4.3 Monipuoliset työtavat

4.3

Työtapojen valintaa ohjaavat varhaiskasvatukselle asetetut tehtävät ja tavoitteet sekä lasten ikä, tarpeet, edellytykset ja kiinnostuksen kohteet. Toiminnalliset sekä luovuutta ja osallisuutta edistävät työtavat ovat lapsille luontevia oppimisen tapoja. Tällaisia ovat esimerkiksi lasten omaehtoinen ja ohjattu leikki, tutkiminen, liikkuminen sekä taiteellinen kokeminen ja ilmaisu. Digitaalisia välineitä, sovelluksia ja ympäristöjä hyödynnetään toiminnassa. Monipuoliset työtavat ovat sekä oppimisen väline että opettelun kohde. Tämän vuoksi on tärkeää, että henkilöstö ohjaa lapsia kokeilemaan ja käyttämään erilaisia työtapoja erikokoisissa ryhmissä sekä itsenäisesti. Työskenneltäessä lapsia rohkaistaan kyselemään ja ihmettelemään sekä päättelemään ja ratkaisemaan ongelmia yhdessä.

 

Henkilöstöltä edellytetään ammattitaitoa ja herkkyyttä tunnistaa eri tilanteiden pedagogisia mahdollisuuksia. Tämä näkyy muun muassa taitona havaita lasten aloitteita ja tunnetiloja sekä muuttaa ja suunnata omaa toimintaansa niiden mukaisesti. Lasten aloitteet voivat olla kehollisia ja sanattomia, joten niiden ymmärtäminen ja niihin vastaaminen edellyttävät henkilöstöltä sensitiivistä läsnäoloa ja lapsen hyvää tuntemista.

 

Lapset ottavat osaa työtapojen suunnitteluun ja valintaan omien edellytystensä mukaisesti. Lapsilla tulee olla mahdollisuus tutkia maailmaa kaikilla aisteillaan ja koko kehollaan sekä kokeilla erilaisia työtapoja. Työtapojen vaihteleva käyttö tarjoaa eri-ikäisille ja eri tavoin oppiville lapsille onnistumisen kokemuksia. Monipuoliset työtavat edellyttävät monipuolisia oppimisympäristöjä. Työtapojen käytössä hyödynnetään henkilöstön ja lasten osaamista sekä kokeillaan ja kehitetään uusia työtapoja.

Monipuoliset työtavat Jämsässä

Varhaiskasvatus on lapsen kiinnostuksen kohteista ja laaja-alaisen osaamisen alueista lähtevää toiminnallista varhaiskasvatusta. Suunnittelu ja työtavat lähtevät lapsista ja lasten tarpeista. Monipuoliset työtavat tarjoavat kokemuksia niin, että lasten henkilökohtaisten vasujen tavoitteet toteutuvat. Toiminnan toteuttamisen lähtökohtana on monipuolisten ja moniaististen työtapojen ja oppimisympäristöjen käyttö. Lasten osallisuudella on valittavien työtapojen näkökulmasta keskeinen merkitys. Varhaiskasvatuksessa käytettäviä työtapoja tulee suunnitella ja valita yhdessä lasten ja lapsiryhmän kanssa. On merkityksellistä, että valittavat työtavat ovat juuri kyseisen lapsiryhmän kannalta mielekkäitä, oppimista ja kehitystä tukevia. Työtapoja tulee valita niin, että ne mahdollistavat jokaisen lapsen toimimisen ja osallisuuden ryhmässä. Lapset osallistuvat työtapojen valintaan edellytystensä mukaisesti. Pienempien lasten kanssa henkilöstön ja huoltajien havainnoilla ja kyvyllä tunnistaa lapsen mielenkiinnonkohteista ja tapoja toimia on keskeistä merkitystä työtapojen valinnassa. Henkilöstö tukee lapsen osallisuutta niin, että lapsi kokee kuuluvansa ryhmään ja saa vaikuttaa ryhmän päätöksentekoon. Henkilöstö tarvitsee taitoa ja herkkyyttä tunnistaa lasten aloitteita ja tunnetiloja sekä muuttaa ja suunnata omaa toimintaansa niiden mukaisesti. 
 
Varhaiskasvatuksessa työskentely on leikinomaista, moniaistista ja tapahtuu vaihtelevissa ryhmissä ja oppimisympäristöissä. Jokaisen lapsen varhaiskasvatuspäivään kuuluu oppimista leikkien, liikkuen, tutkien ja itse luoden. Varhaiskasvatus on kokopäiväpedagogiikkaa, jossa lapsen päivästä muodostuu kokonaisuus ja kaikki päivän tilanteet mahdollistavat kasvun ja oppimisen. Tämä vaatii henkilöstöltä ohjatun toiminnan lisäksi arkisten tilanteiden, kuten pukemisen, ruokailujen ja leikkihetkien näkemisen mahdollisina oppimistilanteina. Jämsän varhaiskasvatuksessa toimitaan joustavissa ryhmissä ja pienryhmätyöskentely on yksi keskeinen toimintatapa. Pienryhmätoiminta lisää mm. rauhaa ja kiireettömyyttä lapsiryhmässä, antaa mahdollisuuksia huomioida lapset yksilöllisesti sekä eriyttää toimintaa lasten tarpeiden mukaan. Lapsia pienempiin ryhmiin jaettaessa huomioidaan lapsen ikä, yksilölliset tarpeet, sisarus- ja kaverisuhteet, mielenkiinnon kohteet sekä toiminnan sisältö. Projektityöskentely on erinomainen ja suositeltava työtapa toteuttaa lasten aloitteista ja mielenkiinnonkohteista lähtevää varhaiskasvatuksen pedagogista toimintaa. Projektityöskentelyssä opitaan ryhmätyötaitoja sekä harjoitellaan laaja-alaista osaamista. Tärkeintä projektityöskentelyssä ei ole lopputulos, vaan yhdessä projektin aikana koetut ja opitut asiat.