Arvot ja toimintakulttuuri
Arvot ja toimintakulttuuri
Alavan koulu on Kuopion kaupungin sairaalakoulu. Alavan koulu järjestää opetuksen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja Niuvanniemen sairaalan NEVA- yksikössä tutkimus- ja hoitojaksoilla oleville peruskouluikäisille lapsille ja nuorille. Lisäksi sairaalakoulussa opiskelee polikliinisessa hoitosuhteessa olevia avo-oppilaita. Alavan koulu on yksi suomen suurimpia sairaalakouluja. Vuodessa oppilaspäiviä on lähes 10 000 ja oppilaat tulevat eri puolilta Suomea, pääosin kuitenkin Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä. Samanaikaisesti koulussa opiskelee noin 50 – 70 oppilasta ja koko vuoden aikana koulussa opiskelee noin 300 oppilasta. Koulu toimii neljässä eri toimipisteessä: Alavan, Julkulan, Niuvan ja Puijon yksikössä.
Sairaalaopetuksessa oppilaat noudattavat pääasiassa ja mahdollisuuksiensa mukaan oppilaan omakoulun opetussuunnitelmaa. Avohoidossa oleville oppilaille suunnitellaan tarvittava kolmiportainen tuki yhteistyössä oppilaan omakoulun ja huoltajan kanssa. Tehostetun tuen oppilaille tehdään oppimissuunnitelma ja erityisen tuen oppilaille henkilökohtainen oppimisen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Erityisluokanopettajan ja koulunkäynninohjaajan työparityöskentely mahdollistaa opetuksen räätälöinnin oppilaiden yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Oppilaille on tärkeää saada onnistumisen kokemuksia ja löytää usein kadoksissa ollut oppimisen ilo. Työparityöskentely on myös tärkeää oppilaiden turvallisuuden takaamiseksi.
Sairaalakoulu tekee yhteistyötä oppilaan omakoulun kanssa sairaalakouluun tulovaiheessa, opintojen aikana sekä oppilaan palatessa omakouluun. Yhteistyö omien koulujen kanssa on tiivistä ja yhteistyötä määrittää oppilaan tarpeet
Osastojen ja koulun yhteistyö perustuu yhdessä sovittuihin käytänteisiin, joita tarkastellaan arviointi-iltapäivissä kerran lukukaudessa. Yhteistyön lähtökohtana on oppilaiden hyvinvoinnin edistäminen ja toisen työn kunnioittaminen. Opettaja osallistuu oppilaiden hoitotiimeihin ja hoitoneuvotteluihin pedagogisena asiantuntijana. Yhteistyö hoidon kanssa on monimuotoista ja sitä tehdään päivittäin. Osastojen kanssa pidetään viikoittaiset koulutyöryhmät ja päivittäiset raportit. Lisäksi oppilaan asioissa ollaan yhteyksissä aina kun tarve vaatii.
Osastohoidossa olevan oppilaan huoltajalla on mahdollisuus tutustua koulun toimintaan ja tehdä yhteistyötä opetushenkilöstön kanssa. Yhteistyötä huoltajan kanssa tehdään myös sairaalan järjestämissä hoito- ja verkostoneuvotteluissa sekä oppilaan lähtiessä sairaalaopetuksesta oppilaan omaan kouluun.
Avo-oppilaan aloittaessa sairaalaopetuksen huoltajat käyvät tutustumassa yhdessä nuoren kanssa kouluun. Koulunkäynnistä tehdään koulusopimus yhdessä huoltajien ja hoidon kanssa. Koulusopimus on määräaikainen. Siinä määritellään koulun, huoltajien ja oppilaan velvollisuudet sekä asetetaan koulunkäynnin tavoitteet.
Sairaalakoulussa pyritään järjestämään oppilaan terveydentila huomioiden lukuvuoden aikana juhlia, teemapäiviä, tapahtumia, retkiä sekä erilaisia vierailuja. Valinnaisaineissa pyritään jatkamaan oppilaan omissa kouluissa valitsemia oppiaineita. Sairaalaopetuksessa ollessaan oppilas voi osallistua myös muille valinnaisainetunneille
Alavan yksikkö
Alavan yksikössä opiskelee lastenpsykiatrian tutkimus-, hoito- tai kriisiosastolla olevia lapsia ja nuoria. Kaikki osastolla olevat lapset ovat oikeutettua saamaan opetusta terveydentilan salliessa. Lisäksi koulussa on avohoidossa olevia oppilaita, jotka käyvät koulua kotoa tai lastensuojelulaitoksista käsin.
