Jääkiekko yksinkertaisuudessaan
Jääkiekko
Jääkiekko on joukkuepeli joka on keksitty alun perin Kanadassa eurooppalaissiirtolaisten tuomien shintyn (Skotlantilainen nurmipallo peli), hurlingin (Irlantilainen nurmipallo peli) ja jääpallon (Muinaisesta Egyptistä saanut alkunsa, kehittyi Englannissa, pelataan pallolla jäällä) kaltaisten pelien muunnelmana. Ensimmäiset kirjalliset maininnat jäällä pelatuista joukkuepallopeleistä ovat vuoden 1800 tietämiltä. Brittiläiset sotilaat alkoivat ensimmäisenä pelaamaan virallisia otteluita Kingstonissa ja Halifaxissa 1800-luvun puolivälissä.
Nykymuotoisen jääkiekon syntypaikkana pidetään Kanadan Montrealin yliopistoa, jossa opiskelijat kehittivät 1870-luvulla sille uudet säännöt. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto julisti Montrealin jääkiekon syntypaikaksi vuonna 2007. Alkuaikoina kentällä on ollut viisitoista ja yhdeksän kenttäpelaajaa per. joukkue. Sitten määrä pudotettiin seitsemää, jonka jälkeen kuuteen. Alkuaikojen jääkiekossa sai syöttää vain eteenpäin. Eroa nykyiseen jääkiekkoon on myös se, että vaihtopelaajia ei käytetty, eli kaikki samat miehet pelasivat pelin alusta loppuun saakka.
Harrastajamäärältään jääkiekko on maailman mittakaavassa todella pieni laji. Jääkiekko on suosituin laji Kanadassa ja Suomessa (National Geographic Societyn mukaan). Jääkiekko on myös suosituin laji jalkapallon jälkeen myös Slovakiassa ja Tšekissä. Lisäksi sillä on vahva asema yleisöurheiluna myös Ruotsissa, Venäjällä, Latviassa, Sveitsissä ja Saksassa. Harrastajamäärien perusteella jääkiekko ei toisaalta ole suosituin laji missään päin maailmaa. Tähän vaikuttaa mm. jääkiekon harrastamisen suhteellinen kalleus (varusteet, mailat yms.) verrattuna vaikka jalkapalloon tai koripalloon. Yhdysvalloissa lajilla on vahva asema tietyillä alueilla, mutta se ei ole noussut suosiossa kolmen suuren ammattilaisurheilulajin tasolle (baseball, amerikkalainen jalkapallo ja koripallo). Kuitenkin Yhdysvalloissa jääkiekon yleisömäärät ovat maailman suurimmat, sillä NHL:n 30 seurasta 23 toimii Yhdysvalloissa. Jääkiekkoa pelataan myös pienien harrastajajoukkojen varassa mm. Australiassa, Etelä-Afrikassa, Kiinassa ja Meksikossa.
Jääkiekossa järjestetään maailmanmestaruus kisoja, jossa maat kisaavat keskenään siitä, kuka on maailman paras jääkiekossa. On myös Euroopan mestaruus kisoja, jossa Euroopan maat kisaavat keskenään, kuka on Euroopan mestari. Ja sitten on oman maan sisällä olevien jääkiekko joukkueiden väliset kisat jotka kisaavat sen oman maan mestaruudesta esim. Suomessa kisataan Suomen mestaruudesta.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.