12.2 Yläkoulun valinnaiset aineet

Yläkoulun taide- ja taitoaineiden valinnaiset sekä valinnaiset aineet vuosiluokilla 8-9

Valinnaisten opintojen tehtävä

Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatko-opintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kiinnostuksensa suunnassa. Valinnaisuus tukee opiskelumotivaatiota ja kartuttaa valintojen tekemisen taitoja.

Vuosiluokilla 7-9 tarjotaan valinnaisia opintoja alla olevan kaavion mukaisesti siten, että tarjontaa voidaan vuosittain tarkastella ja suunnata oppilaiden kiinnostusten mukaan. Myös oppiainerajat ylittävät oppimiskokonaisuudet ovat mahdollisia.


TAIDE- JA TAITOAINEIDEN VALINNAISET OPINNOT

Taide- ja taitoaineiden oppimäärät muodostuvat oppiaineen vähimmäistuntimäärästä ja taide- ja taitoaineiden valinnaisista tunneista. Taide- ja taitoaineiden tunnit arvioidaan osana yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden oppimääriä, eikä niistä anneta erillisiä arvioita lukuvuositodistuksiin eikä päättötodistuksiin.

Kaksivuotisena taide- ja taitoaineena on valittavana kotitalous, kuvaamataito ja painotettu liikunta. Oppilas opiskelee valitsemaansa
valinnaisainetta 2 vvt 8.- ja 9.-luokalla. Oppilas valitsee yhden pitkän taide- ja taitoaineen valinnaisen aineen. Painotettuun liikuntaan oppilas tekee hakemuksen 6.-luokan keväällä ja oppilaat valitaan hakemusten perusteella.

Vuosiluokille 8 - 9 osoitetut valinnaiset viisi vuosiviikkotuntia osoitetaan oppilaan valittaviksi taide- ja taitoaineiden opinnoiksi, jotka syventävät osaamista. Opetusta on 8.- ja 9.-vuosiluokalla kaksi vuosiviikkotuntia. Vuosiluokkien 8 - 9 taide- ja taitoaineiden valinnaisesta oppilas tekee valinnan 7. vuosiluokan kevätlukukaudella. Taide- ja taitoaineiden valinnaisina tarjotaan kuvataidetta, käsityötä, liikuntaa, kotitaloutta sekä musiikkia.

Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatko-opintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kiinnostuksensa suuntaan. Valinnaisuus tukee opiskelumotivaatiota ja kartuttaa valintojen tekemisen taitoja.

Oppilas valitsee kaksi pitkää valintaa, joista vähintään toisen tulee olla taide- ja taitoaineiden valinnainen.



TAIDE- TAITOAINEIDEN SYVENTÄVÄT VALINNAISET

KOTITALOUDEN SYVENTÄVÄT OPINNOT

Kotoista kokkailua, suunniteltua sapuskaa
Kerrataan, täydennetään ja syvennetään ruoanvalmistus- ja leivontataitoja. Suunnitellaan ja toteutetaan ateriakokonaisuuksia.
Juhlat joulusta juhannukseen
Tutustutaan kalenterikierron mukaisten juhlien ruoka- ja leivontaperinteeseen aterioita ja leivonnaisia valmistaen. Kerrataan käyttäytymistietoutta.
Luovaa kokkailua
Luovaa ruoan valmistusta ja leivontaa, opitun sovellusta käytäntöön. Ruokaa ilman ohjeita.
Nuoren kodin elämää
Kokkaillen ja leipoen omassa taloudessa. Mm. sisustus, kalustus, seurustelu, perhejuhla ja lastenhoitoasioita.

 

KUVAAMATAIDON SYVENTÄVÄT OPINNOT (8.-9.lk)
Syvennetään kuvataiteen eri osa-alueita painottaen oppilaan omia mielenkiinnon kohteita, yksilöllistä ilmaisua. materiaali- sekä tekniikkavalintoja.


