5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnanhallitus.

Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Koulujen oppilaskunnista valitaan edustajat lasten Parlamenttiin. Kunta huolehtii oppilaskuntatoiminnan ohjaukseen tarvittavista resursseista. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Yhteistyöelimissä on aina koulun edustus. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa WIlman käytön periaatteet. Toimintakysely toteutetaan 3. ja 8. luokkien oppilaille ja huoltajille.


Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Kaikki Karttulanlahden koulun oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Luokat 3-6 valitsevat lukuvuoden alussa luokaltaan kolme luottamusoppilasta. Luottamusoppilaan tehtävä on toimia yhteistyössä opettajien kanssa erilaisissa luokan edustamistehtävissä.

Luokkien edustajista muodostetaan oppilaskunnan hallitus. Oppilaskunnan hallitus tekee toimintasuunnitelman lukuvuodeksi, joka käydään läpi rehtorin ja oppilaskunnan hallituksen kanssa. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa kytkeytyy kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan mm. Lasten Parlamentin toiminnan kautta.

Oppilaskunnan hallitus voi tehdä opiskeluun ja oppimisympäristöön liittyviä esityksiä ja kyselyitä, joita otetaan esille YS-palavereissa tai yhteisöllisessä oppilashuollossa. Rehtori osallistuu oppilaskunnan kuukausikokouksiin mahdollisuuksien mukaan.

Oppilaskunnan ohjaavina opettajína toimivat Päivi Turunen ja Katinka Kantanen.

Kodin ja koulun yhteistyö

Koulun yhteinen vanhempainilta pidetään 31.8.2016. Luokanopettajat pitävät lisäksi oman luokkansa vanhempainiltoja tarpeen mukaan.
Yläkouluun siirtymiseen liittyvä 6-luokkalaisten vanhempainilta pidetään Kissakuusen koululla 1.12.2016.

Oppimiskeskustelut pidetään huoltajien, oppilaan ja luokanopettajan kesken jokaisella luokkatasolla.

Koululla toimii luokkakohtainen vanhempainverkosto. Verkoston toiminta on vanhempien suunnittelemaa ja järjestämää.

Yhtenäiskoulun monialaiset oppimiskokonaisuudet (MOPPI) järjestetään syksyllä ja keväällä yhteistyössä vanhempien kanssa. Vanhemmat voivat halutessaan osallistua MOPPI- aiheen suunnitteluun ja toteutukseen.

Vanhempaintoimikunnan edustajia osallistuu yhteisöllisen oppilashuollon tapaamisiin.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Kallaveden seurakunta; kerran kuussa päivänavaus ja seurakunnan tiloissa adventtihartaus. Kid's Action Night-toiminta.
Kaupungin nuorisotoimi: Nuokkaritoiminta 5-6 luokkalaisille. Kid's Action Night-toiminta.
Ortodoksiseurakunta: Pääsiäishartaus
Pohjois-Savon liikunta: Liikkuva koulu -koulutukset
Karttulan Urheilijat: yhteistyö liikunnan opetuksessa ja tapahtumissa
Hermannin Lastenteatteri: teatterivierailu
Pelastuslaitos: Palotarkastus, pelastussuunnitelman tarkistaminen sekä oppitunnit eskareille ja 3.lk
Kuopion Uimahalli: Uimakouluopetus
Museot: Museopolku