Lyhyistä osastojaksoista johtuen oppilaiden vaihtuvuus on suurta. Luokissa opiskelee samanaikaisesti 4-6 lasta, mutta koko vuoden aikana jokaisessa ryhmässä on yhteensä 25 – 30 lasta. Luokan ryhmädynamiikka muuttuu lähes viikoittain oppilaiden vaihtuessa. Jokaisessa luokassa on eri luokka-asteen oppilaita, jotka kaikki opiskelevat yksilöllisten tavoitteiden mukaan. Jokaisella oppilaalla on omat oppimateriaalit, minkä vuoksi perinteinen ryhmäopetus on monesti mahdotonta. Tarvittaessa Alavan yksikössä tarjotaan myös vuoteenvieriopetusta. Yksikössä harjoitellaan sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta systemaattisesti erilaisten ryhmäkuntoutusmenetelmien avulla. Retket ja koulun ulkopuoliset tapahtumat ovat osa kuntouttavaa koulutyötä. Jakson aikana voidaan turvallisesti harjoitella koulun ulkopuolisia tilanteita ja saada niistä onnistumisen kokemuksia. Retket ja tapahtumat toteutetaan yhteistyössä hoidon kanssa.
Erityisluokanopettajan ja koulunkäynninohjaajan työparityöskentely mahdollistaa opetuksen suunnittelun sekä toteutuksen oppilaiden yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Oppilaille on tärkeää saada onnistumisen kokemuksia ja löytää usein kadoksissa ollut oppimisen ilo. Työparityöskentely on tärkeää oppilaiden turvallisuuden takaamiseksi.
Yhteistyö hoidon kanssa on monipuolista ja sitä tehdään päivittäin. Koulutyötä arvioidaan yhdessä hoitajien kanssa päivittäin. Lisäksi koulutyöryhmä kokoontuu viikoittain. Jakson aikana tehdään yhteistyötä omien koulujen kanssa. Oppilaan paluuta omalle koululle tuetaan esimerkiksi omakoulupäivien avulla.
Avo-oppilaiden oppilaaksiotto tapahtuu alla olevan ohjeistuksen mukaisesti:
- Sairaalakoululle tulee tiedustelu oppilaspaikasta hoidon kautta, esimerkiksi lastenpsykiatrian poliklinikalta tai LNMY:ltä.
- Konsultoiva opettaja arvioi yhdessä oppilaan oman koulun kanssa jo kokeiltuja tukitoimia. Lisäksi sairaalakoulu lähettää taustaselvityslomakkeen koululle.
- Oppilaan asioista järjestetään palaveri sairaalakoululla yhdessä perheen, oman koulun ja yhteistyötahojen kanssa. Avo-oppilaspaikan edellytyksenä on toimiva hoitosuhde sekä vanhempien ja oman koulun sitoutuminen yhteistyöhön.
- Sairaalakoulu varmistaa ajankohdan jakson alkamiselle.
Julkulan yksikkö
Alavan koulun Julkulan yksikössä annetaan opetusta Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrisessa osasto- tai avohoidossa oleville yläkouluikäisille nuorille sekä Kuopion kaupungin terveyskeskuksen lasten ja nuorten mielenterveysyksikön nuorille.
Alavan koulun Julkulan yksikkö sijaitsee Julkulan sairaalan yhteydessä. Koulussa toimii neljä opetusryhmää, joissa jokaisessa työskentelee erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaaja. Työparityöskentely on tärkeää oppilaiden turvallisuuden takaamiseksi. Varsinaisten luokkatilojen lisäksi koululla on käytössä kotitalousluokka, liikuntasali sekä muiden taito- ja taideaineiden opiskelumahdollisuus.
