4 Resurssit
Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu
Talous
Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.
Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuspäällikön ohjetta.
Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.
Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.
Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221
Fyysinen oppimisympäristö
Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.
Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.
Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteidenosalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.
Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.
Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.
Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.
Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.
Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.
Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020
Tieto- ja viestintätekniikka
Tietohallintopäällikkö tekee vuosittain palvelualueen tarpeiden perusteella tvt-talousarvion sekä investointiesityksen.
Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten ja tvt-tukihenkilöiden avulla. Koulutuksen kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi kootaan tukimateriaali syksyyn 2016 mennessä. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.
Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.
Kaikille opettajille hankitaan henkilökohtaiset tietokoneet vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi vuoteen 2017 mennessä.
Perusopetuksessa hyödynnetään Peda.netin tai Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia ja muita digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa. Koulut ostavat syksystä 2016 alkaen kaikki täysin digitaaliset oppimateriaalit Edustoresta. Digitalisten oppimateriaalien käyttöä seurataan Edustore-järjestelmän ja kyselyjen kautta vuosittain.
Vähintään kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-tukihenkilöä resursoidaan opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi syksystä 2016 alkaen. Yhden tvt-tukihenkilön työajasta resursoidaan osa tvt-koordinaattorin tehtäviin. Atk-vastaavien toimenkuva on määritelty vuonna 2016. Kouluihin voidaan nimetä myös pedagoginen tvt-vastaava.
Kuopio osallistuu valtakunnalliseen Innokas-verkoston Koko Suomi koodaa -hankkeeseen (2015-2017/Oph), jonka päätavoitteina on uuden opetusuunnitelman tukeminen levittämällä mielekkäitä ohjelmoinnin opetuksen ja oppimisen tapoja sekä innostaa ilmiöpohjaisten, oppiaineita eheyttävien kokonaisuuksien toteuttamiseen.
Tvt-ohjausryhmä seuraa lukuvuosittain näiden toimenpiteiden toteutumista ja tarvittaessa tarkentaa tavoitteita.
Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:
- Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
- Miten hyödynnetään kiertävää tvt-tukihenkilöä koulussa?
- Miten koulun nykyiset tvt-laitteet saadaan tehokkaaseen käyttöön?
- Mitä tvt-laitteita kannattaa opetuksen ja hallinnon puolella vaihtaa tai antaa pois?
- Mitä uusia tvt-laitteita tarvitaan tilalle ja mihin uusia laitteita käytetään?
- Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
- Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
- Tekninen tuki
- Pedagoginen tuki
- Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen
Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa 044 718 4007
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040
Koulun toimenpiteet
Rehtori vastaa Karttulan Kissakuusenkoulun taloudesta ja tiedottaa henkilöstöä taloustilanteen suhteen kaupungin ohjeistusten mukaisesti. Henkilöstö saa tarvittaessa tietoa rehtorilta omaan työtehtäväänsä liittyvän budjetin tilanteesta ja ohjeistusta hankintojen tekemistä varten. Opetushenkilöstö pitää rehtorin tietoisena opettamansa aineen hankintojen tarpeista ja toimittaa tekemistään hankinnoista asianmukaiset kuitit koulusihteerille.
Fyysinen oppimisympäristöOpetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
Luokkahuoneiden sisäilmaan kiinnitetään huomiota ja varmistetaan riittävä ilmanvaihto joko ikkunoiden tai mekaanisten ilmanpuhdistuskoneiden avulla. Kussakin luokassa tai muussa tilassa työskentelevä henkilöstön jäsen huolehtii, että luokan kalusteet, tekniset laitteet sekä sammutus- ja ensiapuvälineet ovat kunnossa. Jos jossakin edellä mainitussa luokan varusteessa tai sisäilmassa on ongelmia, ongelmasta ilmoitetaan esimiehelle ja ongelma pyritään korjaamaan. Lukuvuoden aikana järjestetään kaksi pelastautumisharjoitusta sekä turvallisuuskävelyt niin henkilöstölle kuin oppilaille.
Koulun tiloissa, jotka havaitut epäkohdat tiedotetaan eteenpäin ja ne korjataan. Omavalvonta on osa koulun jokapäiväistä toimintaa.
Opetustiloihin on hommattu jumppapalloja, tasapainolautoja ja nyppylätyynyjä.
Alakerran varastoja tyhjennetään ja siirretään käytettävissä olevia tavaroita muihin tiloihin. Tavaroita karsitaan ja varastot pyritään pitämään järjestyksessä. Oppilaat eivät vie varastoihin tavaroita ilman aikuista.
Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Luokkiin hankitaan rikkalapiot ja -harjat sekä mikrokuituliinat. Oppilaat ohjataan siistimään jälkensä työnsä jälkeen ja pitämään luokka siistinä. Näin helpotetaan myös kiinteistönhoidon työtä. Yhdessä kalustonhoitajien kanssa suunnitellaan oppilaiden kenkiensäilytys, jotta käytävätilat saadaan myös kengättömiksi ja entistä laajemmin opiskelukäyttöön.
Karttulanlahden koululla ei ole omaa koulukirjastoa, vaan oppilaat vierailevat viikottain tiistaisin kirjastoautossa tai Karttulan kirjastossa.
Tieto- ja viestintätekniikka
Opettajat ovat saaneet uudet hybridilaitteet käyttöönsä joulukuussa 2015 Kuopion ensimmäisen aallon mukaisesti. Oppilasverkon laitteet ovat leasing-laitteita. Vanhentuneita / epäkunnossa olevat laitteet uusitaan ATK-vastaavan toimesta (Istekin kautta). Kaikissa luokissa on dokumenttikamerat ja dataprojektorit.
Tietoteknisen kaluston hankinnassa pohditaan tarkoin laitteiden soveltuvuus opetukseen. Hankinnat tehdään tietohallintopalveluiden kautta / avulla, jotta voidaan varmistua laitteiden yhteensopivuudesta tekniseen ympäristöön.
Tieto -ja viestintäteknologia tukea saadaan koululle alueen TVT-vastaavalta, joka vierailee koululla lukuvuoden mittaan osallistumalla oppitunneille TVT:tä hyödyntäen.