2 Koulun tiimit ja keskeiset vastuutehtävät

Koulun tiimit ja keskeiset vastuutehtävät


Tiimin nimi Tiimin tavoitteet ja tehtävät Tiimin jäsenet
Suunnitteluryhmä Koulun arjen prosessien johtamisen ja kehittämisen tukena toimii suunnitteluryhmä. Suunnitteluryhmä vastaa lukuvuosisuunnitelmatyön organisoinnista sekä lukuvuosisuunnitelmassa sovittujen asioiden toimeenpanemisesta sekä seuraamisesta koulun arjessa. Suunnitteluryhmän jäsenet toimivat tiimien vetäjinä. Mikko Vainio, Merja Miettinen, Anni-Sofia Salo, Katja Knuutinen, Tatu Viitala
Turvallisuustiimi Tavoitteet: koulun turvallisuuskulttuurin kehittäminen yhteistyössä koko henkilöstön kanssa. Tehtävät: tarvittavien suunnitelmien päivittäminen. Turvainfo ja turvallisuus-kävely uusille henkilöstön jäsenille / elokuu sekä muun henkilöstön osalta tietojen päivittäminen / kouluttaminen lukuvuoden aikana. Poistumis- ja sisälle suojautumisharjoituksen järjestäminen yhteistyössä rehtoreiden kanssa. Koulutustarpeen selvittäminen esim. alkusammutus ja hätäensiapukoulutus. Juha Hänninen, Marja Taskinen, Tommi Saikkonen
Työhyvinvointitiimi Työhyvinvointitiimi on henkilökunnan tukena arjessa eteen tulevissa tilanteissa. Työhyvinvointitiimi järjestää henkilökunnan tarpeista lähtevää työnohjausta, koulutusta ja tapahtumia arjessa. Merja Miettinen, Marja Taskinen
Kiusaamisen ennaltaehkäisy tiimi sekä kiusaamisen vastaisen toiminnan organisointitiimi Tavoitteena on ennaltaehkäistä kiusaamista, selvittää kiusaamistapaukset ja saada kiusaaminen loppumaan. Kiusaamistapaukset selvitetään mahdollisimman nopeasti asianosaisten kesken, ja tapaukset dokumentoidaan. Kiusaamisen vastainen -tiimi on yhteydessä myös asianosaisten huoltajiin ja luokanohjaajaan. Kiusaamistapauksissa sovitaan myös seuranta-aika. Susanna Jäkälä, Antti-Jussi Sivenius, Merja Miettinen, Miia Palmu-Niemelä
Yhteisölliset- / osallistavat tiimit:
Oppilaiden osallistaminen koulun kehittämiseen-tiimi: oppilaskunnan hallitus ja ympäristövastaavat sekä tukioppilaat

Oppilaskunnan hallitus osallistuu koulun edustamiseen, kouluviihtyvyyden kehittämiseen ja yhteisöllisyyden edistämiseen (“Meidän Minari”-hengessä). Oppilaskunnan hallituksesta on aina edustus koulun yhteisöllisessä oppilashuoltopalavereissa sekä kouluravintolan asiakastoimikunnassa. Oppilaskunnan hallitus pitää yhteyttä nuorisovaltuustoon ja on mukana nuorisovaalien järjestelyssä.

 

Ympäristövastaavatoiminnassa halukkaat aktiivioppilaat pääsevät vaikuttamaan ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen tietoisuuden lisäämiseksi koulussamme.

 

