Työnhaku Suomessa

Työnhaku Suomessa

  • Suomessa avoimista työpaikoista ilmoitetaan verkossa, esimerkiksi: Oikotie, TE-palvelut, Duunitori, Monster.

  • Osa työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, eli niistä ei välttämättä ilmoiteta avoimesti mistään, vaan sopivia työntekijöitä etsitään verkostojen kautta.

  • Verkostot ovatkin suomalaisessa työelämässä keskeisellä sijalla: on tärkeä tuntea oman alan yrityksiä, toimijoita ja tekijöitä. Silloin työnsaanti on helpompaa.

  • Työnantajalle lähetetään CV ja itse työhakemus, jossa kuvaillaan, miksi hakija haluaa avoimena olevan paikan ja miksi hän olisi paikkaan sopiva.

  • Työnantajalle voi lähettää myös avoimen hakemuksen, joka tarkoittaa, että juuri sillä hetkellä auki ei ole yhtään paikkaa, mutta että työnhakija on kiinnostunut ko. työpaikasta ja haluaisi työskennellä siellä.

  • Työnantaja on kiinnostunut siitä, mitä koulutusta ja osaamista työnhakijalla on, eli mitä kouluja hän on käynyt ja missä työpaikoissa työskennellyt aiemmin. Näistä on hyvä olla olemassa todistukset.

LINKKEJÄ

Opas suomalaisesta työelämästä maahanmuuttajille
Pointti-hankkeessa tehty opas vuodelta 2011. Selitetty selkeästi suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja opinnoista sekä työelämästä. Oppaassa kerrotaan asiat Mikkelin näkökulmasta, mutta siitä saa selkeää perustietoa selitettäväksi.

Opas maahanmuuttajille työnhakuun
Hyrian Maahanmuuttajat yritysten resurssina-hankkeessa tuotettu opas. Oppaasta löytyy muistilistamaisesti tietoa työnhausta.

Näin haet työpaikkaa Suomessa -lyhytvideo
Millainen on suomalainen työelämä? -lyhytvideo
STTK:n videosarjasta Suomi kodiksi. Suomipuhe, arabiankielinen tekstitys.