivalla.

Kirjallisuuskriitikko Antti Majander arvioi myös lukijan roolia: " – – ylemmyydestään varman lukijan on helppo alentua kohteen tasalle."

"– – romaaneissa käytetään nyt yhä useammin mitä tahansa aineksia ja kerronnallisia metkuja", Majander julistaa hieman ironisesti.

Majander analysoi Kiven kerrontatapaa ja toteaa romaanin tapahtumien olevan hyvin suunniteltuja: "– –kärryiltä ei pääse millään putoamaan – –"

Jos sitaattia pitää selventää omalla huomautuksella, merkataan oma huomautus hakasulkeisiin.

Majander ottaa artikkelissaan esille veljesten seikkailujen televisioinnin: "Ei siis ole ihme, että hän [Jouko Turkka] vaiensi heidät televisioelokuvassaan ja korvasi sanat syljellä, ilmeillä."