5. ARVIOINTIMENETELMIÄ ERI TARKOITUKSIIN

Mitä arvioidaan?

Kun osaamisen arviointi kohdistuu tietämiseen ja muistamiseen liittyviin kriteereihin, arvioidaan, miten opiskelija on esim. kuvannut, toistanut tai esittänyt asioita.

  • soveltuvia menetelmiä esim. kirjoitelmat ja kokeet

Kun osaamisen arviointi kohdistuu ymmärtämiseen ja tiedon soveltamiseen, arvioidaan, miten opiskelija on esim. muokannut, kertonut esimerkkejä, tulkinnut, tehnyt johtopäätöksiä tai pohtinut asioita ja kokemuksiaan.

  • soveltuvia menetelmiä esim. osaamisportfoliot, esitykset, reflektiiviset kirjoitelmat, vertaisarviointi tai arviointikeskustelut

Kun osaamisen arviointi kohdistuu toimintaan, arvioidaan

  • miten oppija toimii esim. aidossa tilanteessa tai tapahtumassa
  • miten hän toimii vuorovaikutuksessa/ryhmässä muiden kanssa
  • miten hän johtaa prosessia
  • miten hän valitsee ja käyttää työvälineitä tai ohjelmia.
  • Soveltuvia menetelmiä esim. arviointi autenttisessa tilanteessa, näyttötyöt, osaamisportfoliot, projektityöt, arviointikeskustelut tai vertaisarviointi.

Kun arviointi kohdistuu työskentelyn tai tekemisen lopputuotokseen tai valmiiseen tuotteeseen, arvioinnissa tarkastellaan tätä tuotosta arviointikriteerien mukaisesti.

Itsearviointia voi aina hyödyntää osaamisen arvioinnissa.

Oletko valmistautunut siihen, että voit tehdä arviointia monipuolisin menetelmin?

 

SOVELLA OMAAN KOULUTUKSEESI: Millaisia kaikenlaisia menetelmiä voisin käyttää omassa koulutuksessani kriteerien mukaiseen arviointiin? Edistävätkö ne oppijoita tunnistamaan vahvuuksiaan? Lisäävätkö ne arvioinnin läpinäkyvyyttä? Miten löytyy erilaisille oppijoille oman näköiset menetelmät? Ovathan ne keskenään verrannolliset? Vaikka tavoitteet ja kriteerit ovat kaikille samat, osaamisen näyttämisen menetelmät voivat olla erit.