Tukioppilaat edistävät omalla panoksellaan kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Tukioppilaiden tehtäviin kuuluvat mm. kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäiseminen, kummiluokkatoiminta sekä ryhmäytymispäivän, teemapäivien ja tilaisuuksien järjestäminen ja erilaisiin projekteihin osallistuminen. Tukioppilastoiminnassa tehdään yhteistyötä mm. oppilaskunnan hallituksen, seurakunnan ja nuorisotoimen kanssa.
Otto Tuomela ja Anni-Sofia Salo, Teemu Pulkkinen, Katja Uuksulainen
Oppilasagenttitiimi Oppilasagenttitoiminnan tarkoituksena on hyödyntää oppilaiden teknologiaosaamista koko koulun TVT-käytön tukena. Oppilasagenttitiimissä tutustutaan erilaisiin digitaalisiin opetusvälineisiin ja -sovelluksiin, jotta oppilasagenteilla olisi mahdollisimman hyvät valmiudet toimia tukena niin oppitunneilla kuin koulun tapahtumissa. Oppilasagenttitiimin keskeisenä tavoitteena on tehdä oppilasagentteja näkyväksi koulussa ja rohkaista opettajia hyödyntämään oppilaiden teknologiaosaamista. Sanni Swahn, Mikael Åberg
Välituntiviihtyisyys ja liikkuva koulu Välituntivälineistä huolehtiminen (mm. Ulkovälinelaatikon sisältö) ja jatkuva välituntiaktiviteettien kehittäminen. Liikkis-tiimin (oppilaista koostuva) koordinoiminen ja erilaisten tapahtumien, kuten #ulkonakuinlumiukko -päivä tai koulun sisäinen 7.lk koripalloturnaus. Kalle-Veikko Koivisto, Asko Linnakoski, Teemu Knuutinen
Ilkivalta-, siisteystiimi ja turvallisuus Ilkivaltatiimin pääasiallinen tavoite on pyrkiä ehkäisemään koulussa tapahtuvaa ilkivaltaa. Mahdollisia ilkivaltatilanteita pyritään selvittämään mahdollisuuksien mukaan niin, että ilkivallan aiheuttaja(t) joutuvat vastaamaan teoistaan. Tarkoituksena on tuoda lukuvuoden aikana oppilaille, millaisia seurauksia ilkivallalla on kouluyhteisön osalta. Ilkivalta-asioista on lähetetty viestiä huoltajille ja oppilaille. Tatu Miettinen, Panu Lindroos, Marja Taskinen
Kansainvälisyystiimi

Kansainvälisyys koulussa tarkoittaa monipuolista näkökulmaa maailmaan ja eri kulttuureihin, tavoitteenaan valmistella oppilaita toimimaan monikulttuurisessa ja globaalissa yhteiskunnassa. Omassa koulussa ja kotimaassa tapahtuva kotikansainvälisyys läpäisee Minna Canthin koulun toimintaa integroitumalla osaksi eri oppiaineiden opetusta monialaisena ilmiönä tai kehyksenä, kulttuurien kohtaamisena koulussa ja eri ohjelmien yhteydessä.

Kansainvälisen toiminnan tiimi tukee kansainvälisyystoimintaa ja järjestelee toimintoja koulun vastaanottaessa yhteistyötahoja fyysisesti tai virtuaalisesti.

 

Omaa liikkuvuustoimintoja ja muuta yhteistyötä lukuvuoden aikana toteutetaan KA-122 Siltoja tulevaisuuden taitoihin –hankkeen yhteydessä.
Sari Halonen, Mikko Vainio, Mari Nyyssönen, Antti-Jussi Sivenius
Pedagogiset tiimit:
MC Mölymäki-tiimi Yhteisopettajuusprosessin suunnittelu, kehittäminen ja toimeenpanon tukeminen koulussa yhteistyössä pedagogisten tutorien kanssa. MC Mölymäkihankkeeseen osallistuminen hankkeen kannalta tarkoituksenmukaisesti. Koulun sisäisten pedagogisten ryhmien johtaminen, joihin jokainen opettaja kuuluu. Katja Knuutinen, Antti Immonen, Antti Torssonen, Panu Lindroos, Annariikka Mäkelä, Anu Pöntinen, Iida-Maria Valkonen
Pedagoginen tutortiimi

Pedagogiset tutorit toimivat koulun pedagogiikan kehittäjinä yhdessä rehtorien ja johtotiimin kanssa. Pedagogisten tutorien tehtävä on tukea ja rohkaista kollegoita kehittämään omaa työtään yhteisesti valittujen teemojen/teeman mukaisesti. Yhteiset kehittämisteemat valitaan syksyn 2024 aikana.

 Pedagogiset tutorit toimivat osana “Osaava tulevaisuus - opetushenkilöstön osaamisen kehittyminen nousuun Pohjois-Savossa 1.1.2024-31.7.2026" -hanketta.

