Yhdistystoiminta
Koulutuksen ensimmäisessä osiossa tutustutaan yhdistystoimintaan yleensä - mitä se on ja miten suosittu yhdessä toimimisen muoto on lähtenyt liikkeelle Suomessa?
Yhdistystoiminta on yhteistä toimintaa ja toiminnassa voi olla mukana monella tavalla. Yhdistyksen tärkein voimavara ovat sen jäsenet, heillä tulee myös olla mahdollisuus osallistua yhdistyksen toimintaan ja perustehtävän toteuttamiseen. Jokainen jäsen on tasavertainen ja täysivaltaisella jäsenellä on oikeus vaikuttaa yhdistyksen toimintaan ja päätöksiin. Päätöksiä, joilla toimintaa ohjataan tehdään erilaisissa kokouksissa.
Suomessa on rekisteröityjä yhdistyksiä yli 100 000 ja lisäksi kymmeniä tuhansia rekisteröimättömiä toimijoita. Rekisteröidyllä yhdistyksellä tarkoitetaan yhdistystä, jonka tiedot, säännöt ja nimenkirjoittajat on ilmoitettu Patentti- ja rekisterihallitukselle. Rekisteröity yhdistys on oikeustoimikelpoinen ja se voi toimia esimerkiksi taloudellisesti laajemmin kuin rekisteröimätön toimija. Tällainen yhdistys voi esimerkiksi tehdä sopimuksia, palkata työntekijöitä, ottaa vastaan lahjoituksia, omistaa kiinteää omaisuutta jne.
Kaikkea yhdistystoimintaa säätelee yhdistyslaki. Yhdistyslaki määrittää myös yhdistyksen sääntöjen raamit. Vuoden 2022 aikana ollaan yhdistyslakia uudistamassa, näiden uudistusten myötä myös yhdistysmalleihin ja toimivaltaan voi tulla muutoksia, jotka vaikuttavat säädöksiin.