7 Oppilaan arviointi
Opetussuunnitelmassa määrätään valmistavaan opetukseen osallistuvien arvioinnista sekä heille annettavasta todistuksesta. Arvioinnin tulee olla ohjaavaa, kannustavaa ja monipuolista. Oppilaan edellytyksiä itsearviointiin kehitetään. Arvioinnin avulla valmistavan opetuksen oppilaalle annetaan kuva myös perusopetuksen vaatimuksista.
Arvioinnin suorittavat yhteistyössä kaikki oppilasta opettavat opettajat. Arviointi perustuu jatkuvaan ja monipuoliseen havainnointiin ja näyttöön. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ei käytetä numeerista arviointia.
Mänttä-Vilppula
Valmistavan opetuksen aikana arvioidaan oppilaan tietoja ja taitoja sekä kartoitetaan hänen oppimisvalmiuksiaan. Alakoulussa valmistavassa opetuksessa ei anneta numeerista arviointia. Yläkoulussa oppilaan on mahdollista saada numeroarviointi yleisopetuksen ryhmässä suorittamistaan oppiaineista. Arviointi on jatkuvaa ja siinä käytetään monipuolisia menetelmiä, joiden avulla oppilas pystyy parhaiten näyttämään osaamisensa. Valmistavan opetuksen päättyessä oppilas saa sanallisen arvioinnin todistuksen muodossa.
Arviointi painottuu edistymisen arviointiin. Valmistavan opetuksen alussa valmistavan luokanopettaja ja S2-opettaja arvioivat yhdessä oppilaan kielitaidon lähtötason ja sen mukaan kirjataan oppimissuunnitelma. Yhteistyötä tehdään tarvittaessa myös erityisopettajan kanssa. Valmistavan opetuksen aikana arvioidaan kaikkia kielitaidon osa-alueita: puhetta, kirjoittamista, lukemista ja sanastoa. Kielitaidon eri osa-aluissa edistymisen lisäksi arvioidaan myös oppilaan työskentelytaitoja. Niihin kuuluvat mm. tehtävien tekeminen ja erilaisiin toimintamuotoihin osallistuminen, itsenäinen työskentely, keskustelutaidot sekä kotitehtävät. Arvioinnin muodot valitaan arvioinnin kohteen mukaan. Puheen ja kuuntelun arvioinnissa keskeistä on jatkuva arviointi. Lisäksi voidaan tehdä haastatteluja, kuvasta kerrontaa, ohjeiden mukaista piirtämistä jne. Sanastonkin arviointi on jatkuvaa ja se kytkeytyy tiiviisti muihin kielitaidon osa-alueisiin. Sanaston arvioinnissa voidaan käyttää mm. nimeämistä tai ellaborointia eli sanan käyttämistä omassa lauseessa. Kirjoittamisen arviointi ei ole tärkeimmässä asemassa ja näissä painotetaan sanojen tai lauseiden ymmärtävyyttä. Kirjoittamisen arvioinnissa voidaan käyttää esim. saneluita tai kuvasta kirjoittamista.