5.21 Opinto-ohjaus
Paikalliset kirjaukset
KOULUKOHTAISET SOVELTAVAT KURSSIT
3. Opiskelijana lukiossa (OP3)
Kurssi on kaikille yhteinen ja se koostuu opintojen ja oppimisen ohjauksesta erityisesti lukio-opiskelun alussa sekä viikoittaisista ryhmänohjaustuokioista läpi lukioajan. Keskeisinä sisältöinä on mm. perehtyminen lukioyhteisöön, lukion tapakulttuuriin ja käytettävään tieto- ja viestintäteknologiaan (Pedanet, Wilma). Kurssin rungon muodostavat henkilökohtainen yhteydenpito ryhmänohjaajan kanssa, säännöllinen opintojen seuranta, ajankohtaisten lukioasioiden seuraaminen ja tutustuminen opiskelijoille tarjottaviin tukipalveluihin. HUOM! Kurssin suorittaminen hyväksytysti edellyttää aktiivista läsnäoloa. Kurssia ei voi korvata itsenäisillä tehtävillä.
4. Oppimisen tukikurssi (OP4)
Kurssin tavoitteena on tukea mahdollisissa opiskeluun liittyvissä pulmissa. Tällaisia voivat olla mm. puhe-, luku- ja kirjoitusvaikeudet, luetun ymmärtämisen ja kirjoittamistekniikan pulmat sekä vaikeudet opiskelutekniikoissa ja ainekohtaisissa sisällöissä. Kurssilla voidaan myös kerrata aiempaa sekä vahvistaa opiskelutaitoja ja -strategioita. Kurssi toteutetaan yhteistyössä erityisopettajan ja/tai aineenopettajan kanssa. Sisältö muotoutuu opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tapoina voivat olla esim. aineopo, lukiopetukseen ohjaaminen, vieraiden kielten oppimisen pulmien tukeminen, erilaiset lausunnot ylioppilaskoetta varten, puheongelmien kartoitus ja hoitoon ohjaaminen, lukemis- ja luetunymmärtämisharjoitukset, oman oppimistyylin löytäminen, kokeisiin valmentautumistekniikat ja kokeiden erityisjärjestelyt. Kurssi toteutetaan osittain kontaktiopetuksena ja tarpeen mukaan ryhmässä ja/tai henkilökohtaisessa ohjauksessa hajautetusti koko lukion ajan.
5. Työelämään tutustuminen: TET-kurssi (OP5)
Kurssin tavoitteena on tuottaa opiskelijalle lisätietoa työelämästä. Opiskelija tutustuu kouluajan ulkopuolella kiinnostavaan ammattialaan ja/tai koulutukseen teoriassa ja käytännössä. Tutustumisesta tehdään raportti ja tutkielma. TET-kurssi voidaan suorittaa esim. kesätyön (vähintään 2 viikkoa) yhteydessä tai nuorisotoimen duuniringissä. TET-kurssi voidaan suorittaa kaksi kertaa lukion aikana.
6. Tutortoiminta TUTOR (OP06)
Vertaisohjauksesta kiinnostuneet lukiolaiset voivat ilmoittautua tutoreiksi. Tutorit saavat koulutusta tehtäväänsä (edelliset tutorit, opo, mahdolliset muut kouluttajat), joka sisältää uusien lukiolaisten opastamista ja ohjaamista, koulun esittelyä ja mahdollisesti lukion yhteisten tilaisuuksien ideointia ja järjestämistä. Tutorilta edellytetään avoimuutta, aktiivisuutta ja vastuullisuutta. Tutorkurssin suorittamisesta annetaan erillinen todistus.
7. Oppilaskuntatoiminta (OP07)
Oppilaskunnan hallituksen jäsenet voivat saada ½-1 kurssia aktiivisesta toiminnasta oppilaskunnassa. Lisätietoja oppilaskunnan ohjaajalta.
5.21 Opinto-ohjaus
Opinto-ohjauksen tehtävänä on tukea opiskelijaa opinnoissa lukioaikana ja huolehtia siitä, että opiskelijalle karttuu riittävästi sellaisia tietoja ja taitoja, joita hän tarvitsee elämään liittyvissä siirtymä- ja muutostilanteissa, kuten siirtyessään jatko-opintoihin ja työelämään sekä kohti täysivaltaista ja aktiivista yhteiskunnan jäsenyyttä.
Ohjaustoiminta muodostaa koko lukiokoulutuksen ajan kestävän jatkumon, jonka aikana opinto-ohjauksen kurssit ja muu ohjaus tarjoavat opiskelijalle mahdollisuuden hankkia perustiedot ja -taidot, joiden varassa hänen on mahdollista suunnitella lukio-opintojaan ja jatko-opintojaan sekä pohtia urasuuntautumistaan. Henkilökohtainen, luokkamuotoinen, pienryhmä- ja vertaisohjaus tukevat opiskelijaa kiinnostusten kartoittamisessa, vahvuuksien tunnistamisessa, urasuunnittelussa sekä valinta- ja ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Henkilökohtaisessa ohjauksessa opiskelijan tulee voida keskustella lukio-opintoihinsa, urasuunnitteluunsa, jatkokoulutusvalintoihinsa sekä elämäntilanteeseensa ja tulevaisuuteensa liittyvistä kysymyksistä. Pienryhmissä opiskelijalla on mahdollisuus käsitellä asioita, jotka ovat jaettavissa muiden opiskelijoiden kanssa ja joiden esille ottaminen ryhmässä on mielekästä.