Yksikön toimintaperiaatteet
Sairaalaopetuksessa oppilaat noudattavat pääasiassa ja mahdollisuuksiensa mukaan oppilaan oman koulun opetussuunnitelmaa. Avohoidossa oleville oppilaille suunnitellaan tarvittava kolmiportainen tuki yhteistyössä oppilaan oman koulun ja huoltajan kanssa. Tehostetun tuen oppilaille tehdään oppimissuunnitelma ja erityisen tuen oppilaille henkilökohtainen oppimisen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS).
Sairaalakoulu tekee yhteistyötä oppilaan oman koulun kanssa sairaalakouluun tulovaiheessa, opintojen aikana sekä oppilaan palatessa oman kouluun (kts. 5.4). Yhteistyötä tehdään myös oppilaan huoltajien, hoidon sekä sosiaaliviranomaisten kanssa.
Julkulan yksikössä tietojen ja taitojen oppimisen lisäksi korostuvat sosiaalisten taitojen oppiminen ja yhteiskunnan jäsenyyteen ohjaaminen. Taitojen oppimiseen pyritään elämyspedagogisin menetelmin, lähiympäristössä järjestettäviin tapahtumiin osallistumalla, yritysvierailuin ja iltapäivätoiminnan toimintatunneilla tapahtuvan arjentaitojen harjoittelulla. Myös oppiaineisiin liittyvät museo-, näyttely- ja tapahtumavierailut tukevat näitä tavoitteita.
Julkulan yksikössä avohoidossa oleville oppilaille toimii yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä. Ryhmän jäseninä ovat Julkulan yksikön opettajat ja oppilashuollosta koulupsykologi ja koulukuraattori.
Julkulan yksikön oppilaskunnan muodostavat avohoidossa olevat oppilaat. Heistä valitaan oppilaskunnan hallitus, joka suunnittele oppilaskunnan toimintaa. Oppilaat valitsevat keskuudestaan hallituksen puheenjohtajan. Yksikön opettajista kaksi toimii oppilaskunnan ohjaajina.
Yhteistyö
Julkulan yksikön oppilaat tulevat Julkulan sairaalan tutkimus- ja hoito-osastolta, akuuttiosastolta tai nuorisopsykiatrian poliklinikalta.
Osastojen ja koulun yhteistyö perustuu yhdessä sovittuihin käytänteisiin, joita tarkastellaan arviointi-iltapäivissä kerran lukukaudessa. Yhteistyön lähtökohtana on nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja toisen työn kunnioittaminen. Opettaja osallistuu oppilaiden hoitotiimeihin ja hoitoneuvotteluihin pedagogisena asiantuntijana.
Nuorisopsykiatrian poliklinikan kanssa yhteistyötä suunnitellaan yhteistyötapaamisissa kaksi kertaa lukukaudessa. Tapaamisissa sovitaan tiimi- ja hoitokokouskäytänteistä. Opettajat osallistuvat poliklinikalla omien oppilaidensa tiimeihin tai hoitoneuvotteluihin.
Sairaalakoulu tekee yhteistyötä oppilaiden oman koulujen kanssa. Tarkempi kuvaus on esitetty opetussuunnitelman kohdassa 5.4.
Osastohoidossa olevan oppilaan huoltajalla on mahdollisuus tutustua koulun toimintaan ja tehdä yhteistyötä opetushenkilöstön kanssa. Yhteistyötä huoltajan kanssa tehdään myös sairaalan järjestämissä hoito- ja verkostoneuvotteluissa sekä oppilaan lähtiessä sairaalaopetuksesta oppilaan omaan kouluun.
Avo-oppilaan aloittaessa sairaalaopetuksen huoltajat käyvät tutustumassa yhdessä nuoren kanssa kouluun. Koulunkäynnistä tehdään koulusopimus yhdessä huoltajien ja hoidon kanssa. Koulusopimus on määräaikainen ja sitä tarkastellaan määräajan umpeutuessa. Siinä määritellään koulun, huoltajien ja oppilaan velvollisuudet sekä asetetaan koulunkäynnin tavoitteet.
