Leikkaa & liimaa tarinaan hahmoja!



Tämä sanataideharjoitus on suunnattu perusopetuksen vuosiluokille 1–6. Harjoitus voi toimia lähtökohtana laajemmalle kerronnalle, mutta se toimii myös itsenäisenä harjoituksena. Tavoitteina on oppia vastaanottamaan ja hyväksymään muiden tarjoamia tarinasyötteitä sekä tehdä omanlaisia itsenäisiä valintoja yhteisen kerronnan sisällä. Samalla harjoitellaan tekstin suunnittelua päähenkilön suunnittelun kautta.

Tarvikkeet: Hahmojen luontia varten sakset ja liima jokaiselle sekä eri värisiä kartonginpaloja (tähän harjoitukseen voi hyödyntää muista töistä yli jääneet kartonginpalat). Mielikuvitusolennon suunnittelupeliä varten noppia ja pelimerkkejä. Kirjoitusvälineet.

Miten harjoitus etenee?

Jakaantukaa n. 8 hengen ryhmiin. Voitte jakaantua myös neljän hengen ryhmiin ja kierrättää harjoituksen aikana syntyviä hahmoja piirissä kaksi kertaa ympäri. Harjoitusta voi myös soveltaa ryhmän koon mukaan lisäämällä uusia työvaiheita tai jättämällä joitain kohtia pois. 

Kukin ryhmä muodostaa oman piirin. Piirissä kaikki työskentelevät yhtäaikaa saman ohjeen parissa. Harjoituksen aikana syntyy siten yhtä monta tarinahahmoa kuin ryhmässä on osallistujia. Hahmo syntyy pala kerrallaan piirissä kiertäen. Hahmon luomiseen voi käyttää alla olevaa järjestystä tai suunnitella järjestyksen itse.

Ohjeet pienryhmille:


  1. Valitse haluamasi värinen kartonki ja leikkaa siitä jokin muoto. Kun olet valmis, anna leikkaamasi palanen vasemmalla puolella istuvalle.

  2. Sait juuri käsiisi palan, josta tulee satuhahmolle vartalo. Nyt tehtävänäsi on liittää vartaloon pää. Pää voi olla minkä muotoinen tahansa. Minkälainen pää sopisi saamaasi vartalopalaan? Valitse sopivan värinen kartonki ja leikkaa siitä sopiva muoto. Liimaa pääpala kiinni vartalopalaan. Kun olet valmis, anna leikkaamasi palanen vasemmalla puolella istuvalle.

  3. Sait juuri käsiisi hahmon, jolla on vartalo ja pää. Tutki saamaasi hahmon alkua: Saat nyt itse valita, kumpi sinun mielestäsi on hahmon vartalo ja kumpi on pää. Millaiset silmät hahmolle sopisivat ja kuinka monta niitä tarvitaan? Leikkaa ja liimaa hahmolle silmät sopiviin kohtiin. Kun olet valmis, anna leikkaamasi palanen vasemmalla puolella istuvalle.

  4. Lisää saamallesi hahmolle korvat sopiviin kohtiin. Minkä muotoiset korvat kyseiselle hahmolle sopisivat? Missä kohti päätä ne sijaitsevat? Kun olet valmis, anna leikkaamasi palanen vasemmalla puolella istuvalle.

  5. Lisää saamallesi hahmolle suu. Pohdi, millainen ja minkäkokoinen suu kyseiselle hahmolle sopii. Missä kohti päätä suu sijaitsee? Kun olet valmis, anna leikkaamasi palanen vasemmalla puolella istuvalle.

  6. Lisää saamallesi hahmolle hahmon ulkonäköön sopiva nenä. Kun olet valmis, anna leikkaamasi palanen vasemmalla puolella istuvalle.

  7. Lisää saamallesi hahmolle jotain, millä hän voi liikkua. Tutki hahmoa ja pohdi sopiiko sille parhaiten siivet vai jalat ja kädet. Kuinka monta jalkaa tai siipeä hahmo tarvitsee? Kun olet valmis, anna leikkaamasi palanen vasemmalla puolella istuvalle.

  8. Lisää saamallesi hahmolle ainakin yksi tuntomerkki: häntä, jokin vaate, täplät, raidat, tuntosarvet tms. Kun olet valmis, aseta valmis hahmo piirin keskelle.


Jatkoehdotus: Valitse yksi sinua kiinnostava hahmo ja perustelee valintasi muulle ryhmälle. Useampi ryhmätä voi valita saman hahmon. Kun olette perustelleet valintanne, pelatkaa pareittain Mielikuvitusolennon suunnittelupeliä. Pariksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita saman hahmon valinnut, mutta pelata voi myös erilaisia hahmoja suunnitellen. Pelipohjan voi ladata tästä: Mielikuvitusolennon suunnittelupeli.pdf 

Pelin jälkeen tiedät valitsemastasi hahmosta jo paljon uutta. Kirjoita hahmon arjesta: millainen on hahmon tavallinen tiistaipäivä? Voit jaksottaa tekstin esimerkiksi kirjoittamalla mitä hahmo tekee aamulla, päivällä, illalla ja yöllä. Käytä tekstissäsi mahdollisimman paljon asioita, joita sait hahmosta selville Mielikuvitusolennon suunnittelupeliä pelatessasi.

Kirjavinkki: Kirjallisuuden kiinnostavia leikattuja ja liimattuja hahmoja löytyy esimerkiksi teoksesta Jenni Tuominen & Jukka Pylväs: Jengi siististi sotkussa (Etana Editions 2018) tai Inka Nousiaisen ja Satu Kettusen teoksesta Mörköjuhlat (Tammi 2019).