Kevätkirje 4/2023

Kevätkirje

Kevätkirje

Pehulan koulun kevättiedote 

Hyvät huoltajat!  

Tähän kevätkirjeeseen olemme koonneet lukuvuoden kuulumisten lisäksi kevään tärkeitä päivämääriä ja kaikkia koulun oppilaita koskevat tapahtumat sekä asioita, jotka puhuttavat juuri nyt. 

Olemme ennättäneet jo pitkälle kevääseen. Toisilla siintää mielessä jo lämmin kesä sekä rento lomailu. Vielä tulisi kuitenkin hetki jaksaa pinnistellä ja ponnistella koulutyönkin suhteen. Pelkkää aherrusta kevät ei tule kuitenkaan koulunkaan puolesta olemaan, vaan arkeen mahtuu paljon kevyempiäkin hetkiä. Alla näette listattuna kevään tapahtumat. Tapahtumista lisäinfoa tulee Wilman välityksellä ajankohtaisesti. 

Kevään tapahtumia 

24.4.-25.4. Pesisauto vierailee Pehulan koululla. Sastamalan Kumuri kiertää Pesisautollaan koko kevään ja kesän ajan ympäri Sastamalaa levittämässä pesäpallon ilosanomaa. Pehulassa kaikki luokat pääsevät pesäpallo-ohjaajien oppiin kertaalleen kyseisten kahden päivän aikana. 

28.4. Talent-show ja vappukarkelot. Koulun salissa oppilaat esittävät toisilleen erikoistaitojaan sekä hartaasti harjoittelemiaan esityksiä. Kaikki oppilaat pääsevät seuraamaan showta, esiintyminen vapaaehtoista. Päivää varten saa halutessaan pukeutua naamiaisasuun. 

1.5. Vappu. Vapaapäivä! 

8.5.- 23.5. Uinnit. Jokainen luokka vierailee Huittisten uimahallissa toukokuun aikana 2-4 kertaa saaden siellä myös uimaopetusta. Luokanopettajat informoivat huoltajia tarkemmin omaa luokkaansa koskevista uintiajoista. 

17.5. Kevätretki. Tänä vuonna koko koulun yhteinen kevätretki suuntautuu Poriin. Menemme seuraamaan Porin teatteriin näytelmää Koiramäen historia. Luokat 1.-3. menevät tämän jälkeen liikkumaan ja leikkimään Pelle Hermannin puistoon, luokat 4.-6. suuntaavat ostoksille ostoskeskus Puuvillaan. Koulupäivä kestää klo 9-16. Lisäinfoa tulossa. 

18.5. Helatorstai. Vapaapäivä! 

19.5. Koulujuoksu-tapahtuma. Koulujuoksu-tapahtuma korvaa tänä vuonna Unicef-lenkin. Tapahtumassa oppilaat kiertävät merkittyä 1km pituista lenkkiä klo 11.30-13 niin monta kertaa kuin ehtivät. Kotiväki sekä muut sukulaiset ja tutut ovat tervetulleita myös ulkoilemaan kanssamme. Katoksessa aikuisväelle tarjolla kahvia. Lisäinfoa tulossa. 

24.5. Taidekahvila. Taidekahvilassa esillä oppilaiden lukuvuoden aikana tekemiä kuvataide- ja käsitöitä. Taidekahvila avoinna yleisölle klo 17-19. Vanhempaintoimikunta pitää koulun ruokalassa kahviota tapahtuman ajan. Klo 17.30-18.30 koulun salissa nähtävillä oppilasesityksiä. Taidekahvila toimii samalla kevätjuhlana. Lisäinfoa tulossa. 

3.6. Koulun päätös. Päätöspäivänä 6.lk oppilaiden muistaminen sekä koulunjohtajan puhe oppilaille sekä henkilökunnalle. Koulupäivän pituus ja tarvittavat kuljetusjärjestelyt selviävät myöhemmin. 

 

Lukuvuosi 2022-2023 

Koulussamme on toiminut tämän lukuvuoden ajan kuusi yleisopetuksen luokkaa ja kaksi erityisopetuksen pienryhmää. Lisäksi käytössämme on ollut yksi tuntiopettaja. 