Toimintatunnit
Koulunkäynninohjaajien pitämät toimintatunnit (3h/vk/oppilas) on tarkoitettu sairaalakoulumme avo-oppilaille. Toimintatunnit ovat osa koulun lukujärjestystä. Toimintatuntien tavoitteena on lisätä oppilaiden arjenhallintataitoja ja herättää kiinnostus harrastustoimintaan. Toimintatunnit sisältävät arjenhallinnantaitojen lisäksi liikuntataitoja, terveyskasvatusta, kädentaitoja, tietotekniikkaa ja taideaineita. Keskeisessä roolissa ovat onnistumisen kokemukset, sosiaalisten taitojen ja itsetunnon vahvistaminen sekä syrjäytymisen ehkäisy.
Oppilaaksiotto
Alavan koulun Julkulan yksikköön tulevan avohoidossa olevan oppilaan tulee täyttää seuraavat oppilaaksioton vaatimukset.
- Oppilaan oma koulu on tarjonnut ja kirjannut kolmiportaisen tuen mukaisia tukitoimia.
- Oppilaalla on toimiva hoitosuhde nuorisopsykiatrian osasto-, avohoidossa tai Kuopion terveyskeskuksen lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä.
- Alavan koulu Julkulan yksikössä on vapaa oppilaspaikka.
- Avo-oppilaspaikka täytetään nuorisopsykiatrian poliklinikan esityksestä.
- Oppilaaksiotosta päättää Alavan koulun rehtori tai varajohtaja.
- Oppilaan ja huoltajan kanssa tehdään koulusopimus.
Jokaisen oppilaan sairaalakoulutarve ratkaistaan tapauskohtaisesti.
Niuvan yksikkö
Alavan koulun Niuvan yksikkö toimii Niuvanniemen sairaalan NEVA- osaston (erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten tutkimus- ja hoito-osasto) yhteydessä. Opetusta annetaan NEVA-yksikössä tutkimus- ja hoitojaksoilla oleville peruskouluikäisille lapsille. Hoitojaksot NEVA-osastolla kestävät useita kuukausia, keskimäärin vuoden. Yksikkö palvelee koko Suomea. Yksikössä toimii kaksi erityisluokanopettajaa ja koulunkäynninohjaaja.
Oppimista ja käyttäytymistä ohjataan yhteisöllisesti turvallisessa oppimisympäristössä. Kaikki aikuiset toimivat samansuuntaisesti. Tavoitteena on, että jokainen oppilas löytää suoritustasonsa ja itselleen sopivan tavan oppia.
Oppilaat huomioidaan erilaisina yksilöinä ja oppijoina. Opetuksen lähtökohtana on perustietojen oppiminen ja tiedonhankinnantaitoja kehittäminen. Sähköinen opetusmateriaali on vahvasti mukana oppimisprosesseissa. Opetusta annetaan yksilöllisesti tai pienryhmä opetuksena. Erityisluokanopettajan ja koulunkäynninohjaajan työparityöskentely mahdollistaa opetuksen järjestämisen yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.
Koulun turvallisessa ilmapiirissä hyväksytään myös epäonnistuminen ja autetaan ymmärtämään, että elämässä on vastoinkäymisiä. Nuorta tuetaan ottamaan apua vastaan. Vastuunottoa harjoitellaan yksilöllisin askelin. Tärkeintä oppilaalle on saada onnistumisen kokemuksia oppimisesta.
Sairaalaopetuksessa oppilaat noudattavat pääasiassa ja mahdollisuuksiensa mukaan oppilaan oman koulun opetussuunnitelmaa. Valinnaisaineissa pyritään jatkamaan oppilaan valitsemia oppiaineita. Mikäli valinnaisainetta ei ole mahdollista opiskella Niuvan yksikössä se on mahdollisuutta vaihtaa toiseen vallinnaiseen oppiaineiseen.
Oppilaat tehdään tarvittaessa vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen päätös, jolloin voidaan huomioida oppilaan vointi ja taata oppimisen yksilöllinen edistyminen. Koulussa voidaan antaa toiminta-alueittain järjestettävää opetusta. Toiminta-alueittain järjestettävää opetusta suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä hoidon kanssa.
