Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 2

Uskonnon tavoitteet vuosiluokalla 2

T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. (L2, L4)

T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin. (L1)

T3 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon vuodenkiertoon, juhliin ja tapoihin. (L2, L7)

T4 kannustaa oppilasta tutustumaan luokan, koulun ja lähiympäristön uskontojen ja katsomusten tapoihin ja juhlaperinteisiin. (L2, L3, L7)

T5
rohkaista oppilasta tunnistamaan ja ilmaisemaan omia ajatuksiaan ja tunteitaan. (L2, L6, L7)

T6 ohjata oppilasta toimimaan oikeudenmukaisesti, eläytymään toisen asemaan sekä kunnioittamaan toisen ihmisen ajatuksia ja vakaumusta ja ihmisoikeuksia. (L2, L6, L7)

T7 ohjata oppilaita eettiseen pohdintaan sekä hahmottamaan mitä tarkoittaa vastuu itsestä, yhteisöstä, ympäristöstä ja luonnosta. (L3, L7)

T8 luoda oppilaalle tilaisuuksia harjoitella omien mielipiteiden esittämistä ja perustelemista sekä erilaisten mielipiteiden kuuntelemista ja ymmärtämistä. (L1, L5, L6, L7)

Uskonnon sisällöt vuosiluokalla 2

S1 Suhde omaan uskontoon: Opetus aloitetaan tutustumalla oppilaan perheeseen: suku historia, uskonto tai katsomus sekä erilaiset perheet. Tärkeitä opetuksen sisältöjä ovat oman uskonnon juhlat ja pyhät ajat sekä erilaisten juhlien sisältö, merkitys ja viettotavat. Opetuksen sisällöiksi valitaan myös oman uskonnon kertomuksia, perinteitä ja tapoja. Tarkastellaan oman uskonnon keskeisiä käsitteitä ja symboleita sekä uskonnon monimuotoisuutta.

Tutustutaan kirkkovuoden keskeisiin juhliin, jouluun ja pääsiäiseen sekä niihin liittyviin Raamatun kertomuksiin ja perinteisiin. Tutustutaan kristinuskoon ja seurakuntaan liittyviin keskeisiin käsitteisiin ja symboleihin ja seurakunnan työntekijöihin. Tutustutaan Isä meidän –rukoukseen.

Opetellaan kirkkovuoteen ja lapsuuteen liittyviä virsiä ja musiikkia.

S2 Uskontojen maailma: Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaan kouluyhteisön sekä lähiympäristön uskonnot ja niiden keskeiset tavat ja juhlat. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon myös uskonnottomuus.

Tutustutaan oman koulun ja sen lähiympäristön uskontoihin.

S3 Hyvä elämä: Opetuksessa tarkastellaan ihmisen syntymään ja kuolemaan liittyviä elämänkysymyksiä sekä elämän kunnioittamista. Keskeisiä sisältöjä ovat oppilaan omat teot ja niiden seuraukset, vastuu toisista ihmisistä, ympäristöstä ja luonnosta sekä toiseen asemaan eläytyminen, ihmisarvo ja yksilöllisyys. Tutustutaan alustavasti lapsen oikeuksiin ja merkitykseen. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon YK:n Lapsen oikeuksien sopimus ja ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi. Sisällöt tukevat oppilaan tunnetaitojen kehittymistä.

Opetuksessa käsitellään elämän kunnioittamisen ja ihmisarvon merkitystä. Keskeisiä sisältöjä ovat eettinen pohdinta ja arkipäivän etiikka ja yhdistetään niitä valittuihin Raamatun kertomuksiin. Pohditaan elämänkysymyksiä ja lapsen oikeuksia.

Rohkaistaan oppilasta tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan ja eläytymään toisen asemaan ja hyväksymään erilaisuutta. Pohditaan omia tekoja ja niiden seurauksia.


Raumalla yhteistyötä tehdään mahdollisuuksien mukaan Rauman seurakunnan kanssa. Voidaan tutustua nuorisotyönohjaajan kanssa lähistöllä olevaan seurakunnan toimipaikkaan tai seurakunnan toimintaan. Pyhän Ristin kirkkoon tai Lapin ja Kodisjoen kirkkoon voi tutustua papin, nuorisotyönohjaajan tai kanttorin kanssa. Lasten katedraali (Pyhän Ristin kirkossa) on avoin ympäri vuoden ja siellä on vaihtuva näyttely kirkkovuoden kertomuksista ja ajankohtaisista aiheista. Koulu voi käydä itsenäisesti tutustumassa näyttelyyn kirkon aukioloaikoina.