Lajiopas: sienet
Valkokärpässieni (Amanita virosa)
Koska myrkyt ovat osin veteen liukenemattomia, ne eivät myöskään poistu elimistöstä virtsan mukana. Ensimmäiset myrkytysoireet ovat suolisto-oireita, kuten pahoinvointia ja vatsakipuja. Oireet voivat petollisesti helpottaa, kunnes hitaammin kehittyvät maksa- ja munuaisvauriot alkavat aiheuttaa omia oireitaan.
Valkokärpässieni on tuoreiden, paksusammaleisten metsien laji. Se elää symbioosissa kuusen ja lehtipuiden kanssa. Levinneisyys ulottuu Etelä-Lappiin saakka. Valkokärpässienen tuntomerkit ovat tarkkaan katsovalle suhteellisen selvät. Koko sieni on puhtaan valkoinen.
Lakki on vanhemmiten kellomaiseksi laakeneva. Jalassa on selvä rengas. Jalan tyvellä on tuppi, joka valkokärpässienellä tapaa olla väljempi kuin monilla muilla kärpässienillä.
Valkokärpässienen voisi sekoittaa valkoisiin herkkusieniin. Niilläkin on jalassa rengas, mutta jalan tuppi puuttuu. Herkkusienet ovat mustaitiöisiä, mikä näkyy helttojen värissä. Jo nuorilla herkkusienillä heltat ovat harmaantuvat, ja vanhoilla ne ovat aivan mustat. Valkokärpässienen heltat pysyvät vanhenevillakin sienillä puhtaan valkoisina.
Punakärpässieni (Amanita muscaria)
Valkoisten pilkkujen kirjavoittamaa, pintakelmultaan punaista lakkia voi tuskin sekoittaa mihinkään muuhun maastamme löytyvään sienilajiin. Lakin pinnalla olevat pilkut ovat peräisin nuorta itiöemää ympäröivästä suojuksesta, joka repeilee sienen kasvaessa.
Toisinaan pilkut irtoavat sateella, jolloin sieni voi muistuttaa punaista haperoa. Rengas ja tuppi erottavat tällaisenkin punakärpässienen selvästi haperoista.
Punakärpässieni on tyypillinen koivikoiden ja sekametsien laji, mutta sitä tapaa myös mäntykankailla, tuoreista kangasmetsistä ja lehdoista. Myös puistoissa ja teiden varsilla se on hyvin yleinen. Punakärpässieni elää sienijuurisymbioosissa koivun ja männyn kanssa.
Punakärpässieni on vaarallisen myrkyllinen. Sen myrkyissä on solumyrkkyjä ja hermostoon vaikuttavia aineita. Myrkytysoireina ovat mm. pahoinvointi, huimaus ja sekavuus.
Suippumyrkkyseitikki (Cortinarius rubellus).
Jos sientä on syönyt, myrkyt eivät myöskään poistu elimistöstä. Veren mukana kiertäessään myrkyt tuhoavat maksaa ja munuaisia. Oireet saattavat tulla vasta useiden päivien päästä sienen syömisestä, mikä tekee myrkytyksen tunnistamisesta erityisen hankalaa. Suippumyrkkyseitikin aiheuttamat myrkytykset eivät kuitenkaan ole kovin tavallisia.
Laji ei ole erityisen yleinen, eikä se juuri muistuta mitään yleisesti kerättyä ruokasientä. Ruskeaitiöinen kehnäsieni on seitikkien sukulainen ja siten niitä muistuttava. Kehnäsienellä on kuitenkin selvä, irtonainen rengas, joka erottaa sen seitikeistä.
Suippumyrkkyseitikki on punertavan ruskea, tuoreiden kangasmetsien ja korpimaisten metsien sieni. Levinneisyysalue yltää pohjoiseen Lappiin asti.
Suippumyrkkyseitikin lakki on kellomainen, vanhemmiten laakeneva, ja lakin päässä on nipukka. Lakki on kuivapintainen, ei tahmea tai limainen, kuten joillakin muilla seitikeillä.
Heltat ovat lakin pinnan tapaan punaruskeat. Kaikilla seitikeillä on ruskeat itiöt, joten helttojen väri ei itiöpölystä juuri muutu. Jalka on suhteellisen pitkä, ja sen pinnalta voi erottaa valkoisia tai kellertäviä seittivöitä.