Yhteistyö hoidon kanssa on monimuotoista ja sitä tehdään päivittäin. Osaston kanssa pidetään viikoittainen koulutyöryhmä ja päivittäinen aamuraportti osaston kouluvastaavan kanssa. Lisäksi oppilaan asioissa ollaan yhteyksissä hoitotahoon aina kun tarve vaatii.
Opetushenkilökunta tekee yhteistyötä oppilaan huoltajan ja/ tai edunvalvojan kanssa. Sairaalakoulu tekee yhteistyötä oman koulun kanssa ja järjestää tarvittaessa koulupalaverin oman/tulevan koulun tai jatkohoitopaikan kanssa.
Puijon yksikkö
Puijon yksikkö sijaitsee Puijon sairaalassa (KYS). Yksikössä työskentelee erityisluokanopettaja ja koulunkäynnin ohjaaja.
Puijon yksikössä opetusta annetaan lasten ja nuorten osastoilla oleville perusopetuksen piirissä oleville oppilaille vuosiluokilla 0-9. Oppilaat ovat potilaina lasten ja nuorten veri- ja syöpätautien osastolla, lasten ja nuorten osastolla tai videotelemetriassa. Oppilaat tulevat koko KYS:n miljoonapiirin alueelta.
Opetus on pääsääntöisesti vuoteenvieriopetusta potilashuoneissa. Kunkin oppilaan kohdalla huomioidaan oppilaan vointi, hoidot ja eristyskäytänteet. Opetus toteutetaan yksilöllisesti. Tilanteet ovat nopeasti muuttuvia ja opetuksessa tarvitaan joustoa. Yhteistyö osastojen henkilökunnan ja muiden erityistyöntekijöiden kanssa on siksi jatkuvaa ja tiivistä.
Sairaalakoulun opettaja kuuluu os. 2403:n moniammatilliseen työryhmään, joka kokoontuu viikottain. Työryhmään kuuluu myös lääkäri, psykologi, sosiaalityöntekijä, lastentarhanopettaja ja kuntoutusohjaaja. Vanhempien kanssa tehdään hyvin tiivistä yhteistyötä. Heitä tavataan osastolla usein päivittäin. Vanhempia pidetään ajan tasalla kouluasioista ja oppilaan työskentelystä.
Lasten ja nuorten veri- ja syöpätautien osastolla kuntoutusohjaaja on tärkeä yhteistyökumppani. Säännölliset kuntoutuspalaverit mahdollistavat ajan tasaisen tiedon hoitojen vaikutuksesta koulutyön järjestämiseen.
Yhteistyö oman koulun kanssa on tärkeää. Tällöin seurataan oppilaan koulutyön edistymistä. Siirtymävaiheissa suunnitellaan yhdessä oppilaalle tarpeelliset tukitoimet, jotta koulutyö voi jatkua sujuvasti.
Oppilaan omaan kouluun tehdään huoltajan suostumuksella ohjauskäyntejä. Ohjauskäynti tehdään oppilaan tullessa sairaalaopetukseen ja palatessa takaisin omaan kouluun. Tuolloin pohditaan sairauden vaikutuksia oppilaan koulutyöhön. Palaveriin osallistuvat huoltajan lisäksi yleensä oppilaan oman koulun rehtori, luokanohjaaja, erityisopettaja, terveydenhoitaja, sairaalakoulun opettaja ja kuntoutusohjaaja. Oppilaalle voi olla tarpeen myös järjestää koulun kotona järjestämää opetusta. Tarpeen arvioi hoitava lääkäri. Sairaalakoulu tukee omaa koulua järjestelyissä. Oppilaan opetus muodostuu sairaalaopetuksesta ja koulun kotona järjestämästä opetuksesta.
Puijon yksikössä oppilaan koulutyötä tukee iltapäiväkerho.
Konsultatiivinen työ
Alavan sairaalakoulu tarjoaa ohjaus- ja konsultaatiopalvelua lasten ja nuorten koulunkäynnin tukemiseksi. Konsultoiva erityisluokanopettaja työskentelee psykiatrisessa hoidossa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä tukien yhteistyössä hoidon, huoltajien ja koulun työntekijöiden kanssa.