Koulutyö on sujunut pääosin sutjakkaasti ja sopuisasti. Eripuria olemme parhaamme mukaan pyrkineet selvittämään Verso-ohjaajien avulla sekä KiVaKoulu-tiimissä. Kiitos teille huoltajille ja oppilaille, että olette rohkeasti nostaneet epäkohtia esiin. Kiusaamiseen ja ristiriitatilanteisiin puutumme aina sellaisia havaittuamme. Emme kuitenkaan kaikkea aina näe tai kuule. Tämän takia onkin tärkeätä, että saamme tapahtumista tietoa myös kotoa. 

Koulutyötä tukemassa on ollut vankka opiskeluhuollon tiimi: kouluterveydenhoitaja Kirsi Koivuniemi, koulukuraattori Miia Koivuniemi sekä koulupsykologi Sipi Kylmälä. Myös Nuorisotyöntekijöiden sekä Sastamalan liikuntatoimen kanssa olemme tehneet vahvaa yhteistyötä. KouluPT-palvelut ovat olleet uusi ja kaivattu palvelumuoto.  

Ruotsia 6. luokalle on opettanut Anne-Marie Roos ja S2-opetuksessa mukana on ollut Sirpa Ketola.

Paikalliset yritykset ja seurat tarjoutuvat koulutyötä tukemaan myös vuosittain. Teemme ilomielin yritysvierailuja sekä otamme paikallisilta seuratoimijoilta vinkkejä vastaan. Syksyllä koulun pihassa ja sisätiloissa riitti harrastepäivänä tohinaa. Tapahtuma oli varsin onnistunut ja useampi lapsi löysi uuden harrastuksen itselleen. Kevätpuolella mm. 1. luokan oppilaat vierailevat K-Marketissa. Vuosittain vietämme retkipäiviä Eräperkossa eri yhteistyötahojen tukemana. 

Lisäksi kaikki luokat ovat vierailleet säännöllisesti kirjastossa. Myös paikallisen hoivakoti Amandan kanssa on kevääksi yhteistyötä viritteillä. Lähiliikuntapaikkoja olemme myös pyrkineet tehokkaasti hyödyntämään lukuvuoden aikana. 

Yhteistyötä on tehty myös luokkapareina, kummioppilastoiminnan kautta sekä esi-alkuopetuksen kesken.

Syksyn aikana kolmannen luokan oppilaat saivat käyttöönsä uudet Chromebookit. Ne on tarkoitettu henkilökohtaisiksi opetusvälineiksi. Chromebookit otettiin ilolla vastaan ja niitä on hyödynnetty viikoittain opetuksessa. Myös syksyllä 2023 3. luokan aloittavat saavat uudet koneet käyttöönsä. 

Lukuvuoden toimintakertomus nähtävillä Wilmassa kesäkuun alussa. 

 

Vapaa-aika ja sosiaalinen media 

Edelleen pyydämme teitä huoltajia kiinnittämään erityistä huomioita lapsen sosiaalisen median käyttöön, kaverisuhteisiin sekä siihen, missä lapsi vapaa-ajalla kulkee, kenen kanssa ja mitä tekee. Lähiaikoina olemme saaneet tietoomme useita tilanteita, joissa lapset ovat katselleet ikätasolleen sopimatonta sisältöä netistä. Huoltajina voitte seurata lastenne puhelimen käyttöä erilaisten sovellusten kautta. Jos lapsellanne on esimerkiksi TIktok, voitte joskus istahtaa yhdessä katselemaan mitä videoita sovellus lapsellenne tarjoaa. Tämä on vahvassa yhteydessä siihen, mitä lapsi on sieltä aiemmin eniten katsellut.  

Kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä tapahtuu paljon vapaa-ajallakin ja erityisesti erilaisten sosiaalisten medioiden kautta. Lukuvuoden aikana oppilaat ovat koulussa saaneet somekasvatusta, jonka avulla on pyritty lisäämään tietoutta sosiaalisen median käyttöön liittyviin oikeuksiin ja vastuisiin. Huoltajien olisi hyvä pysyä kärryillä myös lastensa keskusteluista erilaisilla somealustoilla. Jo harmittavan tuntuiset Whatsapp-keskustelut pitävät toisinaan sisällä todella rankkaa kielenkäyttöä ja vakavia kiusaamisen muotoja. 

Haluamme myös muistuttaa siitä, että peleissä ikärajat on säädetty syystä ja peliaikaa ja puhelimen käyttöä ylipäänsä on syytä rajata tarpeen tullen. 