Suippumyrkkyseitikkiä eniten muistuttavat laakamyrkkyseitikki ja keltavyöseitikki. Nekin ovat myrkyllisiä, joten kaikki tämäntapaiset lajit on ruokasienestäjän syytä jättää metsään.
Korvasieni (Gyromitra esculenta)
Tyypillisimpiä kasvupaikkoja ovat kuivat, hiekkaiset kangasmetsät, joissa pinta on rikkoutunut. Korvasieni elää hajottamalla maassa olevaa kariketta. Sen levinneisyysalue kattaa koko maan.
Korvasieni on suosittu ruokasieni, mutta ilman huolellista esikäsittelyä se on vaarallisen myrkyllinen. Sen sisältämä gyromitriini-solumyrkky on vesiliukoinen, joten se voidaan poistaa keittämällä runsaassa vedessä.
Sienet keitetään ainakin kahteen kertaan, noin viiden minuutin ajan. Keitinvedet heitetään pois ja sienet huuhdellaan keittämisten välillä.
Paikan tuuletuksen on oltava hyvä, sillä kattilasta nousee myrkyllisiä höyryjä.
Pulkkosieni (Paxillus involutus)
Pulkkosieni on hyvin yleinen metsiemme sieni. Sen lakki on kellan- tai harmaanruskea, reunoiltaan alas kiertynyt. Heltat ovat hyvin tiheät ja selvästi johteiset. Tyypillinen ja helposti havaittava piirre on helttojen kosketuskohtien nopea tummuminen. Jalka on samaa ruskeaa sävyä kuin lakkikin. Yksi pulkkosienen erikoisuus on, että se kykenee elämään sekä lahottajana että sienijuurisymbionttina, ja vielä useiden puulajien kanssa.
Kangasrousku (Lactarius rufus)
Kangasrouskua löytyy kuivista kangasmetsistä, enimmillään syyskuussa. Sieni on maultaan polttavan kirpeä, ja niinpä se on ryöpättävä ja huuhdottava huolellisesti ennen ruoaksi laittamista. Oikein esikäsiteltynä kangasrousku on kuitenkin maukas sieni vaikkapa sienisalaatteihin tai mureketaikinaan.
Kangaspalsamirousku (Lactarius mammosus)
Kangaspalsamirousku on helppo tuntea. Lakin pinta on huopamainen, väriltään harmaanruskea. Jalka on lakin pintaa vaaleampi. Rouskujen tapaan murtokohdista tihkuu valkoista maitiaisnestettä. Selvin tuntomerkki on kuitenkin voimakas, kookoksenkaltainen tuoksu. Tuoksu on hyvin selvä ja sen oppii helposti tunnistamaan. Samantuoksuinen on sienistämme vain kosteampien metsien viitapalsamirousku, joka on kangaspalsamirouskua pienempi ja vaaleampi.
Haaparousku (Lactarius trivialis)
Haaparousku on kiinteämaltoinen ja suhteellisen suurikokoinen sieni. Tuoreen sienen maku on kirpeä, mutta muutaman minuutin keittämisellä runsaassa vedessä kirpeys häviää. Suomalaiset ovat perinteisesti käyttäneet rouskuja ruokasieninä, ja haaparousku on ollut niistä halutuimpien joukossa. Se on käytetyimpiä ruokasieniämme ja kaupallisesti toiseksi arvokkain herkkutatin jälkeen.
Mustarousku (Lactarius turpis)
Mustarousku on tukeva, paksumaltoinen rousku, joka kelpaisi monen rouskunystävän sienikoriin. Sen syömistä ei kuitenkaan nykyisin suositella, sillä se sisältää mutaatioita aiheuttavaa nekatoriinia. Mustarousku kannattaa siis jättää keräämättä, sillä metsissä on suuri joukko muita hyviä ruokasieniä.
Isohapero (Russula paludosa)
Isohaperoa tavataan kuivissa ja tuoreehkoissa kangasmetsissä. Kuten monilla muillakin haperoilla, satoaika alkaa jo heinäkuussa, ja loppusyksystä sitä on turha etsiä. Suurikokoisena sienenä sen sato saattaa olla joinakin vuosina runsas, mutta toukattomia sieniä löytääkseen sienestäjän on oltava ripeänä paikalla. Isohapero sopii monenlaisiin ruokiin, eikä se vaadi ryöppäämistä.
