Kyyjärven esiopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet
Esiopetuksen järjestämistä ohjaavat velvoitteet
- Kyyjärvellä esiopetus tapahtuu Nopolan koulun tiloissa.
- Esiopetuksen toiminnassa kuullaan sekä lasten että vanhempien mielipiteitä. Vanhemmilla on mahdollisuus saada tietoa esiopetuksen toiminnasta jo ennen esikouluvuoden alkua esikouluopettajalta tai koulun rehtorilta. Keväällä järjestetään myös seuraavana syksynä aloittavien esioppilaiden vanhemmille vanhempainilta, jossa keskustellaan esiopetuksen tavoitteista ja toiminnasta.
- Lapsella on mahdollisuus käyttää myös muita varhaiskasvatuspalveluja esim. aamu- ja iltapäivähoito päiväkodissa tai koulussa.
- Vanhempiin pidetään yhteyttä riittävän usein. Mahdolliseen päivittäiseen yhteydenpitoon käytetään yleensä puhelinta tai Helmi-sähköistä reppuvihkojärjestelmää. Lisäksi järjestetään lapsi-vanhempi-opettaja keskusteluja 1-2 krt lukuvuodessa.
- Esiopetuksen toiminta toteutetaan esiopetusikäisille lapsille soveltuvassa turvallisessa oppimisympäristössä. Toiminnassa korostuu huolenpito, välittäminen ja keskinäinen kunnioitus.
Esiopetuksen tehtävä osana oppimisen polkua
- Esiopetuksen tehtävänä on tarjota joustava, lapsen tarpeista lähtevä oppimisen polku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta perusopetukseen.
- Jokaisen lapsen omia, yksilöllisiä kasvu- , kehitys- ja oppimisedellytyksiä edistetään. Lapsen oppimisen ja kasvun tuen tarpeen varhainen havaitseminen ja tuen antaminen on esiopetuksessa tärkeää.
- Kyyjärvellä lapset tulevat esiopetukseen kunnan päiväkodista, perhepäivähoidosta tai kotihoidosta ja jatkavat perusopetukseen Nopolan kouluun. Päiväkodin ja perusopetuksen henkilöstön kanssa tehdään säännöllistä yhteistyötä, jotta opimisen polun eri vaiheet ja tavoitteet tulevat kaikille tutuiksi. Yhteisiä käytäntöjä suunnitellaan, niistä keskustellaan ja niitä kehitetään. Eritysesti nivelvaiheet opetuksesta toiseen ovat tärkeitä kehittämisen kohteita.
- Yksilöllisen tavoitteellisuuden lisäämiseksi lapselle voidaan laatia esiopetuksen oppimissuunnitelma yhteistyössä huoltajien kanssa. Oppimissuunnitelma on laadittava mikäli lapsi saa tehostettua tukea. Erityisen tuen piirissä olevalle lapselle on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS).
- Esiopetuksessa lapsella on mahdollisuus leikkiä, kokeilla, innostua ja oppia uutta. Monipuolisessa vuorovaikutuksessa muiden lasten ja aikuisten kanssa lapsi oppii sosiaalisia taitoja ja oman ainutlaatuisuuden arvostamista.
- Lapset oppivat esiopetuksessa lapselle ominaisilla tavoilla esim. leikkimällä, liikkumalla, tutkimalla, havainnoimalla, itseään ilmaisemalla, uutta luomalla, pikku työtehtävien ja mielikuvituksen avulla.
- Esiopetuksen tavoitteet ja toimintatavat liittyvät luonnollisiin arkipäivän tilanteisiin, lapsen lähiympäristöön ja lasten aiempiin kokemuksiin.
- Oppimisen ilo ja oppimisesta saadut myönteiset kokemukset edistävät oppimista ja innostavat kehittämään omaa osaamista.
Esiopetuksen arvoperusta ja oppimiskäsitys
- Esiopetus kuuluu Kyyjärvellä kiinteänä osana perusopetuksen toimintaan, joten arvoperusta ja oppimiskäsitys on laadittu yhteistyössä perusopetuksen kanssa.
- Esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmia laadittaessa arvokeskusteluita on järjestetty useissa eri yhteyksissä. Nopolan koulun vanhempien ja oppilaiden yhteisessä tapahtumassa arvot olivat keskeisessä roolissa. Koulun henkilökunta keskusteli arvoista ulkopuolisten yhteistyötahojen kanssa.
- Arvot ovat olleet keskiössä koko opetussuunnitelmaprosessin ajan.
- Arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista seurataan vuosittaisten laatukyselyjen yhteydessä.
- Arvokeskustelua käydään säännöllisesti koulutyön aikana vanhempainilloissa, oppilas-vanhempi-opettaja-palavereissa, henkilökunnan kokoontumisissa sekä keskusteluissa oppilashuoltohenkilöstön kanssa.