Opinto-ohjauksen tavoitteet
Ohjaus toteutetaan tavalla, joka vahvistaa opiskelijoiden aktiivista toimijuutta, osallisuutta ja vastuullisuutta. Tavoitteena on, että opiskelija löytäisi omat yksilölliset, myös elinikäistä oppimista tukevat tapansa oppia. Opiskelijaa tuetaan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittämisen kohteensa sekä etsimään tietoa siitä, miten ja mistä hän saa apua mahdollisiin opiskelun haasteisiin. Ohjauksella edistetään opiskeluvalmiuksien kehittymistä ja opintojen sujumista sekä tuetaan nuorta elämänsuunnittelun ja -hallinnan taidoissa sekä koulutukseen ja uravalintoihin liittyvissä päätöksissä. Tavoitteena on, että opiskelija pystyy urasuunnittelussaan ja päätöksenteossaan arvioimaan realistisesti omia edellytyksiään ja mahdollisuuksiaan.
Opiskelijan tiedonhakutaitoja vahvistetaan ohjaamalla häntä monipuolisesti erilaisia opiskeluympäristöjä hyödyntäväksi, aktiiviseksi ja kriittiseksi tiedonetsijäksi, joka osaa myös soveltaa etsimäänsä tietoa. Tavoitteena on, että opiskelija tuntee keskeiset jatkokoulutuksiin, ammattialoihin ja urasuunnitteluun liittyvät tietolähteet, ohjauspalvelut ja sähköiset hakujärjestelmät sekä osaa käyttää niissä olevaa informaatiota urasuunnittelun ja jatko-opintoihin hakeutumisen tukena.
Opinto-ohjauksen avulla opiskelija saa tietoa opiskelusta muissa oppilaitoksissa, lukion jälkeisistä jatko-opiskeluvaihtoehdoista, työ- ja elinkeinoelämästä sekä yrittäjyydestä. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti ammatteihin ja työelämään sekä kansanopistojen, toisen asteen ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutustarjontaan. Opiskelijaa ohjataan siten, että hän osaa etsiä tietoa myös muiden maiden tarjoamista opiskelumahdollisuuksista ja työskentelystä ulkomailla.
Opiskelija saa ohjausta jatko-opintojensa suunnittelussa sekä opintoihin hakeutumisessa. Tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee lukio-opintojaan ja tekee valintojaan siten, että hänellä on valmiudet hakeutua jatko-opintoihin välittömästi lukio-opintojen jälkeen. Opiskelijaa tuetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman laatimisessa ja suunnitelmien päivittämisessä.
Pakolliset kurssit
1. Minä opiskelijana (OP1)
Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
-
tutustuu lukio-opintojen käytänteisiin, opintojen rakenteeseen sekä ylioppilastutkintoon
-
harjaantuu lukiossa vaadittaviin opiskelutaitoihin sekä omien vahvuuksien ja kiinnostusten kohteiden kartoittamiseen liittyvissä keskeisissä tiedoissa ja taidoissa
-
pohtii elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen liittyviä kysymyksiä.
Keskeiset sisällöt
-
opiskelu- ja tiedonhankintataidot, oppimaan oppiminen
-
lukio-opintojen ja ylioppilastutkinnon suunnittelu; henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ja ylioppilastutkintosuunnitelma
-
jatko-opintojen pohtiminen ja ammatillinen suuntautuminen; jatko-opinto- ja urasuunnitelma
-
itsetuntemus ja sen kehittäminen
-
elämänhallintataidot
-
oman oppimisen arviointi
-
jatko-opintoihin ja tulevaisuuden suunnitteluun liittyvät tietolähteet, sähköiset ohjauspalvelut ja hakujärjestelmät
-
työelämään sekä toisen ja korkea-asteen koulutuspaikkoihin tutustuminen
-
lukio-opintojen kannalta kulloinkin ajankohtaiset asiat
2. Jatko-opinnot ja työelämä (OP2)
Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
-
kehittää edelleen itsetuntemustaan sekä elämänsuunnittelu- ja elämänhallintataitojaan
-
perehtyy jatkokoulutuksen ja työelämän kannalta sellaisiin keskeisiin teemoihin, jotka auttavat ura- ja elämänsuunnittelutaidoissa sekä antavat valmiudet jatko-opintoihin ja työelämään siirtymiselle
-
tutustuu toisen ja korkea-asteen erilaisiin koulutusvaihtoehtoihin sekä muuhun koulutustarjontaan
-
lisää työelämätaitojaan sekä syventää työelämätuntemustaan.
Keskeiset sisällöt
-
jatko-opintomahdollisuudet Suomessa ja ulkomailla
-
työelämätietous, muuttuva ja monimuotoinen työelämä
-
yrittäjyys
-
työelämä- ja työnhakutaidot
-
työelämään sekä jatko-opintoihin tutustuminen
-
jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelu, jatko-opintoihin hakeutuminen
-
henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman päivittäminen
-
lukio-opintojen kannalta kulloinkin ajankohtaiset asiat