Järjestyssäännöt

Jämsän perusopetuksen järjestyssäännöt 1.11.2023 -

Jämsän perusopetuksen järjestyssäännöt 1.11.2023-

1. Järjestyssääntöjen tarkoitus

Järjestyssääntöjen tarkoitus on turvata kouluyhteisön jäsenille hyvät opiskelu- ja työolosuhteet sekä taata kaikille työrauha, viihtyvyys, turvallisuus ja opiskelun esteetön sujuminen.

2. Oikeus turvalliseen oppimisympäristöön

Oppilaalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Oppilasta tulee suojata kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä.
Oppilaat ovat tasavertaisia sukupuolten välisen tasa-arvon, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen, sekä kielellisten, kulttuurillisten ja uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien suhteen. Kouluyhteisössä tulee edistää kulttuurisesti moninaisen ilmapiirin ja kulttuurien välisen ymmärryksen syntymistä.

Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä koulupäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä (perusopetuslaki 36 d-g §). Esimerkkinä näistä esineistä ovat teräaseet, ampuma-aseet, voimakkaita laserosoittimet ja tulentekovälineet.

Opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle (perusopetuslaki 36 a §).

Perusopetuksen oppilaat saavat poistua koulun alueelta koulupäivän aikana ainoastaan opettajien luvalla.
Polkupyörät, mopot, moottoripyörät ja muut kulkuneuvot pysäköidään koulupäivän ajaksi niille varatuille paikoille.

3. Oppilaan velvollisuudet

Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä (perusopetuslaki 35§). Oppilaan poissaoloa koskevat menettelytavat on kuvattu koulun antamassa oppilaan ohjeistuksessa.
Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Oppilaan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden oppilaiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä (perusopetuslaki 35 §).

Oppilaan tulee käyttäytyä hyvien tapojen mukaisesti. Tähän kuuluu mm. toisten huomioiminen, tarkoituksenmukainen, asiallinen ulkoasu ja pukeutuminen, työ- ja opiskelurauhan edistäminen ja kunnioittaminen, tervehtiminen sekä ohjeiden noudattaminen.

Oppilaan tulee saapua oppitunneille ajoissa ja pitää kiinni sovituista ajoista sekä ilmoittaa aina viipymättä esteestä.

Roskaaminen ja sotkeminen on kielletty ja omat jäljet tulee siivota.

4. Kurinpito ja turvaamistoimenpiteet

Opetusta häiritsevälle, muuten koulun järjestystä rikkovalle tai vilpillisesti menetelleelle oppilaalle voidaan määrätä perusopetuslaissa säädetty kurinpitotoimi tai ojentaa häntä perusopetuslaissa tarkoitetuilla tavoilla. Oppilaita kohtaan voidaan käyttää vain perusopetuslaissa säädettyjä turvaamistoimenpiteitä. Opetuksen järjestäjän tulee kurinpitotoimea harkitessaan ottaa huomioon teon laatu sekä oppilaan ikä ja kehitystaso.

Perusopetuslain mukaisia keinoja puuttua oppilaan epäasialliseen käyttäytymiseen ovat kasvatuskeskustelu, siivousvelvoite, oppilaan määrääminen poistumaan, oppilaan opetukseen epääminen, oppilaan määräämi-nen tekemään kotitehtäviään, jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen.

Rehtorilla tai koulun opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat sekä ottaa haltuunsa oppilaalta kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.
Menettelyt on määrätty perusopetuslaissa ja perusopetusasetuksessa ja kuvattu tarkemmin koulun anta-massa oppilaan ohjeistuksessa.

5. Tupakan ja päihteiden käyttökielto

Tupakkatuotteita ja niihin rinnastettavia tuotteita (ml. käyttövälineet) ei saa käyttää eikä pitää hallussa oppilaitoksen sisä- eikä ulkotiloissa (tupakkalaki 74 §). Kielto koskee kaikkia opetuksessa käytettäviä tiloja, kuten esimerkiksi liikuntahallia.

Päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksessa ja sen alueella on kielletty. Kielto koskee myös kaikkia koulun järjestämiä tilaisuuksia, retkiä, matkoja ja tapahtumia.

6. Koulun omaisuuden käyttö ja siisteys

Koulun omaisuudessa olevia välineitä tulee käsitellä huolellisesti. Koulun irtaimen omaisuuden ja kiinteistön vahingoittamisesta seuraa korvausvelvollisuus. Oppilaan velvollisuudesta korvata aiheuttamansa vahinko säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974). Vahingoista tulee ilmoittaa oppilaan huoltajalle tai tämän muulle lailliselle edustajalle. (PoL §35, 30.12.2013/1267)

7. Digitaalisten laitteiden käyttö

Digitaalisia laitteita, kuten puhelimia ja kannettavia tietokoneita saa käyttää oppituntien aikana vain opiskeluun liittyvissä asioissa opettajan luvalla. Puhelimien ja kannettavien tietokoneiden viihdekäyttö on kielletty oppituntien aikana.

Muita henkilöitä, kuten toisia oppilaita, koulun henkilökuntaa tai vierailijoita ei saa kuvata ilman asianomaisen lupaa. Toisia henkilöitä koskevien kuvien ja videoiden julkaisu internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa on kielletty ilman asianomaisen henkilön lupaa.