Tiedämme kuitenkin, että netti ja puhelimet tarjoavat rajattomasti myös hyviä mahdollisuuksia. Tartutaan niihin aktiivisesti niin kotona kuin koulussakin! 

 

Turvallinen liikkuminen ja liikennekäyttäytyminen 

Kevään tullen on hyvä myös muistutella kylillä pyörimisestä ja turvallisesta liikennekäyttäytymisestä. Täällä koulussa keskustelemme paljon siitä, miten muun liikenteen seassa on turvallista liikkua. Kotona on aika-ajoin hyvä tehdä samoin ja oletamme, että moni näin tekeekin. On myös hyvä jutella siitä, kenen kanssa kylillä ollaan ja mitä siellä tehdään. Yläkouluikäisten touhujen seurailu ei aina välttämättä ole se paras mahdollinen tapa viettää iltapäivää.  

Lapset ovat iltapäivisin / iltaisin tervetulleita leikkimään ja liikkumaan myös koulun pihaan, mutta on hyvä muistaa, että ulkoilutilat ovat koulun sekä iltapäiväkerhon käytössä klo 17 asti. Tätä ennenkin voi paikalle saapua ja ulkona olevalta aikuiselta kysellä voisiko esimerkiksi areenalle mennä potkimaan palloa tms. Viiteen asti koulun alueella noudatetaan kuitenkin edelleen hyviä tapoja. Paikalla oleva aikuinen ei ole vapaalla olevista lapsista vastuussa, mutta saa heitä ohjeistaa toimimaan asiallisesti ja tarpeen tullen poistaa paikalta. 

Teitä aikuisia muistuttelemme vielä kevään osalta siitä, ettei koulupihan läpi ajettaisi klo 7.30-17 välisenä aikana. Toivomme myös, että koulun portin edusta jätetään tyhjäksi koulukuljetuksia varten. Ei siis pysäköintiä tai pysähtymistä siihen, etenkään ruuhkaisimpina aikoina.  

Toivomme myös, että oppilaita noudettaessa aikuisetkin näyttäisivät lapsille esimerkkiä ja käyttäisivät teiden ylityksiin suojateitä. 

 

Pehulan monipalvelukeskus 

Kevään aikana uutta monipalvelukeskusta on suunniteltu ahkerasti. Projektin hankesuunnitelma esitetään kesäkuussa valtuustolle. Hankesuunnitelmaan on määritelty mitä rakennetaan, minne, millä aikataululla ja millä rahalla. Nämä kysymykset mietityttävät paljon myös oppilaita ja herättävät ajatuksia varmasti teissä huoltajissakin. 

Pehulan monipalvelukeskuksesta rakennetaan aitoa monipalvelukeskusta, joka kokoaa yhteen sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen toiminnot. Monipalvelukeskukseen on tulossa kolmiryhmäinen päiväkoti, esikouluryhmä, yksisarjainen alakoulu sekä tilat erityisopetukselle ja opiskeluhuollolle. Liikuntasali suunnitellaan iltakäyttöön sopivaksi. 

Monipalvelukeskus rakentuu samalle tontille, missä Pehulan koulu tällä hetkellä on. Uusi rakennus tulee sijoittumaan tontin vastakkaiseen nurkkaukseen. Lisäksi tontille rakentuu saattoalue kulkuneuvoille, parkkipaikka, aidattu leikkipiha varhaiskasvatuksen tarpeisiin sekä ulkoilu- ja leikkialue esikoululaisille ja luokkien 1.-6. oppilaille. Päätien suuntaisesti suunnitteilla isompi, aidattu, tekonurmella päällystetty pelialue. 

Rakentaminen alkaa vuoden 2024 aikana. Valmiiksi uusi monipalvelukeskus pyritään saamaan vuoden 2025 loppuun mennessä. Rakentamisvaiheessa koulun piha-alue pienenee huomattavasti ja tarvitsemme varmasti väliaikaisia välitunti- ja leikkialueratkaisuja. Voimme kuitenkin koko ajan seurata miten rakennusprojekti etenee ja nähdä omin silmin, kuinka uudet tilat valmistuvat. Koulun puolella odotamme jo innolla uutta! 

Monipalvelukeskuksen suunnittelun lisäksi tulevan lukuvuoden suunnittelu on jo kovassa vauhdissa. Luokkien opettajat selviävät kevään kuluessa. Näistä informoidaan oppilaita sekä teitä huoltajia erikseen. 

 

Iloa ja aurinkoa kevääseen!  

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä