4.4 Leikki kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin lähteenä

4.4

Leikki on keskeinen toimintatapa varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen tehtävä on tarjota kaikille lapsille mahdollisuuksia erilaisiin leikkeihin. Leikki edistää lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. Leikissä lapsi oppii, mutta lapselle itselleen leikki ei ole tietoisesti oppimisen väline vaan tapa olla ja elää sekä hahmottaa maailmaa. Kokemukset, jotka herättävät lapsissa tunteita, uteliaisuutta ja kiinnostusta, virittävät leikkiin.

 

Lapselle leikin merkitys syntyy leikistä itsestään. Leikki tuottaa lapsille iloa ja mielihyvää. Leikkiessään lapset ovat aktiivisia toimijoita: he jäsentävät ja tutkivat ympäröivää maailmaa, luovat sosiaalisia suhteita sekä muodostavat merkityksiä kokemuksistaan. Leikissä lapset rakentavat käsitystä itsestään ja muista ihmisistä. Leikkiessään lapset sekä jäljittelevät että luovat uutta ja muuntavat näkemäänsä. Samalla he mallintavat ja testaavat haaveitaan ja toiveitaan. Mielikuvitus mahdollistaa sen, että lapset voivat kokeilla erilaisia rooleja ja ideoita, joita he muuten eivät voisi toteuttaa. Leikkiessään lapset voivat käsitellä itselleen vaikeita kokemuksia. Leikissä on turvallista kokeilla, yrittää ja erehtyä.

 

Leikissä yhdistyvät keskeiset oppimista edistävät elementit: innostus, yhdessä tekeminen ja omien taitojen haastaminen. Leikki kehittyy ja saa eri muotoja kokemusten karttuessa. Henkilöstön ja lasten sekä lasten keskinäinen vuorovaikutus luovat perustan ajattelun ja kielen kehitykselle sekä kehittyville leikkitaidoille. Lapset havainnoivat, kokeilevat ja oppivat yhteisön sääntöjä leikissä. Ryhmässä leikkiessään lapset oppivat säätelemään tunteitaan ja tahtomistaan sekä huomioimaan toisten ihmisten näkökulmia. Yhteisöllisyys kasvaa leikin kautta ja vahvistaa myönteistä tunneilmastoa.

 

Leikki on varhaiskasvatuksen keskeinen työtapa. Pedagogisessa toiminnassa voidaan leikin juonen kehittelyssä ja leikkimaailmojen rakentamisessa yhdistää esimerkiksi draamaa, improvisaatiota tai satuja. Henkilöstön tulee tiedostaa keskittyneen tutkimisen, spontaanin luovan ilmaisun sekä vauhdikkaiden liikunta- ja peuhausleikkien merkitys lasten hyvinvoinnille ja oppimiselle. Eri tilanteita voi rikastaa leikinomaisuudella. Lorut, sanaleikit, laulut ja yhteinen hassuttelu vahvistavat myönteistä ilmapiiriä, mikä tukee oppimista ja hyvinvointia.

 

Henkilöstön tehtävä on turvata leikin edellytykset inklusiivisten periaatteiden mukaisesti, ohjata leikkiä sopivalla tavalla ja huolehtia siitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus olla osallisena yhteisissä leikeissä omien taitojensa ja valmiuksiensa mukaisesti. Henkilöstön tulee suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti tukea lasten leikin kehittymistä sekä ohjata sitä joko leikin ulkopuolelta tai olemalla itse mukana leikissä. Henkilöstön fyysinen ja psyykkinen läsnäolo tukee lasten välistä vuorovaikutusta ja ehkäisee ristiriitatilanteiden syntymistä.

 

Henkilöstön tulee havainnoida ja dokumentoida lasten leikkiä. Leikin havainnointi lisää henkilöstön ymmärrystä lasten ajattelusta ja kiinnostuksen kohteista sekä heidän tunteistaan ja kokemuksistaan. Havaintoja käytetään leikin ja muun toiminnan suunnittelussa ja ohjaamisessa. Henkilöstöltä edellytetään herkkyyttä ja ammattitaitoa sekä sukupuolisensitiivisyyttä havaita lasten leikkialoitteita ja vastata niihin sopivalla tavalla.

 

Pitkäkestoiseen leikkiin tarvitaan aikaa, rauhaa ja tilaa sekä sopivia ja lasten saatavilla olevia leikkivälineitä ja materiaaleja. Oppimisympäristöjen tulee joustaa leikkien mukaan, sillä leikit eivät välttämättä pysy paikallaan niille nimetyissä tiloissa.

 

Lasten kulttuurin ja lapsille suunnatun median tunteminen auttaa henkilöstöä ymmärtämään lasten leikkejä. Myös erilaiset pelit sekä digitaaliset välineet ja sovellukset tarjoavat niihin monenlaisia mahdollisuuksia. Leikkiin kannustavassa oppimisympäristössä myös aikuinen on oppija. Henkilöstö keskustelee leikin merkityksestä ja lasten leikkeihin liittyvistä havainnoista huoltajien kanssa. Tällä tavoin voidaan edistää leikkien jatkumista kotona tai varhaiskasvatuksessa.

 

Leikki kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin lähteenä Jämsässä

Leikki tuo lapselle iloa, mielihyvää ja lisää yhteisöllisyyttä. Se on lasten tapa jäsentää ja tutkia maailmaa sekä muodostaa merkityksiä kokemuksistaan. On hyvä muistaa, että lapsi oppii paljon asioita leikkiessään, mutta lapsi ei leiki vain oppiakseen. Leikki on lapselle itsessään tärkeä osa lapsen elämää. Leikki antaa lapselle iloa ja lisää hyvinvointia sekä pohjan lukemattomille tarpeellisille taidoille, kuten sosiaalisille, kielellisille, matemaattisille ja motorisille taidoille.

Lasten leikin ohjaaminen vaatii tarkkanäköisyyttä ja sensitiivisyyttä. Aikuisten rooli lasten leikin ohjaajana on merkityksellinen, ja sitä tärkeämpää leikin ohjaaminen on, mitä pienemmistä lapsista on kyse. Kasvattajat pitävät huolen leikin edellytyksistä. Kasvattaja voi olla kanssaleikkijä, malli ja mahdollistaa rekvisiittaa leikille. Kun aikuinen osallistuu lasten leikkiin, on tärkeää olla läsnä lapselle. Tämä tarkoittaa, että kasvattaja vastaa lapsen aloitteisiin sekä tekee samalla havainnointia lapsen mielenkiinnonkohteista, tarpeista ja osaamisen tasosta. Havainnointia tehdessään aikuinen voi rikastuttaa leikkiä ja parhaillaan leikki kasvattaa lapsen itseluottamusta, tukee myönteistä kehitystä ja opettaa lapselle uutta.

Päiväkodeissa toteutettava Papilio-ohjelma edistää lasten luovuutta ja vuorovaikutusta leikeissä sekä parantaa kielellisiä ilmaisutaitoja. Lelujen vapaapäivänä lapset oppivat havaitsemaan omia tarpeitaan ja sovittamaan niitä ryhmän tarpeisiin. Henkilöstön rooli leikin mahdollistajana on
tärkeä. Työntekijän läsnäolo ja tietoisuus lasten leikin kulusta sekä osallistuminen leikkiin tukee vuorovaikutusta ja ehkäisee ristiriitatilanteiden syntymistä. Henkilöstön tulee tarttua lasten leikkialoitteisiin ja mahdollistaa kaikkien osallisuus yhteiseen leikkiin lapsen taitojen ja valmiuksien mukaisesti. Työntekijän heittäytyminen mukaan leikkiin ja yhteinen hassuttelu vahvistavat myönteistä ilmapiiriä yhteisössä.

Oppimisympäristöjen tulee joustaa leikkien mukaan, sillä leikit eivät välttämättä pysy paikallaan niille varatuissa tiloissa. Lapset osallistuvat leikkiympäristöjen rakentamiseen ja muuttamiseen sekä valmistavat itse leikkivälineitä. Pitkäkestoiseen leikkiin tarvitaan aikaa, rauhaa ja tilaa sekä sopivia ja lasten saatavilla olevia leikkivälineitä ja materiaaleja. Leikki voidaan esimerkiksi siirtää jatkumaan toiseen tilaan pakkaamalla leikkivälineet laatikkoon. Jos leikki joudutaan keskeyttämään, sitä voidaan tallentaa esim. videoimalla leikkiä. Lapset voivat katsoa tallenteen
palatessaan leikkiin toisena ajankohtana. Työntekijät havainnoivat ja dokumentoivat leikkiä ja keskustelevat havainnoistaan myös
huoltajien ja lasten kanssa. Leikin havainnointi lisää henkilöstön ymmärrystä lasten kokemusmaailmasta ja tukee leikin ja muun toiminnan suunnittelua.