Yhteisöllisen opiskeluhuoltotyöryhmän muistioita

Yhteisöllinen opiskeluhuolto 22.3.2019

Läsnä: Pertti Karjalainen, Anne Merikallio, Anniina Hopsu, Marja-Leena Luotonen, Milla Korhonen, Virva Jukarainen, Antti Manninen ja Noora Konstari (muistion kirjaaja)

Aiheita:

  • Kouluterveydenhuollon asioita / 1. ja 5.luokkalaisten laaja-alaiset terveystarkastukset
  •  Kouluterveyskysely 4. ja 5. luokkalaisille täytetään koulussa oppitunnilla. 
    Luokkakohtaiset terveystarkastuspalautekeskustelut käydään opettajan ja terveydenhoitajan kesken. Huoltajat ovat tietoisia tästä luottamuksellisesta keskustelusta.
  • Kuulumiset luokista
  • 0.-2. luokkaan kuuluu hyvää. Luokassa ei ole riitoja. Läksyt on tehtyinä. Wilmaa käytetään sujuvasti koulun ja kodin viestinnässä.
  • 3.-4. luokassa koulutyöt sujuvat. Jos luokassa on selvitettävää, ne on pystytty hoitamaan koulun keinoin. Tiedotus kotiin Wilmalla, huoltajat yhteistyökykyisiä. Luokassa hyvät opiskelu- ja oppimistaidot.
  • 5.-6. Luokkakoko on pienentynyt muuttoliikkeen vuoksi. Luokan työrauha on parantunut. Luokassa toimii koulunkäynninohjaaja, joka on tarpeellinen tuki oppilaille.
  • Kuraattori ja koulupsykologi ovat moniammattillisesti mukana koulun toiminnassa.
  • Välituntitoiminta
  • Kaikki välituntikerhot toimivat edelleen, vetäjät oppilaita. Oppilaat odottavat kerhoja ja ne ovat lisänneet oppilaiden liikkumista. Kerhoista on tullut osa toimivaa koulun arkea. Oppilaat toimivat kerhoissa yli luokkarajojen. Aikuiset valvovat.
  • Oppilaskunta-asiaa
  • Oppilaskunta kokoontuu säännöllisesti kolmen viikon välein. Pelikeskiviikot (kuukauden viimeinen keskiviikko), joissa oppilaat pelaavat keskenään lautapelejä yli luokkarajojen. Oppilaskunta on järjestänyt teemapäiviä liittyen juhlapäiviin (ystävänpäivä, pääsiäinen...)
  • Kodin ja koulun yhteistyö opiskeluhuollossa
  • Opiskeluhuollon asiat, joita on alettu hoitamaan moniammatillisesti, ovat saaneet jatkumoa. Koulukuraattorin palveluita on käytetty ja koulupsykologin konsultaatiota oppilaspalavereissa on hyödynnetty. Opiskeluhuoltoa on tehty yhteistyössä huoltajien kanssa, joka mahdollistaa asioiden sujumisen ja jatkumon. Koulukuraattorin työ osaksi koulun arkea, säännöllisyys esim. 1krt/kk.
  • LV 2019-2020 / 2-opettajaisuus ja opiskeluhuolto
  • Kehityserot tulevissa yhdysluokissa 1.-3.lk ja 4.-6.lk isot . Opettajalla pitää olla työpari, koulunkäynninohjaaja. Koulunkäynninohjaajan työnkuva on sellainen, jossa oppilaan tuki voidaan rakentaa jatkuvaksi. Opiskeluhuoltoryhmällä on huoli oppilaiden opiskelun tuen järjestämisestä 2-opettajaisessa koulussa. Erityisopettajan työnkuva pitää rakentaa sen hetkisen oppilastilanteen ja -tarpeen mukaan. Riittävä ohjaajaresurssi lv. 2019-2020 harkitaan ja esitys laaditaan Kankarisveden aluetiimissä.
  • Muut asiat
  • Yhteisöllinen opiskeluhuolto järjestetään jatkossakin omanaan Koskenpään koululla. Jatkossa opiskeluhuollon päivä olisi keskiviikko, jolloin koululääkäri voisi mahdollisesti olla paikalla. Kokous kerran lukukaudessa.

