Opetus

OPETUS

Opetussuunnitelma

Ivalon koulussa noudatetaan Inarin kunnan opetussuunnitelmia, jotka ovat tulleet voimaan 1.8.2016. Opetussuunnitelmat löytyvät koulun Pedanet- sivustolta ja Inarin kunnan verkkosivuilta sivistyspalvelujen ja koulujen kohdalta.

Opetussuunnitelmasta löytyvät myös tuntijako, ohjeistus koulun ulkopuolella tapahtuvasta opetuksesta sekä uudistetut järjestyssäännöt.


Perusopetus

Ivalon Koulussa opiskelee lukuvuoden 2023-2024 alkaessa yhteensä 483 oppilasta, joista luokilla esi-6 295 oppilasta. Luokilla esi-6 on 14 suomenkielistä, yksi pohjoissaamenkielinen ja yksi inarinsaamenkielinen luokka, sekä kaksi erityisopetuksen pienluokkaa. Koulussamme on myös perusopetukseen valmistavan opetuksen luokka. Esiopetusta annetaan suomenkielisissä, inarinsaamenkielisessä sekä pohjoissaamen kielikylpyluokassa.

Tuntimäärä esiopetuksessa on 19h, luokilla 1-2 on 20 h, luokilla 3-4 24 h ja luokilla 5-6 25 h viikossa. Lisäksi vapaaehtoisena aineena tarjotaan koltansaamea, inarinsaamea, pohjoissaamea ja ranskaa. Venäjää kotikielenä käyttävät lapset voivat opiskella sitä ylimääräisenä aineena. 

Erityisopetus

Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus kolmiportaiseen tukeen: yleinen, tehostettu ja erityinen.

Erityisopetusta järjestetään joustavasti samanaikais-, pienryhmä- tai yksilöopetuksena. Osa-aikaisen erityisopetuksen resursseja kohdennetaan luokille 1-3 (LU, KI, MA).

Osa-aikaista erityisopetusta annetaan esimerkiksi oppilaille, joilla on kielellisiä tai matemaattisiin taitoihin liittyviä vaikeuksia, oppimisvaikeuksia yksittäisissä oppiaineissa, vaikeuksia opiskelutaidoissa, sosiaalisissa taidoissa, tunne-elämässä tai muutoin koulunkäynnissä. Säännölliseen puheopetukseen ei ole mahdollisuutta, mutta erityisopettaja voi antaa kotiohjeita äännevirheiden korjaamiseen. Vaikeissa tapauksissa tarvitaan puheterapeutin palveluja.

Erityisopetuksen tunteja käytetään äidinkielen, matematiikan ja englannin opetukseen siten, että samalta luokkatasolta kootaan yhteen oppilaita, joilla on vaikeuksia em. aineissa ja muodostetaan heistä pienryhmä, jota erityisopettaja opettaa yhteistyössä luokan/aineenopettajan kanssa.

Pienryhmäopetusta käytetään joustavasti myös erilaisten oppijoiden koulupolkujen toteuttamiseksi. Oppilaita ei automaattisesti siirretä erityisen tuen piiriin, vaan heille suunnitellaan omien taitojen ja tietojen mukainen polku.

Erityisopetuksessa (pienluokka tai pienryhmä) annetaan opetusta oppimissuunnitelman tai henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) mukaisesti.


Tukiopetus

Tukiopetuksen tarkoituksena on auttaa lasta, joka on jostakin syystä jäänyt tilapäisesti jälkeen yhdessä tai useammassa oppiaineessa. Sitä voidaan antaa myös ennakoivasti ottaen huomioon lapsen taidot ja oppimistavat. Tarjontaa voidaan kohdistaa myös lahjakkaille oppilaille lisäopetuksena. Ensisijaisesti tukiopetusta antaa oppilaan oma opettaja, mutta myös muut opettajat voivat sitä antaa. Opettajat tarjoavat oppilailleen tukiopetusta, mutta myös vanhemmat voivat sitä pyytää lapselleen. Tukiopetusta ei kuitenkaan ole tarkoitus käyttää lomamatkan vuoksi tekemättä jääneiden tehtävien tekemiseen.


Läksyjen luvun valvonta

Koulussa voidaan järjestää läksyn luvun valvontaa, mikäli jollakin oppilaalla on jatkuvasti tekemättömiä läksyjä. Opettaja ohjaa oppilaan tekemään läksyjään tarvittaessa ja tiedottaa asiasta kotiin.