Konsultatiivisen työn lähtökohtana on varhainen puuttuminen asioihin ja uusien ratkaisujen ja toimintamallien kehittely yhdessä hoidon, opetushenkilöstön ja lapsen/nuoren ympärillä olevien verkostojen kanssa. Konsultoivan erityisluokanopettajan työnkuva rakentuu verkostojen kanssa yhdessä sovituista koulukäynneistä, joiden tarkoituksena on tukea lapsen/nuoren koulutilannetta.
Konsultatiivista työtä voi hyödyntää yksittäisten oppilaiden tai kokonaisen ryhmän dynamiikkaan liittyvissä asioissa.
Oppimisen arviointi
Alavan yksikkö
Erityisluokanopettaja ja koulunkäynninohjaaja arvioivat yhdessä oppilaan koulunkäyntikykyä jakson aikana. Arvioinnissa keskitytään kuvaamaan oppilaan työskentelytaitoja ja käyttäytymistä. Siinä pyritään tunnistamaan oppilaan koulutyöhön liittyviä keskeisiä haasteita ja löytämään keinoja koulutyön tukemiseen. Koulun väli- ja lukuvuosiarviointi tehdään tarvittaessa yhteistyössä oppilaan oman koulun kanssa. Oppilasta tuetaan omien vahvuuksien tunnistamiseen ja oppimisen edistymisen arviointiin.
Julkulan yksikkö
Oppilaan arviointi tehdään yhteistyössä oppilaan oman koulun kanssa. Arvioinnissa huomioidaan oppilaan opiskelu ja näytöt sairaalakouluajalta. Lyhyen sairaalakoulujakson jälkeen voidaan lähettää koulunkäyntikykyarvio oppilaan omalle koululle. Jos oppilas opiskelee sairaalakoulussa lukukauden tai sitä pidemmän ajan, arvioinnin tekee sairaalakoulu ja antaa lukukausi- tai lukuvuositodistuksen sovitusti joko Alavan tai oppilaan oman koulun nimissä.
Päättöarviointi
Päättöarvioinnin tekevät yhteistyössä sairaalakoulu ja oppilaan oma koulu. Oppilaan oma koulu antaa päättötodistuksen.
Oppilaan itsearviointi sairaalaopetuksessa
Itsearviointitaitojen kehittämisen tarkoituksena on tukea oppilaan itsetuntemuksen kasvua ja opiskelutaitojen kehittymistä. Tavoitteena on, että oppilaan itsetunto ja myönteinen minäkuva oppijana sekä osallisuuden tunne vahvistuvat. Oppilas tekee sairaalaopetuksessa itsearviointia keskusteluissaan opettajan kanssa sekä Kuopion koulutoimen itsearviointilomakkeen avulla.
Niuvan yksikkö
Oppilaan arviointi tehdään yhteistyössä oppilaan oman koulun kanssa. Arvioinnissa huomioidaan oppilaan opiskelu ja näytöt sairaalakouluajalta. Sairaalakoulu voi antaa väli- tai lukuvuositodistuksen. Useimmiten oppilaat on siirretty vuosiluokkiin sitomattoman opetukseen. Arvioinnin perusteena on joko yleisopetuksen oppimäärä tai henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) tavoitteet
Päättöarviointi
Päättöluokalla olevan oppilaan arviointia suoritetaan yhdessä sairaalaopetuksen ja oppilaan oman koulun kesken. Oppilaan oma koulu antaa päättötodistuksen.
Oppilaan itsearviointi sairaalaopetuksessa
Itsearviointitaitojen kehittämisen tarkoituksena on tukea oppilaan itsetuntemuksen kasvua ja opiskelutaitojen kehittymistä. Tavoitteena on, että oppilaan itsetunto ja myönteinen minäkuva oppijana sekä osallisuuden tunne vahvistuvat. Oppilas tekee sairaalaopetuksessa itsearviointia keskusteluissaan opettajan kanssa sekä Kuopion koulutoimen itsearviointilomakkeen avulla.
Puijon yksikkö
Puijon yksikössä oppilaan arviointi tapahtuu yhteistyössä oman koulun kanssa. Oppilaan kanssa harjoitellaan myös itsearviointia. Oppilaalle ja huoltajalle annetaan palautetta koulutyöstä koko lukuvuoden ajan.