LIIKUNNAN SYVENTÄVÄT OPINNOT (painotettu)
Oppilas voi hakeuta halutessaan 7.-luokalla painotettuun liikuntaa. Liikuntapainotteisessa ryhmässä oppilaat ovat sijoitettu joko yhdelle tai kahdelle vuosiluokalle. Painotetussa liikunnassa olevat oppilaat opiskelevat yhden käsityökurssin vähemmän, sillä se on heillä liikuntaa. Lisäksi oppilailla on mahdollisuus osallistua kerran viikossa aamuisin klo 8.00 valinnaiseen painotettuun liikuntaan. Oppilaan pitkä taide- ja taitoaineiden valinnainen 8.-9.-luokalla on painotettua liikuntaa.



VALINNAISET AINEET


KOTITALOUS 2. (8.-9.lk)
Kokeilevaa kokkailua
Uusien ruokien ja leivonnaisten kokeilua. Ruoka-ainetietoutta ja ruoanvalmistusmenetelmiä vanhaa kerraten ja uutta soveltaen. Käsitellään myös vaatehuolto- ja kodinhoitoasioita.
Tekemällä taituriksi
Ruokaa ja leivontaa osittain omien suunnitelmien ja toiveiden pohjalta. Hyödyllisen reseptikokoelman laatiminen tulevaisuutta ajatellen.

 

TEKSTIILITYÖ (8.-9.lk)
Kurssin aikana kokeillaan monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita painottaen omia mielenkiinnon kohteita. Mohdollisuus syventyä mm. vaateompeluun. lankatekniikoihin, kankaanpainantaan, värjäykseen, huovutukseen tai muihin omiin käsityöprojekteihin.


TEKNINEN TYÖ (8.-9.lk)
Teknisen työn harrastekurssi Työtapojen ja laitteiden käytön kertausta. Tunneilla suunnitellaan ja toteutetaan oppilaiden omia työideoita yksilöllisesti. Mahdollisuus tutustua myös 3-tulostamiseen sekä robotiikkaan. 
Harrasteiden ammattilainen
Oppilaat pääsevät kehittämään käsityötaitojaan suunnitellen ja toteuttaen haastavampia käsitöitä.



LIIKUNTA (8.-9.lk)

Pallo haltuun
Perehdytään eri palloilulajeihin: jalka-, kori-, lento- ja pesäpallo, salibandy, jääkiekko, mailapelit. Teknisiä lajikohtaisia harjoitteita. Oppilaalla mahdollisuus vaikuttaa kurssin sisältöön.
Pallo hallussa
Harjaannutaan ja jalostetaan opittuja taitoja sekä sovelletaan niitä palaamiseen.
Peliä
Syvennetään taitoja eri palloilulajeissa. Metodina pelaaminen, sisältää pien- ja viitepelit. Oppilaat osallsituvat ohjelman suunnitteluun.
Jatkopelit
Pelataan eri pallopelejä mahdollisimman monipuolisesti oppilasryhmän toiveet huomioiden.

A2- kieli 

Saksan, ranskan ja venäjän valinnainen kieli. Alakoulussa alkanut valinnainen kieli


B2-kieli
yläkoulussa alkava valinnainen kieli (8.-9.lk)
Kielien sisällöstä löytyy tarkemmin kohdassa 15.4.3.

Saksa, Venäjä, ranska ja espanja

MATEMATIIKKA / TIETOTEKNIIKKA (8.-9.lk)
Ongelmia ja oivallustaErilaisia ongelmanratkaisukeinoja: kokeilu, pelit, analogia, taulukot, symmetria,... Pelit, leikit sakset, paperit, numerot, luvut, aakkoset, jonot, rivit, ruudut, neliöt, kuutiot.
Netin käyttö tutuksi
Hyödyllisiä taitoja paljon netissä liikkuvalle. Tiedon hakeminen, tietoturva, nettiaineiston käyttö ja luotettavuus, lähdekritiikki, lähteiden merkitseminen.
Lisää potkua matematiikkaan
Lisää laskutaitoa, laskurutiinia, ongelmanratkaisukeinoja, lausekkeiden käsittelyä, matemaattisen ajattelun kehittämistä, pelit ja tietokoneet. Polynomit, rationaalilausekkeet, yhtälöt, funktiot ja soveltavat tehtävät. Kurssilla tutkitaan myös vanhoja kilpailutehtäviä ja valtakunnallisen kokeen tehtäviä.
Ohjelmoinnin alkeet
Tutustutaan ohjelmoinnin peruskäsitteisiin, käskyihin ja toiminta tapoihin, ohjelman rakenne.