Mustavahakas (Hygrophorus camarophyllus)
Tuntomerkeiltään se on suhteellisen selvä laji. Lakin pintakelmu on musta tai mustanharmaa, ja se muodostaa hyvin selvän värirajan puhtaanvalkoisten helttojen kanssa. Heltat ovat vahakkaiden tapaan johteiset ja suhteellisen harvat.
Jalka on harmaa, mutta ei niin tumma kuin lakin pinta.
Mustavahakkaan kasvupaikkoja ovat paksusammaleiset kuusimetsät, kuten monella muullakin parhaista ruokasienistämme. Esimerkiksi suppilovahvero, mustatorvisieni ja vaaleaorakas kasvavat mustavahakkaan kanssa samanlaisissa metsissä.
Näiden sienien tapaan mustavahakastakaan ei tarvitse esikäsitellä, vaan se soveltuu mainiosti suoraan paistettavaksi tai vaikka kuivattavaksi varastoon.
Mesisieni (Armillaria sp.)
Mesisienet tunnistaa kellanruskeasta, suomuisesta lakista sekä jalassa olevasta selvästä renkaasta. Myös kasvutapa tiiviinä kimppuina on mesisienille tyypillinen. Samantapaisia lahottajia on Suomessa muitakin, kuten lahokat, helokat ja koivunkantosieni, mutta mesisieni on näistä ainoa valkoitiöinen.
Yksi mesisienten erikoisuus on, että osa lajeista hohtaa pimeässä. Sienten soluissa syntyy heikkoa valoa, minkä voi pimeässä havaita. Ilmiöstä käytetään nimitystä bioluminenssi, ja sen merkitys liittynee itiöitä levittäviin eläimiin.
Mesisienet ovat hyviä ruokasieniä, mutta niistä kannattaa kerätä vain lakit, koska jalat ovat säikeiset.
Koivunkantosieni (Kuehneromyces mutabilis)
Koivunkantosieni on sekoitettavissa hyvin saman näköiseen tappavan myrkylliseen myrkkynääpikkään. Väri on myrkkynääpikässäkin varsin samanlainen, mutta erojakin on. Myrkkynääpikän rengas ei ole ruskea ja roikkuva, vaan vaaleampi, ja vanhoista sienistä se saattaa kuihtua pois. Jalka ei ole tummanruskeasuomuinen, vaan pikemminkin vaalean silkkisäikeinen. Myrkkynääpikkä kasvaa useimmiten lahossa havupuussa, mutta sitä voi olla myös koivun kannossa.
Koivunkantosieni ei ole aloittelijan ruokasieniä tämän tunnistusvaikeuden takia. Jos kuitenkin on tunnistuksistaan varma, on koivunkantosieni erinomainen ruokasieni.
Kuusilahokka (Hypholoma capnoides)
Kuusilahokka on nimensä mukaisesti lahottajasieni, joka kasvaa tyypillisesti kuusen tai männyn lahoavasta kannosta. Itiöemiä on usein suurina tuppaina. Lakki on päältä kellanruskea tai jopa oranssiin vivahtava. Heltat ovat vaaleat, mutta muuttuvat myöhemmin itiöpölyn väristä violetinharmaiksi. Jalka on yläosasta vaalea ja tyvestä ruosteenruskea. Rengasta ei ole.
Kuusilahokka on hyvä ruokasieni, mutta se on sekoitettavissa tappavanmyrkylliseen myrkkynääpikkään. Erona on itiöpölyn väri, joka on myrkkynääpikällä ruskea ja kuusilahokalla violetinmusta. Itiöpölyä voi usein nähdä esimerkiksi jalan yläosassa. Helttojen värissä itiöpölyn väri näkyy usein selvästi. Toinen ero kuusilahokan ja myrkkynääpikän välillä on rengas, joka kuusilahokalta puuttuu. Jos tunnistuksesta on varma, kuusilahokasta kannattaa kerätä syötäväksi vain lakit, kuten mesisienestäkin. Jalka on syötäväksi turhan säikeinen.
Keltavahvero eli kantarelli (Cantharellus cibarius)
Kantarelli kasvaa monenlaisissa metsissä, mutta runsaimpia satoja se tuottaa koivuvaltaisilla hakamailla. Se voi elää symbioosissa koivun lisäksi myös männyn ja kuusen kanssa, joten kangasmetsistäkin voi kantarellia löytyä. Satokausi alkaa jo keskikesällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Mistä satutkaan kantarelleja löytämään, kannattaa paikka painaa mieleen, sillä samasta paikasta näitä sieniä löytyy tulevinakin vuosina.
Kantarelli on miedon makuinen sieni, jota ei tarvitse esikäsitellä. Makunsa, ulkonäkönsä ja kiinteän rakenteensa vuoksi se sopii hyvin monenlaisiin ruokiin. Kuivattaessa sieni muuttuu sitkeäksi, joten esimerkiksi pakastaminen tai marinoiminen sopii sille paremmin.
Suppilovahvero (Cantharellus tubaeformis)
Suppilovahvero on helppo tuntea. Lakki on tyypillisen suppilomainen (tubaeformis = torvenmuotoinen), ja heltat ovat vahveroiden tapaan selvästi johteiset. Oikeastaan kyseessä eivät ole varsinaiset heltat, vaan lakin poimut, kuten kantarellillakin. Jalka on pitkä, ohut, ontto ja mutkainen. Sieni on pohjaväriltään kellanruskea, mutta lakin pinta on tummanruskea. Heltat ovat vanhemmiten harmaat. Jalka säilyy keltaisena vanhassakin sienessä. Suppilovahveroa voi tuskin sekoittaa mihinkään, paitsi kosteikkovahveroon. Jos näin kävisi, haittaa ei koituisi, sillä sekin on erinomainen ruokasieni ja kelpaa myytynäkin samaan joukkoon.
Suppilovahvero on paksusammaleisten kangasmetsien myöhäissyksyn sieni. Satokausi alkaa vasta lokakuussa, ja sitä voi riittää pitkälle talvikuukausiin. Jos maa on sulana, voi joulupöytäänkin saada tuoreita suppilovahveroita.
Mustatorvisieni (Craterellus cornicopioides)
Mustatorvisieni on paksusammaleisten kuusikoiden ja lehtomaisten, rehevien kuusimetsien laji. Levinneisyysalue ulottuu pohjoisimmillaan Kainuuseen. Itiöemiä alkaa nousta syyskuussa, ja niitä voi löytää vielä kohtalaisen myöhään syksyllä.
Mustatorvisieni on erinomainen ruokasieni, joka ei kaipaa mitään esikäsittelyä. Kerättäessä jätetään tummimmat tyviosat metsään, sillä niissä on karvas, multainen maku. Erityisen hyvin mustatorvisienet soveltuvat kuivattavaksi, sillä silloin niiden maku vain voimistuu.
Valevahvero (Hygrophoropsis aurantiaca)
Valevahveron väri on kuitenkin selvästi lähempänä oranssia kuin puhtaan keltaista, erityisesti heltoissa. Kantarelli on selvemmin voin värinen, ja sama väri on sienen kaikissa osissa. Valevahvero on lisäksi kevyempi ja ohutmaltoisempi, rakenteeltaan enemmän nahkamainen. Lajit eroavat myös ekologialtaan.
Valevahveron näkee usein polkujen ja pururatojen varsilla, missä on sille tarpeellista lahotettavaa puuainesta. Kantarelli taas elää symbioosissa koivun, männyn ja kuusen kanssa.
Valevahveron kerääminen ruokasienten joukkoon ei tiettävästi ole vaarallista, sillä sieni ei ole myrkyllinen. Rakenteeltaan nahkamaisena ja ohutmaltoisena sekä maultaan vaatimattomana sillä ei kuitenkaan ole erityistä arvoa ruokasienenä.
Kehnäsieni (Rozites caperata)
Kehnäsieni kasvaa monenlaisissa metsissä, mutta runsaimmin sitä löytää kuivahkoista kangasmetsistä – niistä, joista puolukoitakin kerätään. Pohjoisimmassa Lapissa kehnäsieniä voi löytyä tunturikoivikoistakin. Sieni elää sienijuurisymbioosissa havupuiden ja koivun kanssa.
Kehnäsieni on maultaan mieto ruokasieni, joka ei kaipaa esikäsittelyä. Parhaita ovat nuoret sieniyksilöt, kuten monilla muillakin ruokasienillä. Vanhemmat muuttuvat maultaan tunkkaisemmiksi ja erityisesti jalastaan säikeisiksi.
Herkkusieni (Agaricus sp.)
Kasvatetut herkkusienet ovat monelle tuttuja elintarvikekauppojen hyllyiltä, joko tuoreina tai purkista. Herkkusienet toimivat hajottajina, eli sienirihmasto kasvaa maa-alustassa, jossa on orgaanista ainesta, josta se saa energiansa hajottamalla sitä. Juuri tämän vuoksi herkkusienet soveltuvat hyvin kasvatettavaksi sieniviljelmillä. Vaaditaan vain sopivat olosuhteet, oikeanlainen kasvualusta ja pieni määrä puhdasta rihmastoa. Kasvualusta tuottaa sienisatoa niin kauan kuin siinä on riittävästi energiaa.
Suomen metsissä elää muutamia lajeja herkkusieniä. Herkkusienelle ominaiset tunnusmerkit ovat mustat itiöt, jotka värjäävät heltat mustan puhuviksi sekä rengas jalassa. Herkkusienellä ei ole kärpässienille tyypillistä tuppea jalassa.
Suomessa herkkusieniä kannattaa kuitenkin kerätä lähinnä kauppojen hyllyiltä, sillä valkealakkisen herkkusienen voi sekoittaa tappavan myrkylliseen valkokärpässieneen.
Harmaamustesieni (Coprinopsis atramentaria)
Jalka on vaalea ja sileäpintainen. Koko itiöemän malto on hyvin hauras. Sieniä tapaa yleisesti esimerkiksi puistonurmikoilla, missä ne lahottavat kuollutta ainesta.
Harmaamustesieni on nuorena syötävä sieni, mutta kaupunkialueilla sitä ei kannata kerätä. Lahottajasienet keräävät alustastaan löytyviä raskasmetalleja, joten ruokasienestäjän on valittava keräyspaikkansa huolella. Harmaamustesienen erikoisuus on sen antabusvaikutus. Jos sieniaterian jälkeen nautitaan alkoholia, seurauksena on hikoilua, päänsärkyä, pahoinvointia ynnä muita reaktioita, jotka muistuttavat alkoholismin hoitoon käytetyn antabuslääkkeen vaikutuksia.
Nummitatti (Suillus bovinus)
Nummitattia ei juuri käytetä ruokasieneksi. Maultaan sieni on mieto, mutta malto on sen verran sitkeä, että ruoassa sen pitäisi olla pilkottuna hyvin pieniksi paloiksi.
Koivunpunikkitatti (Leccinum versipelle)
Punikkitatit ovat erinomaisia ruokasieniä, mutta ne on kypsennettävä hyvin. Raa'an punikkitatin syöminen aiheuttaa voimakkaita vatsanväänteitä ja pahoinvointia. Kypsennettäessä nämä sienet muuttuvat mustiksi.
Kangastatti (Suillus variegatus)
Kangastatti on kuivapintainen, nahanvärinen ja varsin suurikokoinen sieni. Pillit ovat lakin pintaa tummemmat, tiheät ja pienisuiset. Jalka on lakin värinen, eikä siinä ole punikkitattien tupsuja tai herkkutatin verkkokuviota. Yksi selvimmistä tuntomerkeistä on leikkauspintojen nopea sinistyminen.
Kangastatti on maultaan mieto, helppo ruokasieni, jota ei tarvitse esikäsitellä. Jos sientä säilöö kuivaamalla, pillistö kannattaa poistaa, sillä ne muuttuvat koviksi ja sitkeiksi.
Männynherkkutatti (Boletus pinophilus)
Herkkutatti on kaupallisesti arvokkain ruokasienemme. Joinakin vuosina sato on hyvin suuri, ja innokkaimmat kerääjät ovat päässeet tuhansien eurojen poimijatuloihin. Niitä viedään erityisesti Italiaan. Herkkutatti sopii mainiosti kaikenlaiseen ruoanlaittoon, kuten pitsaan, kastikkeisiin, keittoihin, sienisalaatteihin tai vaikka marinadeihin. Paitsi maultaan erinomainen, se on myös hyvä D-vitamiinin ja seleenin lähde.
Sappitatti (Tylopilus felleus)
Sappitatti on lakin pinnalta nahanvärinen tai harmaanruskea eli herkkutattia vaaleampi. Pillistö on sappitatilla aluksi vaalean harmaa, mutta itiöemän kasvaessa se pullistuu ja muuttuu punertavaksi. Jalan pinnalla on ruskea verkkokuvio, joka on oiva tuntomerkki pienissäkin itiöemissä. Herkkutatin verkkokuvio on valkoinen.
Ekologialtaankin sappitatti on erilainen.
Herkkutatit ovat mykoritsasieniä, ja ne elävät symbioosissa männyn ja kuusen kanssa. Sappitatti puolestaan on lahottajasieni, ja sitä näkeekin usein lahoavien kantojen ja niistä lähtevien juurien päällä.
Lajin levinneisyysalue painottuu Etelä- ja Keski-Suomeen.
Vaaleaorakas (Hydnum repandum)
Vaaleaorakas ja rusko-orakas ovat nykyisin samaan lajiin luokiteltuja piikkisienilajeja. Lajin sisällä lakin pinnan väri vaihtelee vaalean nahanvärisestä oranssinruskeaan. Jalka on kaikilla muodoilla vaalea.
Lakin alla on orakkaille ominaiset piikit. Varsinaisella vaaleaorakkaalla piikistö on pitkälti johteinen, eli piikkejä jatkuu jalan yläosaankin. Rusko-orakkaan piikistö loppuu jalan reunaan.
Vaaleaorakas on rehevien kuusikoiden ja lehtomaisten metsien laji. Levinneisyysalue kattaa koko maan, mutta etelässä laji on yleisempi.
Vaaleaorakas on mainio ruokasieni. Se on hyvin helposti tunnistettava, miedonmakuinen sieni, joka ei tarvitse esikäsittelyä. Orakkaissa ei ole myrkyllisiä sieniä, joten niitä voi kerätä huoletta. Lisäksi ne ovat vahveroiden tapaan toukattomia.
Limanuljaska (Gomphidius glutinosus)
Limanuljaska on helppo oppia tuntemaan. Sieni on kauttaaltaan paksun limakerroksen peittämä, erityisesti sateisella säällä. Lakki on väriltään violetinharmaa, usein mustien laikkujen täplittämä. Heltat ovat harmaat, paksut ja pitkälti johteiset. Vanhemmiten ne mustuvat, sillä sienen itiöpöly on väriltään mustaa. Jalka on vaalea, ja siltä voi usein erottaa mustien itiöiden värjäämän, limaisen renkaan. Jalan tyvi on sitruunankeltainen.
Limanuljaska on vähemmän mairittelevasta nimestään huolimatta kelpo ruokasieni. Sienikoriin kerättäessä limainen pintakelmu nyljetään, mutta muuta esikäsittelyä sieni ei kaipaa. Limanuljaskaa voidaan käyttää myös lankojen värjäykseen.
Kuusenneulasnahikas (Micromphale perforans)
Kuusenneulasnahikas on pienikokoinen sieni. Sen ohut hento jalka saattaa olla 5 cm pitkä ja valkea lakki noin peukalon kynnen kokoinen.
Saman oloisia lajeja on Suomessa runsaasti, mutta kuusenneulasnahikkaan tunnistamisesa auttaa kun tutkailee sienen kasvualustaa.
Tyypillisesti se kasvaa suuren kuusen alapuolella neulaskarikkeessa.
Kuusenneulasnahikas on hajoittajasieni, joka kasvaa suoraan kuusenneulasesta. Tämän voi havaita, jos ottaa sienen ja neulasen varovasti käteensä.
Verihelttaseitikki (Cortinarius semisanguineus)
Verihelttaseitikkiä ei kerätä ruokasieneksi, kuten ei muitakaan seitikkejä. Sen sijaan se on hyvä värin lähde lankojen värjäykseen. Siitä saadaan punaisia ja oransseja sävyjä.
Veriseitikki (Cortinarius sanguineus)
Veriseitikki on haluttu sieni sienivärjäystä harrastaville. Siitä irtoaa tummanpunaisia sävyjä. Veriseitikkisadot tapaavat olla pieniä innokkaallekin etsijälle, mutta jos värjäyssieniä kaipaa, niitä voi kuivata varastoon. Väri ei kuivatuista sienistä katoa.
Suomuorakas (Sarcodon sp.)
Oikeastaan suomuorakkaita on kahta eri lajia. Kuusen kanssa kasvaa kuusen- ja männyn seuralaisena männynsuomuorakas. Oikealla lajintunnistuksella voi olla käytännön merkitystä, sillä männynsuomuorakas on paitsi kelvollinen ruokasieni, myös sopiva sieni lankojen värjäykseen. Kuusensuomuorakas taas ei sovi kumpaankaan hyötykäyttöön.
Taulakääpä (Fomes fomentarius)
Taulakääpä on lehtipuilla kasvava lahottaja- ja loissieni. Tyypillisimmillään taulakäävän kaviomaisen itiöemän löytää koivulta. Taulakääpä on väritykseltään harmahtava. Taulakääpä on monivuotinen laji.
Taulakääpä on ollut ihmisen käytössä jo pitkään. Sitä on käytetty mm. tulenteossa. Tämän lisäksi käyttöä on ollut luonnonyrttinä.
Kantokääpä (Fomitopsis pinicola)
Havupuun kannossa kasvava suurehko kääpä on usein juurikin kantokääpä. Kantokääpä elää kuitenkin myös puiden maahan kaatuneilla rungoilla, ja joskus se elää jopa vielä elävässäkin puussa. Kuusen ja männyn lisäksi sitä voi nähdä mm. kuolleissa koivuissa, joten se pystyy lahottamaan monia eri puulajeja.
Kantokääpä on useimmiten helpohko tuntea. Sen itiöemä on kiilamaisesti ulkoneva, vanhemmiten melko laakea. Sen yläpinta on tyvestä tummahkon harmaanruskea ja reunaan päin vaaleamman ruskeaksi vaihettuva. Aivan uloin reuna on tyypillisesti kirkkaan kellertävän vaaleahko. Kirkkaiden värien vuoksi kantokäävän tunnistaa jo kaukaa. Kantokäävän pillipinta on usein kirkkaan kellertävä tai ainakin valkeahko.
Kantokääpä voi elää loisena elävässä puussa, joka lopulta saattaa kaatua myrskyssä. Tyypillisesti se elää lahottajana jo kuolleissa puissa. Kantokääpä on yleinen laji Suomessa, sillä kasvualustaksi kelpaavia kantoja on paljon kaiken ikäisissä talousmetsissä.
Kantokääpä on monivuotinen kääpä. Se elää kasvualustassa niin pitkään kuin se saa siitä itselleen energiaa kasvuun ja lisääntymiseen.
Pökkelökääpä (Piptoporus betulinus)
Pökkelökääpä kasvaa nimensä mukaisesti koivulla, erityisesti pystyyn jääneissä pökkelöissä, joita se lahottaa. Pökkelökääpä on siis lahottajasieni.
Pökkelökääpä on helppo tunnistaa, varsinkin kun huomioi kasvualustan. Nuorena pökkelökääpä on yläpinnaltaan rusehtava ja sen pillipinta on vaalea. Itiöemä on muodoltaan munuaismainen. Vanhoissa jo kuolleissa itiöemissä pinta on muuttunut likaisenvalkeaksi, melko hailakaksi. Pökkelökäävän rakenne on kumimaisen joustava, mikä erottaa sen monista muista käävistä.
Pökkelökääpä on yksivuotinen kääpä, eli kun se muodostuu se tuottaa itiöitä samana syksynä. Kuollut itiöemä säilyy kuitenkin usein pitkään, ainakin seuraavan kesän. Silloin se mm. hyönteisten toukille hyvää ravintoa.
Ihmiset ovat käyttäneet pökkelökääpää mm. neulatyynyinä tai lankojen värjäykseen (mm. ruskean sävyjä), ja siitä voidaan valmistaa myös askartelupaperia.
Pakurikääpä (Inonotus obliquus)
Pakurikääpä on koivussa elävä loissieni. Tyypillisimmillään pakurikäävän löytää vanhoista koivuista. Koivun vielä eläessä ainoa merkki pakurikäävästä on koivun runkoon muodostuva musta pakurikasvannainen.
Varsinainen itiöemä muodostuu tuohen alle vasta puun kuoltua. Itiöemä kasvaa kokoa, ja lopulta se murtaa tuohen auki, jolloin sen itiöt pääsevät leviämään.
Oheisessa kuvassa näkyvät pakurikasvannainen ja tuohen halkaissut itiöemä.
Pakurikäävän kasvannainen on pitkään ollut ihmisten käytössä mm. teen raaka-aineena.
Känsätuhkelo (Lycoperdon perlatum)
Vanhemmiten nystyt varisevat. Kun itiöemä kypsyy, sen sisäosat täyttyvät itiöpölystä, jota poksahtaa tuulen vietäväksi kulkijan astuessa sen päälle. Tuhkelot ovatkin monelle tuttuja "savusieniä."
Känsätuhkelo on lahottajasieni, jota tapaa hyvin monenlaisissa ympäristöissä. Esimerkiksi nurmikoiden reunoilla, ojanpientareilla ja hakamailla sieni on yleinen, mutta myös synkeissä kuusikoissa sieni on tavallinen näky.
Tuhkelot ovat nuorina, sisältään vielä vaaleamaltoisina, hyviä ruokasieniä.
Jos niitä kerää ruokasieneksi, on syytä olla tarkkana kasvupaikasta. Lisäksi sienet on käsiteltävä nopeasti, sillä itiöemät jatkavat kypsymistään vielä keräämisen jälkeenkin.
Liuskahytykkä (Tremella foliacea)
Liuskahytykkä kasvaa lahossa lehti- tai havupuussa. Tuoreita itiöemiä voi löytää kautta vuoden, kun kosteutta riittävästi. Niitä näyttää kasvavan jopa keskellä talvea, kun lauhaa säätä jatkuu riittävän pitkään.
Maksamaljakas (Peziza badia)
Maksamaljakas on yleinen, koko maassa tavattava laji. Tyypillisimmin niitä näkee kuivien kangasmetsien poluilla ja tienpientareilla, joilla paljas kivennäismaa on tullut näkyviin. Ravintonsa maksamaljakas saa lahottamalla maassa olevaa kuollutta ainesta. Sieni on periaatteessa syötävä, mutta pienenä, ohutmaltoisena ja maultaan vaatimattomana sillä ei ole erityistä arvoa ruokasienenä.
Leipäkorisieni (Crucibulum laeve)
Leipäkorisieni on luonnossa yleinen puuaineksen lahottajasieni. Kun silmä oppii näkemään nämä pienet sienet, niitä voi huomata olevan usein suurina joukkoina lahoavan puun tai karikkeen päällä. Puutarhurien kasvien ympärille levittämät hake- ja kuoripeitot ovat usein oikeita leipäkorisienitarhoja.
Vaahterantervatäplä (Rhytisma acerinum)
Tervatäpläsienet ovat loisia, eli ne elävät elävässä kasvin lehden solukossa. Sieni kuuluu kotelosieniin. Vaikka kyseessä onkin loinen, ei esimerkiksi vaahterantervatäplä aiheuta merkittävää vahinkoa isäntäpuille. Sieni alkaa kasvaa vasta loppukesästä, jolloin yhteyttäminen on vähentynyt ja lehdet alkavat muutenkin vanheta. Haitta on puisto- ja pihapuissa lähinnä kosmeettinen.
Maitohiippo (Mycena galopus) ja hiiponhome (Spinellus fusiger)
Hiiponhome on esimerkki loissienestä, jonka isäntänä on toinen sieni. Hyvin monet sienilajit elävät loisimalla toisissa eliöissä. Useimmat kasvien taudit ovat sienitauteja, mutta vastaavia löytyy sieniltä ja eläimiltäkin. Useimmat tautisienet ovat pieniä, homemaisia sieniä, joilla ei muodostu suuria, näkyviä itiöemiä. Kuvan hiiponhomeen itiöemät näkyvät pieninä pisteinä rihmojen päissä.