Mahdollisissa väärinkäyttötilanteissa toimitaan Opetushallituksen antamien ohjeiden ja voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

8. Järjestyssääntöjen seuranta ja tarkistaminen

Järjestyssäännöistä tiedotetaan koulun kotisivuilla ja niitä käsitellään lukuvuoden alussa luokanopettajan ja luokanvalvojan johdolla.
Järjestyssääntöjä voidaan tarkentaa ja täydentää koulukohtaisilla lisäyksillä.
Järjestyssääntöjen toimivuutta seurataan ja arvioidaan lukuvuoden päätteeksi.

KOULUKOHTAISET LISÄYKSET PAUNUSSA

KOULUKOHTAISET LISÄYKSET PAUNUSSA

 

  • Energiajuomien tuominen kouluun on kielletty. Mikäli oppilaalla kuitenkin on mukanaan energiajuomia, ne säilytetään henkilökunnan kahviossa, ja palautetaan koulupäivän päätyttyä.
  • Koevilpistä kiinni jäänyt oppilaalle määrätään kasvatuskeskustelu tai jälki-istunto sen mukaan, onko kyseessä ensimmäinen kerta. Mikäli vilppiä on tapahtunut useammin, oppilaan käyttäytymisen arvosanaa voidaan laskea.
  • Koulun tietoteknisten laitteiden käyttösäännöt on määritelty erikseen.
  • Omien älylaitteiden käyttö oppitunneilla on sallittu ainoastaan opettajan luvalla.
  • luokkien oppilaat käyttävät kännyköitä/älylaitteita vain opettajan luvalla
  • Koulun sisätiloissa ei käytetä ulkovaatteita, -jalkineita tai –päähineitä
  • Ruokailun aikana ei käytetä kännyköitä/älylaitteita
  • Ruokailuun mentäessä reput ja kassit jätetään naulakoille tai käytävätiloihin

ICT-laitteiden käyttösäännöt

Koulun ICT-laitteiden käyttösäännöt

1 Luokkiin, joissa on ICT-laitteita, ei saa mennä ilman opettajan lupaa tai sovittua käyttövuoroa. Opettajat voivat päästää oppilaita työskentelemään laitteilla ilman valvontaa sillä ehdolla, että luokan avannut opettaja vastaa laitteilla tapahtuvasta toiminnasta.

2 Tietokoneita ja tabletteja käytettäessä syöminen ja juominen on ehdottomasti kielletty.

3 Kukin käyttäjä käyttää omaa käyttäjätunnustaan. Oppilaiden tulee itse muistaa oma käyttäjätunnuksensa ja salasanansa. Salasanan unohduttua oppilaan tulee itse pyytää opettajalta uusi salasana. Kukin käyttäjä on aina itse vastuussa oman tunnuksensa alla tapahtuvasta toiminnasta.

4 Koulun ICT-laitteet ovat opetusvälineitä ja niitä käytetään ensisijaisesti opetukseen.

5 Laitteiden asetuksia ei saa muuttaa. Jos työsi vuoksi joudut muuttamaan näytön asetuksia, palauta ne ennalleen ennen kuin lopetat työskentelyn.

6 Internet-viestinnässä noudatetaan asiallisuutta ja hyviä tapoja.

7 Koulun laitteistolla on ehdottomasti kiellettyä edes avata internetsivuja, jotka

  • ovat epäsiveellisiä,
  • sisältävät väkivaltaa,
  • sisältävät pornografiaa, pedofiliaa tai saatananpalvontaa tai
  • ovat Suomen lakien ja hyvien tapojen vastaisia.

8 Omien muistitikkujen käyttö on sallittu opettajan luvalla.

9 Tulostaminen tapahtuu vain opettajan luvalla. Koulun tulostimilla saa tulostaa vain kouluun ja opiskeluun liittyviä töitä. Käytä tulostamiseen ensisijaisesti mustavalkotulostinta.

10 ICT-laitteiden sekä niiden sisältämien ohjelmien sekä Internetin käytössä on noudatettava tekijänoikeussäännöksiä.

11 Koulun laitteilla ei saa tehdä kaupallisia tilauksia ilman vanhempien ja opettajien lupaa.

12 Käyttäjä on velvollinen ilmoittamaan havaitsemistaan puutteista, teknisistä ongelmista ja vioista.

13 Laitteiden ja ohjelmien tahallinen vahingoittaminen johtaa korvausvelvollisuuteen.

14 Minkä tahansa edellä mainitun säännön rikkomisesta seuraa tietokoneiden käyttöoikeuden menettäminen määräajaksi tai kokonaan. Tekijänoikeuslain rikkomisesta sekä laittomien ohjelmien asentamisesta tai käyttämisestä koulun koneissa vastaa suoraan tekijä siten kuin Suomen laissa määrätään. Lain rikkominen johtaa poliisitutkintaan.

Koululla on oikeus jäljittää ja tutkia sellaisia lähetettyjä viestejä ja toimintoja, joista on ollut haittaa tai jotka ovat olleet hyvien tapojen vastaisia. Muistathan, että VAHINGONAIHEUTTAJA ON AINA KORVAUSVELVOLLINEN!

Omien laitteiden käytöstä

Oppilaiden on luvallista tuoda ja käyttää omaa laitettaan (kännykkä, tabletti, kannettava) koulun tiloissa omalla vastuullaan. Oppitunneilla oman laitteen käyttö on sallittu, mikäli opettaja on antanut siihen luvan. Oppilaat voivat käyttää laitteitaan muistiinpanojen tekemiseen, tiedonhakuun verkosta, erilaisiin kirjoitustehtäviin ja verkko-oppimisympäristöissä tapahtuvaan työskentelyyn. Oma laite ei ole välttämätön, koska koulu tarjoaa jokaiselle välineet, jos oppitunnin ohjelma perustuu toimintaan verkossa.