Laaja-alainen osaaminen esiopetuksessa
- Laaja-alainen osaaminen on kokonaisuus, johon kuluvat tiedot, taidot, arvot, asenteet ja tahto. Tämä osaaminen tarkoittaa sitä, miten näitä tietoja ja taitoja osataan käyttää tilanteen edellyttämällä tavalla oppimisessa, arjen toiminnoissa ja vuorovaikutuksessa.
Ajattelu ja oppiminen - Esiopetuksen arjen tilanteet ja vuorovaikutus toisten kanssa ovat lapsille luontaisia oppimistilanteita. Lasten omaa ajattelua, muistia, mielikuvitusta ja itseluottamusta kehitetään lisäksi monipuolisilla ja kannustavilla opetusmenetelmillä: leikit, lorut, musisointi, draama, pelit, liikunta, kuvallinen ilmaisu ja ongelmanratkaisu- ja tutkimustehtävät.
- Lapsen onnistumisen kokemukset ja aikuisen rohkaiseva kannustus lisäävät luottamusta omiin kykyihin. Lapsia ohjataan kannustamaan toisia ja tarttumaan myös vaativiin asioihin.
- Dokumentoinnin avulla lasta autetaan havaitsemaan oppimistaan ja tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Dokumentoinnin eri muotoja ovat esimerkiksi lapsen oma kasvun kansio, itsearviointi, esiopetuksen arvioinnit, saduttaminen ja valokuvat.
Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
- Vuorovaikutus-, kuuntelu- ja ilmaisutaitoja harjoitellaan turvallisessa ympäristössä. Lapsia kohdellaan arvostavasti ja heitä kannustetaan yhteistyöhön ja hyviin tapoihin.
- Lasten kanssa harjoitellaan myös riitatilanteiden rakentavaa ratkaisua.
- Lasten kanssa keskustellaan suomalaisesta kulttuurista ja tutustutaan lasten ja perheiden kulttuureihin hyväksyvässä ilmapiirissä. Eri kielet ja kulttuurit tehdään tutuiksi esimerkiksi kuvien ja musiikin avulla.
- Esiopetuksen toimintakulttuuriin kuuluvat erilaiset juhlat, esiintymiset, vierailut ja retket lähiympäristöön.
Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
- Lasta ohjataan huolehtimaan itsestään, toisista, omista tavaroistaan ja yhteisestä ympäristöstä.
- Erityistä huomiota kiinnitetään tervelliseen ruokavalioon, riittävään lepoon, monipuoliseen liikuntaan sekä ohjataan toimimaan turvallisesti lähiliikenteessä.
- Lapselle tarjotaan tietoja ja taitoja terveellisen elämäntavan omaksumiseen.
- Lasta ohjataan tekemään kestävän elämäntavan mukaisia valintoja.
Monilukutaito
- Lapsi tarvitsee nykymaailmassa taitoa tulkita ja tuottaa erilaisia viestejä. Monilukutaito alkaa kehittyä heti kun lapsi alkaa havainnoida ympäristöään, ja kehitys jatkuu koko elämän ajan.
- Esiopetuksessa kiinnitetään huomiota eri aistikanavien käyttöön monilukutaidon kehittymiseksi.
- Lasten monilukutaitoa edistetään osallistumalla erilaisiin kultturitapahtumiin kuten konsertteihin, taidenäyttelyihin ja elokuva- ja teatteriesityksiin. Kirjaston palveluja hyödynnetään myös.
- Monilukutaitoon kuuluvat mm.
- Kuvalukutaito
pcs-kuvat, saduttaminen, sarjakuvat ja kuvittaminen, kuvakirjat, muistipeli, loogiset kuvat
- Peruslukutaito
ääneen lukeminen, riimittely, lorut, laulut, sanavaraston kartuttaminen, nimeäminen, kirjaimet, äänteet, tavut, sanat
- Numeerinen lukutaito
muodot, loogiset palat, luokittelu, sarjoittaminen, numeropelit, numerot, lukujonotaidot
- Medialukutaito
kirjat, tabletit, puhelimet, internet, sanoma- ja aikakauslehdet, tv, elokuvat, musiikki, digitaaliset pelit, radio
Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
- Tutustutaan turvallisesti erilaisiin tieto- ja viestintävälineisiin, palveluihin ja peleihin. Sähköisiä oppimateriaaleja käytetään mahdollisuuksien mukaan.
Osallistuminen ja vaikuttaminen
- Lapset osallistuvat esipetuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin ikä- ja kehitystasonsa mukaisesti. Lasten mielipiteitä otetaan huomioon toiminnan suunnittelussa.
- Ryhmän säännöt ja sopimukset laaditaan yhdessä lasten kanssa. Projektien aiheita mietitään yhdessä lasten kanssa.
- Lapsia kannustetaan auttamaan toisia ja pyytämään apua tavittaessa.
- Lasten tulee olla tietosia siitä, että heillä on oikeus aikuisen apuun ja suojeluun.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin