16.1 Sienet ovat toisenvaraisia tumallisia eliöitä

Sienisolua suojaa soluseinä kuten kasvisoluakin. Sienen soluseinä on kitiiniä, kun taas kasvisolun soluseinä on selluloosaa. Sienisoluissa on myös kasvisolujen tapaan solunesterakkula eli vakuoli.
Sienet ovat joko yksisoluisia mikrosieniä tai monisoluisia makrosieniä. Makrosienet elävät pääosin maanalaisena sienirihmastona. Edullisissa olosuhteissa sienirihmastosta muodostuu itiöemä, joka on sienen maanpäällinen osa. Puhekielessä sienellä tarkoitetaan sienen näkyvää osaa eli itiöemää.
Itiöemä on eri sienilajeilla hyvin erimuotoinen ja erikokoinen. Sieniryhmien ja -lajien tunnistamisessa käytetään apuna muun muassa lakin ja jalan muotoa sekä väriä, sienen kasvupaikkaa, helttoja ja sienen hajua. Itiöemä on sienen lisääntymisrakenne, jossa itiöt kehittyvät. Itiöistä kehittyy uusia sieniyksilöitä. Itiöiden avulla lisääntyminen on suvutonta lisääntymistä. Sienet voivat lisääntyä myös suvullisesti sienirihmastojen avulla.

Sienillä on erilaisia ravinnonhankintatapoja, joiden perusteella sieniä voidaan luokitella erilaisiin ryhmiin. Sieni voi hankkia ravintonsa symbioosin avulla yhteyttävältä kasvilta tai levältä (jäkälät). Osa sienistä on loisia tai ne voivat toimia myös hajottajina.

Sienillä on ekosysteemissä tärkeä tehtävä, koska ne hajottavat kuolleita eliöitä ja palauttavat niiden sisältämiä ravinteita takaisin luonnon kiertokulkuun. Lahottajasienet pystyvät tuottamaan biomolekyylejä hajottavia entsyymejä, kuten sellulaasientsyymiä, joka pilkkoo selluloosaa. Tällaisten entsyymien avulla ne hajottavat kuollutta ainesta ja saavat hajoamistuotteitta ravinnoksi. Lahottajasieniä näkyy luonnossa esimerkiksi puiden kannoilla ja kaatuneiden puiden rungoilla. Lahottajasienet elävät siis kuolleella orgaanisella aineella.

Mikroskooppisen pieniä mikrosieniä ovat esimerkiksi homeet ja hiivat. Luonnossa homeet hajottavat eloperäistä ainetta. Ne aiheuttavat myös elintarvikkeiden pilaantumista muodostamalla homekasvustoja, rakenteiden vaurioitumista ja allergisia oireita. Homeet lisääntyvät itiöistä, joita ne tuottavat suuria määriä. Tämän vuoksi homeitiöitä on lähes kaikkialla.

Mikrosienistä on ihmisille sekä hyötyä että haittaa. Esimerkiksi homeet aiheuttavat mittavia taloudellisia vahinkoja rakennuksissa. Toisaalta homeita voidaan hyödyntää esimerkiksi homejuuston valmistukseen.
Myös ensimmäisten antibioottien keksiminen perustui homesienen erittämiin kemiallisiin aineisiin.
Sienten yhteisiä piirteitä:
- toisenvaraisia
- tumallisia (aitotumallisia)
- soluissa soluseinä (kitiiniä)