Loistava väylä jatko-opintoihin
Lukio on valtaväylä korkeakouluopintoihin!
Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen myötä yhä useampi nuori valitaan jatko-opintoihin ylioppilastutkintotodistuksen perusteella.
Yliopistojen todistusvalinnat
Ylioppilastutkinnon pisteytyksen periaatteet ovat yliopistokoulutuksissa samat, mutta koulutukset ovat soveltaneet pisteytysperiaatteita omien tarpeidensa mukaan.
Todistusvalinnassa pisteytettävien ylioppilastutkintoaineiden määrä vaihtelee koulutuksittain. Huomioitavia ylioppilastutkinnon aineita voi olla enimmillään kuusi. Kaikissa koulutuksissa annetaan pisteitä äidinkielestä, jonka lisäksi pisteytettäväksi voidaan määritellä matematiikka sekä yksi tai useampi reaaliaine tai kieli.
Linkki yliopistojen todistusvalinnan pisteytykseen 2026 alkaen.
Ammattikorkeakoulujen todistusvalinnat
Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta perustuu ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon arvosanojen pisteyttämiseen. Todistusvalinta on pääväylä ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen keväästä 2020 lähtien.
Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta.
- Pisteytettävät aineet ovat:
- Äidinkieli (suomi, ruotsi, saame, suomi toisena kielenä tai ruotsi toisena kielenä)
- Matematiikka
- Vieras/toinen kotimainen kieli
- Kaksi reaaliainetta/vierasta kieltä (toista kotimaista kieltä ei huomioida tässä kohdassa)
Taulukko 1. Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmalli 1 Äidinkielenä huomioidaan suomi, ruotsi, saame, suomi toisena kielenä ja ruotsi toisena kielenä.
2 Kaksi parasta pisteitä tuottavaa arvosanaa huomioidaan.
3 Pitkän oppimäärän mukainen vieras kieli tai lyhyen oppimäärän mukainen vieras kieli (huom. ei toinen kotimainen kieli).
L = Laudatur, E = Eximia cum laude approbatur, M = Magna cum laude approbatur, C = Cum laude approbatur,
B = Lubenter approbatur, A = Approbatur