9.4.2020 - Hapetusluvut

Hapetusluku eli hapetusaste on luku, joka kuvaa jossakin määrin atomin luovuttamaa tai vastaanottamaa elektronijakaumaa. Hapetusluku on kuvitteellinen varaus, jonka atomi saa, jos kunkin sidoksen elektronit annetaan sille atomille, joka vetää niitä enemmän puoleensa.

Hapetuslukujen määräämiseen on muutama yksinkertainen sääntö


Käytännössä kannattaa lähteä liikkeelle hapesta tai vedystä. Jos yhdisteessä ei ole näitä niin alkali- tai maa-alkalimetalleista. Tämän jälkeen joutuu kikkailemaan taulukon kanssa hieman enemmän.

Esim.


Hapetuslukuja voidaan käyttää esimerkiksi tasapainottamaan reaktioyhtälöitä jotka muutoin olisivat vaikeita. Ensin tasapainotetaan niiden atomien/yhdisteiden kertoimet joilla hapetusluvut muuttuvat siten, että luovutettujen ja vastaanotettujen elektronien lukumäärät ovat yhtä suuret. Seuraavaksi tasapainotetaan muiden yhdisteiden kertoimet niin että atomien lukumäärät yhtälön molemmin puolin täsmäävät. Lopuksi voi halutessaan tarkistaa hapetuslukujen avulla.

Esim.


Kannattaa huomata että saman alkuaineen eri atomit voivat reagoida niin että hapetuslukujen muutokset ovat erisuuria.
Esim.

Hapetus-pelkistysreaktioita voidaan tasapainottaa myös jakamalle se hapetusreaktioon ja pelkistysreaktioon ja tämän jälkeen tasapainottamalla puolireaktiot erikseen ja huomioimalla siirtyvien elektronien määrä. (Osareaktioita voi kaivella taulukosta.)

opetus.tv:n videoita aiheeseen
https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=8oScxW1RRVg&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?time_continue=260&v=pV1_ZibVfgw&feature=emb_logo

Harjoituksia
s.51 2.2, 2.6, 2.9 (palautettava)