TIETOTEKNIIKKA (8.-9.lk)
Netin käyttö tutuksi
Hyödyllisiä taitoja paljon netissä liikkuvalle. Tiedon hakeminen, tietoturva, nettiaineiston käyttö ja luotettavuus, lähdekritiikki, lähteiden merkitseminen.
Tietoa, hyötyä tietokoneella
Tutustutaan tietokoneen perusohjelmiin Word, Excel, PowerPoint ja Gimp.
Ohjelmoinnin alkeet
Tutustutaan ohjelmoinnin peruskäsitteisiin, käskyihin ja toiminta tapoihin, ohjelman rakenne.
Ongelmanratkaisua koodaamalla
Kehitetään ohjelmointikykyä ja erilaisten ongelmanratkaisutehtävien avulla, videon mukkausta.



1-VUOTISET VALINNAISAINEET / 8.luokka

  • Oppilas valitsee (2) lyhyttä valintaa, joista yksi pitää olla taide- ja taitoaineiden valinnainen
  • Arviointi suoritusmerkinnällä "hyväksytty" tai "hylätty"


Makumatka maailmalle
Tutustutaan kansainväliseen ruokaperinteeseen ja tapoihin esitelmien sekä ateriavalmistuksen keinoin. Kurssin aikana ”vieraillaan” opiskelijoiden valitsemien maiden keittiössä.

Viisaita valintoja - kotitaloustöitä ja kokkailua ajan hermolla
Viisaita valintoja ja kulutustottumuksia, netin hyötykäyttöä kaupassa ja keittiössä, vertailuja ja kokeiluja eri vaihtoehtoja huomioiden, talousasiaa, uusia reseptejä muokaten ja käytäntöön soveltaen, kokkailuja mielenkiinto- ja tarvepohjalta

Tekstiilityö
Kurssin aikana kokeillaan monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita painottaen omia mielenkinnon kohteita. Omat projekstit. Mahdollisuus suuntautua myös muoti-, koru- ja sisustussuunnitteluun.

Metallityö
Metallin muovaamista eri menetelmin. Oppilaat toteuttavat omia käsitöitä, joiden päämateriaalina on metalli.

Elektroniikan alkeita
Kurssilla rakennetaan eletroniikan rakennussarja ja siihen kotelo.

3-D tulostus ja ropotiikka
Kurssilla pääsee syventymään 3D-tulostamiseen. CAD-suunnitteluun ja robotiikkaan Lego Mindström-robottien avulla.

Muotoilu
Kurssilla keskitytään kolmiulotteiseen muotoiluun ja rakenteluun osallistujien mielenkiinnon kohteet huomioiden materiaaleja ja välineitä vaihdellen. Kurssilla pyritään toteuttamaan mm. yksi tai useampi savityö.

Soveltava kuvataide
Kurssin aikana pyritään toteuttamaan vuosittain vaihtuva ympäristötaideteosprojekti kuten seinämaalaus. Perehdymme myös valokuvaukseen, grafiikkaan (kaiverrus- ja painotekniikka) sekä katutaiteen keinoihin osallistujien oman mielenkiinnon kohteet huomioiden. Kurssilla on mahdollista kokeilla piirtopöydän ja järjestelmäkameran käyttöä.

Uusia liikuntamuotoja kokeillen
Kurssilla tutustutaan joihinkin hieman erikoisempiin liikuntamuotoihin, joihin ei yhteisillä liikuntakursseilla ole ehditty perehtyä. Lisäksi kurssilla toteutetaan kunkin ryhmän erityistoiveita mahdollisuuksien mukaan.

Musiikkiliikuntakurssi
Kurssilla liikutaan erilaisten musiikkityylien mukaan ja tutustutaan mm. aerobiciin ja erilaisiin tanssilajeihin (esim. street-, afro-, jazz-, moderni-, show-, latino- ja kansantanssit).

Bändi kasaan…
Käytännön harjoitteita, joita musiikin teoriaopinnot tukevat. Stemmalaulu, monipuolinen ohjelmisto, erilaisten soittimien käyttö. Ryhmäharjoituksia.

