Koulukohtaiset valinnaiset opinnot
MAB0/MAA0 Peruskoulumatematiikan kertaus (2 op)
Opintojakson tavoitteet
Tavoitteena on kerrata matematiikan perusrakenteita sekä vahvistaa matemaattista osaamista ja ohjelmistojen käyttötaitoa. Opintojakso on suunnattu niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat tukea lukiomatematiikan opintojen aloitukseen. Luomalla vahva matemaattinen pohjatieto ja –taito sekä itsetunto tuetaan opiskelijan hyvinvointia ja matemaattista kehittymistä.
Opintojakson keskeiset sisällöt
Opintojaksolla kerrataan peruskoulussa opittuja matemaattisia teorioita ja taitoja sekä valmistaudutaan lukion matematiikan opiskeluun.
Opintojakson laaja-alaiset tavoitteet
- Hyvinvointiosaaminen
- Vuorovaikutusosaaminen
Opintojakson arviointi
Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (suoritettu/hylätty).
MAB 10 Lyhyen matematiikan kertaus (2 op)
Opintojakson tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- kertaa ja syventää lyhyen matematiikan opintojaksojen keskeisiä sisältöjä
- saa mahdollisimman hyvät valmiudet ylioppilaskirjoituksiin ja jatko-opintoihin
Opintojakson sisällöt
- Lausekkeet ja yhtälöt
- Matemaattiset mallit
- Derivaatta
- Tilastot ja todennäköisyys
- Talousmatematiikka
- Geometria
Opintojaksossa painottuvat hyvinvointiosaamisen ja vuorovaikutusosaamisen laaja-alaiset tavoitteet alla kuvatulla tavalla.
- Hyvinvointiosaaminen: Opiskelijaa ohjataan tavoitteellisesti tunnistamaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja toisaalta kehittämiskohteitaan sekä huomaamaan, että menestyksellinen matematiikan opiskelu vaatii pitkäjänteistä työntekoa ja sinnikkyyttä. Opetuksessa tuetaan epävarmuuden sietokykyä ja vahvistetaan luottamusta, jolloin opiskelija oppii arvioimaan myös omia voimavarojaan ja suunnittelemaan ajankäyttöä.
- Vuorovaikutusosaaminen: Opetustilanteissa rakennetaan positiivinen, avoin ja kannustava ilmapiiri tukemaan jokaista opiskelijaa ja auttamaan heitä saavuttamaan omia tavoitteita. Opiskelijoita kannustetaan myös tehtävätyyppien ja tehtävänantojen avulla keskusteluun keskenään, omien ratkaisumenetelmien esittämiseen ja oman ajattelun sanoittamiseen sekä yhteistyöhön, yhdessä tutkimiseen ja oppimiseen.
Opintojakson arviointi
Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu/hylätty.
Opintojakson arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön ja arvioinnilla tuetaan opiskelijan matemaattisen ajattelun ja itseluottamuksen kehittymistä sekä ylläpidetään ja vahvistetaan opiskelumotivaatiota. Arviointi ohjaa opiskelijaa arvioimaan omaa osaamistaan sekä kehittämään matematiikan osaamistaan ja ymmärtämistään ja pitkäjänteisen työskentelyn taitojaan. Arvioinnissa voidaan summatiivisten kokeiden ja testien sekä kirjallisten tuotosten lisäksi käyttää itse- ja vertaisarviointia sekä ryhmätuotosten arviointia. Lisäksi osana arviointia voidaan käyttää myös opiskelijoiden suullisia esityksiä sekä arviointikeskusteluja.