Susanna Jäkälän ja Annukka Lindströmin vastuulla on koulun sisäisen pedagogiikan kehittämisvastuu ja Pauno Lötjösen vastuulla on MC Mölymäen kehittäjävastuu. Tukea ja apua saa kysyä keneltä tahansa pedagogisen tutortiimin jäseneltä.

Susanna Jäkälä, Annukka Lindström, Pauno Lötjönen
Tunne-, vuorovaikutus ja turvataitotiimi

Kuopion kaupungin tunne-, vuorovaikutus ja turvataidot materiaaliin perehtyminen ja paketin jalkauttaminen osaksi Minna Canthin koulun arkea. Tuen tarjoaminen muille opettajille materiaalien käyttöön ottamisen kanssa. Yhteistyö toisten koulujen tunne-, vuorovaikutus ja turvataitovastaavien kanssa. Tunne-vuorovaikutus ja turvataidot kokonaisuuteen liittyvistä asioista tiedottaminen.

Maria Huovinen, Iida-Maria Valkonen
Digitiimi Digitiimi auttaa henkilöstöä ja oppilaita ruohonjuuritason IT-ongelmissa, sekä tukee ja opastaa teknologian pedagogisessa käytössä.

Tietokoneiden ja laitteiden toiminnasta huolehtivat ATK-vastaavat Pauno Lötjönen ja Tatu Viitala sekä tekninen tukihenkilö Vesa Vainikainen. Pedagogisesta kehittämisestä ja tuesta vastaavat Digitutorit Pauno Lötjönen, Vesa Vainikainen ja Tatu Viitala. Niiralan laitteista ja digituesta vastaa Sari Halonen. AV-vastaavana toimii Jussi Jauhiainen.

Lisäksi tukea ja apua saa kysyä ihan keneltä tahansa digitiimin jäseneltä. Autamme parhaamme mukaan tai viemme asian eteenpäin esim. Istekin suuntaan.
Tatu Viitala, Pauno Lötjönen, Vesa Vainikainen, Ari Tikkanen, Sari Halonen, Jussi Jauhiainen
Tuen tiimi

Tuen tiimi koordinoi tukiresurssin (erityisopetuksen ja ohjaajaresurssin) jakautumista oppilaiden tarpeiden mukaan. Tuen tiimi tukee luokanohjaajia ja aineenopettajia konsultoimalla ja tarjoaa työkaluja mm. oppitunneilla annettavaan tukeen. Tavoitteena on tarjota tukea oikea-aikaisesti ja yleisen tuen tasolla ennaltaehkäisevästi. Tuen tiimi tekee tiivistä yhteistyötä opiskeluhuollon ammattilaisten kanssa.

Laaja-alaiset erityisopettajat tarjoavat osa-aikaista erityisopetusta samanaikaisopetuksena sekä yksilö- tai pienryhmäopetuksena. Toteutus suunnitellaan yhteistyössä aineenopettajien kanssa. Lukuvuonna 2024–25 koulussa työskentelee viisi laaja-alaista erityisopettajaa: Annariikka Mäkelä, Liisa Rissanen-Gråsten, Riikka Vaittinen, Ulla Kettunen, Taru Teerijoki.

Erityisluokanopettajat Jyrki Valta ja Tatu Miettinen vastaavat luokkamuotoisesta erityisopetuksesta. Lukuvuonna 2024–25 koulussa on kaksi pienluokkaa.

Minna Canthin koulun alaisuudessa toimii joustavan perusopetuksen Tekevä 9-luokka, jonne on avoin haku keväisin Kuopion kaupungin 8 luokkaisille. Tekevä 9-luokkaa opettaa Tommi Saikkonen Puistolan yksikössä.
Jenni Kettunen, Annariikka Mäkelä, Liisa Rissanen-Gråsten, Riikka Vaittinen, Ulla Kettunen, Taru Teerijoki, Jyrki Valta, Tatu Miettinen, Tommi Saikkonen
Aineryhmätiimit Aineryhmät käsittelevät omiin oppiaineisiin liittyviä asioita ja tehtäviä sekä edistävät omien aineiden opetukseen liittyvää osaamisen jakamista ja kehittymistä sekä aineryhmän sisäistä yhteisopettajuutta. aineryhmät