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto 20.11.2018

Paikalla: Anne Merikallio, Anniina Hopsu, Pertti Karjalainen, Marja-Leena Luotonen, Maarit Hyvärinen, Hannele Viiri-Nieminen, Antti Manninen ja Noora Konstari (muistion kirjaaja)

Luokkien kuulumiset:
0.-2. Ilmapiiri luokassa hyvä, opiskeluintoa löytyy. Läksyt pääsääntöisesti tehtyinä. Jonkin verran luokassa poissaoloja. Kahnauksia kouluajan ulkopuolella, jotka heijastuvat kouluun. Luokanopettaja ja ohjaaja käyvät kevään aikana tutustumassa Pysäkin toimintaan ja keskustelevat Pysäkin väen kanssa kahnauksista, jotka näkyvät koulussa.

3.-4. Luokassa hyvä porukka ja tekemisen meininkin. Positiivinen ilmapiiri, kaikki pystyvät työskentelemään kaikkien kanssa.

5.-6. Työskentelytaidot ovat hyvät. Erimielisyydet on selvitelty asianosaisten kanssa ns. kasvatuskeskustelussa, jossa läsnä luokanopettaja ja ohjaaja. Asianosaisten huoltajia tiedotettu keskusteluista muistiolla. Luokassa puututaan epäasialliseen kielenkäyttöön. Kouluyhteisön kaikki aikuiset ovat kasvattajia.

Erityisopettajan tuki käytössä kaikissa yhdysluokissa. Erityisopettajan ja luokanopettajan tiivis yhteistyö.

Oppilaskunta:
Oppilaskunnan hallitus valittu vaaleilla. Oppilaskunta järjesti Halloween discon koulun iltatoimintana. Hallitus kokoontuu n. 3 viikon välein. Uutena toimintana keskiviikon pelipäivät (3krt/lukukausi). Pelataan yhdessä oppilaiden tuomia lautapelejä.
Välkkäkerhot: 1kerho/päivä, kerhoja joka päivä. Lapset suunnittelevat toiminnan, aikuinen valvoo. Kerhot 10.10-10.25 välitunnilla.

Vanhempien osallistaminen:
Huoltajat tyytyväisiä koulun toimintaan. Mietimme matalan kynnyksen vanhempien kohtaamista esim. aamukahvitilaisuus. Vanhenpainilta oppilaiden/oppilaskunnan ideoimana. Mistä lapset haluaisivat vanhempainillassa aikuisten puhuvan? Jokainen lapsi tekee omalle huoltajalleen kutsun minun vanhempainiltaani. Illassa lapsille omaa ohjelmaa. Ajankohta huhtikuu 2019.

Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollon väki on työskennellyt yksittäisten oppilaiden asioissa ja tukea on käynnistetty. Säännöllisyys voi olla haaste monista eri asioista johtuen.


Perjantai 4.5.2018 klo 12-13

Läsnä: Pertti Karjalainen, Eeva Marjamaa, Anne Merikallio, Noora Konstari, Antti Manninen, Virva Jukarainen ja Sanna Kytöoja

Luokkien tilanne

5.-6.lk yhteensä 11 oppilasta. Luokassa hyvä ja reipas meininki. Kuudensien tiedonsiirto hoidettu helmikuussa. Yläkoulun infotilaisuus Koskenpäällä ti 8.5. Yläkouluun tutustumispäivät 23.-25.5., oma luokanopettaja mukaan.
3.-4.lk koulunkäynnin ohjaajan tuki sekä moniammatillinen tuki tarpeen luokassa. Koulun oppilashuolto tietoinen oppilaiden tukitoimista. Välituntitilanteet rauhoittuneet. Luokan ryhmähenki parantunut lukuvuoden myötä. Syksyllä pidetty ITU-tunteja yhdessä kuraattorin kanssa, joita jatkettu luokanopettajan toimesta.
0.-2.lk Luokassa ollut hankalia tilanteita, joissa oppilaiden turvallisuus vaarantunut. Tilanne on saatu rauhoittumaan ja luokan tilannetta hoidettu moniammatillisesti. Haastavien oppilaiden huomioiminen koulun arjessa, koko ryhmän hyvinvointi. Ohjaajaresurssi muuttui kesken lukuvuoden. Korven koulun ohjaaja käynyt konsultoimassa tunnetaitojen ohjauksessa.

Yhteisöllisyys Koskenpään koululla
Asioita tehdään yhdessä, välitunneilla leikitään yhdessä. Isot ohjaavat pienempiä.