Luova ilmaisu
Kurssilla improvisoidaan, harjoitellaan puheilmaisua ja pienimuotoisia näytelmiä.

Arkipäivän kemiaa
Värien kemiaa ja kasveilla värjäystä, lasinkäsittelyä, kosmeettisten aineiden valmistusta, muuraus omatekoisella laastilla, kipsimuotin valmistus ja valaminen, uuden vuoden tinasta mitali, vesien vertailua, lannoitetutkimus, keittiökemiaa.

Johdatus psykologiaan
Kurssilla pääset tutustumaan pintaraapaisuna ihmisen mielen toimintaan, oppimiseen ja kehitykseen. Saat hyvän pohjan esimerkiksi lukion psykologian opintoja ajatellen ja opit ymmärtämään ihmisen toimintaa, ajattelua, tunteita ja mielen hyvinvointia.

 


1-VUOTISET VALINNAISAINEET / 9.luokka

  • oppilas valitsee 9.-luokalle yhden lyhyen valinnan

Leivon, leivon leipäsiä- leivontakurssi
Kerrataan leivonnan perustiedot ja –taidot sekä sovelletaan uutta. Leivontareseptien kokeilua, laadintaa ja muokkausta. Leivonnan niksejä ja käytänteitä.

Harrasteiden ammattilainen
Vaativampia harrastetöitä ja uusiin materiaaleihin sekä työtapoihin tutustumista. Kurssin valittaessa olisi hyvä, jos oppilas on opiskellut 8.luokalla teknistä työtä.

Kuntosalikurssi
Kurssilaiset suunnittelevat itselleen yhdessä ohjaajan kanssa yksilöllisen kuntosaliohjelman, joka toteutetaan joko yksilötyöskentelynä tai kuntopiirityyppisesti.

Rytmejä ja liikuntaa
Kurssilla tutustutaan erilaisiin rytmiliikunnan muotoihin ja tanssityyleihin oppilasryhmän toiveiden ja valinnan mukaan.

… ja soittamaan
Soitto- ja lauluharjoitteet sekä niitä tukevan teorian käsittely. Sovitus- ja ääniharjoitteita. Omaa musiikkia. Koulun juhlat ja muut tilaisuudet. Erilaisia bändiharjoituksia.

Piirustus ja maalaus
Kuinka piirtää ja maalata hyvin? Kurssilla annetaan keinoja oman piirustustekniikan ja maalaustekniikan kehittämiseen.

Näytelmäkurssi
Kurssilla valmistetaan yhtenäinen produktio: käsikirjoitus, näytteleminen ja rekvisiitta. Näytelmä esitetään ryhmän valitsemalle kohdeyleisölle.

Valinnainen englanti
Vahvistetaan englannin kielen taitoja osallistujien toiveiden mukaan.

Förbettra sina kunskaper i svenska
Kerrataan ja laajennetaan peruskoulun ruotsin oppimäärää. Suositellaan lukioon meneville.

Matkailuranska
Ranskan alkeiskurssi, jolla keskitytään käytännön kielitaitoon ja matkailuun ranskankielisessä maailmassa.

Matkailuespanja
Tutustutaan espanjan kieleen ja espanjankielisiin maihin. Opetellaan käytännön tilanteissa tarvittavaa sanastoa ja fraaseja.

Lisää potkua matematiikkaan

Lisää laskutaitoa, laskurutiinia, ongelmanratkaisukeinoja, lausekkeiden käsittelyä, matemaattisen ajattelun kehittämistä, pelit ja tietokoneet. Polynomit, rationaalilausekkeet, yhtälöt, funktiot ja soveltavat tehtävät. Kurssilla tutkitaan myös vanhoja kilpailutehtäviä ja valtakunnallisen kokeen tehtäviä. Lopullinen kurssin sisältö sovitaan yhdessä kurssilaisten kanssa.

Johdatus psykologiaan
Kurssilla pääset tutustumaan pintaraapaisuna ihmisen mielen toimintaa, oppimiseen ja kehitykseen. Saat hyvän pohjan esimerkiksi lukion psykologian opintoja ajatellen, ja opit ymmärtämään ihmisen toimintaa, ajattelua, tunteita ja mielen hyvinvointia.