Aggressiivisen lapsen kohtaaminen, keskustelua
Paikalla pitää olla kaksi aikuista, molemmat opettajia. Lapsi voidaan siirtää toiseen tilaan, että ei riehu muiden nähden. Oma opettaja voi jatkaa luokan kanssa, toinen opettaja hoitaa tilanteen. Rehtorilta lupa koulupäivän epäämiseen. Vaikka oppilas rauhoittuisi, hänet lähetetään kotiin. Viesti kaikille, että aggressiivisesti ei voi toimia koulussa. Opettajalla koko yhteisön tuki, kun kohdataan aggressiivinen oppilas. Selkeät ohjeet tilanteisiin, myös tilanteiden jälkihoito.

Tunnetaidot ja oppiminen
Käytetään Kiva- ja ITU- materiaalia oppilaiden kanssa. Puhutaan päivän/viikonlopun kuulumiset. Ohjataan oppilaita keskusteluun, toisen kuunteluun, sosiaaliset taidot. Tunteiden tunnistaminen.

Peliriippuvuus ja koulumenestys
Viikonlopun valvomiset voivat näkyä koulussa. Kertovat paljon pelaamisesta. On käyty satunnaisia keskusteluja huoltajien/ ammatti-ihmísten kanssa peleistä. Huoli tuodaan huoltajien tietoon. Olemme tietoisia peliriippuvuudesta ja sen tuomista haitoista. Huoltajien tukeminen, oma vanhempainilta asiasta: mitä pelaaminen vaikuttaa koulunkäyntiin?

Muut asiat
Noora Konstari jatkaa erityisopettajana Koskenpäällä lukuvuoden 2018-2019. Joka toinen tiistai alakoulun ohry, 2x lukuvuodessa Koskenpää, rytmitys syksyllä.

Perjantai 17.11.2017 klo 12:25

Läsnä: Pertti Karjalainen, Anne Merikallio, Eeva Marjamaa, Noora Konstari, Antti Manninen ja Heini Sainio (koulupsyk.)
Poissa: Kouluth ja kuraattori

1.-2. luokka:
- luokkahenki hyvä
- Veo tutustunut esikoululaisiin tänä syksynä

3.-4. luokka:
- Haastavan syksyn jälkeen tilanne on parantunut. Lapsilla on erityisiä tarpeita ja jonkin verran ryhmäytymisongelmia. Tilanne on rauhoittunut ja parantunut koko ajan, töitä tehdään hyvässä hengessä. Kuraattori ja koulupsykologi ovat pitäneet luokalle kolme ITU-tuntia ja yksi on vielä tulossa. ITU-tunneilla tarkoitetaan itsetunnon ja kaveritaitojen kehittämistunteja.

5.-6. luokka:
- Luokkahenki on hyvä.

Kokonaisvaltaisesti katsottuna esimerkiksi kiusaamiskyselyihin tai muihin yleisiin toimenpiteisiin hengen parantamiseksi ei ole tällä hetkellä tarvetta.

Noora Konstari ja Kati Hienola ovat koulun Kiva-yhteyshenkilöt. Jos selkeätä kiusaamisen rajan ylittävää tapahtuu, Konstari ja Hienola ottavat asian käsittelyyn perjantaisin.

Keskusteltiin vapaa-ajalla mahdollisesti tapahtuvista asioista oppilaiden välillä, joilla on vaikutusta koulunkäyntiin ja koulupäivään. Koululla on näissä tapauksissa velvollisuus tuoda asia kodin tietoon. Asian hoitaminen ei kuulu koululle, jos esimerkiksi kiusaamista on tapahtunut vapaa-ajalla.

Opetuksen tuki; Erityisopetusta annetaan perjantaisin 4 tuntia. 1-2 2h, 3.-4. 1h ja 5.-6. luokilla 1h.

2. luokalla on henkilökohtainen ohjaaja, jonka resurssista osa on suunnattu vuosiluokille 3.-4. (Ohjaajalla on työaika n 20h, josta 14 tuntia on 2. luokalle ja loput kuusi tuntia 3.-4. luokalle). Tämän lisäksi on koulunkäynninohjaaja, jonka pääpaino on esiopetuksen ja alkuopetuksen tuessa, teknisessä työssä ja 3.-4. matematiikan ja perjantaisin äidinkielen tunnilla (2h).

Koululla on käytössä myös oppisopimuskoulutuksessa oleva henkilö, jonka työpanos kohdistuu 3.-4. luokalle.

Rehtori esitteli perhepalvelukeskuksen koulukonsultaation. Koulukonsultaatio

Käytiin yhdessä läpi Wilman tuntimerkinnät.

Keskusteltiin yleisen tuen merkinnöistä Wilmaan.